Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Top Level. TURVA-2008 Kanta-Hämeestä katsottuna: Kanta-Hämeen verkon yleiskuvaus: Sekä pelastusalueen johtoasema OF3A että solun johtoasema OH3AA olivat.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Top Level. TURVA-2008 Kanta-Hämeestä katsottuna: Kanta-Hämeen verkon yleiskuvaus: Sekä pelastusalueen johtoasema OF3A että solun johtoasema OH3AA olivat."— Esityksen transkriptio:

1 Top Level

2 TURVA-2008 Kanta-Hämeestä katsottuna: Kanta-Hämeen verkon yleiskuvaus: Sekä pelastusalueen johtoasema OF3A että solun johtoasema OH3AA olivat 2kW:n bensiinigeneraattorin ja UPS:n (tankkauskatkot) takana. Varalla 150Ah akusto ja invertterit. RSFM-tietokoneiden lähtevien ja tulevien sanomien hakemistot olivat ethernet- kaapelilla jaossa toisilleen. HF-rigi IC-756, 20W teholla, Dipoli, EDIROL-UA-1ex-USB-äänikortti VHF:llä FT-736R, 20W FM, 4x12el, SoundBlaster-äänikortti. Ala-asemia; Hämeenlinna, Hattula, Janakkala, Riihimäki ja Forssa pollattiin jatkuvalla kierrolla. Pika/Hätäsanomailmoituksia tai muuta infoa varten oli FM-taajuus, jota kuunneltiin jatkuvasti. Varalla FT-747 alueen HF2-taajuudella, antenni LK-99. Ylemmän tason verkon liikenne oli ainoastaan digimodea. Riihimäellä oli oma digimodeverkko, Forssassa toimi puheverkko. Ala-asemat ajoneuvoissa, varustettuna AC-hakkureilla tietokonetta ja tulostinta varten.

3 1. Tekniikka Haluttiin kokeilla digimodea, saada virheetön tiedonsiirto ja hyvä tuloste. Se toimii hyvin, kunhan: - Äänikortit ja laitteet toimivat. Ne on ihan oikeasti testattava ensin. -Äänikortiin kannattaa vaihtaa 44.1kHz:n näytteenottonopeus. -Hakemistorakenteet ja tietokoneen käyttö pitää hallita edes välttävästi.

4 Muutama havainto: Mikrofoni oli kiinni radiossa, digimode häiriintyi puuroksi. (mikit irti) Äänikortti ei ollut kelvollinen. (ei ilmeisesti oltu testattu etukäteen) Rigin lähtöteho liian suuri. (meillä oli HF:llä oli noin 20W, toimi hyvin) Signaalitasot olivat kovia, s9+20, mutta S/N alle 5dB. (katso ylläolevat)

5 2. Liikenne Johtoaseman piti hakea ja tuoda sanomat ala-asemille. Arvioitiin oman verkon viestien pollausajaksi noin puoli tuntia. Se ei nyt riittänyt. Lisäksi sanomien generoiminen ja kirjaaminen vei puolet viestitysajasta ja kapasiteetista. Parannettavaa: Liikennekuri pitää olla hyvä. Ei sekahakua missään nimessä. Pollaus vain johtoasemalta. Ala-asemia pitää olla alle 5 kpl, muuten ruuhkaa. Sanomien generoiminen ja kirjaaminen annetaan muiden huoleksi. Sanomalomake pitää uudistaa niin, että siinä on selkeästi lähtöasema ja vastaanottoasema. (sanoman sisällöllä, lähettäjällä tai vastaanottajalla ei ole merkitystä, kunhan vastaanottoasema voidaan etukäteen määrittää) Asematunnuksia ei pidä muuttaa vaan käyttää tunnettuja kiinteitä tunnuksia.

6 Havaintoja: Lähetettiin toisten päälle ja katkottiin olemassa olevia yhteyslinkkejä. Yhteysyritysten määrä oli joillain tolkuton, jos ei kaksi yritystä riitä, ei datasiirto tule toimimaan muutenkaan ja on tarpeetonta edes yrittää. Sanomat kasautuivat alueen johtoasemalle, kun valtakunnan johtoasema ei jostain syystä toiminut sovitulla ja odotetulla tavalla. (katkaisi jopa yhteyden kesken sanomasiirron useamman kerran) Sanomien pollaus johtoasemalta tehtiin vain yhden kerran.

7 3. Ohjelmistokehitys RSFM-8000 on erittäin hyvä protokollaohjelma. Mutta kehitettävääkin olisi: Sanomat on lähetettävä yksitellen. (tähän tietysti auttaisi ZIP, mutta kun sitä ei oltu sovittu, niin emme käyttäneet) Tapahtumien, lähtevien ja tulevien sanomien aika- ja statusleima puuttuu. (tämä auttaisi lokin pidossa ja sanomaliikenteen hallinnassa.) Lähtevien ja tulevien sanomien käsittely puutteellinen. (ehkä jokin makro voisi merkitä ja aikaleimata onnistuneesti noudetut sanomat?) Koska ohjelmia voi ajaa samassa koneessa useita yhteisistä sanomahakemistoista, tulee "automaattiset Gatewayt" mahdolliseksi. Tämä pitää huomioida mahdollisuutena pelastusalueen/solun "miehittämättömänä" asemana, jolla on vain sanomien välitystehtäviä. (Huomioikaa myös OH2LRD:n dokumentti)

8 TURVA-SKENAARIO 1. Mitkä olosuhteet vaativat verkon käynnistyksen? - Minkä tasoisia todellisia tietoliikennekatkoksia pitää tapahtua? - Todennäköisyydet? 2. Mikä organisaatio tarvitsee apua? - Viranomaiset, järjestöt? 3. Minkälainen verkon rakenne? - Tarvittavien alueiden väliset HF-yhteydet runkoyhteyksinä. - Alueen muut yhteydet VHF/UHF. - Ei kuitenkaan koko maan kattavaa verkkoa! 4. Minkälaiselle tiedonvälitykselle on tarvetta? - Tarve pitää ensin kartoittaa, sitten miettiä miten ja mitä voidaan toteuttaa !! - Voidaan tarjota tekstipohjaista lyhyttä muotoa, "SMS" - Joissain erityistapauksissa digimodella myös muuta.

9 TURVA-SKENAARIO 5. Asemien miehitys ja kaluston käyttöönotto - Oletus: järjestelmä ei ole valmiudessa, vaan pitää "asentaa" tarvittaessa. - Selkeät ja yksiselitteiset ohjeet. - Mahdollisesti etukäteen varatut ja koulutetut henkilöt. -Aina varauduttava kynällä ja paperilla…Fonelle… …Ehkäpä joskus saadaan kideohjatut HF-Digimodeasemat valmiuteen 5 MHz:n bandille kerhoasemille… OH3UW


Lataa ppt "Top Level. TURVA-2008 Kanta-Hämeestä katsottuna: Kanta-Hämeen verkon yleiskuvaus: Sekä pelastusalueen johtoasema OF3A että solun johtoasema OH3AA olivat."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google