Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kontekstuaalisuus luonnontieteiden opetuksessa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kontekstuaalisuus luonnontieteiden opetuksessa"— Esityksen transkriptio:

1 Kontekstuaalisuus luonnontieteiden opetuksessa
Kari Sormunen Tutkiva opettajuus moninaisissa ympäristöissä (TOMY), matematiikka, kevät 2015

2 Kontekstuaalinen lähestymistapa
Se on luonnontieteiden opetukseen kehitelty opetuksellinen lähestymistapa, jossa oppilaiden oppimista tuetaan linkittämällä oppisisällöt oppilaan arkielämään tai todellisiin tilanteisiin tai sosiaaliseen ja yhteiskunnalliseen kontekstiinsa. Jälkimmäisestä käytetään kansainvälisessä kirjallisuudessa käsitettä Socio-Scientific Issues (SSI) SSI-opetuksen päätavoite on kasvattaa oppilaista kansalaisia, jotka kykenevät hyödyntämään koulussa opittuja tietoja ja taitoja omassa elämässään sekä erilaisissa yhteiskunnallisissa konteksteissa. (Forbs & Davis 2007, Sadler 2011, Zeidle & Nicols 2009). Kontekstuaalisuus on oppilaskeskeinen ja oppilaita aktivoiva lähestymistapa.

3 PROFILES-hanke ja kontekstuaalisuus
PROFILES-hanke on Euroopan Unionin Tiede yhteiskunnassa -ohjelman hanke, jossa kehitetään luonnontieteiden opetusta opettajien, opettajankouluttajien ja muiden sidosryhmien yhteistyönä. Projektiin osallistuvien maiden oppilaitoksissa luonnontieteiden opetusta toteutetaan kontekstuaalisesti ja opetus etenee projektissa kehiteltyjen vaiheiden kautta. PROFILES-hankkeen eräs osio täällä Joensuussa on, että projektin hengen mukaisia opetuskokonaisuuksia opetellaan kehittämään luonnontieteiden ainepedagogisissa opintojaksoissa ja mahdollisuuksien mukaan myös soveltamaan opetusharjoittelussa.

4 PROFILES-OPETUSMODUULIEN RAKENNE
VAIHE 1: LÄHTÖTILANNE / SKENAARIO Linkittää oppisisällön oppilaan arkielämään sekä innostaa ja motivoi luonnontieteiden opiskeluun. Aihepiiri on siis kontekstualisoitu. VAIHE 2: TUTKIMUKSET / ONGELMANRATKAISUTEHTÄVÄT Oppilaskeskeinen opiskeluvaihe, jonka aikana oppilaat rakentavat ymmärrystään opiskelun kohteena olevasta asiasta. Tässä vaiheessa aihe yleensä dekontekstualisoidaan, jotta sitä voidaan luonnontieteellistä toimintaa mallintaen tutkia. VAIHE 3: PÄÄTÖKSENTEKO Oppilaat soveltavat edellisessä vaiheessa opittuja tietoja ottamalla kantaa vaiheessa 1 esitettyyn ongelmaan/ kysymykseen. Tässä vaiheessa palataan aihepiirin kontekstiin eli rekontekstualisoidaan. Education through science

5 VAIHE 1: LÄHTÖTILANNE / SKENAARIO
Skenaario linkittää oppisisällön oppilaiden arkielämään (elämysmaailmaan) tai yhteiskunnalliseen teemaan (esim. paikallisesti, kansallisesti tai globaalisti). Skenaarion teema sisältää ongelman / kysymyksen, on oppilaille merkityksellinen, motivoi ja kiinnostaa oppilaita, herättää keskustelua ja kysymyksiä, mahdollistaa oppilaiden osallistumisen heidän ennakkotietämyksensä pohjalta, innostaa lisätiedon hankkimiseen ja luonnontieteiden opiskeluun sekä aloittaa opiskeluprosessin

6 Antiperspirantti, deodorantti! Minkä valitsen???
Onpa valikoimaa!!! Antiperspirantti, deodorantti! Minkä valitsen??? ESIMERKKI: Skenaarion taustalla olevat biologian käsitteet: ruumiin lämmön säätely, ihon rakenne, hiki, hikirauhanen ja sen toiminta jne.

7 Mitä deodorantit sisältävät? Miten deodorantti vaikuttaa hikoiluun?
Mitä antiperspirantit sisältävät? Miten antiperspirantti vaikuttaa hikoiluun? Millainen on ihon rakenne? Mitä on hiki ja hikoilu? Mikä on hikoilun merkitys? Miten hikirauhanen toimii? 7

8 SKENAARIO OPISKELUPROSESSI OPPIMINEN
aloittaa OPISKELUPROSESSI johtaa OPPIMINEN

9 TUTKIMUKSET / ONGELMANRATKAISUTEHTÄVÄT
VAIHE 2: TUTKIMUKSET / ONGELMANRATKAISUTEHTÄVÄT Jotta aihepiiriä voidaan lähestyä tutkimuksellisesti, sitä pitää yleensä rajata. Tällöin asetetaan tutkittavissa olevia tutkimuskysymyksiä ja eristetään muuttujia. Oppilaskeskeinen opiskeluvaihe, jonka aikana oppilaat rakentavat ymmärrystään opiskelun kohteena olevasta aiheesta tutkimuskysymysten suunnassa. Voidaan toteuttaa tutkimuksia tai ongelmanratkaisutehtäviä tekemällä. Opiskelussa korostetaan yhteisöllisyyttä ja opiskelun tulisi mahdollistaa vuorovaikutustilanteet. Tehtävien avoimuus voi vaihdella suljetuimmista tehtävistä avoimempiin.

10 Oppilaiden tutkimustehtävien avoimuuden asteet
Ongelma / Tavoite Tutkimus-välineet Tutkimus-menetelmät Tulokset annettu 1 avoin 2 3 4 (Levävaara 1997; ks. myös Lavonen & Meisalo 2007)

11 VAIHE 3: PÄÄÄTÖKSENTEKO
Päätöksentekovaiheessa oppilaat soveltavat edellisessä vaiheessa opittuja tietoja ottamalla kantaa vaiheessa 1 esitettyyn ongelmaan / kysymykseen. Päätöksentekovaihe voidaan toteuttaa erilaisia opetusmenetelmiä käyttäen (esim. ryhmäkeskustelujen, väittelyn tai roolileikin avulla). Skenaariossa esitettyyn ongelmaan ei välttämättä ole yhtä oikeaa vastausta, vaan tärkeintä on oppilaiden perustellut argumentit, jotka pohjautuvat oppilaiden uuteen käsitteelliseen ymmärrykseen.

12 VALITSEN…..KOSKA…

13 Esimerkkejä skenaarioista ja niiden esitysmuodosta
Skenaario voi olla esitystavaltaan hyvin monimuotoinen, esim. oppilaan ohjeessa mukana oleva teksti Tässä opiskelukokonaisuudessa olette kesätöihin hakevia toimittajaharjoittelijoita, jotka ovat päässeet kirjallisten hakemustensa perusteella viimeiseen hakuvaiheeseen. Päätoimittaja eli opettaja antaa teille tehtäväksi laatia artikkelin lehteen otsikolla: ’Joit äsken lasillisen raikasta vettä – samaa vettä ovat voineet juoda miljoonia vuosia sitten myös dinosaurukset’. Tutkitte kokeellisesti veden ominaisuuksia ja tutustutte vedenkiertoon. [Miten vesi kiertää luonnossa? Kehittäjä: Jaana Vartiainen, Kontiolahti; Toimittajat: Tuula Keinonen ja Ilpo Jäppinen] [CSI Joensuu: puudelin karu kohtalo. Kehittäjät: Ilpo Jäppinen ja Kari Sormunen] opettajan lukema teksti virikekuvia tai virikevideo [Avaruusseikkailu Kehittäjät Heikki Vimpari ja Sami Vartiainen, aineenopettajan pedagogiset opinnot, 2011] yhdistelmä joistakin edellisistä jne. [Janoiset sankarit. Kehittäjät: Jatta Heikkinen, Anne Toivanen, Minna-Maarit Malinen, luokanopettajakoulutus; Toimittajat Ilpo Jäppinen ja Kari Sormunen, 2011) Houkuttelevuuden ja motivoinnin ohella erittäin tärkeää on se, että skenaario johtaa tilanteeseen, jossa täytyy tehdä päätös. Ja jotta päätöksenteko on mahdollista, se vaatii tutkimusvaiheen.


Lataa ppt "Kontekstuaalisuus luonnontieteiden opetuksessa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google