Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Turvallinen internetin käyttö

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Turvallinen internetin käyttö"— Esityksen transkriptio:

1 Turvallinen internetin käyttö
Tiina Kuusisto, Edupoli Pasi Kotilainen, luokanopettaja Internetistä on tullut tärkeä kanava asioiden hoitamiseen ja yhteydenpitoon. Siksi turvallisen ja fiksun netin käytön osaaminen on tärkeää. Tietoturva ei ole pelkkää tekniikkaa. Myös muut näkökulmat, kuten itsensä suojaaminen ja pelisääntöjen noudattaminen netissä on tärkeää. On tärkeää muistaa, että lasten tekninen osaaminen on usein kapeaa, aito ymmärrys puuttuu. Aikuiset tarvitsevat rohkaisua ylittämään tekniikkapelon.

2 Nuoret ja internet 57 % lapsista ja nuorista käyttää internetiä omassa huoneessaan, 39 % kotona muualla kuin omassa huoneessaan. Lapset aloittavat internetin käytön keskimäärin 8-vuotiaana. 78 % lapsista ja nuorista käyttää internetiä joka päivä. 66 %:lla on profiili jossain sosiaalisen median palvelussa, 29 % heistä profiili on julkinen. 13 % on kokenut jotain ikävää netissä. Lähde EU Kids Online –tutkimus (2010), Internetiä käyttävät 9-16-vuotiaat lapset ja nuoret Suomessa. Lisätietoja: Julkinen profiili = yksityisyysasetuksia ei ole käytetty, jolloin kaikki sisältö näkyy kenelle vaan. Viimeinen pallukka: vastaajien vanhempien mukaan 19 % heidän lapsistaan on kokenut jotain ikävää netissä. Lapsista/nuorista kuitenkin 53 % sanoo, että netissä on asioista, jotka ovat ikäviä itsensä ikäisille lapsille/nuorille.

3 Mitä lapset ja nuoret tekevät internetissä?
Pitävät yhteyttä kavereihin eri tavoin. Katsovat videoita. Pelaavat. Jakavat materiaalia vertaisverkoissa. Hakevat tietoa. Rentoutuvat ja viihtyvät. Lasten ja aikuisten netin käyttötavat ovat erilaisia. Netissä keskustelu on yleensä hauskaa ja turvallista, kun siihen harjaantuu ja ymmärtää yleiset vaaranpaikat sekä osaa suojata yksityisyytensä. Chatit ovat internetin avoimia keskusteluryhmiä, joissa voi jutella nimimerkin suojassa reaaliaikaisesti. Pikaviestiohjelman avulla voi keskustella reaaliaikaisesti niin kuin chatissa, mutta ohjelmassa voi itse valita juttukaverinsa. Ohjelmasta näkee, ketkä kaverit ovat sillä hetkellä verkossa ja heistä voi kutsua yhden tai useamman yksityiseen keskusteluun. Keskustelun lisäksi ohjelmassa voi jakaa tiedostoja kuten valokuvia, videopätkiä tai ääniä juttelukavereiden kanssa. Ohjelmalla voi myös pelata pelejä toisten kanssa ja soittaa ääni- tai videopuheluita. Vertaisverkot toimivat siten, että tiedostojen kopioiminen edellyttää yleensä myös oman tietokoneen tiedostojen jakamista muille verkon käyttäjille. Varomaton käyttäjä voikin jakaa vahingossa kaikki tietokoneen sisältämät tiedostot muiden kopioitavaksi. Vertaisverkoissa on paljon laitonta ja lapsille sopimatonta aineistoa. Lisäksi tuntemattomasta lähteestä kopioidut tiedostot voivat sisältää viruksia. Netissä voi tehdä paljon hyviä ja hyödyllisiä asioita, ja se soveltuu hyvin yhdeksi opetusvälineeksi. Huom! Lapset ja nuoret hakevat tietoa hakukoneiden ohella yhä enemmän verkon vertaisryhmistä kuten irc-kanavilta, chateista, keskustelufoorumeista. On siis tärkeää oppia lähdekritiikkiä!

4 IRC-Gallerian etusivu joulukuussa 2010 ja esimerkki profiilisivusta
Tällä ja seuraavilla kalvoilla on kuvakaappauksia nuorten suosituimmista sivustoista, palveluista ja peleistä, joita kaikkien vanhempien olisi hyvä tuntea edes pintapuolisesti. Jos mahdollista, avaa IRC-galleria ( tai jokin muu suosittu verkkopalvelu. Esim. Irc-gallerian ”vanhemmille” –osio (Tietoa -> vanhemmille on hyvä näyttää, jotta aikuiset voivat itse jälkeenpäin tutustua sivuston ohjeisiin ja käydä esim. turvaohjeita läpi lasten kanssa.

5 World of Warcraft on erityisesti yläkouluikäisten suosima peli
World of Warcraft on erityisesti yläkouluikäisten suosima peli. Sitä pelaavat myös alakoululaiset, joiden suosikkeihin kuuluu myös Runescape. Lapset ja nuoret pelaavat paljon myös konsolipelejä (Xbox, PlaySation, Nintendo Wii). Myös konsolipelikonella on mahdollista päästä nettiin ja pelata verkon välityksellä. Verkon kautta pelaamiseen liittyy myös paljon sosiaalisuutta, koska silloin voidaan pelata toisten pelaajien kanssa joukkueina. Pelivalmistajilla on myös netissä omat verkkokauppansa, joista voi paitsi ostaa pelejä myös ladata maksuttomia demoja. Ikärajat on erityisesti syytä ottaa huomioon ja sopia lapsen kanssa, että pelit ostetaan yhdessä myös nettikaupoista. Pelien ikärajoista on muutenkin syytä keskustella lasten ja nuorten kanssa, jotta he ymmärtävät, että ikärajoille on perusteet ja ne on asetettu suojelemaan lapsia ja nuoria. Vanhemmat on vastuussa lapsistaan myös verkossa ja vastuullisuus ikärajojen noudattamisessa on jokaisen vanhemman tehtävä.

6 6 Pienempien lasten suosittuja pelejä www.pelikone.fi
Pikku Kakkosen pelit Club Penguin 6

7

8 Monet käyttävät myös Facebookia
Monet käyttävät myös Facebookia. Palvelun ikäraja on 13 vuotta, mutta monet kirjautuvat palveluun nuorempina. On hyvä muistuttaa lasta siitä, että palvelun käyttöehtoja täytyy kunnioittaa. Kun lapsi kirjautuu FB:hen, kannattaa yksityisyysasetukset käydä vanhempien kanssa läpi ja sopia, miten palvelua käytetään. Lapselle kannattaa muistuttaa myös siitä, että erityisesti FB:ssä on paljon linkkihuijauksia, joten kavereiltakin tulevien linkkien klikkaamista kannattaa miettiä.

9 1.-3. luokan lempipelit (69 vastausta)
Club Penguin (8) Parkkeerauspeli (8) Autopelit (Burnout) (4) Star Wars, Panfu, Wow, Warhammer Runescape, GoSupermodel Ja suosikkinettisivut (66 vastausta) 1001pelit (12) Miniclip (10) Pelikone (6) Pikkukakkonen (5) Club Penguin (4) Opit, Youtube (4)

10 4.-6. luokan lempipelit (113 vastausta)
Call of Duty –sarja (12) Mario –pelit (6) Sims –pelit (5) Runescape (4) Ja suosikkinettisivut (118 vastausta) Youtube.com (47) Facebook.com (38) Miniclip (15) GoSupermodel (9)

11 Miniclip >>>

12 K-18 http://www.callofduty.com/

13 4.-6. lk lempipelin ikäraja

14 - Ei ylläpitoa, ei valvontaa - Myös ääni- ja kamerayhteys mahdollista
Messenger eli mese - Juttelua, linkkien ja tiedostojen jakamista kavereiden kesken tai vieraiden kanssa - Ei ylläpitoa, ei valvontaa - Myös ääni- ja kamerayhteys mahdollista Pikaviestiohjelman avulla voi keskustella reaaliaikaisesti niin kuin chatissa, mutta ohjelmassa voi itse valita juttukaverinsa. Ohjelmasta näkee, ketkä kaverit ovat sillä hetkellä verkossa ja heistä voi kutsua yhden tai useamman yksityiseen keskusteluun. Keskustelun lisäksi ohjelmassa voi jakaa tiedostoja kuten valokuvia, videopätkiä tai ääniä juttelukavereiden kanssa. Ohjelmalla voi myös pelata pelejä toisten kanssa ja soittaa ääni- tai videopuheluita. Mese mahdollistaa myös hyvin intiimin vuorovaikutuksen, joten kannattaa ottaa huomioon, kenelle antaa mesetunnuksensa. Jos lasta tai nuorta häiritään mesen kautta, hän voi estää viestit häiritsijältä block-toiminnolla. Suurin ero netti- ja puhelinkeskustelujen välillä on se, että netti on monipuolisempi väline – sen avulla voi tutustua uusiin ihmisiin, puhella yhden sijasta monen kanssa yhtä aikaa ja vaihtaa musiikkia ja kuvia. Mese-keskusteluja ei näe kukaan muu kuin keskustelukumppanit - ellei keskustelua tallenna ja lähetä eteenpäin.

15 Pelisäännöt Muistathan, että netti on julkinen ja kaikille avoin.
Myös netissä pätevät lait ja hyvät käytöstavat. Keskustele lapsesi kanssa nettikiusaamisesta: mitä se on ja miten siihen voi puuttua. Muistuta lastasi siitä, että musiikin, pelien ja elokuvien lataaminen laittomista lähteistä on kiellettyä. Internet on julkinen paikka. Siellä liikkuessa tulee noudattaa yhteisiä pelisääntöjä – aivan kuten liikenteessä tulee noudattaa liikennesääntöjä. Vaikka useimmat lait on kirjoitettu ennen tietoverkkojen yleistymistä, lait koskevat myös internetiä. Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös verkossa. Internet mahdollistaa ennennäkemättömän viestinnän vapauden, mutta siitä seuraa myös vastuuta. Luokassa ja kotona kannattaa tehdä luokan/kodin omat netin käytön pelisäännöt. Niihin voidaan kirjata lapsen iän ja netinkäyttötarkoituksen mukaan asioita, kuten: kuinka paljon nettiä saa käyttää päivässä/viikossa, millä sivuilla saa/ei saa käydä mitä sosiaalisen median palveluja saa käyttää ja miten miten netissä käyttäydytään muita kohtaan mitä pitää tehdä, jos törmää ikäviin tilanteisiin netissä miten nettikiusaamiseen reagoidaan jne. Pelisäännöistä sopiminen ja luottamuksen rakentaminen myös nettiasioissa on tärkeintä nettiturvallisuuskasvatuksessa. Varsinkin pienempien lasten vanhemmat ovat kiinnostuneita myös ns. lapsilukkojen käytöstä perheen tietokoneessa tai pelikonsoleissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että lapset ja nuoret keksivät pian konstit rajoitusten kiertämiseen, esim. menemällä kaverin luokse surffaamaan. Lapsilukot Määritä Omat, erilliset käyttäjätunnukset kaikille käyttäjille Ylimääräinen, erillinen tunnus tietokoneen ylläpitoon Järjestelmänvalvojan oikeudet, salasana vain vanhempien tiedossa Lapsilukoilla voi rajata Selailu, pelit, koneen käyttöaika Windows Liven Perheturvan => (selailu, yhteystiedot) Joissain pelikonsoleissa mukana (pelien ikärajat, käyttöaika) Monissa tietoturvapaketeissa on vastaavanlainen toiminnallisuus

16 Mistä on sovittu? (4.-6. lk)

17 Tekijänoikeudet Kunnioita tekijää!
Laillisesti yleisön saataville laitettua aineistoa saa kopioida omaan käyttöön. Kopioidun materiaalin väittäminen omaksi on kiellettyä. Lisenssiä vaativia ohjelmia tai tietokantoja ei saa kopioida ilman lupaa. Muista aina mainita lähde. Aineiston luvaton käyttö voi johtaa korvaus-vaatimuksiin ja muihin oikeudellisiin seurauksiin. Kotikoneen voi tarkistaa Digital file check -ohjelman avulla. Lisätietoa: Poimintoja tekijänoikeuslaista Kuluttajien oma kopiointi yksityiseen käyttöön sallitaan. Täysin vapaasti aineistoa saa kopioida yksityiseen käyttöön, jos aineisto on laillisesti saatettu yleisön saataville ja jollei tekninen suojaus estä kopiointia. Laittomien aineistojen imurointi eli lataaminen internetistä omalle koneelle on kiellettyä. Kopiointi voi johtaa korvauksiin, jos kopioija on tiennyt tai hänen olisi pitänyt tietää aineiston laittomuudesta. Tietokoneohjelmasta saa entiseen tapaan tehdä varmuuskopion. Esim. CD:n voi kopioda parille kaverille, mutta DVD:stä ei saa ottaa kopiota. Huom! Vertaisverkko- eli p2p-ohjelmat ovat melko yleisesti lasten ja nuorten käytössä. Vertaisverkko-ohjelmat eivät ole laittomia, mutta niiden avulla jaetaan usein laittomista lähteistä ladattua materiaaleja, kuten elokuvia, musiikkia, pelejä jne. Tämän hetken suosituimpia vertaisverkko-ohjelmia ovat esimerkiksi: DC++, DirectConnect, BitComet, eMule, LimeWire, Gnutella, Grockster, Shareaza, BitTorrent, eDonkey, iMesh, Azureus, BearShare, ABC, Soulseeks, Vuze, BitLord jne. Laittomia kopioita voi ladata myös nettisivuilta, kuten Pirate Bay ym. Digital File Check –ohjelmalla voi tarkistaa, löytyykö kotikoneelta vertaisverkko-ohjelmia.

18 Kuvien julkaisu netissä
Nuoret ilmaisevat itseään julkaisemalla kuvia ja videoita. Kavereista otettujen ikävien kuvien tai videoiden julkaiseminen netissä on kiusaamista. Julkaistua kuvaa ei välttämättä saa koskaan pois netistä. Toisten ottamien kuvien tai videoiden käyttämisessä pitää ottaa huomioon tekijänoikeudet. Kuvattavalta täytyy pyytää lupa kuvan julkaisuun. Julkaistaessa alle 18-vuotiaan kuvia netissä täytyy lupa pyytää hänen huoltajaltaan. Ikävän kuvan julkaiseminen verkossa Kun valokuvan julkaisee avoimessa internetissä, sen levitystä, muokkausta ja käyttöä eri yhteyksissä on käytännössä hyvin vaikea estää. Valokuva voi helposti kopioitua useaan paikkaan verkossa, ja sitä voi olla hyvin vaikea sieltä kokonaan poistaa. Ikävän kuvan julkaiseminen verkossa voi olla julkista herjaamista, mikä on usein nettipalvelun sääntöjen vastaista tai jopa rikollista. Sitä ovat myös salakuvaaminen ja toisesta otetun kuvan levittäminen ilman lupaa. Tässä kohtaa voi näyttää esimerkiksi MLL:n tekemän videon Mian yleisö: Ohjeita vanhemmille ja opettajille: Tallenna jatkotoimenpiteitä varten kaikki nettisivut yms., joissa kiusaamista ilmenee. Jos nettisivulta tai sen osoitteesta selviää sivun ylläpitäjä, ota tähän yhteyttä. Ylläpitäjä voi poistaa tekstin verkosta ja mahdollisesti selvittää tekstin kirjoittajan. Jos kiusaaminen on erityisen vakavaa, ota yhteyttä poliisiin. Henkilön valokuvan tai muiden tietojen laittaminen esim. koulun kotisivuille on henkilötietojen luovuttamista, mikä vaatii aina asianomaisen suostumuksen. Myös lasten vanhemmilta on syytä kysyä lupa kuvan julkaisemiseen. Koulujen säännöissä kannattaa huomioida kuvaamiseen liittyvät käytännöt: saako oppilaat käyttää kamerapuhelinta, saako julkaista kuvia jne.

19 Nettikiusaaminen Netti- ja kännykkäkiusaamista on esimerkiksi:
ikäviä kuvia tai videoita sulkemista porukan ulkopuolelle uhkailua juorujen levittämistä. Mitä nettikiusaamistilanteissa voi tehdä? Tue lasta tai nuorta ja kiitä, että hän on kertonut asiasta sinulle, se ei ole helppoa! Kiusaamisviesteihin ei kannata vastata. Opeta nuorta tallentamaan viestit jatkotoimenpiteitä varten. Kehota nuorta käyttämään turvaominaisuuksia. Nettikiusaamisesta jää yleensä jälki, joten kiusaajat voi jäljittää. Myös netin kiusaamistapauksissa rikoskynnys saattaa ylittyä. Ottakaa silloin yhteyttä poliisiin, esimerkiksi Irc-Galleriassa ja Facebooksissa toimiviin nettipoliiseihin. Ohjaa nuori tarvittaessa saamaan keskusteluapua. Kiusaamisviestien tallentaminen: Sähköpostit, teksti- tai kuvaviestit kännykässä tai yhteisöpalvelujen yksityiset viestit kannattaa tallentaa sellaisenaan. Joissain tapauksissa on hyvä käyttää Print Screen –toimintoa: Näppäimistössä on print screen -näppäin (prt scr), joka ottaa kuvakaappauksen ruudun sen hetkisestä näkymästä. Sen voi tallentaa kuvana omiin tiedostoihin, esim. tyhjän Word-sivun päällä (Liitä/Paste-komennolla). Päivämäärät ja kellonajat on hyvä merkitä muistiin tarkasti. Turvaominaisuudet: Monissa palveluissa kiusaajan kommentoinnin itselle voi estää. Turvapalveluita ovat kaverilistat, mustat listat sekä omien tietojen ja kuvien rajaaminen. Mesessä kiusaajan voi blokata eli estää kokonaan.

20 Koulussa tapahtunutta
Yleisin: Epäasiallinen viestittely Salasanavarkaudet oppilaalta (esim. miekka pöllitty) Jatkuvat ”sotajutut” ja veriset piirrokset Leikkitappelut, vapaapainit (Smackdown) Salasanavarkaus opettajalta (arvosanoja muutettu, törkeät viestit opettajan nimissä) Viharyhmien perustaminen (XX-open vihaajat ry)

21 Miten ohjaan lasta internetin käytössä?
Ole läsnä ja kiinnostunut lapsesi internetin käytöstä. Lapselta voi kysyä nettikuulumisia siinä kuin koulupäivästäkin: ”Mitäs sinne nettiin kuuluu?” Sopikaa yhteisistä pelisäännöistä Esim. henkilötietojen antamisesta, ajankäytöstä jne. Huolehdi tietoturvasta Muista myös ohjelmien suojausasetukset ja sisällön suodatukset Keskustele netissä kohdatuista kivoista ja kurjista asioista Mitä ikävää verkossa voi tulla vastaan ja kuinka lapsi voi toimia uhkaavissa tilanteissa Älä kuitenkaan ylireagoi - lapset myös oppivat kokeilemalla, tutkimalla ja tekemällä virheitä. Vanhempien on hyvä keskustella myös lastensa kavereiden vanhempien kanssa lapsen kanssa sovituista pelisäännöistä. Mitä tehdä, jos lapsi kohtaa jotain epämiellyttävää aineistoa netissä? Vältä ylireagointia, jotta lapsesi uskaltaa seuraavankin kerran tulla kertomaan asiasta sinulle. Korosta, että asia ei ole lapsen vika. Tyhjennä ”törkysivun” jättämät jäljet eli internet-selaimen välimuisti, evästeet ja sivuhistoria. Juttele lapsesi kanssa, miten vastaavia tilanteita voisi välttää jatkossa. Jos lapsi saa ikäviä viestejä esim. sähköpostiin tai kännykkään: Muista, että netissä pätevät samat säännöt ja lait kuin yleensä elämässä. Pidä siis puolesi. Kiusaajalta tai vieraalta lähettäjältä tulleita viestejä ei välttämättä tarvitse avata. Kiusaamisviesteihin ei yleensä kannata vastata. Jos vastaat, niin vastaa vain yhden kerran – lyhyen asiallisesti. Jos kiusaaminen jatkuu, voit harkita sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron vaihtamista. Jos selviää, että viestin lähettäjä on samassa koulussa, niin ota yhteyttä koulun henkilökuntaan. lähde: Mannerheimin lastensuojeluliitto Ongelmista voi tarvittaessa myös ilmoittaa eteenpäin: Sopimaton markkinointi Kuluttaja-asiamies valvoo mainonnan eettisiä periaatteita ja alaikäisten suojelua koskevia säännöksiä. Heille voi tehdä ilmoituksen virheellisestä markkinoinnista, kohtuuttomista sopimusehdoista tai muusta kuluttajan oikeussuojaa loukkaavasta menettelystä. Huijaukset, petokset, vihasivut ym. laittomuudet Väärennetyistä tai valheellisista internet-sivuista tai sähköpostissa liikkuvista petosyrityksistä sekä muista laittomuuksista voit ilmoittaa keskusrikospoliisin internet-rikosvihjepuhelimeen ( , Henkilötietojen väärinkäytökset Tietosuojavaltuutettu ohjaa, neuvoo ja valvoo henkilötietojen käsittelyä. Tietosuojavaltuutetun toimisto antaa myös puhelinneuvontaa. Lapsipornografia Pelastakaa Lapset ry ylläpitää Nettivihje-verkkopalvelua, johon voit ilmoittaa sivuista, jonka epäilet sisältävän lasten hyväksikäyttöä tai muuta laitonta aineistoa. Muu loukkaava tai sopimaton aineisto Muissa tapauksissa kannattaa ottaa yhteyttä omaan internet-operaattoriin tai siihen tahoon, jonka sivuilla aineisto on.

22 Oppisisältöjä koulussa
Salasanat Netiketti (netin käyttäytymissäännöt) Tiedonhaku, lähdekritiikki (sähköposti, chat, foorumi, jakaminen) Apunamme suljettu oppimisympäristö

23 Ideoita säännöille Säännöt koskevat tietokoneen, pelikoneen ja/tai kännykän käyttöä aikarajoitukset / sivurajoitukset / vain sallitut sivut Yhtä paljon peliaikaa kuin ulkoilua/lukemista Koneen sijainti Mitä rajoitetaan? Pelaamista, koulutehtävien tekemistä, yhteydenpitoa kavereihin? Esiteltävä nettikaverit Näytettävä kuvat ennen julkaisua Pyydettävä lupa ennen rekisteröitymistä

24 Hyödyllisiä linkkejä Nuorten käyttämiä sivustoja
Tietoa mediakasvatuksesta ja tietoturvasta Lasten suosimia sivustoja Monissa nuorten suosimissa palveluissa on vanhemmille tarkoitettu esittelyosio. Trendit vaihtuvat nopeasti, joten seuraa lapsesi suosikkeja! Tämä kalvo kannattaa printata kuulijoille hand-outiksi.

25 Tietoturvapäivä ja -viikko
Osa kansallista tietoturvastrategiaa Tavoitteena edistää turvallista ja fiksua netin käyttöä Suomessa. Mukana hankkeessa on yli 30 julkishallinnon organisaatiota, yritystä ja järjestöä. Järjestetään vuosittain helmikuussa. Hanke toimii ja tuottaa materiaaleja mm. peruskoulujen käyttöön ympäri vuoden.

26 Tietoturvapäivä-hankkeessa mukana
D-Fence Oy, DNA Oy, Edupoli, Elisa Oyj, Enter ry, FiCom ry, fiMUG ry, Finanssialan Keskusliitto ry, F-Secure Oyj, Huoltovarmuuskeskus, Kuluttajavirasto, Lapsiasiavaltuutetun toimisto, Liikenne- ja viestintäministeriö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Mediakasvatusseura, Microsoft Oy, Opetushallitus, Opetusministeriö, Pelastakaa Lapset ry, Poliisi, Sulake, Suomen Kuntaliitto, Suomen Vanhempainliitto, Suomen Yrittäjät, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry, TeliaSonera Finland Oyj, TIEKE, Tietosuojavaltuutetun toimisto, Tietoturva ry, Viestintävirasto, VTT, Väestöliitto ja Väestörekisterikeskus

27

28


Lataa ppt "Turvallinen internetin käyttö"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google