Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Etelä-Suomen kuljetuskäytävän kilpailukyvyn kehittäminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Etelä-Suomen kuljetuskäytävän kilpailukyvyn kehittäminen"— Esityksen transkriptio:

1 Etelä-Suomen kuljetuskäytävän kilpailukyvyn kehittäminen
WP5 Logistiikkakeskittymän alueturvallisuus Kai Munukka / Turku Science Park Oy ELLO väliseminaari Kokous- ja juhlatila Alvarium, Turku

2 ALUETURVALLISUUSJÄRJESTELMÄN LÄHTÖKOHDAT
Nykytilanne Turvallisuuden painoarvo kasvaa jatkuvasti uhkien, viranomais- ja asiakasvaatimusten lisääntyessä Logistiikka-toimiala on muuttumassa, sillä Etelä-Suomeen on suunnitteilla/rakentumassa useita logistiikka-alueita Valmiita esimerkkejä sisämaan logistiikka-alueista, joissa olisi kiinnitetty erityistä huomiota turvallisuusasioihin, ei juuri ole Turvallisuuteen liittyviä yksityiskohtia on runsaasti tiedossa esim. eritahojen viranomaisilla, mutta kattavaa kokonaiskuvaa on vaikea hahmottaa. Tavoite Käytännön läheinen suositus, jota voidaan käyttää logistiikka-alueen turvallisuussuunnittelussa Suunnitteluympäristö (=logistiikka-alue) Järjestäytyneesti muodostunut, logistiikkatoiminnoille tarkoitettu alue (freight village) Alueella sijaitsee useiden toimijoiden logistiikkakeskuksia, varastoja yms. logistiikkatoimintoja lisäpalveluineen Alueella kymmeniä logistisia yrityksiä sekä tukipalveluiden tuottajia Yhteenlaskettu työpaikkamäärä voi olla tuhansissa henkilöissä Kuljetusketjun solmukohtana alueella on parhaimmillaan yhdistettävissä eri kuljetusmuodot (maantie-, rautatie-, meri- ja lentoliikenne)

3 LOGISTIIKKA-ALUEEN TURVALLISUUDEN KAKSI TASOA (=NÄKÖKULMAA)
Aluetason turvallisuus (=alueturvallisuus) Alueen yleisen infrastruktuurin turvallisuus Tekniset rakenteet, palvelut ja toiminnot Kohderyhmänä alueen suunnittelusta ja valvonnasta vastaavat viranomaiset sekä alueen kehittäjäorganisaatiot Yritystason turvallisuus (=yritysturvallisuus) Alueen tukipalvelu- ja kehitysorganisaation tarjoamia turvallisuuden lisäarvopalveluita, joilla voidaan kehittää alueelle sijoittautuneiden yritysten sisäisiä turvallisuuskäytäntöjä Kohderyhmänä alueen kehittäjä-organisaatiot Pilottikohteena LogiCity Suomen suurimpia logistiikkahankkeita m2, työpaikkaa Alueella on yhdistettävissä maa-, meri-, raide- ja lentoliikenne.

4 ALUETURVALLISUUSKONSEPTI – OSA ALUEEN KATTAVAA PALVELUTARJONTAA
2. Palveluinfrastruktuurin turvallisuus Painotus 80 % Alueturvallisuus (ilmaiset peruspalvelut) Teknisen infrastruktuurin turvallisuus 3. Operatiivisten toimintojen turvallisuus Suunnittelu-vaihe Rakentamis-vaihe Alueella joitakin sijoittautuneita yrityksiä Alue täynnä Alueen elinkaari Yritysturvallisuus (maksulliset lisäpalvelut) Turvallisuuspalvelut Painotus 20 % Alueturvallisuusnäkökulma korostuu erityisesti logistiikka-alueen elinkaaren alkupään suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Yritysturvallisuusnäkökulman tarve syntyy huomattavasti myöhemmin alueen yritysmäärän kasvaessa.

5 TEKNISEN INFRASTRUKTUURIN TURVALLISUUS
Ympäristön suojelu viemäri- ja hulevesiverkosto pohjavesivaikutukset melusuojaukset Aluelayoutin suunnittelu Toimialasijoittelu ja tieverkosto Eri liikennemuotojen erityisvaatimukset Tukipalvelutuotanto Tullivapaa-alue Pysäköintijärjestelyt (rekka- ja henkilöautoparkit) Yhteisväestönsuojat Viranomaistoiminta Paikallisviranomaisten ja alueen kehittäjän yhteistyö Valvonta Työvoiman liikkumisen edistäminen pyöräily-, henkilöauto- ja joukkoliikenne Vaaralliset aineet VAK/ADR, Atex ja Reach Kriittinen infrastruktuuri Liikenneverkosto Energian huoltoverkosto Vesihuoltoverkosto Tietoliikenneverkosto Jätehuoltoverkosto Security (rikosturvallisuus) Vartiointi, kameravalvonta Automaattinen tunnistus, kulunvalvonta ja alue/tilaluokitukset Aitaukset, lukitukset ja portit Painopiste alueellisessa infrastruktuurin kokonaisuudessa, ei yksittäisissä kiinteistöissä tai toiminnoissa.

6 PALVELUINFRASTRUKTUURIN TURVALLISUUS
Alueella tarjottavilla tukipalveluilla on kiinteä yhteys turvallisuuteen, joten niiden turvallisuutta on koordinoidusti valvottava. Esimerkkejä mahdollisista tukipalveluista Portti-, puhelinvaihde- ja toimistopalvelut Rekkaparkki Työvoimapalvelut Laitteiden yhteiskäyttö-palvelut Yhteishankintojen kilpailutus Koulutuspalvelut ICT-palvelut Kiinteistö- ja jätehuolto Ruokala Työterveyden hoito

7 OPERATIIVISTEN TOIMINTOJEN TURVALLISUUS
Normaalin toiminnan vakiinnuttua on teknisen infrastruktuurin turvallisuutta ylläpidettävä ja valvottava. Lisäksi lukuisista alueen yritysten toiminnoista koostuvaa yleistä turvallisuuskokonaisuutta on koordinoitava. Aluetason turvallisuusjohtamisjärjestelmä Kriisinhallintavalmius Pelastussuunnitelmat Palotorjunta Riskien arviointi ja hallinta Onnettomuusharjoitukset Ulkoinen ja sisäinen tiedottaminen Koulutukset ja perehdyttäminen Yritysten, viranomaisten ja alueorganisaation turvallisuusyhteistyö

8 TURVALLISUUSPALVELUT
Alueen kehitys- ja tukipalveluorganisaation palveluvalikoimassa voisi olla myös turvallisuuspalveluita, jolloin alueen yritykset saisivat ko. palvelut yhden luukun periaatteella. Esimerkkejä mahdollisista turvallisuuspalveluista Turvakauppa Suojavälineet, -laitteet yms. Vartiointi, kameravalvonta yms. Turvallisuusprosessien kehittäminen Turvakoulutus ja -konsultointi Turvakoulutukset Turvallisuusprosessien ylläpitäminen Turvarutiinien ulkoistamispalvelut Auditoinnit, vahinkotutkinnat yms.

9 YHTEENVETO Alueturvallisuusjärjestelmä jakautuu kahteen osaan
Aluetason turvallisuus (=alueturvallisuus) Painottuu alueelliseen infrastruktuurin turvallisuuteen Liittyy pääosin alueen suunnitteluun, kaavoitukseen ja rakentamiseen Yritystason turvallisuus (=yritysturvallisuus) Voisi olla kehittyneen logistiikka-alueen kehitys- ja tukipalveluorganisaation tuottamia ja kilpailuttamia turvallisuuden lisäarvopalveluja, joilla erottautua muista vastaavista alueista Alueturvallisuus korostuu logistiikkapuiston alkuvaiheessa, kun taas yritysturvallisuuden konkreettinen tarve syntyy vasta vuosien päästä logistiikka-alueen kasvaessa. Järjestelmä soveltuu parhaiten uusien, vielä suunnitteluasteella olevien logistiikka-alueiden kehittämiseen, mutta sitä voidaan soveltuvin osin myös käyttää jo toimintansa vakiinnuttaneiden alueiden turvallisuusasioiden varmistamiseen. Logistiikka-alueesta on tehtävissä turvallinen liiketoimintaympäristö, jossa rakentamisvaiheen huolellisella suunnittelulla ja operointivaiheen aikana yhteistyön ja keskitetyn palvelutuotannon ansiosta saavutetaan merkittäviä synergiaetuja myös turvallisuuden osalta.

10 KIITOS ! Kai Munukka


Lataa ppt "Etelä-Suomen kuljetuskäytävän kilpailukyvyn kehittäminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google