Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Dokumenttien haltuunotto 1

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Dokumenttien haltuunotto 1"— Esityksen transkriptio:

1 Dokumenttien haltuunotto 1 ilkka.heinonen@vtt.fi

2 Piirustusdokumenttien haltuunotto Skannaus Vektorointi CAD-tiedostot
3

3 DOKUMENTTIEN HALTUUNOTTO
= paperi-, muovi- tai mikrofilmiarkiston vieminen digitaaliseen muotoon eli tietokonetiedostoiksi skannaamalla, automaattisella vektoroinnilla tai luomalla se uudelleen tietokoneohjelmalla (CAD).

4 Miksi ”dokumenttien haltuunotto”?
CAD:n käytön yleisyys. Tietokantojen kehittyminen yrityksissä. Sähköpostin ja tiedostojen siirron yleistyminen. Perinteisen arkistoinnin ongelmien kuntoon saattaminen. Tietokoneiden -verkkojen ja oheislaitteiden kehittyminen.

5 CAD:n käytön yleistyminen
Uudet suunnitelmat tehdään CAD:llä. Useissa eri projekteissa vaaditaan suunnitelmat CAD-tiedostoina tietyssä formatissa tai tietyillä tasostandardeilla. Standardeja rakennusalalla: CAD-KUVATASOT RT IFC (

6 CAD:n käytön yleistyminen
Uusimmat CAD-ohjelmaversiot käyttävät skannattuja rasteritiedostoja CAD:n apuna n.s. hybriditiedostoina myös ilman erillisiä lisäohjelmia. Aikaisemmin rasteritiedostoja varten piti olla lisäsovellus. Skannattujen rasteritiedostojen muokkaaminen on kehittynyt ja tullut mukavammaksi CAD-ohjelmissa.

7 Tietokantojen kehittyminen yrityksissä
Vanhat tietokannat sisälsivät lähinnä tekstiä ja numeroita. => Nykyisiin tietokantoihin liitetään viitetiedostoja ja kuvia.

8 Sähköpostin ja tiedostojen siirron yleistyminen
Monissa eri projekteissa on hyvin yleistä sähköpostin ja niiden viitetiedostojen käyttö tiedonsiirrossa sekä yrityksen sisällä, että yritysten välillä. Ne osapuolet, jotka eivät ole mukana nopeassa tiedonsiirrossa, on koettu ongelmaksi muissa osapuolissa.

9 Perinteisen arkistoinnin ongelmien hoitaminen
Monissa yrityksissä arkistoiminen on ollut ongelmallinen. Joissakin tapauksissa arkisto on ollut ’kaatopaikka’. Hyvinkin hoidetuissa paperiarkistoissa joudutaan toteamaan usein jokin dokumentti ’kadonneeksi’. Paperiarkiston tilavuokrat saattavat olla hyvinkin kalliita Alkuperäisten dokumenttien (paperi, muovi) kunto ’rapistuu’ käyttökelvottomaan kuntoon.

10 Perinteisen arkistoinnin ongelmien hoitaminen
Digitaalisesti hoidettu arkisto voidaan varmuustallentaa. Varmuustallennuksia voi tehdä myös tuotantotilan ulkopuolelle. Järkevästi tehty digitaalinen dokumenttien hallintatietokanta voidaan konvertoida useiden vuosien jälkeen ns. eräajona ajanmukaisempaan järjestelmään. Digitaalista arkistoa voi käyttää useampi ihminen yhtä aikaa ja nopeammin. Digitaalisessa arkistossa voi olla monipuolisia indeksoivia hakuja dokumenteista. Dokumenttejä voi linkittää muihin IT sovelluksiin tai julkaisuihin (relaatiotietokannan tavoin esim. toiminnanohjausjärjestelmään, kiinteistörekistereihin, URL-linkkejä intranetissä/extranetissä)

11 Tietokoneiden -verkkojen ja oheislaitteiden kehittyminen.
Erilaiset toimisto-ohjelmat tai kuvankäsittely-ohjelmat sopivat skannattujen kuvien käsittelyyn yhä joustavammin. Tavallisten verkkojen, toimisto-PC:n ja toimisto- ohjelmien suorituskyky on viime vuosina tullut riittäväksi käsitellä raskaita kuvia. Uudet tulostimet pystyvät tulostamaan grafiikkaa paremmin. Myös tavalliset digitaaliset kopiokoneet sopivat A4 – A3 dokumenttien haltuunottoon ja tulostukseen.

12 Dokumenttien haltuunotto
Miten ”dokumenttien haltuunotto” yleensä suoritetaan suunnitelmissa? Skannaus. Automaattivektorointi. CAD-piirto. OCR eli tekstintunnistus tekstidokumenteissä

13 Skannaus Mustavalkoiset tekniset suunnitelmat on luontevinta skannata mustavalkotiedostoiksi, jolloin ne voidaan pakata erittäin tehokkaasti (PDF, Cals gr. 4 ja CCIT TIFF gr. 4).

14 Skannaus Skannattu tiedosto sopii edullisuutensa vuoksi arkistointiin, taustakuvaksi CAD:iin, kun piirretään mallitarkasti sama piirros uudelleen tai sellaiseksi rajatuksi CAD-piirroksen osaksi, jota ei tarvitse muokata uudelleen.

15 Skannaus Missä ympäristöissä skannatut kuvat näkyvät?
CAD-ohjelmat. AutoCAD, Microstation, Cads, Vertex, JCAD, ym. Kuvankatseluohjelmat. Imaging, erilaiset CAD-viewerit ja Adobe Acrobat Reader. CAD-rasterityökalut. Esim. VP-Hybrid CAD, GTX, Rasterex, CAD-Overlay ja Tessel Kuvankäsittelyohjelmat. Microsoft Office 97 Photo Editor tai uudemmat, Corel Draw 8 tai uudemmat, Paint Shop Pro 5.00, Photoshop ym, tai uudemmat versiot….

16 Skannaus Mihin e.m. lisäksi voidaan skannattuja tiedostoja käyttää?
Erilaisissa paikkatietojärjestelmissä, kun tarkkoja CAD-kuvia ei ole tehty. Markkinointi. Kuvan tai sen osan vienti esim. myynti- ilmoitukseen. Erilaiset julkaisut. (HTML, Acrobat Reader, ym.)

17 Automaattivektorointi
Automaattivektorointi on aikaisempaa enemmän muodostunut tietyissä tarkoitusperissä toimiviksi ratkaisuiksi. Sellaisissa tapauksissa, joissa kuvan täytyy olla CAD- vektoreina, mutta ei tarvitse viedä tarkasti eri kuvatasoille tai piirtää CADillä mittatarkasti, kannattaa automaatti-vektorointia kokeilla.

18 Automaattivektorointi
Soveltuu esim. asemapiirroksien, aksonometristen piirroksien ja mitoiltaan ’suuntaa antavaksi’ pohjapiirroksien taustakuvaksi (referenssikuviksi) esim. ’layoutteihin’. Tyypillinen tapaus on pohjapiirustuksen vektorointi LVIS suunnitelmien pohjaksi. Alkuperäisessä piirroksessa viivojen ollessa ’erillisiä’, syntyy paras lopputulos.

19 CAD-piirto Edellisistä vaihtoehdoista kallein ja paras vaihtoehto.
Skannattu vanha piirros taustakuvaksi on hyvä apukeino piirrettäessä uutta ’oikeaoppista’ CAD-piirrosta. ARKKITEHDIT: 2d -> 3d -> 3d visualisointi INSINÖÖRIT: 2d -> 3d -> PDM eli tuotetiedon hallinta. (rakennusalalla esim. IFC) Kun itse suunnittelija ei itse käytä CAD:iä, tai jos ei ehdi itse piirtää olemassaolevaa aineistoa CAD-muotoon, hän voi antaa sen CAD-piirtopalvelun tehtäväksi.

20 Dokumenttien haltuunotto ”Mitä maksaa?”
Skannaus sopimuksen mukaan Automaattivektorointi ~ 10 x CAD-piirto ~ 100 x


Lataa ppt "Dokumenttien haltuunotto 1"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google