Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yritysrahoituksen saatavuus: Havaintoja pk-yritysten näkökulmasta Ari Hyytinen Professori Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu OP-Pohjola-ryhmän tutkimussäätiön.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yritysrahoituksen saatavuus: Havaintoja pk-yritysten näkökulmasta Ari Hyytinen Professori Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu OP-Pohjola-ryhmän tutkimussäätiön."— Esityksen transkriptio:

1 Yritysrahoituksen saatavuus: Havaintoja pk-yritysten näkökulmasta Ari Hyytinen Professori Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu OP-Pohjola-ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä 26.1.2015

2 Havainto #1 Hyvä yritysrahoitus- ympäristö? Havainto #2 Pk-rahoituksen saatavuus Suomessa? z Havainto #3 Rahoituksen saatavuus kasvuyrityksille? XW Havainto #4 Julkisen yritys- rahoituksen rooli? Neljä havaintoa, hieman epätavallisesta (?) näkökulmasta

3 Valikoiva yritysrahoitus  toimialojen tuottavuuskasvu  pitkän aikavälin talouskasvu. Hyvin toimiva yritysrahoitusjärjestelmä sekä käynnistää että karsii hankkeita. …sillä vain osa liikeideoista ja rahoitusta tarvitsevista hankkeista on ”elinkelpoisia”. Se ei ole ympäristö, jossa yritysrahoitusta on rajatta eli ”ei- valikoivasti” tarjolla… Havainto #1 Hyvä yritysrahoitusympäristö?

4 … ja luotettavien maavertailujen tekeminen aina haasteellista  vastaukset suuntaa-antavia. Hyvä muistaa: Suomesta mukana n. 500 yritystä  tuloksissa jonkin verran vaihtelua kyselystä toiseen … tehdään kaksi kertaa vuodessa, tuottaa varsin ajantasaista tietoa EU- alueen pk-yritysten rahoituksesta. Lähde: EKP:n “Survey on the Access to Finance of small and medium- sized Enterprises”… Havainto #2 Pk-rahoituksen saatavuus Suomessa?

5 Rahoituksen saatavuus haaste?

6 Rahoituksen saatavuus koetaan Suomessa harvemmin haasteeksi kuin muualla. Kuinka haasteelliseksi rahoitusympäristö koetaan? Suomalaiset pk-yritykset ovat erottuneet – ainakin toistaiseksi – tässä vertailussa vain lähinnä positiivisessa mielessä.

7 Rahoituksen tarjonta? Rahoituksen saatavuus haaste? Rahoituksen saatavuus koetaan Suomessa harvemmin haasteeksi kuin muualla.

8 Rahoituksen tarjonta? Rahoituksen saatavuus haaste? Kun pankkirahoitusta haetaan, sitä usein saadaan ”kaikki tai melkein kaikki” mitä haettiin. Suomessa kielteisiä pankki- rahoituspäätöksiä ja/tai ”lannistuneita” luotonhakijoita vain melko vähän. Pientä nousua viime aikoina? Rahoituksen saatavuus koetaan Suomessa harvemmin haasteeksi kuin muualla.

9 Haastavin ongelma? Rahoituksen tarjonta? Rahoituksen saatavuus haaste? Rahoituksen saatavuus koetaan Suomessa harvemmin haasteeksi kuin muualla. Kun pankkirahoitusta haetaan, sitä usein saadaan ”kaikki tai melkein kaikki” mitä haettiin.

10 Haastavin ongelma? Rahoituksen tarjonta? Rahoituksen saatavuus haaste? Ei ole rahoituksen saatavuus, vaan jokin muu. Ongelmana korostuu mm. laadukkaan työvoiman saatavuus Ja vähäisempänä ongelmana näkyy rahoituksen saatavuus. Jälleen: Nousua viime aikoina? Rahoituksen saatavuus koetaan Suomessa harvemmin haasteeksi kuin muualla. Kun pankkirahoitusta haetaan, sitä usein saadaan ”kaikki tai melkein kaikki” mitä haettiin.

11 Liiketoiminta- ympäristön kehitys? Haastavin ongelma? Rahoituksen tarjonta? Rahoituksen saatavuus haaste? Ei ole rahoituksen saatavuus, vaan jokin muu. Rahoituksen saatavuus koetaan Suomessa harvemmin haasteeksi kuin muualla. Kun pankkirahoitusta haetaan, sitä usein saadaan ”kaikki tai melkein kaikki” mitä haettiin.

12 Liiketoiminta- ympäristön kehitys? Haastavin ongelma? Rahoituksen tarjonta? Rahoituksen saatavuus haaste? Rahoituksen saatavuus koetaan Suomessa harvemmin haasteeksi kuin muualla. Kun pankkirahoitusta haetaan, sitä usein saadaan ”kaikki tai melkein kaikki” mitä haettiin. Ei ole rahoituksen saatavuus, vaan jokin muu. Suomalaisten pk-yritysten liiketoimintaympäristö… …on heikentynyt… …muuta euroaluetta enemmän… …erityisesti viimeaikoina? Ongelmat ei yksiselitteisesti rahoituksen tarjontapuolella.

13 Liiketoiminta- ympäristön kehitys? Haastavin ongelma? Rahoituksen tarjonta? Rahoituksen saatavuus haaste? Rahoituksen saatavuus koetaan Suomessa harvemmin haasteeksi kuin muualla. Kun pankkirahoitusta haetaan, sitä usein saadaan ”kaikki tai melkein kaikki” mitä haettiin. Ei ole rahoituksen saatavuus, vaan jokin muu. Ongelmat ei yksiselitteisesti rahoituksen tarjontapuolella. Entä nykytilanteen tulkinta? Olisiko syytäkin olettaa ja odottaa, että yritysrahoituksen saatavuus ja/tai ehdot tiukentuvat ja että siitä tulee aikaisempaa valikoivampaa, jos liiketoiminta- ja kannattavuusnäkymät heikkenevät? Näin tapahtuu myös ja nimenomaan hyvin toimivilla yritysrahoitusmarkkinoilla.

14 Tosiasia: Kasvuyritykset ja kansainvälistä laajentumista tavoittelevat yritykset usein riskipitoisempia. Haaste: Potentiaalisten kasvuyritysten joukossa on myös ei-elinkelpoisia ideoita. Avainkysymys: Kuinka moni hyvä idea (”hyvä kasvuyritys”) jää toteuttamatta, koska ei saa rahoitusta? Lähtökohta: Nopeasti kasvavat, nuoret yritykset tärkeitä talouden uudistumiselle ja siten talouskasvulle. Havainto #3 Rahoituksen saatavuus kasvuyrityksille?

15 Vaikka siis kasvuyritysten joukossa rahoituksen saatavuus koettaisiin suuremmaksi ongelmaksi kuin pk-yritysten joukossa keskimäärin, …sitä ei automaattisesti voida tulkita merkiksi vakavasta rahoituksellisesta katvealueesta. Jos kasvuyritysten ”keskimääräinen konkurssitodennäköisyys” on korkeampi kuin tyypillisten pk-yritysten, on itseasiassa luontevaa, että ne kokevat rahoituksen saatavuuden ongelmallisemmaksi, tai esimerkiksi että niiden keskimääräinen rahoituskustannus on korkeampi.

16 Huoli: Keiden rahoittajien pakeille ”kokeiluissaan epäonnistuneet” ehkä saattavat päätyä? Kaikki hankkeet ja kokeilut eivät onnistu ja johda elinkelpoiseen yritystoimintaan. Haaste: Miksi julkinen toimija tietäisi paremmin?  yritysrahoituksen epätäydellisyyksien tunnistaminen ja paikkaaminen ei ole yksinkertaista. Julkista, verovaroin tuettua yritysrahoitusta tarjotaan usein hyvää tarkoittavista syistä. Havainto #4 Julkisen yritysrahoituksen rooli? Mutta entä jos... … monikaan yritys ei mielellään lopeta vapaaehtoisesti toimintaansa, vaikka se ei olisi kestävällä pohjalla? Mutta entä jos… yksityiset rahoittajat katsovat, että tiettyä ulkoista rahoitusta tarvitsevaa yritystä ei ole perusteltua rahoittaa?

17 … saattaa valitettavasti olla … Julkisten toimijoiden järkevä liikkumatila yritysrahoituksessa… Joten? … kapeampi kuin usein ajatellaan.

18 Onko nuorien yrityksien ja pk-yrityksien näkökulmasta kehittymässä uusia rahoituksellisia katvealueita, mm. rahoitussektorin kasvaneen sääntelyn vuoksi? Lyhyt aikaväli: Perustelut julkisen yritysrahoituksen tarjonnalle kenties tällä hetkellä jopa aiempaa vahvemmat? Lopuksi Pidempi aikaväli: On tärkeää, että varmistetaan rahoitusta valikoivasti, markkinaehtoisesti kanavoivan yritysrahoitusjärjestelmän monipuolisuus ja toimintaedellytykset.

19 Kiitos ari.t.hyytinen@jyu.fi


Lataa ppt "Yritysrahoituksen saatavuus: Havaintoja pk-yritysten näkökulmasta Ari Hyytinen Professori Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu OP-Pohjola-ryhmän tutkimussäätiön."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google