Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Palvelut turvataan rajapinnat ylittävillä yhteistyöratkaisuilla Maaseudun Paras 4.12.2009 Kaija Majoinen Kehitysjohtaja, HTT.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Palvelut turvataan rajapinnat ylittävillä yhteistyöratkaisuilla Maaseudun Paras 4.12.2009 Kaija Majoinen Kehitysjohtaja, HTT."— Esityksen transkriptio:

1 Palvelut turvataan rajapinnat ylittävillä yhteistyöratkaisuilla Maaseudun Paras 4.12.2009 Kaija Majoinen Kehitysjohtaja, HTT

2 20.11.20142 Keskeinen sisältö Miten turvata palvelut harvaanasutuilla alueilla ja pitkien etäisyyksien kunnissa? Mitkä käytännöt ovat toimivia ja muuallakin hyödynnettäviä? Miten turvata palvelujen saatavuus ja kustannustehokkuus? Miten saada jo syntyneet hyvät käytännöt leviämään? Miten poistaa rakenteellisia esteitä ja edistää palvelujen uudistamista?

3 20.11.20143 Pitkien etäisyyksien kuntien kuntalaislähtöiset palveluratkaisut mallit 2015–2025 – hankkeen kunnat Kumppanuuskunnat Muut pitkien etäisyyksien kunnat © Kuntarajat: Tilastokeskus Kainuun hallintokokeilulain alaisia pitkän etäisyyden kuntia

4 20.11.20144 01234 1 2 3 1 4 1 2 3 2 3 4 4 Kuntarakenne Valtion toimenpiteet Palvelurakenne Palvelut Muutoksen suuruus: 0 = ei mitään muutosta 1 = vähäinen muutos 2 = kohtalainen muutos 3 = merkittävä muutos 4 = hyvin merkittävä muutos Pitkien etäisyyksien kuntien strategiset muutosmahdollisuudet Johtopäätös: Tarvitaan sekä kuntien omaa aktiivisuutta että valtion kumppanuutta

5 20.11.20145

6 6 1/1. Normi- ja rakenteellisten esteiden poistaminen Erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä koulupalveluissa tarvitaan pätevyys- ja kelpoisuusvaatimusten uudelleen tarkastelua. Sosiaali- ja terveyspalveluissa pitäisi tarkastella työjakoa ja siihen liittyviä pätevyysvaatimuksia erityisesti lääkärin ja sairaanhoitajan, sairaanhoitajan ja lähihoitajan sekä lähihoitajan ja kunnan muun henkilöstön kesken. Koulupalvelujen osalta pohdittiin ala- ja yläluokkien opettajien mahdollisuuksia opettaa sekä ala- että yläluokilla. Koulupalvelujen osalta pidettiin tärkeänä poistaa etäopetuksen rajoittamista estävät säädökset. Lisäksi esimerkiksi työttömyys-, omaishoidonkorvauksia sekä eläkettä ei pitäisi vähentää, jos yksityishenkilö toimii omaishoitajana. Lisäksi omaishoitajajärjestelmää pitäisi laajentaa esimerkiksi naapurin hoivaan.

7 20.11.20147 1/2. Normi- ja rakenteellisten esteiden poistaminen Henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi pitäisi ottaa huomioon pitkien etäisyyksien kuntien erityisolosuhteet Erillisillä valtion tukemilla kunnan henkilöstön palkanlisillä ja eläkekertymän parannuksilla. Lisäksi asukkaiden ja yritysten saamiseksi tarvitaan vetovoimaisia veroratkaisuja muun muassa veron alennuksia, joilla houkutellaan kuntaan uusia asukkaita ja toimijoita. Henkilöstön saamiseksi seurakuntien ja oppilaitosten pitäisi pystyä perustamaan yhteisiä pysyviä työsuhteita, esimerkiksi kanttori- musiikinopettajan virka, pappi-uskonnonlehtori. Nykyisten normien puitteissa tämä ei onnistu.

8 20.11.20148 1/3. Normi- ja rakenteellisten esteiden poistaminen Korkeakouluopetuksessa olisi otettava huomioon erityisvalmiudet, joita tarvitaan pitkien etäisyyksien kunnissa erilaisissa tehtävissä (esimerkiksi terveyden- ja sosiaalihuollon ammatit, yhdysluokkien opettajat sekä laaja-alaisesti koko perusopetuksessa). Kansalaisopistojen valtionosuudet ovat riippuvaisia siitä, kuinka paljon kunta pystyy tunteja rahoittamaan. Toimipisteet ovat uhkaavasti harvenemassa ja siksi tarvitaan valtion rahoitusta tukemaan tätä toimintaa. Pitkien etäisyyksien kunnissa alueen elinvoimaisuuden ja kaupallisten palvelujen takaamiseksi pitäisi pitkien etäisyyksien kunnille antaa mahdollisuus poiketa hankintalainsäädännön mukaisista normeista. Nykyisellään usein kunnan hankintojen kilpailutuksen seurauksena suuret toimijat voittavat pienet paikalliset toimijat ja tämä johtaa alueen ulkopuolisten yritysten monopolimaiseen toimintaan hankintojen osalta.

9 20.11.20149 1/4. Normi- ja rakenteellisten esteiden poistaminen Pitkien etäisyyksien kuntien alueella on tarpeellista siirtää rahoitusvastuuta toimivien tieyhteyksien varmistamiseksi ja myös yksityisteiden ylläpitämiseksi. Pitkien etäisyyksien kunnissa on huomattavia puutteita nykyisen tietoyhteiskunnan edellyttämissä tietoyhteyksissä ja infrastruktuurissa. Nopean laajakaistaverkon puuttuminen on palvelujenkin kehittämisen este. Tästä aiheutuu myös mittavaa haittaa ihmisten arkielämälle ja yritysten toiminnalle. Siten on välttämätöntä turvata nopeiden laajakaistaverkkojen rakentaminen ja hyödyntäminen nopealla aikataululla täysin kattavasti koko Suomessa.

10 20.11.201410 2. Toimintatapojen uudistaminen ja hyvien käytäntöjen levittäminen PEK-hankkeessa on jäsennelty runsaasti sellaisia ideoita ja malleja, joita kunnat voivat kehittää vapaasti ilman, että nykyisiä normeja ja säädöksiä tarvitsee muuttaa. Uusien palvelukonseptien luomiseen tähtäävien mallien käyttöönotto edellyttää kunnan henkilöstön ja yhteistyökumppaneiden innovatiivista työtä sekä rahoituspanostuksia. Yksittäisissä kunnissa olevien hyvin käytäntöjen levittämisessä Kuntaliitolla on keskeinen rooli hyvien käytäntöjen kuvaamisessa, mallintamisessa, arvioimisessa ja levittämisessä viestinnän ja verkostotyön keinoin. www.kunnat.net/hyvakas

11 20.11.201411 2. Toimintatapojen uudistaminen ja hyvien käytäntöjen levittäminen Hankkeen aikana todettiin, että kunnissa pitäisi pohtia palvelujen järjestämistä kokonaan uudelta pohjalta ja että perinteiset sektorirajat pitäisi täysin uudistaa tai poistaa. Hallintokuntien välisistä raja-aidoista kuntalaislähtöisyyteen. Hallintokuntien välistä yhteistyötä tarvitaan päällekkäisen työn poistamiseen ja kokonaisuuden hallintaan palvelujen järjestämiseksi. Ehdotettiin sektorirajojen poistamista siten, että kuntaan jäisi kaksi hallintokuntaa, jotka olisivat suppea keskushallinto sekä palvelukokonaisuus.

12 20.11.201412 2. Toimintatapojen uudistaminen ja hyvien käytäntöjen levittäminen Pitkien etäisyyksien kunnissa toisen asteen koulupalveluissa etäopetuksen kehittäminen on tulevaisuudessa tärkeää. Kunta voi paitsi vastaanottaa osan opetuksesta etäopetuksena niin myös tuottaa opetusta etäopetusyhteisöön. Tällä hetkellä hyviä käytäntöjä etäopetuksen osalta ovat mm. Tyrnävän monimuotolukio sekä oppilaitos- ja kuntarakenteista riippumaton valtakunnallinen IsoVerstas- kehittäjäyhteisö, joka tuottaa, jakaa ja ylläpitää verkko- opetuspalveluja. Muita lukion säilyttämiseen tähtääviä toimenpiteitä pilottikunnissa on ollut mm. ilmaiset koulukyydit naapurikunnasta tuleville oppilaille ja venäläisille oppilaille tarjottu sopimusperusteinen opiskelumahdollisuus.

13 20.11.201413 2. Toimintatapojen uudistaminen ja hyvien käytäntöjen levittäminen Kunnan ja seurakunnan välisen yhteistyön kehittämisessä todettiin olevan runsaasti mahdollisuuksia. Erityisesti yhteistyön mahdollisuuksia todettiin olevan etenkin lapsi-, nuoriso-, diakonia/sosiaali- ja vanhuspalveluissa. Näissä palveluissa voitaisiin nykyistä paremmin sopia kunnan ja seurakunnan välisestä yhteistyötä ja työnjaosta. Kolmannen sektorin ja kuntien välisellä yhteistyöllä kunnissa voitaisiin kehittää erityisesti ennaltaehkäisevää työtä. Kyseeseen voisi tulla esimerkiksi vanhusten osalta ns. kevyt hoito, joka tarkoittaa seurustelua, siivousta, nurmikon leikkausta, polttopuiden pilkkomista, verenpaineen ottamista jne. Kevyt hoidolla tarkoitetaan työtä, johon ei tarvita koulutettua hoitoalan henkilöstöä. Hankkeessa todettiin, että potentiaalia kolmannen sektorin kanssa tehtävän yhteistyön syventämiseen on, mutta toimintamalleja olisi kehitettävä.

14 20.11.201414 2. Toimintatapojen uudistaminen ja hyvien käytäntöjen levittäminen Kuntien ja yksityisten yrityssektorin välisen yhteistyön ongelmaksi todettiin yrittäjien vähäinen määrä alueella. Hankkeessa kuitenkin todettiin, että yritysten kanssa voidaan kehittää innovatiivisia toimintamalleja, joista esimerkkinä Pudasjärven ja Itellan välinen yhteistyö vanhusten kylmäaterioiden kuljettamisessa. Yhteistyötä yritysten kanssa voidaan tehdä myös kauppa- autopalveluissa tai monipalveluauton kehittämisessä. Kuntarajat ylittävää yhteistyötä on palvelujen saatavuuden kannalta kannattavaa lisätä pitkien etäisyyksien kunnissa. Tällöin kuntalaiset voisivat hakea palvelunsa lähimmästä palvelupisteestä tai asiointireittinsä varrelta.

15 20.11.201415 2. Toimintatapojen uudistaminen ja hyvien käytäntöjen levittäminen Palveluja voidaan kehittää myös teknologisilla ratkaisuilla. Teknologisilla ratkaisuilla voidaan kehittää ennaltaehkäisevää työtä esimerkiksi vanhuspalveluissa. Konkreettisesti tämä tarkoittaa sosiaalisten yhteyksien lisäämistä teknologian avulla. Lisäksi eri kuntien tietojärjestelmien yhdenmukaistaminen mahdollistaisi uusia palveluyhteistyömuotoja. Internetyhteyksien rakentaminen koko kunnan alueelle on edellytys teknologisten ratkaisujen kehittämiselle.

16 20.11.201416 3. Pitkien etäisyyksien kuntien rahoituspohja Verotulojen lisäämiseksi tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja työpaikkojen lisäämiseksi ja asukkaiden saamiseksi. Valtio voisi myös elinkeinopoliittisessa rahoituksessaan määritellä erityispanoksia (mm. kohdistetut investointiavustukset) pitkien etäisyyksien kuntien alueella olevan yritystoiminnan kehittämiseksi ja käynnistämiseksi. Palvelujen järjestämisen turvaamiseksi on tarpeen tarkastella tulopohjaa ottaen huomioon kunnan omien verotulojen ja valtionosuuksien suhde sekä tämän muuttuminen tulevaisuudessa. Erityisesti välttämättömien peruspalvelujen rahoituksen varmistaminen edellyttää valtionosuusjärjestelmän toimivuuden arviointia pitkien etäisyyksien kunnissa. Samoin voi olla tarpeen arvioida erillisrahoituksen lisäämistä. Kunnalliset oppilaitokset saavat rahoituksensa yksikköhintojen perusteella valtiolta, joka perii kuntien osuuden asukasluvun perusteella. Kunnallisten oppilaitosten rahoitusjärjestelmää olisi tarkoituksenmukaista uudistaa myös pitkien etäisyyksien kuntien näkökulmasta.

17 20.11.201417 Kiitos mielenkiinnosta! Kaija Majoinen Kaija.majoinen@kuntaliitto.fi 0500-811239 20.11.2014


Lataa ppt "Palvelut turvataan rajapinnat ylittävillä yhteistyöratkaisuilla Maaseudun Paras 4.12.2009 Kaija Majoinen Kehitysjohtaja, HTT."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google