Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Anneli Ketonen1 Kirjastopalvelujen saatavuus ja toimipaikkaverkoston kehitys Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto 14.5.2008.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Anneli Ketonen1 Kirjastopalvelujen saatavuus ja toimipaikkaverkoston kehitys Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto 14.5.2008."— Esityksen transkriptio:

1 Anneli Ketonen1 Kirjastopalvelujen saatavuus ja toimipaikkaverkoston kehitys Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto 14.5.2008

2 Anneli Ketonen2  ALKU-HANKE lääninhallitusten / OPM:n hallinnonalan näkökulmasta  PPA 2007 - Kirjastopalvelujen saatavuus, kirjastohallinnossa tapahtuneet muutokset ja toimipaikkaverkoston kehitys  Tilastot 2007  Viikon vinkki

3 Anneli Ketonen3 Muutos, muutos, muutos  Tilastotietokannan uudistus  Laatusuositukset - ajantasaistaminen  Kelpoisuusasetus  Kirjastolainsäädännön kokonais- uudistus  Valtionosuusjärjestelmän uudistus  PARAS, ALKU…

4 Anneli Ketonen4 ALKU-hanke  Lääninhallitukset, TE-keskukset, ympäristökeskukset, tiepiirit ja työsuojelupiirit lakkautetaan  Virastot organisoidaan toiminnallisesti siten, että tehtävien kokoamisella saavutetaan synergia- ja tuottavuushyötyjä ja että toiminnan tuloksellisuus ja asiakaspalvelu paranevat.  Alku-hankkeen yhteinen tuottavuustavoite -625 henkilötyövuotta (~ 15 %)  Uudistukset tulevat voimaan 2010

5 Anneli Ketonen5 I Elinkeino- liikenne- ja luonnonvarakeskus  Kehittäminen  5 hallinnonalaa, TEM koordinoivana ministeriönä  Tehtävät organisoidaan kolmeen päävastuualueeseen:  1. elinkeino, työvoima ja osaaminen  2. liikenne ja infrastruktuuri  3. ympäristö ja luonnonvarat  Pääyhteistyökumppanina maakuntien liitot. Liittojen toimivallan lisääminen aluekehitystyötä kokoavana viranomaisena

6 Anneli Ketonen6 I Elinkeino- liikenne- ja luonnonvarakeskus, jatk.  OPM:n hallinnonalan tehtäviä mm.: koulutuksen ja työelämän tarpeiden kohtaannon seuranta opetustoimen täydennyskoulutustehtäviä oppilaitosten, kirjastojen ja alle 700 000 € liikuntatoimen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmaesityksen laatiminen, valtionosuustehtävät ja lausunnot yli 700.000 € liikuntapaikkahankkeista kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimen tilastot, resurssiselvitykset, henkilöstökoulutus, perustamishankkeiden rahoitus ja harkinnanvaraiset avustukset, kehittämismäärärahat, työpaja- avustukset sekä lausunnot

7 Anneli Ketonen7 II Aluehallintovirasto (luvat ja valvonta)  Luvat ja valvonta  9 hallinnonalaa, VM koordinoivana ministeriönä, 6-7 toimialuetta  Ohjaus-, lupa-, valvonta- ja oikeusturvatehtävät  Pääyhteistyökumppanina kunnat ja kuntayhtymät  OPM:n hallinnonalan tehtävät: - peruspalvelujen arviointi - kuntien ohjaus ja neuvonta / peruspalvelujen toteutuminen - oikeusturva (kantelut ja valitukset)

8 Anneli Ketonen8 Viranomaisten toiminta-alueet ja toimipaikkaverkosto  ”Elinkeino-, liikenne- ja luonnonvarakeskuksia” on enintään 15 ja ne toimivat yhdeksällä toiminta-alueella, jossa toimivat kaikki kolme päävastuualueen tehtävä- kokonaisuutta, ja enintään kuudella toiminta-alueella, jossa on elinkeino-, työvoima- ja osaamisen päävastuualueen tehtävät sekä tarvittavaa muiden vastuualueiden palveluja järjestävää henkilöstöä.  ”Aluehallintovirasto” toimii Manner-Suomessa kuudella toiminta-alueella, lisäksi virastolla on enintään kolme sivutoimipaikkaa.  Siirtymäkauden aikana on aikaansaatava noin kolmanneksen vähennys nykyisen toimipaikkaverkoston alueelliseen toimintaan nähden.

9 Anneli Ketonen9

10 10

11 Anneli Ketonen11 PPA 2007  Kirjastotoimen arviointikohteena oli Länsi-Suomen läänin kirjastopalvelujen saatavuus, kirjastohallinnossa tapahtuneet muutokset ja toimipaikkaverkoston kehitys.  Arvioinnissa tarkasteltiin palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta lähipalveluna.  Painopisteenä olivat lapsille ja nuorille suunnatut kirjastopalvelut.  Tarkastelukohteet määrittyivät asiakasnäkökulmasta: hyvää saatavuutta on se, että etäisyys palveluihin on sopiva, kirjasto on avoinna asiakkaalle sopivana ajankohtana ja sillä on riittävä palvelu- ja aineistotarjonta.  Lisäksi kartoitettiin kirjastojen omia arviointeja palvelujen riittävyyden ja asiakaslähtöisyyden kehittämiseksi.

12 Anneli Ketonen12 Hankinnat ja poistot  Tavoite uusiutuvista ja ajantasaisista kokoelmista toteutuu puutteellisesti: alle puolet kirjastoista saavuttaa kirjahankintojen määrälliseen tavoitteen (400 uutta kirjaa/1000 as./vuosi).  Riittävästi uusiutuvat kokoelmat vain 32 kunnassa.  Lastenkirjojen hankinta: suositus on 1 lastenkirja / v / alle 15-vuotias lapsi – tavoitetasolla vain joka neljäs kunta ja Etelä-Pohjanmaan kunnista vain 15 %  Vähän kirjoja hankkivissa kunnissa uutta aineistoa on asiakkaiden saatavilla vain tilauksesta ja maksusta.  Suositusten mukaisesti poistoja ja hankintoja pitäisi olla vuosittain 8 % kokoelmista.

13 Anneli Ketonen13 Palveluverkko  Etelä-Pohjanmaalla on viisi kuntaa, joissa kirjaston lähellä asuu alle puolet kuntalaisista ja asukkaita palvelee vain pääkirjasto.  Kirjastoautopalveluja, joita tarvitaan erityisesti harvaan asutuissa kunnissa sekä kirjaston ja koulun yhteistyön toteuttamisessa, on leikattu.  Autopalvelujen järjestämisessä tulisi etsiä seudullisia ratkaisuja.  Lapsille palveluja on eniten pääkirjastoissa, mutta lähikirjastot ovat heille kirjastoautojen ohella edelleen tärkeitä, koska niistä saa tarvitsemansa läheltä.

14 Anneli Ketonen14 Aukioloajat  Suurissa kunnissa (as. yli 20 000) väh. Yhden kirjaston tulisi olla paljon auki (klo 10-20), myös viikonloppuisin  Kunnan ainoan kirjaston tulisi olla auki väh. 30 tuntia viikossa.  Läänissä on yli 40 kuntaa, joiden pääkirjastot ovat avoinna alle 30 tuntia viikossa. Niistä kymmenessä viikoittainen aukioloaika oli alle 20 tuntia.

15 Anneli Ketonen15 Asiakkaat  Syvällisempi toiminnan arviointi ja asiakkaiden käsitysten kartoittaminen ei vielä kirjastoissa ole vakiintunut jatkuvaksi toiminnaksi.  Asiakkaiden käsityksiä selvittää säännöllisesti joka viides kirjasto.

16 Anneli Ketonen16 Johtopäätöksiä  Yhteistyö ei ole johtanut vielä hallinnon rakenteiden muutoksiin Länsi-Suomessa.  Kirjastoautopalveluja tarjoavissa kunnissa palvelujen saatavuus on hyvä.  Kirjastot kantavat merkittävän vastuun koulujen ja oppijoiden tietohuollosta ilman sopimuksia ja koulutoimen osarahoitusta.  Aineistokuljetukset parantavat aineiston saatavuutta mutta eivät korvaa riittävää uutuushankintaa.

17 Anneli Ketonen17 Toimenpide-ehdotukset  Kunnat perustavat kirjastoverkkoa koskevat päätökset strategiseen suunnitteluun.  Päätöksissä otetaan huomioon palvelujen saatavuuden sekä alueellisen ja seudullisen yhteistyön mahdollisuudet.  Kunnat vahvistavat lähikirjastojen ja kirjastoautojen asemaa lasten lähipalveluna.  Kunnat huomioivat kirjastotoimen talouspäätöksissä kirjastojen merkittävän osuuden koulukirjastopalvelujen tuottajina.  Laatusuositusten ajantasaistaminen (OPM)  Lähikirjasto –käsitteen täsmennys  Kunnat turvaavat riittävän aineistohankinnan ja kehittävät edelleen seudullista kokoelmapolitiikka ja kuljetusjärjestelmiä.

18 Anneli Ketonen18 Viikon vinkki  Jyväskylän yliopiston kirjaston www-sivut uudistuvat syksyyn 2008 mennessä. Sivut uusiksi! –blogissa http://sivutuusiksi.blog.jyu.fi/  Voit seurata uudistustyötä ja pääset osallistumaan sivuston suunnitteluun. Julkaisemme tiedotteita työn edistymisestä ja pyydämme kommentteja ulkoasu- asioista, rakenneratkaisuista jne. Otamme mieluusti näkemyksesi mukaan kehitystyöhön.


Lataa ppt "Anneli Ketonen1 Kirjastopalvelujen saatavuus ja toimipaikkaverkoston kehitys Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto 14.5.2008."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google