Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tuomas Eerola, HAMK Skills Trainers´ Academy

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tuomas Eerola, HAMK Skills Trainers´ Academy"— Esityksen transkriptio:

1 Tuomas Eerola, HAMK Skills Trainers´ Academy
Ammatillisten opettajakorkeakoulujen yhteistyöpäivät 14. – Round table –keskustelu Kansallinen kilpailukyky ja huippuosaaminen, yrittäjyys Johdantoa aiheeseen Tuomas Eerola, HAMK Skills Trainers´ Academy

2 KOULUTUS JA TUTKIMUS VUOSINA 2011-2016 Kehittämissuunnitelma
68. Ylioppilastutkintoa ja lukiokoulutusta sekä ammatillisia tutkintoja kehitetään erillisinä tutkintoina. Lukiokoulutusta ja ammatillisia tutkintoja uudistettaessa parannetaan mahdollisuuksia rakentaa joustavia opintopolkuja ja lisätään mahdollisuuksia suorittaa osia tutkinnoista yli tutkintorajojen. 70. Ammatillisten tutkintojen joustavuutta lisätään siten, että yksilölliset valinnat ja tutkintojen suorittaminen myös osa kerrallaan on mahdollista silloin kun se on työelämän ja yksilön tarpeiden kannalta tarkoituksenmukaista. Nuorten koulutuksen ensisijaisena tavoitteena on kokonaisen tutkinnon suorittaminen. Aikuiskoulutuksessa tavoitteena on tukea osaamisen kehittämistä työuran eri vaiheissa.

3 Ammatillisen tutkintojärjestelmän joustavuus tukee ammatillista huippuosaamista
Huippuosaamisen tukemisen kannalta on tärkeää, miten ratkaistaan seuraavat kysymykset (Opetusneuvos, MMT, Susanna Tauriainen, 2010): Miten tutkinnon uudistuksen joustavuus on hyödynnetty huippuosaamisen tukemiseen? Miten opettajat tukevat huippuosaajia ammatillisen kehityksen eri vaiheissa? Miten työssäoppimisen laatu varmistetaan huippuosaamisen näkökulmasta? Miten tuetaan huippuosaajien itsetuntemusta? Miten eri alojen tarpeet huomioidaan huippuosaamisen tukemisessa? Tukevatko opetusmenetelmät ongelmaperusteista tutkivaa oppimista?

4 Oppilaitoksen tukitoimet huippuosaajiksi haluaville
Huippuosaamisen ohjauskäytänteet TELI –aloilla. Esiselvitys. Simo Uusinoka HAMK Skills Trainers´ Academy, 2010 Oppilaitoksen tukitoimet huippuosaajiksi haluaville Huippuosaajiksi haluavien opiskelijoiden tukitoimia näyttää olevan eri oppilaitoksissa tarjolla eri tavoin. Vastukset hajaantuvat ja tästä voi päätellä, että varsinaisesti huippulahjakkaiden tukeen ei ole riittävästi tarjolla toimintatapoja.

5 Prosessikaavio - Pedagoginen johtamismalli lahjakkaan opiskelijan ohjaamisessa (Niemeläinen, 2011).
Niemeläisen mallissa johdon tehtäviin kuuluu pedagoginen johtaminen (strategia, opetussuunnitelma, toteutussuunnitelma) ja opettajien toimintaan opintojen henkilökohtaistaminen sekä erityistä tukea tarvitsevat että erityisiä vahvuuksia omaavat opiskelijat huomioiden.

6 Ohjauskeinoja (Niemeläinen 2011)
nivelpalavereissa siirretään tietoa myös lahjakkaista oppilaista oppilailta kysyminen oikeasti missä ne on hyviä, osaamisen tunnustaminen opettajien luotettavat menetelmät tunnistaa lahjakkaat opiskelijat osaamisen havainnointi portfolioiden kautta työelämän edustajien käyttäminen oppilaitoksissa opettamassa erikoistekniikoita ja arvioimassa opiskelijoiden työskentelyä lahjakkaiden opiskelijoiden nimeäminen erityisoppilaiksi (hojks) mestari/kisälli-mallin lanseeraaminen opiskelujen aikana ja niiden jälkeen käytetään lahjakkaita opiskelijoita mallina muille opiskelijoille kummiyritysten ja muiden yhteistyökumppanien hankkiminen opetusaloille opettajan roolin sisäistäminen enemmän ohjaajana kuin tiedon syöttäjänä erikoisammattitutkinnon suorittamisen mahdollisuus työpaikkaohjaajien ottaminen mukaan tutustumiskäynneille yrityksiin ja tapahtumiin lisäresurssien käyttäminen suoraan lahjakkaan opiskelijan tukemiseen ammatillisten erityisopettajien määrän lisääminen joustavuus vuosisuunnittelussa, jolloin lahjakkaat voidaan ottaa paremmin huomioon opiskelustipendien haku ja myöntäminen jo opiskeluaikana.

7 HUIPUT KEHIIN

8 HUIPUT KEHIIN kehittää ammatillista huippuosaamista
   Projektin yleistavoitteena on pysyvien, ammatillista huippuosaamista kehittävien, alueellisten ja klusteri-kohtaisten yhteistyöverkostojen luominen. Projekti vahvistaa tutkintojärjestelmän kokonaistoimivuutta ammatilliseen koulutukseen hakeutuvien, huippuosaajiksi tähtäävien opiskelijoiden osalta.

9 Miksi tällaista hanketta tarvitaan ?
Toisen asteen ammatillinen koulutus on lisännyt vetovoimaansa ja on suositumpaa kuin koskaan. Opiskelun henkilökohtaistamisen yhtenä vaateena on huippuosaajien koulutus- ja urapolkujen rakentaminen, luominen, tukeminen ja ohjaaminen. Uudistettujen tutkinnon perusteiden tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntäminen. Ammatillisen koulutuksen joustavuutta on lisättävä tarjoamalla tutkinnon suorittajille mahdollisuuksia valita tutkintonsa osia muista tutkinnoista ja työelämän tehtäväkokonaisuuksista. (vrt. KESU 2011 – 2016 luonnos) Tarvitaan uudenlaista innovatiivista yhteistyötä eri koulutustasojen ja työelämän verkostojen kesken.

10 TAVOITTEET Projektin tavoitteena on ammatillista huippuosaamista kehittävien, alueellisten ja klusterikohtaisten yhteistyöverkostojen luominen. Projekti vahvistaa ammatillisen tutkintojärjestelmän kokonaistoimivuutta ammatilliseen koulutukseen hakeutuvien, huippuosaajiksi tähtäävien opiskelijoiden osalta. Projekti vahvistaa nykyisiä työelämän kehittämisen verkostoja. Projekti tuottaa malleja huippuosaamisen tunnistamiseksi sekä opinto- ja urapolkujen tukemiseksi, mitkä ovat hyödynnettävissä myös muissa klustereissa ja muilla alueilla kansallisesti ja kansainvälisesti. Projekti tukee uudistettujen tutkinnon perusteiden toimeenpanoa.

11 Miten tavoitteisiin päästään?
Perustetaan alueelliset HUIPUT KEHIIN –tiimit, jotka toimivat yhteistyön rakentajina ja toiminnan moottoreina omilla alueillaan. HUIPUT KEHIIN –tiimit valmennetaan tehtäväänsä, kehitetään valmennusohjelma. Luodaan ja mallinnetaan huippuosaajiksi pyrkiville opiskelijoille tarjottavat opintopolut sekä opintoja tukeva yhteistyöverkosto ja sen toimintatavat. Kehitetään innovatiivisuusmittari, jolla arvioidaan kehitettyjä yhteistyömalleja. Järjestetään opettajille ja työpaikkaohjaajille koulutusta huippuosaamisen tunnistamisesta ja sen tukemisesta. Tuotetaan ja kerätään huippuosaamisen kehittämistä tukevaa materiaalia ja levitetään sitä mm. sosiaalista mediaa hyödyntäen.

12 Projektin hallinnoija:
Projektin hallinnoija: Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen kuntayhtymä Rahoitus: ESR ja valtion rahoitus HAMK Erikseen raportoitava kuntien rahoitus = hankkeeseen osallistuvien tekemää työtä hankkeelle (työajanseuranta) Rahoittajaviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Toteutusaika: – (toiminnallinen toteutusaika – ) Ohjausryhmä: OPH, EK, Koulutuksen järjestäjät, Ammatilliset opettajat, KILTA-hanke/Skills Finland, HAMK, ELY

13 Projektin toimijoita Projektipäällikkö:
Projektin toimijoita Projektipäällikkö: Tuomas Eerola Projektiassistentti / -suunnittelija: Johanna Kokkomäki HUIPUT KEHIIN –tiimien vetäjät HAMK:sta yhteyshenkilöt oppilaitoksissa EKAMO Riitta-Liisa Hakkarainen Anna-Liisa Pekkanen HYRIA Pirjo Tuominen Markku Loiskekoski VAO Anita Olkinuora WINNOVA Tuomas Eerola Eija Martikainen

14 Huiput kehiin !

15 KILTA


Lataa ppt "Tuomas Eerola, HAMK Skills Trainers´ Academy"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google