Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi Metlan metsäalan tulevaisuuskatsaus Lauri Hetemäki, Metla.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi Metlan metsäalan tulevaisuuskatsaus Lauri Hetemäki, Metla."— Esityksen transkriptio:

1 METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi Metlan metsäalan tulevaisuuskatsaus Lauri Hetemäki, Metla Metsäneuvoston kokous 16.3.2006  Liite 5

2 METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi 1. Tausta 2. Tulevaisuudenkuvat 3. Johtopäätökset

3 METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi Tausta: Tulevaisuudenkuvat I. ”Nykyrakenteiden kehittäminen” II. ”Aktiivinen muutos” Yllätykset: i. Metsäalan julkinen tuki romahtaa ii. Tuontipuun käyttö muuttuu merkittävästi iii. Ilmastomuutoksessa yllättäviä muutoksia

4 METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi Nykyrakeneteet koetaan hyviksi ja turvallisiksi eikä niitä yritetä aktiivisesti muuttaa, mutta niitä kehitetään. Rakennemuutoksiin liittyvät riskit nähdään suurempina kuin nykyrakentesiin liittyvät. Toimintaympäristön muutokset aiheuttavat tarpeen kehittää ja sopeuttaa nykyistä toimintaa. Noudatetaan sitovia sopimuksia (EU-direktiivit, kansainväliset ja kotimaiset sopimukset ja velvoitteet). Nykyrakenteita muutetaan sen verran kuin olosuhteet edellyttävät. I: ”Nykyrakenteiden kehittäminen”

5 METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi II: Aktiivinen muutos  Nykyrakenteisiin halutaan muutoksia. Arvioidaan, ettei nykyisillä rakenteilla ja toimintatavoilla pärjätä pitkän päälle. Panostetaan merkittävästi uusien tuotteiden, palveluiden ja toimintamallien kehittämiseen. Ollaan myös valmiita ottamaan riskejä ja odottamaan vasta pitkällä aikavälillä tulevia tuloksia.  Nykyisiä rakenteita pyritään aktiivisesti muuttamaan mm. T&K:lla, politiikalla, uusilla liiketoimintamalleilla ja metsien eri käyttömuotojen painoarvoa muuttamalla.  Vanhan ja uuden kehittämisen yhteensovittaminen on iso haaste.

6 METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi Massa- ja paperiteollisuus: TK I  Kannattavuustekijöiden, jalostusasteen noston ja teknologian kehityksen seurauksena massa- ja paperiteollisuuden tuotantokapasiteetti laskee nykyisestä noin 10-20 prosenttia vuoteen 2015 mennessä.  Massateollisuuden vuosittainen puun- ja hakkeenkäyttö laskee 5-10 miljoonaa kuutiota vuoteen 2015 mennessä.  Riippuen kotimaisen- ja tuontipuun käytön suhteesta puun käyttö massa- ja paperiteollisuudessa säilynee lähes nykyisellä tasolla tai laskee selvästi; puutuoteteollisuudessa tukkipuun kotimaisen puun käyttö vähenee.  Nykyisten metsäteollisuustuotteiden reaalihintakehitys on aleneva.

7 METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi Massa- ja paperiteollisuus: TK II  Ainakin joku tai jotkut yrityksistä pyrkivät nykyistä voimakkaammin panostamaan myös uusien tuotteiden kehittämiseen ja uusiin liiketoimintamalleihin  Uusia tuotteita ovat mm. liikenteen biopolttoaineet (kaupallinen tuotanto alkaa 2012-2015), elintarviketeollisuuden tuotteet sekä funktionaaliseen painamisen ja hybridimediaan liittyvät tuotteet.  Uusien tuotteiden johdosta "massa- ja paperiteollisuuden" pitkän aikavälin kannattavuusnäkymät Suomessa paranevat ja puun käyttö pysyy lähes nykyisellä tasolla vuonna 2015.  Eräiden uusien metsäteollisuustuotteiden reaalihintakehitys voi olla nouseva vuosina 2010-2015.

8 METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi Puutuoteteollisuus: TK I  Kannattavuuden parantamistoimet johtavat kapasiteetin supistumiseen ja jalostusasteen nostoon. Tuotantokapasiteetin supistukset ovat laajempia suuryritysten kohdalla kuin pk-sektorilla.  Perussahatavaran kannattavuus Suomessa ei ole yhtä hyvä kuin lähialueilla tai eräissä EU-maissa.  Sahateollisuuden tuotantokapasiteetti supistuu 10-20 prosenttia vuoteen 2015 mennessä, mutta vaneriteollisuuden lisääntyy hieman. Lastulevyteollisuuden kapasiteetti supistuu 20-30 prosenttia vuoteen 2015 mennessä.  Kapasiteetti muutosten, jalostusasteen noston ja teknologisen kehityksen seurauksena puutuoteteollisuuden vuosittainen puun käyttö laskee 5-8 miljoonaa kuutiota vuoteen 2015 mennessä.  Puunkäytön väheneminen kohdistuu kotimaiseen puuhun ja tuontipuuhun.

9 METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi Puutuoteteollisuus: TK II  Aktiivisen politiikan, toimenpiteiden ja rakenteiden uudistamisen seurauksena kotimaisen sahatavaran markkinaosuus rakentamisessa säilyy nykyisellä tasolla.  Tuotantorakenteen sopeutus, uudet liiketoimintamallit ja myyntiverkostoon panostaminen pk-sektorilla  Talouden kasvaessa ja edellä mainituista syistä sahatavaran ja puurakenteiden kotimainen kysyntä lähes vuoden 2004 huipputasolla.  Puun kysyntä TK I:sta korkeammalla tasolla v. 2015.  Samoin puun hinta ja yksityismetsätalouden kannattavuus.

10 METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi Bioenergia: TK I  Politiikka tukee nykyistä voimakkaammin metsäbioenergian tuotantoa, mutta merkittävää rakenteellista muutosta ei tapahdu.  Metsähakkeen käyttö kasvaa noin kaksinkertaiseksi vuoteen 2015 mennessä. Pellettien tuotanto kolminkertaistuu.  Sahateollisuus lisää hieman kaukolämmön tuotantoa  Massa- ja paperiteollisuudessa kiinnostus biopolttoaineisiin kasvaa, mutta varsinaista tuotanto ei vielä aloiteta.  Metsäbioenergian hyödyntämiseen ja ympäristövaikutusten arviointiin panostetaan jonkin verran nykyistä enemmän T&K:ta.  Bioenergian lisääntyvä käyttö perustuu pääasiassa jo olemassa oleviin tekniikoihin ja tuotantoaloihin.

11 METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi Bioenergia: TK II  Bioenergiapolitiikka voimistuu selvästi. Esim. biopolttoaineiden käytölle velvoite ja tuotantoa tuetaan valikoivalla verotuella (valmistevero). Lisäksi julkinen valta sitoutuu ja panostaa intensiiviseen bioenergian teknologian kehitysohjelmaan  Bioenergiaa enemmän ja uusia tekniikoita/tuotteita  Metsähakkeen, purun ja kutterin sekä harvennuspuun bioenergia käyttö lisääntyy merkittävästi ja niistä saadut korvaukset (hinnat) nousevat selvästi.  Metsätalouden ja metsäteollisuuden kannattavuus paranee. Metsiin liittyvä bioenergia työllistää selvästi nykyistä enemmän.  Bioenergiateknologian vienti selvästi nykyistä suurempaa ja monipuolisempaa.  Lisääntyviä haasteita metsien ekologialle. Muutosvaiheessa tilanne voi osin huonontua, mutta ongelmien ratkaisuihin panostetaan selvästi nykyistä enemmän.

12 METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi Tulevaisuuskuvien vaikutukset metsävaroihin 1. Puuston määrään ja kasvuun ei suuria muutoksia v. 2015 mennessä 2. Nuorten metsien ja ojitusalueiden käsittelyyn vaikutukset voivat olla merkittäviä (uhka/mahdollisuus)  vaikutukset puuntuotantoon pitkällä aikavälillä 3. Energiapuun käytön kehitys merkittävin metsävaroihin vaikuttava muutos (nuorten metsien käsittely) 4. Metsänhoidon uudet suositukset muuttavat käsittelyjä hieman 5. Suojelulla ja virkistyskäytöllä alueellisesti merkittäviä vaikutuksia (Pohjois-Suomi)

13 METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi Metsien muut käyttömuodot ja kysymykset  Luontomatkailu ja virkistyskäyttö  Metsien monimutoisuus ja ekologia  Ilmastomuutos ja hiilikysymykset  On tarkasteltu työssä yksityiskohtaisesti!  Metsien muiden käyttömuotojen suhteellinen merkitys kasvaa

14 METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi Metsien käytön taloudellinen kannattavuus  Nykytuotteiden varassa olevan metsätalouden kannattavuus heikentyy (puun käytön + kantohintojen lasku). Tuontipuu suuri kysymysmerkki!  Kannattavuuta voidaan parantaa erilaisilla toimenpiteillä  Metsänomistajille ja metsäalalle uusia ansainta- mahdollisuuksia (bioenregia, luontomatkailu ja virkistyskäyttö, suojelu, hiili??)  Metsien käyttömuotojen monipuolistuminen luo uusia mahdollisuuksia

15 METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi Yllätykset  Ilmastonmuutoksesta uutta yllättävää tietoa. Satsaus bioenergian suurempi kuin TK I ja TK II. Puutuotteiden kilpailukyky paranee. Fossiilisten hintakehitys, ilmastopolitiikka.  Julkinen tuki romahtaa. Heikentää metsätaloutta, bioenergian kehitystä, suojelua ja puutuote- teollisuuden kannattavuutta. Massa- ja paperiteollisuuteen suhteellisesti pienempi vaikutus.  Suuri muutos tuontipuussa. Heilauttaa kaikkea!

16 METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi Johtopäätökset  TK I tapahtuu, jos nykyrakenteisiin liittyvät riskit nähdään pienempinä kuin muutoksiin liittyvät. Vältetään nykyisen tasapainon muuttamista  TK II tapahtuu, jos nykytilanne nähdään ”pessimistisenä” ja ollaan siksi valmiita ottamaan myös riskejä ja muuttamaan nykyistä tasapainoa  Toimintaympäristön voi odottaa muuttuvan merkittävästi. Metsäpolitiikka kuitenkin pysynyt suhteellisen muuttumattomana. Paineet muutoksiin kasvavat → ylisektoriaalisuus korostuu.  Metsien eri käyttömuotojen painoarvot muuttuvat. Puunjalostamisen rinnalla palveluiden merkitys korostuu.


Lataa ppt "METSÄNTUTKIMUSLAITOS SKOGSFORSKNINGSINSTITUTET FINNISH FOREST RESEARCH INSTITUTE www.metla.fi Metlan metsäalan tulevaisuuskatsaus Lauri Hetemäki, Metla."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google