Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ympäristöterveydenhuollon kokonaisarkkitehtuuri

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ympäristöterveydenhuollon kokonaisarkkitehtuuri"— Esityksen transkriptio:

1 Ympäristöterveydenhuollon kokonaisarkkitehtuuri
Jouni Tuomisto, THL, Kuopio

2 Sisältö Kokonaisarkkitehtuurin (KA) taustatekijät
Megatrendit ja kolme kriteeriä: Avoimuus, kritisoitavuus, jatkokäytettävyys Kytkennät Tekaisu-hankkeeseen Kytkennät YHTI-hankkeeseen Organisoituminen: ohjausryhmät, kytkentä Synergia muiden KA:ien kanssa: THL:n, sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen, ympäristöterveydenhuollon kansallinen

3 Kokonaisarkkitehtuurin perusrakenne

4 Kokonaisarkkitehtuurin ydinviesti
Tavoitteena on tehokas ja vaikuttava TOIMINTA Tätä tukemaan tarvitaan TIETOA Tämän organisoimiseen tarvitaan TIETOJÄRJESTELMIÄ Näiden toteuttamiseen tarvitaan TEKNOLOGIOITA

5 Sen lisäksi, että tarkastelemme nykyisiä toimintaprosesseja ja tietojärjestelmiä, meidän on välttämättä tarkasteltava myös sitä tulevaisuuden toimintaa, jonka haluamme tehdä mahdolliseksi.

6 KA-projektin vaiheet (JHS179) ja tilanne YTH:n osalta
Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen (kuvaukset) Kehittämiskohteiden tunnistaminen Esiselvitys Vaatimusmäärittely Hankinta Ympäristöterveyden alalla olemme jo pitkällä kehittämiskohteiden tunnistamisessa, koska toiminnan ja tiedon suhdetta on THL/YMTOssa tutkittu 6 vuotta.

7 Tilanne ympäristöterveydenhuollossa
THL/YMTO on ympäristöterveyden alalla tutkinut tiedon ja toiminnan yhteyttä päätöksenteon tukemista ja vaikutusarviointien kehittämistä. Kehittämiskohteet on jo tunnistettu muuta kautta kuin kokonaisarkkitehtuurin nykytilan kartoituksella: State of the art of benefit-risk assessment: Environmental health (Pohjola et al., Food and Chemical Toxicology 2012)

8 Kehittämiskohteet (Pohjola et al., 2012)
Painetta ja pyrkimystä on kehittää vaikutusarviointeja Osallistavammiksi ja avoimemmiksi Laajemmin eri näkökulmia huomioonottaviksi Arvioinnin ja päätöksenteon yhteyttä parantaviksi Monenlaisia arvoja ja tietoa paremmin huomioonottaviksi ja yhdistäviksi. Ympäristöterveydenhuolto on mitä suurimmassa määrin vaikutusten arviointia ja huomiointia päätöksenteossa. Kokonaisarkkitehtuurin tulisi tukea näitä kehityssuuntia.

9 Megatrendejä, jotka vaikuttavat kokonaisarkkitehturiin
Avoin data ja avoimuus Kritisoitavuus ja osallistuminen Jatkokäytettävyys

10 Avoin data ja avoimuus Vaatimus tiedon avoimuudesta on radikaalisti lisääntynyt 1-3 vuoden aikana ja on tullut jäädäkseen. Vaikka kaikki tieto ei tietenkään voi olla avointa, merkittävä osa voi olla. Tietojärjestelmien ja käytäntöjen on siis pystyttävä vastaamaan avoimuuden vaatimukseen perinteisten eheyden ja suojattavuuden lisäksi.

11 Kritisoitavuus ja osallistuminen
Asiantuntijuuden roolissa on tapahtunut iso muutos: Asiantuntijuuden erityisasema on heikentynyt. Kansalaisten oma koulutustaso ja luottamus omiin tietoihin on lisääntynyt. Vaatimus osallistumismahdollisuuksista on lisääntynyt. Jos jokin menee pieleen, suurin kritiikki tulee siitä että on pimitetty tietoa tai estetty osallistumista tai ettei kuunnella. On tehtävä mahdolliseksi se, että tarvittaessa asiantuntijatyötä ja sen perustana olevaa tietoa pääsee kritisoimaan.  Käytäntöjen ja tietojärjestelmien on tuettava tätä.

12 Jatkokäytettävyys Asiantuntemustiedon jäsentäminen sidosryhmittäin on vaikeaa, koska käyttökohteita on paljon, eivätkä ne kaikki ole asiantuntijaorganisaation tiedossa. Järjestelmät on rakennettava siten, että tiedosta saadaan lisähyötyä mahdollistamalla sen käyttö ennakoimattomiin tarkoituksiin.

13 YHTI-hanke (Ympäristöterveydenhuollon valtakunnallinen tietojärjestelmä)
Kerää kunnista olennaista tietoa tupakka-, terveydensuojelu-, kuluttajaturvallisuus- ja kemikaalitoimialalta. Tietosisällöt on vastikään määritelty. Tietojärjestelmän toteutus ja sisäänajo kunnissa on parhaillaan alkamassa. Automaattiset rajapinnat kuntien omiin järjestelmiin (Tarkastaja, TerveKuu) tehty tai tekeillä. Varsinainen käyttöönotto Kytkentöjä elintarvikevalvonnan KUTI-hankkeeseen. Vastuuhenkilö Kaisa Mäntynen/Valvira

14 Yhteydet YHTIn ja YTH-kokonaisarkkitehtuurin välillä
Kansallisena tietojärjestelmänä YHTI on olennainen osa YTH-KA:ta. YHTI tarkoitettu toiminnan seurannan ja tilastoinnin välineeksi. Kuitenkin sitä voisi ehkä käyttää myös toiminnan kehittämisen välineenä – tätä potentiaalia ei ole järjestelmällisesti arvioitu. Ehdotus: YHTI väliarvioidaan KA:n ja toiminnan tukemisen näkökulmasta kesällä/syksyllä 2012 osana Tekaisu-hanketta. Evaluointi tuo tuoretta tietoa Konkreettisista haasteista KA-työn tekemisessä, kun peilataan käytäntöön. Tärkeän tietojärjestelmän toimivuudesta YTH-alueella. Evaluointi mahdollistaa toteutuksen loppuvaiheen paremman kytkemisen strategiseen ja KA-johtamiseen, jos siihen ilmenee tarvetta. Esimerkiksi avoimuuden, kritisoitavuuden ja jatkokäytettävyyden arviointi. On jo riittävän konkreettinen evaluoitavaksi mutta edelleen STM:n ohjattavissa jos parannettavaa ilmenee.

15 Tekaisu-hanke Vastaa hallitusohjelman tavoitteeseen ”Ympäristöstä aiheutuvien terveyshaittojen arviointi otetaan osaksi kaikkea suunnittelua ja päätöksentekoa”. Hankkeen kesto 2012 – 2015 (rahoitus on haussa). Tukee päätöksentekoa kunnissa tutkimalla ja kehittämällä päätöksenteon tapoja ja tukemalla vaikutusarviointien tekoa ja käyttöä päätöksenteossa. Vastuuhenkilö Jouni Tuomisto/THL.

16 Tekaisun yhteydet kokonaisarkkitehtuuriin
Tekaisun kohde (ympäristöterveydenhuollon alainen ja siihen liittyvä toiminta kunnissa) on juuri se, mitä YTH-KA-työlläkin pyritään parantamaan. Tekaisu tuottaa tietoa kokonaisarkkitehtuurin osiin TOIMINTA ja TIETO. Se myös tuottaa / jalkauttaa TIETOJÄRJESTELMIÄ. Tekaisu tuo käytännön tietoa, jotta kansallinen KA saadaan johdonmukaiseksi ja toimivaksi osaksi kuntien käytäntöjä.

17 STM:n hallinnonalan hallintamalli
P=päätöksenteko V= valmistelu P Kanslia-päällikkö STM-Jory P + tulos- ohjaus V konserni-johtoryhmä Hall.alan KA koord.ryhmä Hallinnonalan strategian painopisteet, strateginen hanke- salkku, mittarit, vuosibudjetti Hallinnonalan prosessit ja palvelut P prosessit palvelut THL-jory TTL-Jory Valvira-Jory jne … STM:n arkk.ryhmä SH-piirit, Kela, Avit, Kunnat arkk. ryhmä arkk. ryhmä Projektisalkku, mittarit, vuosibudjetti Prosessien ja palveluiden kuvaukset Toteutukset ja seuranta KOHDEALUE STM HALLINNONALA 17 Tiina Pesonen, Klaus Halla

18 Tekaisun ohjausryhmät
Seurantaryhmä sopisi ohjaamaan myös YTH-KA-työtä.

19 Kokonaisarkkitehtuurin tasot
Kohdealueen KA-rajaus ja KA-hankkeiden priorisointi Kohdealueen KA-työryhmä *) Sosiaali- ja terveydenhuolto Sosiaaliturva Ympäristöterveydenhuolto Ministeriö THL - AVIt TTL - SH- Fimea piirit Valvira Kela STUK - kunnat, lautakunnat k-liitot Ydinprosessit säädösvalmistelu tulosohjaus kv-toiminta toiminnan ja talouden suunnittelu ja seuranta KOHDEALUE *) STM:n HALLINNON-ALA ja TOIMIJAT MINISTERIÖ virastojen ja laitosten omat KA- omistajat ja -työryhmät STM:n KA-omistaja ja -työryhmä sekä prosessin avustajat -eSOTE- hanke - Sos.vak. järj. - Työsuojelu esim: - Kansal.terv.suoj.ohj 19 Tiina Pesonen, Klaus Halla

20 Eri kokonaisarkkitehtuuriprosessien yhteenkytkeminen
THL:ssä tekeillä kolme merkittävää arkkitehtuuria Kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon KA Kansallinen ympäristöterveydenhuollon KA THL:n oma KA Näitä prosesseja on hyvä tehdä myös yhdessä tietoja jakaen. YTH-KA voisi tarjota kuvattuja näkökulmia muillekin KA:ille.


Lataa ppt "Ympäristöterveydenhuollon kokonaisarkkitehtuuri"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google