Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Metsänomistajille lisäansioita luonnontuotteista Puuta ja luonnontuotteita riti rinnan Luonnontuotteista kasvua Kaakkois-Suomeen hankkeen loppuseminaari.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Metsänomistajille lisäansioita luonnontuotteista Puuta ja luonnontuotteita riti rinnan Luonnontuotteista kasvua Kaakkois-Suomeen hankkeen loppuseminaari."— Esityksen transkriptio:

1 Metsänomistajille lisäansioita luonnontuotteista Puuta ja luonnontuotteita riti rinnan Luonnontuotteista kasvua Kaakkois-Suomeen hankkeen loppuseminaari , Lappeenranta Aluekehityksen asiantuntija Seppo Repo, Suomen metsäkeskus

2 Puuta ja muuta – metsien tuotteita riti rinnan
Tarkasteluteemat: Luonnontuotteet/luomutuotteet –> metsien luomusertifiointi Metsänhoito –> aktiivinen luonnontuotteiden tuotanto Luonnontuotteet ja liiketoiminta –> Merkittävä lisätulo? Keruualueiden vuokraus?

3 LUONNONTUOTTEISTA UUTTA LIIKETOIMINTAA
LÄHTÖKOHTA Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna liikevaihdoltaan usean sadan miljardin arvoista liiketoimintaa ja globaalit markkinat kasvavat tällä hetkellä jatkuvasti. Suomessa ei-puupohjaisia raaka-aineita on runsaasti ja monipuolisesti olemassa. Saatavuus on ongelmana. Alalta puuttuvat selkeät tuotanto- ja liiketoimintamallit.

4 Luonnontuotteet Maanomistajan luvalla tai jokamiehenoikeuksien turvin kerättäviä luonnonmarjoja, metsäsieniä ja yrttejä sekä muita ruuan tai käsitöiden raaka-aineiksi soveltuvia materiaaleja (nk. erikoisluonnontuotteet). Jokamiehenoikeuksien rajoitukset on otettava huomioon keräystoiminnassa. Esimerkiksi kasvavien puiden kaataminen ja vahingoittaminen sekä varpujen, sammalien ja kuivuneen puun kerääminen toisen maalta ilman lupaa on kiellettyä.

5 LUOMUKERUUTUOTTEET Luomukeruutuotteisiin kuuluu luonnonvaraiset ja puoliviljellyt marjat (tärkeimpiä), sienet ja yrtit sekä erikoisluonnontuotteet, mm. terva, mahla, pettu, turve, pihka ja luonnon kosmetiikka ja koristemateriaalit. Luomua keruutuotteet ovat vain silloin, kun koko ketju on luomuvalvonnassa

6 Luonnontuotteet - luomusertifiointi
Perinteisten luonnontuotteiden – marjojen, sienten ja riistan kokonais-arvoa voidaan lisätä vuositasolla satoihin miljooniin euroihin. Keruualueiden luomusertifioinnin tulisi olla yksinkertainen tapa lisätä keruutuotteiden kiinnostavuutta erityisesti suurmetsän-omistajilla. Luomusertifiointi ei estä metsänhoitotoimenpiteitä (pl. torjunta-aineet), eikä se toisaalta aiheuta metsissä mitään lisätoimenpiteitäkään. Kiellettyjä ovat juurikäävän torjunta urealla, kemiallinen heinäntorjunta ja tietyt kemialliset lannoitteet. Jos käytetty, 3 vuoden keräyskielto.

7

8

9

10

11

12

13 Luonnontuotteita puuntuotannon rinnalla
Metsätalouden kannattavuutta on mahdollista parantaa tuottamalla puuntuotannon ohessa myös luonnontuotteita. Edellyttää erilaisten metsänhoitomenetelmien hyödyntämistä, Luontopainotteiset metsäsuunnitelmat/ luonnontuotteiden inventointi Hyödynnetään puuntuotantoon kelpaamattomia puustoja, kuten pakurin viljelyssä vajaatuottoiset koivikot.

14 Puhdas ilma ja maaperä sekä monipuoliset metsät tarjoavat monia mahdollisuuksia
Metsänomistajilla on mahdollisuus tavoitteellisesti tuottaa raaka-aineita joko itse keräämällä tai vuokraamalla keruuoikeuksia kiinnostuneille talteenottajille. Suuret metsätilat mahdollistavat teollisuusmittakaavaisen luonnontuotteiden tuotannon. Edellyttää monesti metsänhoitotoimenpiteiden ajoittamista tuotteiden keruun näkökulmasta.

15 Tarvitaan yhteistyötä ja verkostoitumista
Raaka-ainetarve suurta -> yksittäinen toimija ei pysty niitä toimittamaan riittävästi. Talteenotto vaatii kerääjien yhteistyötä ja verkostoitumista. Yleensä raaka-aine tulee kuivata, rouhia, murskata, pakastaa tai uuttaa. Verkoston toimivuuden ja toimitilojen rakentamisen edellytyksenä on, että ostavat yritykset ovat toiminnassa mukana.

16

17

18 Verkostoyhteistyö Kuva: Lumen 3/2017 TEEMA-ARTIKKELI/ Seija Niemi

19 Uutta yrittäjyyttä Pitemmällä aikavälillä yhä enemmän uutta yrittäjyyttä ja työllisyyttä syntyy perinteisen metsä- ja muiden toimialojen rajapinnoille. Metsien tuotteista ja palveluista saadaan samalta alueelta kestävästi enemmän irti tehokkaalla suunnittelulla ja yrittäjien yhteistyöllä.

20 Merkittävä lisätulo? Esim. Nuoret hoitovaiheen taimikot Kuusenkerkkä
Koivunlehti Rajallinen keruuaika, kohteita runsaasti Lehtien ja kerkkien kasvattaminen ei vaadi tuotantopanoksia Saadaan myyntituloja peittämään taimikonhoitokuluja Lisäansaintamahdollisuus metsänomistajille ja keruuyrittäjille Metsäpalveluyrittäjille mahdollisuus laajentaa toimintaa Luonnonkasvit ja kasvinosat ovat verovapaita, jos myydään elintarvikekäyttöön tai lääkeaineen valmistukseen Jos käsitellään (kuivaus, pakastus), myyntitulo verollista tuloa

21 Merkittävä lisätulo? Luomualueelta kerätty raaka-aine nostaa hintaa 20% (Luke 2017)

22 Keruualueen vuokraus? Vuokraus voisi olla mahdollisuus korvata metsänomistajalle keruualueen ominaisuuksien säilyttämisestä aiheutuvat tulonmenetykset. Asia on uusi ja käsitteet ovat vakiintumattomia. Maisemavuokraukselle/virkistysarvokaupalle on olemassa sopimusmalli. Olisiko sama periaate sovellettavissa luonnontuotteisiin ja keruualueiden vuokrauksiin?

23 Keruualueen vuokraus? Määräaikainen ja vapaaehtoinen sopimus metsänkäsittelystä ja keruuoikeuksista. Maksettava korvaus perustuisi vuokraajalle aiheutuviin tulonmenetyksiin ja kustannuksiin. Korvaus määräytyy markkinaehtoisesti ja sen suuruudesta päättävät metsänomistaja ja vuokraaja. Vuokraaja voi olla yksityinen henkilö, yritys, matkailuyrittäjä tms.

24 Sopimuksen sisältö Kohdistuu aina tiettyyn maa-alueeseen, rajattu kartalle tai merkitty maastoon. Tehtävät toimenpiteet ja niiden laajuus määritellään mahdollisimman yksiselitteisesti. Sopimukset voivat olla myös suullisia ja korvaukset luontaissuoritteita. Sopimuskohteena jokamiehenoikeuden ulkopuolella jäävä toiminta.

25 Esimerkkejä sovittavista asioista
Päätehakkuun siirtämistä sovitulla vuosimäärällä eteenpäin. Tietyn puulajin tai sekapuuston ylläpitämistä. Tavanomaisesta poikkeavaa hakkuutapaa tai metsänhoitomenetelmän käyttöä. Keruukohteiden rajaukset ja keruutuotteiden määrien maksimitasot/vuosi.

26 Korvaukseen suuruus? Keruualueen vuokrauksen hinta tapauskohtainen, ei valmiita hinnoittelutaulukoita. Hakkuun siirtämisen tulonmenetykseen vaikuttaa mm. puulaji, metsätyyppi, korkokanta… Vuokraajan saaman hyödyn arviointi? Sopimuksen kesto, vastuut, velvoitteet, rajoitteet? Hinnoittelussa voidaan käyttää apuna esim. ympäristötuki-sopimusten laskentaperusteita tai Motti-simulaattoria.

27 Lopuksi Metsien raaka-aineiden hyödyntämisessä on merkittävä mahdollisuus kehittää uutta, menestyvää liiketoimintaa. Luonnontuotealan liiketoimintaa voidaan kasvattaa alkutuotannon lisäksi esimerkiksi elintarvike-, bioteknologia-, kosmetiikka- sekä lääke- ja rohdosteollisuudessa. Metsiin pohjautuvien uusien innovatiivisten tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä tarvitaan toimialarajapinnat ylittävää yhteistyötä sekä alan eri liiketoiminta-alueiden verkottumista.

28 Aluekehityksen asiantuntija Seppo Repo, puh. 0400715990, seppo
Aluekehityksen asiantuntija Seppo Repo, puh ,


Lataa ppt "Metsänomistajille lisäansioita luonnontuotteista Puuta ja luonnontuotteita riti rinnan Luonnontuotteista kasvua Kaakkois-Suomeen hankkeen loppuseminaari."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google