Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Huoneen saneeraukseen liittyvät maalarintyöt

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Huoneen saneeraukseen liittyvät maalarintyöt"— Esityksen transkriptio:

1 Huoneen saneeraukseen liittyvät maalarintyöt
Opinnäytetyö Noora Piipponen pip04 Pohjois-Karjalan ammattiopisto ?? (esityspäivämäärä) Merkitse muistiin lähteet (kirjat, internet-osoitteet, haastateltujen nimet)

2 Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Huoneen saneerauksen työvaiheet
2.1 Työn suunnittelu ja lähtökohdat 2.2 Työvälineet 2.2 Pohjatyöt 2.2.1 Pintojen pesu 2.2.2 Pintojen himmennys 2.2.3 Seinien ja ikkunanpuitteiden pohjamaalaus 2.2.4 Seinien ja ikkunanpuitteiden kittaus, kittausten hionta ja paikkamaalaus 2.2.5 Katon saumojen nauhoitus ja kolojen kittaus 2.2.6 Katon pohjamaalaus 2.3 Pintamaalaus 2.3.1 Katon pintamaalaus 2.3.2 Ikkunanpuitteiden pintamaalaus 2.3.3 Seinien pintamaalaus 2.4 Viimeistelytyöt 3. Seinänmaalauksen työvaiheet tiivistettynä 4. Pohdintaa Lähteet Merkitse muistiin lähteet (kirjat, internet-osoitteet, haastateltujen nimet)

3 1. Johdanto Tässä opinnäytetyössä käsitellään huoneen maalaustöihin liittyvät työvaiheet. Itse maali on tietysti maalaamisessa olennainen tekijä, mutta se ei yksin riitä takaamaan onnistunutta lopputulosta. Maalattaessa tulee ottaa myös monta muuta asiaa huomioon, jotta päästään haluttuun lopputulokseen. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Aloitin opinnäytetyöni tekemisen työssäoppimisjaksollani Tasoitus- ja rappausliike Pro-pinnoitus Oy:n alaisena. Työkohteenani oli Siilaisen terveyskeskus Joensuussa. Merkitse muistiin lähteet (kirjat, internet-osoitteet, haastateltujen nimet). Johdannossa kerrotaan yleisesti opinnäytetyön aiheesta ja esimerkiksi oman opinnäytteen toteutuksen lähtökohdista. mm. asiakas, kohteen sijainti ja muita tietoja, toteutusajankohta, miksi valitsin tämän työn, miksi työ tehtiin, mistä hankittu tietoa jne. Johdannossa tekijä esittelee myös työnsä tavoitteet, asiakkaan vaatimukset ja omat tavoitteet. Näkökulma on ennen työn tekemistä, lopputuloksesta ei kerrota vielä mitään.

4 2. Huoneen saneeraukseen liittyvien maalarintöiden työvaiheet
2.1 Työn lähtökohdat ja suunnittelu Kohteeni on ollut ja tulee olemaan terveyskeskuksen tiloja, tarkemmin nimettynä hoitajan huone, Siilaisen terveysasemalla Joensuussa. Se on tarkoitus saattaa nykyaikaan ja pinnoiltaan sairaalatilojen vertaiseksi, kuten kaikki muukin samaan aikaan saneerattavassa rakennuksen osassa. Seinät ovat kolhiintuneet, pinnat kuluneet ja ikkunanpielet himmenneet valkoisesta likaisen harmaiksi. Tiloissa on myös maalaamattomia osia alaslaskukattojen yläpuolella, joihin tulee tehdä pölynsidonta. Huoneesta on poistettu saneerauksen aluksi lähes kaikki ja jäljellä on täysin tyhjä huone. Huone käsitellään lattiasta kattoon yhdenmukaiseksi muiden saman rakennuksen tilojen kanssa. Pyrin etenemään työjärjestyksessä, mutta paikassa, jossa työskentelee samaan aikaan useita eri ammattiryhmiä, on kaikkien pystyttävä välillä joustamaan toisten hyväksi työn sujumiseksi. Merkitse muistiin lähteet (kirjat, internet-osoitteet, haastateltujen nimet). Ota huomioon, että lukija ei ollut paikalla kun teit työtä. Käytetään virallisia ammattitermejä ja kirjoitetaan teksti niin, ettei tarvitse olla asiantuntija ymmärtääkseen.

5 2. Työvälineet Näitä välineitä tarvitaan:
Maalausvaatetus ja suojakäsineet Henkilökohtaiset suojaimet Suojapaperia Maalarinteippiä Valaisin jatkojohtoineen Ikkunaputsari Harja ja rikkalapio / Imuri Jätesäkkejä Tyhjiä astioita esim. kipsin sekoittamiseen Pesusieni ja rättejä + pesuliuos Metrimitta Lyijykynä Katkoteräveitsi ja vaihtoteriä Puukko Patruunapuristin ja akryylimassa Paperinen saumanauha Jatkovarsi Hiomatuki ja hiomapaperia Pölyharja Kittauslastat + materiaalit Maalikaukalo + materiaalit Telat ja siveltimet Rajauslaatta Merkitse muistiin lähteet (kirjat, internet-osoitteet, haastateltujen nimet).

6 2. Huoneen saneeraukseen liittyvien maalarintöiden työvaiheet
2.2 Pohjatyöt 2.2.1 Pintojen pesu Huolellisesti tehty esikäsittely on maalaustyön onnistumisen kannalta tärkeä työvaihe. Pesuaine poistaa pinnalta öljyn, rasvan ja muut epäpuhtaudet, jotka voivat haitata uuden maalikerroksen tarttuvuutta. Lisäksi pesuaine voi himmentää ja pehmentää edellistä maalipintaa parantaen osaltaan uuden maalikerroksen tarttuvuutta. Suurin osa nykyisistä sisäseinille tarkoitetuista pesuaineista on vedellä laimennettavia alkalisia pesuaineita. Ne laimennetaan etiketin ohjeen mukaan, esim. ML maalarinliuotin 1:15. Valmis pesuliuos levitetään seinälle sienellä tai harjalla alhaalta ylöspäin. Aineen annetaan vaikuttaa hetken ja sen vaikutusta voi tehostaa harjaamalla hieman. Viimeiseksi pesuaine huuhdellaan seinältä huolellisesti vedellä ja annetaan pinnan kuivua. Pesuainetta todennäköisesti lainehtii lattioilla, joten mukana on hyvä olla välineet lattian kuivaamiseen heti pesun jälkeen.

7 2. Huoneen saneeraukseen liittyvien maalarintöiden työvaiheet
2.2 Pohjatyöt 2.2.2 Pintojen himmennys Käsiteltävät pinnat himmennetään hiomalla pinnan epätasaisuuksien tasoittamiseksi ja seuraavan käsittelyn hyvän tarttuvuuden mahdollistamiseksi. Hiomapaperin karkeus on valittava oikein, jottei pintaan jää rumia naarmuja. Ikkunanpuitteet himmensin kevyesti käsin, jotta sain hiottua hyvin myös pienemmät kantit. Hiomapaperin karkeus oli P100. Ikkunanpuitteiden edellinen maali oli hyvin kulunut ja jo valmiiksi himmeä, eikä kovin suuria ponnistuksia tarvittu. Lasia vasten hiottaessa varoin naarmuttamasta lasia pitämällä sormella sopivan välin hiomapaperin ja lasin välissä. Tiivisteet on myös vältettävä hiottaessa. Hionnan tein puunsyiden suuntaisesti, kuten asiaan kuuluu puisia esineitä käsiteltäessä. Hiontapölyn poistin heti himmennyksen jälkeen kostealla rätillä. Seinät hioin hiomatukea ja jatkovartta käyttäen kauttaaltaan himmeäksi (P120) ja paikoin jouduin turvautumaan käsihiontaan tasoittaakseni sitkeimmät epätasaisuudet. Seinistä poistin hiontapölyn pölyharjalla varovaisesti pölistelemättä. Kattoon oli jo asennettu alaslaskukatto kipsilevystä, jota ei ole syytä mennä rikkomaan hiomalla.

8 2. Huoneen saneeraukseen liittyvien maalarintöiden työvaiheet
2.2 Pohjatyöt 2.2.3 Seinien ja ikkunan pohjamaalaus Pohjamaali tasoittaa pinnan väriä ja maalin imeytymistä alustaan. Lisäksi se parantaa pintamaalin tarttuvuutta. Ikkunanpuitteiden pohjamaalausta varten irrotin ikkunapaketin pienimmät ikkunat ja nostin lattialle maalauksen helpottamiseksi. Näin sain paremmin jokaisen kantin maalattua. Pohjamaalina ikkunanpuitteissa käytin valkoista Futura 40- alkydimaalia. Ikkunoiden pohjamaalauksen tein sivellintyönä kahdella erikokoisella siveltimellä. Kanttien maalauksessa käytin 35mm sivellintä ja suuremmilla alueilla 50mm siveltimellä pärjäsin hyvin. Maalin sivelin mahdollisimman ohuelti, mutta peittävästi puunsyiden mukaisesti. Lasin rajoitukseen en käyttänyt teippiä, vaan alkuun harjoittelin rajausta rätti mukanani. Melko nopeasti käsi vakaantuu ja työstä tulee siistiä. Seinien pohjamaalina käytin Ykköspohjaa ja työn suoritin siveltimellä ja telalla jatkovartta apuna käyttäen. Maalauksen aloitin rajaamalla huoneen kulmat ja muut hankalat paikat ympäriinsä siveltimellä. Rajoituksen jälkeen levitin maalin telalla seinälle ensin ristiin rastiin sopivalle alueelle. Maalin tasoittelin pystysuuntaisin vedoin. Viimeisen vedon tein aina alhaalta ylöspäin ja koko työn pyrin tekemään mahdollisimman reipasta tahtia, sillä kaistaleiden reunojen kuivuessa syntyy ns. työsaumoja. On myös tärkeää pitää telaa aina samoinpäin, jotta hakkausjälki on kaikkialla samanlainen.

9 2. Huoneen saneeraukseen liittyvien maalarintöiden työvaiheet

10 2. Huoneen saneeraukseen liittyvien maalarintöiden työvaiheet
2.2 Pohjatyöt 2.2.4 Seinien ja ikkunan kittaus, kittausten hionta ja paikkamaalaus Pohjamaalin kuivuttua tarkastelin pintoja viiston valon avulla, jotta epätasaisuudet erottuvat kittausta varten. Kittauksella tarkoitetaan alustassa olevien reikien, kolojen ja saumojen täyttämistä ennen silottamista. Ikkunoiden kolhujen kittaamiseen käytin liuotinohenteista Lakkakittiä. Tämän kitin hankaluutena on sen nopea kuivuminen, jonka vuoksi lastalle kannattaakin ottaa kerralla vain pieni nokare massaa. Lastaan kuivahtanut kitti ei enää tartu pintaan. Kittaamiseen tarvitaan aina vähintään kaksi lastaa, toinen kitin pitelemiseen (”paletti”) ja toinen levittämiseen. Ikkunanpuitteiden koloihin kitti levitetään taskulastalla ja kitin pitelemiseen sopii hyvin 100mm teräskärkilasta. Seinästä paikkasin ensin isoimmat kolot (yli 1mm), jotka vaativat karkeampaa silotetta. Isojen kolojen täyttöön sopii Silora LG. Karkean silotteen kuivuttua hioin paikkaukset ja poistin hiontapölyn, jonka jälkeen tasoitin karkeat paikat ja seinän pienemmät epätasaisuudet Silora LF kevyttasoitteella. Kittausten kuivuttua hioin ne paperilla P120 ja poistin hiontapölyn. Seinien kittaukset paikkamaalasin runsaalla maalilla (Ykköspohja) patteritelaa käyttäen, jotta ne eivät ime pintamaalia itseensä ja kitin päälle syntyy rakennetta, eivätkä paikat jää valmiiseen pintaan näkymään sileinä.

11 2. Huoneen saneeraukseen liittyvien maalarintöiden työvaiheet
Kitattu seinä

12 2. Huoneen saneeraukseen liittyvien maalarintöiden työvaiheet
2.2 Pohjatyöt 2.2.5 Katon saumojen nauhoitus ja kolojen kittaus Huoneen kattoon oli tehty alaslasku kipsilevystä. Sitä ei hiota ennen nauhoitusta, sillä muutoin kipsilevyn päällyspahvi rikkoutuu. Kipsilevykatossa on saumoja, joihin tulee laittaa paperinen saumanauha. Ensin ohensin vastakkain olevien levyjen reunat katkoteräveitsellä. Tarkastin, että veitsi on terävä, sillä tylsynyt terä repii kipsilevyn pahvia. Tässä tapauksessa muutamiin kohtiin levyjen saumoihin oli jäänyt niin isot raot, ettei reunojen ohennus ollut tarpeellista, vaan laitoin rakoihin itse sekoitettua kipsimassaa. Kipsin kuivuttua levitin saumaan Silora LF kevyttasoitetta tasaisen kerroksen n. 20cm leveydelle. Tasoitteen päälle asetin paperisen saumanauhan koko sauman matkalle. Painoin sen alla olevaan tasoitteeseen teräslastalla niin, että ilma poistuu nauhan ja tasoitteen välistä. Kun saumanauha oli kiinni, levitin sen päälle tasaisen kerroksen tasoitetta mahdollisimman leveälle alalla. Levitin tasoitteen niin, että kerros ohenee reunoja kohden, jottei nauhoituskohta jää näkyviin valmiiseen kattoon kohoamana. Kipsilevyt on ruuvattu kehikkoon, joten ruuvinkantojen painaumat oli myös kitattava Silora LF-tasoitteella. Tasoitetta laitoin näihin kohtiin vain tarvittavan määrän 10cm teräslastalla.

13 2. Huoneen saneeraukseen liittyvien maalarintöiden työvaiheet
2.2 Pohjatyöt 2.2.6 Katon pohjamaalaus Kun katon kittaukset ja nauhoitukset olivat kuivuneet ja olin hionut ne tasaiseksi (P120), oli aika pohjamaalata katto Ykköspohjalla. Maalauksen aloitin rajoittamalla katon ja seinän kulman ja muut hankalat kohdat (esim. kattovalaisimen ympärys) siveltimellä ja patteritelalla. Kattomaalia maalasin seinälle n. 10cm ja tämä hoitui helposti patteritelalla. Ikkunan päällä oleva verholauta tuli maalata myös kattomaalilla, joten käsittelin sen rajoitusvaiheessa sivellintä ja patteritelaa käyttäen. Rajoituksen jälkeen levitin maalin kattoon sopivankokoiselle kaistaleelle ristiin rastiin telaten jatkovartta käyttäen. Työn aloitin päävalosta poispäin, eli tässä tapauksessa ikkunasta. Viimeisen telanpyöräytyksen suunta oli siis ikkunasta poispäin. Valoa vasten tarkasteltuna on helpompi seurata maalauksen etenemistä ja mahdolliset virheet erottuvat. Katon maalauksessa ei ollut niin kiire työsaumojen kanssa kuin seiniä maalatessa, sillä kattomaali on himmeä ja työsaumoja ei jää helposti näkyviin, kun ei ole heijastuksia.

14 2. Huoneen saneeraukseen liittyvien maalarintöiden työvaiheet
Tuore alaslaskukatto ennen kittausta ja pohjamaalausta. Saumoissa oli niin isot raot, että laitoin niihin kipsimassaa ennen nauhoitusta.

15 2. Huoneen saneeraukseen liittyvien maalarintöiden työvaiheet
2.3 Pintamaalaus 2.3.1 Katon pinta- eli valmiiksimaalaus Katto pintamaalataan aina ennen seiniä. Näin vältetään mahdolliset roiskeet valmiilla seinäpinnalla. Katon pintamaalaukseen sopii usein sama maali kuin pohjamaalattaessa, sillä normaalioloissa katot ovat himmeitä. Pintamaalauksen kanssa toimin samoin kuin pohjamaalauksen kanssa.

16 2. Huoneen saneeraukseen liittyvien maalarintöiden työvaiheet
2.3.2 Ikkunanpuitteiden pinta- eli valmiiksimaalaus Ikkunanpuitteet maalasin kiiltävällä valkoisella Futura 40-alkydimaalilla. Työn tein kahdella erikokoisella siveltimellä puunsyiden mukaisesti maalaten. Itse koin paremmaksi maalata ensin lasia vasten olevan kantin. Työ täytyi tehdä reippaasti, sillä maali tahtoi kuivahtaa nopeasti, jolloin pinnasta ei tule tasainen. Työjärjestys on tärkeää suunnitella pintamaalausvaiheessa tarkasti, jotta kaikki pinnat saadaan onnistumaan ja sileiksi. Itse tein ensin pienet kantit ja viimeisenä näkyvät isommat pinnat

17 2. Huoneen saneeraukseen liittyvien maalarintöiden työvaiheet
2.3.3 Seinien pinta- eli valmiiksimaalaus Miksi maalataan? Maalauskäsittely suojaa pintaa erilaisilta rasituksilta, laholta, korroosiolta ja likaantumiselta. Maali eristää kosteutta, säteilyä, tulipaloa ja luo hygieenisyyttä. Maalauksella myös säästetään puhdistus- ja huoltokustannuksissa ja lisätään kulutuskestävyyttä. Lisäksi maalilla saadaan miellyttävä ulkonäkö ja väri. Pintakäsittelytöiden perusteet-kirjanen

18 2. Huoneen saneeraukseen liittyvien maalarintöiden työvaiheet
2.3.3 Seinien pinta- eli valmiiksimaalaus Seinien ja katon rajaan tuli suurilta osin sähkökotelot, joten rajoituslaatalle oli tarvetta vain muutamassa kohdassa. Aloitin rajaamalla seinämaalin telineeltä käsin rajoituslaatalla kattoa vasten n.1cm päähän katosta. Sen jälkeen maalasin siveltimellä huoneen kulmat, sekä lattian- ja katonrajat. Lattian- ja katonrajaan käytin lisäksi patteritelaa maalatakseni rajoituksia leveämmälle, jotta voin jättää ison telan pyöräytyksen kauemmaksi, etten sotkisi vahingossa jo valmiita pintoja. Iso tela voi olla välillä kömpelö käyttää tarkkuutta vaativissa paikoissa. Rajoituksen jälkeen aloitin pintamaalauksen ikkunasta poispäin isolla telalla. Ensin levitin maalia reilusti seinälle n. 3-4 telanleveydelle. Maalin tasoittelin kaistaleelle pystysuuntaisin vedoin ja viimeinen vedon tein aina alhaalta ylöspäin. Tässä työkohteessa määräys oli suorittaa pintamaalaus kerralla ilman välimaalausta, joten työ vaati tavallista enemmän huolellisuutta ja jouduin käyttämään paljon totuttua enemmän maalia. Työ oli tehtävä reippaasti, jottei maali ehdi kuivua ennen seuraavaa kaistaletta.

19 2. Huoneen saneeraukseen liittyvien maalarintöiden työvaiheet
Kuvissa huone pintamaalattuna, viimeistelyjä vaille.

20 2. Huoneen saneeraukseen liittyvien maalarintöiden työvaiheet
2.4 Viimeistelytyöt Kun huone oli pintamaalattu katon, ikkunoiden ja seinien osalta, oli aika tarkastella kokonaisuutta lähempää. En löytänyt enää paikkailtavaa, joten lakaisin lattioilta pölyn ja muut jätteet harjalla roskiin ja pyyhin pölyt ikkunoilta ja ikkunalaudalta. Viimeisenä työnä maalasin lämpöpatterin ikkunan alta. Maalina käytin valkoista Futura 40-alkydimaalia. Työn tein melko kapealla 50mm siveltimellä johtuen patterin muodoista. Siveltimen vedot tein pääasiassa pystysuunnassa. Maali oli nopeasti kuivuvaa, joten työjärjestys täytyi suunnitella etukäteen.

21 3. Seinänmaalauksen työvaiheet tiivistettynä
Kertauksen vuoksi, näin suoritat seinänmaalauksen vaihe vaiheelta: Pinnat pestään pesuliuoksella etiketin ohjeiden mukaisesti. Huuhdellaan hyvin ja annetaan kuivua. Poistetaan irtoava maali, hiotaan kiiltävät ja kovat maalipinnat himmeiksi ja poistetaan hiontapöly pölyharjalla. Pohjamaalataan pinnat. Tasoitetaan syvät kolot ja halkeamat Presto LG karkea Kevyttasoitteella. Tasoitetaan Presto LG:llä tasoitetut pinnat ja pienemmät epätasaisuudet Presto LH tai Presto LF hieno Kevyttasoitteella. Hiotaan tasoitetut kohdat hiontapaperilla ja poistetaan hiontapöly pölyharjalla. Paikkamaalataan tasoitetut kohdat ja tarvittaessa koko pinta. Pintamaalataan 1-2 kertaan.

22 4. Pohdintaa Työnä tämä aihe oli suhteellisen helppo suorittaa, sillä sisämaalausta on harjoiteltu melko ahkerasti kuluneen kolmen vuoden aikana. Koen onnistuneeni projektissani ja työnjälki oli mielestäni siistiä. Vaikka työ olikin perusasioiltaan helpohko, opin silti paljon uusia asioita ja sain hyviä perusteita, miksi mitäkin tehdään. Rakentavat keskustelut ammattimaalarin kanssa olivat hyödyllisiä.

23 Lähdeluettelo Sisämaalaus-opas, Jouni Hamara Tikkurila paints Oy
Maalari Markku Mielonen, Pro-pinnoitus Oy Maalarimestari Jouko Ignatius, Joensuun ammattiopiston pintakäsittelyalan tutkintovastaava Pintakäsittelytöiden perusteet-kirjanen


Lataa ppt "Huoneen saneeraukseen liittyvät maalarintyöt"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google