Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

K-moduuli Luento 1: Pätevyys ja lupa, radioamatööritunnus, RA-liikenteestä Marko Saarela OH2LRD oh2lrd@sral.fi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "K-moduuli Luento 1: Pätevyys ja lupa, radioamatööritunnus, RA-liikenteestä Marko Saarela OH2LRD oh2lrd@sral.fi."— Esityksen transkriptio:

1 K-moduuli Luento 1: Pätevyys ja lupa, radioamatööritunnus, RA-liikenteestä Marko Saarela OH2LRD

2 Lähdeaineistona käytetty
OH6FME materiaalit OH3NOB-materiaalit -materiaaleja Kiitokset materiaalin laatijoille!

3 K-MODUULIN KÄSITELTÄVÄT ASIAT
KYSYMYKSIÄ JA KESKUSTELUA OPISKELUUN JA TUTKINTOHIN LIITTYEN

4 Pätevyystodistus Radioamatööri on henkilö, jolla on Viestintäviraston myöntämä pätevyystodistus. Oikeuttaa käyttämään luvanvaraisia radioamatööreille varattuja taajuuksia sekä rakentamaan itse RA-laitteita. Itse rakennettua laitetta eivät koske CE-merkintä- tai vaatimustenmukaisuusvakuutusvelvollisuus. Ei oikeuta käyttämään sellaista asemaa, jolla ei ole asemalupaa, eli pätevyystodistuksen haltijankin on aina operoitava asemalla, jolla on asemalupa. Ainoa tuntomerkki “radioamatöörille” on pätevyystodistus! Second operator-työskentely ei vielä tee kenestäkään radioamatööriä (lisää asiasta myöhemmin). Muista tentissä: todistuksen myöntää vain Viestintävirasto; ei esimerkiksi Posti-Tele, SRAL, Itella tai R-kioski.

5 Radioamatöörilupa Yleisesti ‘asemalupa’
Myöntämisen edellytyksenä luonnollisella henkilöllä pätevyystodistus Oikeushenkilöllä yhtiöjärjestyksessä tai säännöissä tulee olla maininta, jonka mukaan yhteisön tarkoituksena on harjoittaa/edistää/tukea radioamatööritoimintaa. Tällaiselle asemalle on nimettävä valvoja, jolla on oltava pätevyystodistus. Määräysten mukaan lupa on saatava haltuun ennen lähettimen rakentamista tai ostoa.

6 Radioamatöörilupa Lupa tai sen virallinen jäljennös on pidettävä RA-aseman käyttöpaikalla. RA-lupa ei ota kantaa aseman tyyppiin tai laatuun (esimerkiksi ajoneuvoasemaa voi käyttää samalla luvalla kuin kotiin sijoitettua asemaa). Jos luvanhaltijan nimi tai osoite muuttuu, siitä on ilmoitettava Viestintävirastolle. Nykyään ilmoituksen voi tehdä sähköpostillakin (radiotaajuudet ät ficora.fi) Aseman sijoituspaikan muutosta tai avioliiton solmimisen takia tapahtuvaa nimenmuutosta ei tarvitse ilmoittaa. Tavalliset luvat myönnetään viiden vuoden määräajaksi, jonka jälkeen Viestintävirasto uusii ne. Ostetut luvat (erikoiskutsut) on uusittava itse. Luvasta peritään vuotuinen lupamaksu (‘taajuusmaksu’)

7 Radioamatööritunnus Viestintävirasto määrää tunnuksen, joka on muotoa
<prefiksi> + <piirinumero> + <suffiksi> (esim. OH6FME) Prefiksi kertoo, minkä maan tunnuksesta on kyse (OH, Suomi), yleensä prefiksissä kaksi kirjainta, mutta poikkeuksiakin on ”Piirinumero” viittaa Suomessa vanhaan läänijakoon (esim. 6, Vaasan ja Keski-Suomen läänit) - yleensä yksi numero ellei osta muuta omavalintaista kutsua eli ”vanity-kutsua” Suffiksi on sarja numeroita tai kirjaimia, pituus normaalisti 1-4 merkkiä (FME). Viimeinen merkki on aina kirjain. Tunnukset ovat samanmuotoisia kaikkialla maailmassa, joten kaikista kohtaamistasi tunnuksista (erikoisimpia erikoiskutsuja lukuunottamatta) tulee löytyä prefiksi, numero ja suffiksi.

8 Radioamatööritunnus Yksi– ja kaksikirjaimisia suffikseja jaetaan ”eri piireissä” päällekkäin, ts. samat suffiksit ovat jaossa eri piireissä. Näin ollen OH3AA ja OH2AA voisivat olla eri henkilö tai kerho. Kolmikirjaimiset suffiksit pyritään pitämään uniikkeina, toisin sanoen samaa kolmikirjaimista suffiksia ei anneta kuin suffiksin alkuperäiselle haltijalle. Normaalisti siis OH6EZZ ja OH7EZZ eivät voisi olla eri henkilö. Tunnuksen numeron saa hakija valita tunnusta haettaessa ilman lisämaksua, paitsi 0, sillä kaikkien OH0-asemien on sijaittava Ahvenanmaalla. Lisäsääntöjä on ”teramiljoona”, niihin voi halutessaan tutustua Viestintäviraston internet-sivulla.

9 Radioamatööritunnus Piirijako, radioamatööripiirit noudattelevat vuoteen 1997 voimassa olleita läänejä: OH0 Ahvenanmaa OH1 Turun ja porin lääni OH2 Uuden maan lääni OH3 Hämeen lääni OH4 Mikkelin lääni OH5 Kymen lääni OH6 Vaasan ja Keski-Suomen läänit OH7 Kuopion ja Pohjois-Karjala läänit OH8 Oulun lääni OH9 Lapin lääni

10 Radioamatööritunnuksen lisämerkit
Nykyiset määräykset eivät enää erittele lisämääreitä eivätkä pakota liittämään niitä kutsuun. Niin kuitenkin voidaan ja tietyissä tapauksissa on suotavaakin tehdä. /M (mobile) jos asema on liikkuvassa kulkuneuvossa tai liikuteltavissa operoinnin aikana. Tähän lasketaan autot, veneet ja laivat Suomen aluevesillä, hevonen. /P (portable) jos asema on liikuteltava, mutta ei kulkuneuvossa, esim. jalankulkija ja pyöräilijä ovat /P. /MM (maritime mobile) jos asema on aluksessa kansainvälisillä vesillä. /AM (aeronautical mobile) jos asema on ilma-aluksessa (Suomen ilmatilassa kelpaa myös pelkkä /M).

11 Radioamatööritunnuksen lisämerkit
/P suositellaan käytettäväksi myös, jos asemaa ei ole liitetty yleiseen sähköverkkoon. Radiomajakat saattavat käyttää /B (beacon). Koska ei ole kiellettyä käyttää myös muuta (mielivaltaista) lisämäärettä, välillä kuulee esimerkiksi hyvin pienitehoisten asemien /QRP-lisämerkkiä. Kannattaa kuitenkin yleensä pitäytyä tässä esitetyissä yleisen konvention merkeissä, jotta ei turhaan aiheuta vasta-asemille hämmennystä. Esimerkiksi polkupyöräilevä OH6FME olisi “OH6FME/P” ja autoileva “OH6FME/M”.

12 Yhteyden pitäminen "YLEISKUTSU YLEISKUTSU YLEISKUTSU TÄSSÄ OH3AD OH3AD OH3AD" Jokainen käyttää yhteyksissä sen radioaseman tunnusta, jolta yhteydet pidetään. Väärän tunnuksen käyttö on kaikissa olosuhteissa ehdottomasti kielletty. Kaverin asemalla käytetään kaverin tunnusta, omalla asemalla omaa tunnusta ja kerhoasemalta liikennöitäessä kerhoaseman tunnusta. Jokaisella kerholla on aseman valvoja, joka on vastuussa aseman käytöstä. Radioluvasta peritään vuosittainen lupamaksu (taajuusmaksu n. 18 €) ja laskun maksamalla lupa uusiutuu automaattisesti.

13 Yhteyden pitäminen Jokainen käyttää aina sen radioaseman tunnusta, jolta pitää yhteyksiä, mutta pätevyystodistus vaikuttaa oikeuksiin: jos perusluokkalainen pitää yhteyksiä yleisluokkalaisen asemalta, hänen on käytettävä perusluokan rajoitettuja oikeuksia. Paitsi jos yleisluokkalainen valvoo liikennöintiä (=second operator). jos yleisluokkalainen tulee perusluokkalaisen asemalle, hänen on käytettävä perusluokkalaisen rajoituksia.

14 Suomalaiset alukset Suomalaisissa aluksissa aseman käyttö sallittu ainoastaan aluksen päällikön luvalla Laitteiden hallussapitoon ei tarvita lupaa Radioamatööriaseman käyttö on lopetettava välittömästi, jos aluksen päällikkö, aluksen varustamo, merenkulkuviranomainen, satamaviranomainen tai Viestintävirasto vaatii sitä. Aseman käyttö toisen maan aluevesillä on kiellettyä ilman ko. maan telehallinnon lupaa (tai esim. CEPT-luvalla, josta myöhemmin kurssilla lisää).

15 Suomalaiset ilma-alukset
Käyttöön oltava ilmailulaitoksen hyväksyntä sekä ilma-aluksen päällikön suostumus. Radioamatööriaseman käyttö on lopetettava välittömästi, jos ilma-aluksen päällikkö, ilma-aluksen omistaja, ilmailuviranomainen tai Viestintävirasto vaatii sitä. Aseman käyttö ei saa aiheuttaa häiriöitä aluksen omalle radioasemalle. Aluksen minkään radiolaitteiden tai antennien ottaminen RA-käyttöön on kiellettyä, vaikka siihen mahdollisesti olisikin saatu lupa aluksen päälliköltä. Virransyöttö saa tapahtua ilma-aluksen virransyöttöjärjestelmästä.

16 Kysymyksiä tähän mennessä…
Siirrytään kuuntelemaan radioamatööriliikennettä


Lataa ppt "K-moduuli Luento 1: Pätevyys ja lupa, radioamatööritunnus, RA-liikenteestä Marko Saarela OH2LRD oh2lrd@sral.fi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google