Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

DI-opiskelijoiden yrittäjyysasenne - yrittäjyyskompetenssien arviointi Y-foorumi 3.5.2019 Perustuu Y-foorumiin lähetettyyn abstraktiin: Assessment.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "DI-opiskelijoiden yrittäjyysasenne - yrittäjyyskompetenssien arviointi Y-foorumi 3.5.2019 Perustuu Y-foorumiin lähetettyyn abstraktiin: Assessment."— Esityksen transkriptio:

1 DI-opiskelijoiden yrittäjyysasenne - yrittäjyyskompetenssien arviointi Y-foorumi 3.5.2019
Perustuu Y-foorumiin lähetettyyn abstraktiin: Assessment of the competencies supporting the entrepreneurial attitude of Finnish engineering students Ulla A. Saari, Petri Nokelainen, Urve Venesaar, Saku J. Mäkinen

2 Tutkimuksen tavoitteet
Yrittäjyyskasvatuksen kehittäminen yliopistossa Yrittäjyyskompetenssien itsearviointimenetelmän kehittäminen Selvittää DI-opiskelijoiden motivaatio ja kiinnostus yrittäjyyteen valmistumisen jälkeen Selvittää, mitkä opiskelijoiden kompetenssit voivat ennustaa yrittäjäksi ryhtymistä Analysoitavana opiskelijaryhmät, joilla on erilainen asenne yrittäjyyteen

3 Yrittäjyyskasvatus Yrittäjyyskasvatus valmistaa opiskelijoita oikeaan työelämään, missä arvostetaan enemmän taitoja ja kompetensseja kuin kirjaosaamista (Matlay and Westhead, 2005). Yliopistojen vastuulla on vastata työelämän tarpeisiin sekä opiskelijoiden tarpeisiin ja odotuksiin (Galloway et al. 2005). => Kuinka yliopisto-tasolla varmistetaan, että yrittäjyyskasvatus auttaa opiskelijoita kehittämään itseään?

4 Yrittäjyyskompetenssit
Yrittäjien kompetenssit sisältävät tietoa, taitoja ja asenteita, jotka ovat kriittisiä haastavissa projekteissa uusilla ja muuttuvilla markkinoilla (Mulder et al., 2007; 2014). Nämä voidaan esittää kompetenssimallina (Le Deist and Winterton 2005), jossa on kognitiiviset kompetenssit - tieto ja ymmärrys toiminnalliset kompetenssit - käytännön tietotaito sosiaaliset kompetenssit - käytös ja asenteet Neljättä kompetenssia voidaan pitää meta-kompetenssina - tukee oppimisen oppimista, eli kolmen muun kompetenssin kehittämistä Nokelainen et al. (2018) mukaan kaikkia näitä kompetensseja tarvitaan ammattiin valmistavassa koulutuksessa, sillä näihin perustuu työidentiteetin kehittyminen. Tuoreiden tutkimusten mukaan myös itsesäätelyä tarvitaan kompetenssien omaksumisessa (Nokelainen, Kaisvuo & Pylväs 2016). => Kuinka yrittäjyyskasvatuksella voidaan paremmin tukea opiskelijoiden työidentiteetin, itse- säätelytaitojen sekä yrittäjyyskompetenssien kehittymistä? Mervi Jokipii

5 Tulevaisuuden ongelmien ratkaisijat
Jotta tulevaisuuden yrittäjät pystyvät luomaan uudenlaista arvoa ja kasvattamaan työllisyystasoa, heidän on sopeuduttava muuttuviin vaatimuksiin – vrt. yhteiskunnallinen kehitys ja ympäristonsuojelun vaatimukset (Buil et al., 2016). Yrittäjien on aktiivisesti etsittävä uusia liiketoimintamahdollisuuksia, vastattava tyydyttämättömiin asiakastarpeisiin ja ratkaistava ilmastonmuutoksen tuomat uudet haasteet ja ongelmat (Schaper, 2016; Fairnelli, 2011). => Millä kompetensseilla opiskelijoilla on parhaat valmiudet luoda uudenlaisia innovatiivisia ratkaisuja tulevaisuudessa erilaisiin ongelmiin?

6 Tutkimusasetelma ja löydökset
Kyselylomake perustuu konstruktioihin yrittäjyyden, psykologian ja kasvatustieteen kirjallisuudesta. Tutkimme kompetensseja, jotka vaikuttavat opiskelijoiden kykyihin tunnistaa liiketoimintamahdollisuuksia. Vertasimme niitä opiskelijoita, jotka haluavat ryhtyä yrittäjiksi 5 vuotta valmistumisen jälkeen (23 %) niihin B) jotka haluavat olla toisen palveluksessa 5 vuotta valmistumisen jälkeen (50.5 %). Liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamisen kannalta tärkeinä koettiin: Ryhmässä A: kommunikaatiotaidot, oppimistaidot sekä aloitekyky. Ryhmässä B:talousasioiden tuntemus sekä kestävän kehityksen mukainen ajattelu => Mitkä kompetenssit ovat oikeasti olennaisia liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamisen kannalta?

7 Kirjallisuus Buil, M., Aznar, J. P., Galiana, J., & Rocafort-Marco, A. (2016). An explanatory study of MBA students with regards to sustainability and ethics commitment. Sustainability, 8(3), 280. Farinelli, F., Bottini, M., Akkoyunlu, S., & Aerni, P. (2011). Green entrepreneurship: the missing link towards a greener economy. Atdf Journal, 8(3/4), Galloway, L., Anderson, M., Brown, W. and Whittam, G. (2005). The Impact of Entrepreneurship Education in HE, Report for Business Education Support Team, Oxford, May. Le Deist, F. D., & Winterton, J. (2005). What is competence? Human Resource Development International, 8(1), 27–46. Matlay, H. and Westhead, P. (2005). Virtual teams and the rise of e‐entrepreneurship in Europe. International Small Business Journal, Vol. 12 No. 3. Mulder, M. (2014). Conceptions of professional competence. In S. Billett, C. Harteis, & H. Gruber (Eds.), International handbook of research in professional and practice-based learning (pp. 107–137). Dordrecht: Springer. Mulder, M., Weigel, T., & Collins, K. (2007). The concept of competence in the development of vocational education and training in selected EU member states: a critical analysis. Journal of Vocational Education & Training, 59(1), Nokelainen, P., Kaisvuo, H., & Pylväs, L. (2016). Self-regulation and competence in work-based learning. In M. Mulder (Ed.), Competence-based Vocational and Professional Education. Bridging the Worlds of Work and Education (pp ). Springer US. DOI: / _36 Nokelainen, P., Pylväs, L., & Rintala, H. (2018). Skills Competitions for Promoting Vocational Excellence. In S. McGrath, M. Mulder, J. Papier, & R. Suart (Eds.), Handbook of Vocational Education and Training: Developments in the Changing World of Work. Cham: Springer. Schaper, M Understanding the green entrepreneur. In Making Ecopreneurs (pp ). Routledge.


Lataa ppt "DI-opiskelijoiden yrittäjyysasenne - yrittäjyyskompetenssien arviointi Y-foorumi 3.5.2019 Perustuu Y-foorumiin lähetettyyn abstraktiin: Assessment."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google