Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

kolmas sektori ja ikäihmiset

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "kolmas sektori ja ikäihmiset"— Esityksen transkriptio:

1 kolmas sektori ja ikäihmiset
Milja Karjalainen Satakunnan yhteisökeskus @miljkarj #yhteisökeskus #järjestöt #JYTRY Tilaa uutiskirjeemme!

2 Satakunnan yhteisökeskus
Satakuntalaisten järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan tuki- ja kehittämisorganisaatio. Tarjoamme asiantuntijuutta, koordinointia ja tiloja järjestö- ja vapaaehtoistoimintaan. Edistämme järjestöjen keskinäistä sekä järjestöjen ja muiden toimijoiden välistä yhteistyötä. 53 jäsenyhdistystä, 14 työntekijää, Yhteisötalo Otava Koulutus ja valmennus Tukipalvelut Vapaaehtois- ja kokemustoiminnan kehittäminen Järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan saavutettavuuden edistäminen (mm. palvelulakanat) Yhteistyöverkostot Hankkeemme: Arki haltuun (STM), Me-talo Pori (Me-säätiö), Yhteinen keittiö (STEA) sekä Järjestöjen Satasote, Järjestö 2.0 – hanke (STEA 2017 – 2020). Lisäksi kumppanuussopimus Porin kaupungin kanssa. Tilaa uutiskirjeemme!

3 Järjestöt, yhdistykset, 3. sektori - ei yksi, vaan monta
Satakunnassa noin 4500 rekisteröityä yhdistystä Noin 18 % satakuntalaisista osallistuu pelkästään sote-järjestöjen toimintaan – kuitenkin suurin osa esim vapaaehtoistyöstä tehdään liikuntaseuroissa Organisaatiotasoja voivat olla esim liitto -> piiri -> yhdistys (esim Sydänliitto, Satakunnan sydänpiiri, paikalliset sydänyhdistykset) Järjestöjen yleishyödyllistä toimintaa rahoitetaan mm.: Kunta-avustuksin Veikkauksen pelituotoilla; STEA (sote-järjestöt), OKM (liikunta- ja kulttuuriyhdistykset) ESR, Leader, kärkihankerahoitukset… Yhdistysten omalla varainhankinnalla (jäsenmaksut, asiakasmaksut yms) HUOM! Erotuksena yleishyödyllisestä toiminnasta; järjestöjen ja niiden omistamien yhtiöiden palvelutuotannon arvo noin 1,7 mrd €, noin työntekijää vuonna 2018 Suomessa (20% yksityisistä sosiaalipalveluyksiköistä) Järjestöt, yhdistykset, 3. sektori - ei yksi, vaan monta Tilaa uutiskirjeemme!

4 sote-järjestöt maakunnat tulevaisuuden kunnat
järjestöjen yhteisöllinen ja jäsenten keskinäiseen vuorovaikutukseen perustuva toiminta järjestöjen tarjoama vapaaehtoisuuteen perustuva vertaistuki järjestöjen markkinoille tuottamat palvelut järjestöjen tuottamat yleishyödylliset palvelut järjestölähtöisten yritysten markkinaehtoisesti tuottamat palvelut palvelut ↔ hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen markkinaehtoinen ↔ yleishyödyllinen ammattimainen palkattu työ ↔ vapaaehtoiset ostopalvelut, hankinnat ↔ avustukset voittoa tavoitteleva ↔ voittoa tavoittelematon ↔ ei-taloudellinen Tilaa uutiskirjeemme!

5 Mitä (yleishyödylliset) yhdistykset tekevät?
Tarjoavat mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään Vapaaehtoistyö on auttamisen lisäksi merkittävä tekemisen areena Yhteisöllisyyttä ja kohtaamisen mahdollisuuksia Järjestävät lukemattoman määrän ryhmä-, retki- ja leiritoimintaa Täydentävät (muun) yhteiskunnan palvelurakennetta Neuvovat ja ohjaavat Tuottavat vertaistukea, ryhmissä, netissä ja yksilöittäin Toimivat palvelujen kehittämisen alustana Ovat ihmisen ääni Kokemustoimijoina Edunvalvojina, vaikuttajina, vahtikoirina Vastaavat ihmisten tarpeisiin, lähellä ihmisiä Tilaa uutiskirjeemme!

6 Järjestöt toimialoittain Satakunnassa 2017 (PRH)
Tilaa uutiskirjeemme!

7 Mihin tulisi kiinnittää huomiota juuri nyt?
Maakuntien yhteistyövelvoite (myös Selvitys järjestöjen roolista maakunta- ja sote-uudistuksessa. Selvityshenkilön raportti, Tuija Brax) Maakuntavalmistelussa järjestöjen ja maakunnan välisen yhteistyön rakentaminen Sidosryhmät – työryhmän tehtävänä Järjestöjen keskinäistä yhteistyörakennetta kehitetty maakunnan järjestökentän yhteistyönä 2017 alkaen Tulevan kunnan elinvoima- ja hyte-rooli vaatii tuekseen järjestöjen toimintaa; yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja hyvinvoinnin vahvistamista Tarve ymmärtää asiakkaita korostuu Rahat ja työvoima vähenevät, väestö ikääntyy. Yhteistyölle on tilausta enemmän kuin koskaan HUOM! Maakuntauudistuksen jatkuminen, peruuntuminen, toteutuminen tai mikään muukaan hallinnon uudelleen organisoiminen (suom.: ”harjoitus”) ei vähennä yhteistyön ja koordinaation tarvetta. Tilaa uutiskirjeemme!

8 Väliaikainen YT-elin (2+2+2)
Sote- ja maakuntauudistuksen organisointi Satakunnassa alkaen Vapaaehtoinen poliittinen ohjausryhmä 15 jäsentä Väliaikainen valmistelutoimielin (VATE) jäsentä Osallisuus- ja keskustelu-foorumit Hankkeet Työryhmien puheenjohtajisto, SOTE-foorumit Asioita valmisteleva, palkattu projektitoimisto (noin 20 htv) Väliaikainen YT-elin (2+2+2) Soten 12 työryhmää: Vanhuspalvelut I&O Lasten ja perheiden palvelut Lape Sairaanhoitoon liittyvät tukipalvelut Muut tukipalvelut Kehittämisyksikkö Tuotteistustyöryhmä Ympäristöterveydenhuollon ryhmä Päivystys 24 h Terveyden ja hyvinvoinnin työryhmä Aikuispalvelut Päihde ja mielenterveystyöryhmä Vammaispalvelutyöryhmä - Sidosryhmät - työryhmä Konsernirakennetta suunnittelevat teemaryhmät: Talous Hallinto sekä konserni- ja omistajaohjaus Henkilöstöhallinto ja -siirrot Maakuntastrategia ja osallisuus Tietohallinto ja ICT-ryhmä Maku-sisällön valmistelu: Aluekehitys Kasvupalvelut Maaseutupalvelut Alueiden käyttö, ympäristö ja liikenne Turvallisuus ja varautuminen –ryhmä (läpileikkaava ryhmä) Soten ja makun viestintäryhmä (läpileikkaava ryhmä)

9 Tilaa uutiskirjeemme! www.yhteisokeskus.fi/uutiskirjeet

10 Miten rakennamme fiksua tulevaisuutta?
Ohjauksen ja neuvonnan merkitys Mietimme monitoimijaisessa yhteistyössä mitä ihmiset tarvitsevat, ja teemme myös työnjaon tältä pohjalta Kiinnitämme erityistä huomiota siihen osaan ihmisistä joilla ei mene ihan niin hyvin kuin meillä muilla Hyödynnämme tietoa Tilaa uutiskirjeemme!

11 Tilaa uutiskirjeemme! www.yhteisokeskus.fi/uutiskirjeet

12 Tilaa uutiskirjeemme! www.yhteisokeskus.fi/uutiskirjeet

13 KIITOS. @miljkarj milja. karjalainen@yhteisokeskus
KIITOS! @miljkarj Satakunnan yhteisökeskus p Facebook: Satakunnan yhteisökeskus Satakunnan yhteisökeskus #yhteisökeskus #järjestöt #JYTRY

14 Tilaa uutiskirjeemme! www.yhteisokeskus.fi/uutiskirjeet
Keskustelun pohjaksi Mitä järjestöjen tulisi tehdä Satakunnassa? Mitä voimme oppia vanhusneuvostojen ja kuntien/maakunnan välisestä yhteistyöstä tähän saakka? Millaisia yhdistyksiä, millaista yhdistystoimintaa tarvitsemme vuonna 2029? Tilaa uutiskirjeemme!


Lataa ppt "kolmas sektori ja ikäihmiset"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google