Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

INTIAN KULTTUURIT Sivut 1627.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "INTIAN KULTTUURIT Sivut 1627."— Esityksen transkriptio:

1 INTIAN KULTTUURIT Sivut 1627

2 Arjalaisista suurmogulien valtakuntaan
Indus-kulttuurien aika 25001800 eKr. Maatalousyhteiskunta, jossa oli korkeatasoista tekniikkaa ja käsityötaitoa. Arjalaiskulttuurit n eKr. Maatalousyhteiskuntia, joissa kehittyivät kastijakoa edeltänyt säätyjako ja hindulaisuuden perusta.

3 Arjalaisista suurmogulien valtakuntaan
Mauruya-suvun suurvalta 300 eKr. Buddhalaisuus perustettiin. Luotiin yhteyksiä länteen, jopa Eurooppaan. Gupta-suvun valtakunta 320500 jKr. Tieteiden huippukausi: erityisesti panostettiin matematiikkaan, tähtitieteisiin ja lääketieteeseen. Sankarieepokset muotoutuivat.

4 Arjalaisista suurmogulien valtakuntaan
Islamilainen Delhin sulttaanikunta hallitsi pääosaa Intiasta 1200-luvulta 1500-luvun alkuun. Suurmogulien aikaa olivat 15001800-luvut.

5 Hindulaisuuden vaikutus
Miten perinteinen hindulaisuus näkyy nykypäivän Intiassa? Tehtävä 1, s. 78 Hindulaisuus on nykyään Intian suurin uskonto. Uskonto on avain intialaisen yhteiskunnan ja ihmisten ymmärtämiseen nykypäivänäkin. Käsite dharma säätelee ihmisen elämää ja maailmanjärjestystä. Ihmisen dharma on oivaltaa jumalallisuus itsessään. Jokaisella yksilöllä on lisäksi erityinen dharmansa, omat velvollisuutensa, joiden mukaan tulisi elää. Namaste-tervehdys tarkoittaa suomeksi suunnilleen ”tervetuloa sydämeeni”. Millainen voima namaste-tervehdykseen liitetään tässä Yhdysvaltain hindulaisten tekemässä videossa?

6 Eurooppalaisten löytöretkistä itsenäiseen Intiaan
Pysyvän meritien Euroopasta Intiaan avasi portugalilainen merenkävijä Vasco da Gama vuonna 1498. Eurooppalaiset perustivat Intiaan 1600-luvulla kauppasiirtokuntia: mukana olivat Portugali, Englanti, Hollanti, Tanska ja Ranska. 1700-luvulla käytiin sota ranskalaisten ja brittien välillä. Britit voittivat ja järjestivät Intian hallinnon oman kauppakomppaniansa ja paikallisten ruhtinaiden avulla. Vähitellen britit ottivat todellisen vallan koko niemimaalla.

7 Sepoy-kapina Intialaiset kapinoivat brittien hallintoa vastaan eri puolilla maata. Merkittävin kansannousu oli sepoy-kapina, jonka britit kukistivat väkivaltaisesti vuonna 1857. Intian hallinto siirrettiin kauppakomppanialta Britannian imperiumin hoidettavaksi. Brittiarmeijan ja Sepoy-kapinallisten välinen taistelu lähellä Delhin kaupunkia. Mukana oli jalkaväkijoukkojen lisäksi myös sotanorsuja ja kameleita.

8 Katso katkelma Empire-sarjasta ja vastaa kysymyksiin.
Sepoy-kapinan taustoja esitellään BBC:n historiasarjassa Empire: How Britain Made the Modern World, jaksossa The Mission. (Katkelman alussa kuvataan intialaista leskenpolttotraditiota esimerkkinä brittiläisen ja intialaisen kulttuurin törmäyksestä ja jatketaan sen jälkeen kapinan käsittelyyn.) Katso katkelma Empire-sarjasta ja vastaa kysymyksiin. 1. Mitä sarjan nimi kertoo tekijöidensä lähtökohdista ja näkemyksistä? 2. Mitä syitä historioitsija Niall Ferguson esittää Sepoy-kapinan synnylle? 3. Miten emämaa Britanniassa reagoitiin kapinaan? 4. Vaikuttaako Sepoy-kapinan kuvaus objektiiviselta?

9 Intia ja brittiläinen imperiumi
Kuningatar Viktoriasta tuli 1870-luvulla Intian keisarinna ja Intiasta kruunun ”kirkkain jalokivi”. Sanonnan takana oli Intian suuri merkitys koko brittiläiselle imperiumille. Englannin pääministeri Disraeli ojentaa kuningatar Viktorialle Intian kruunua. Pääministeri tunnettiin innokkaana imperialismin kannattajana. Pääministerin asun egyptiläiset piirteet viittaavat Suezin kanavan rakentamiseen, jossa hänellä oli keskeinen rooli. Miksi Suezin kanava oli tärkeä Intian hallinnan kannalta?

10 Intia ennen vuotta 1947 Tee lista siirtomaavallan Intiassa aikaansaamista muutoksista. Pohdi, mitä niistä pitäisit myönteisinä ja mitä kielteisinä muutoksina. Perustele näkemyksesi parillesi. Tehtävä 1, s. 85

11 Kansallinen identiteetti
Intialaiset alkoivat 1800-luvulla kehittää omaa kansallista identiteettiään. Eurooppalainen kansallisuusaate sai jalansijaa. Seurauksena alkoi nousta vaatimuksia Intian itsenäisyydestä 1800-luvun lopulta lähtien. Liikkeen johtoon nousi nuori Mohandas Gandhi, joka vaati brittiholhouksen lopettamista. Hän halusi nostaa kunniaan intialaisten oman perinteen. Gandhi luopui jopa eurooppalaisesta asusta ja alkoi pukeutua lannevaatteeseen osoittaakseen kunnioitusta Intian köyhiä kohtaan.

12 Miten Gandhi ajoi itsenäisyyttä?
”Silmä silmästä tekee koko maailman sokeaksi.” ”Meidän pitää olla se muutos, jonka haluamme maailmassa nähdä.” ”Vihaa syntiä, rakasta synnintekijää.” Miten Gandhi ja hänen kannattajansa toteuttivat näitä ajatuksia käytännössä?

13 Passiivinen eli väkivallaton vastarinta
Katso dokumenttikatkelma vuoden 1930 suolamarssista. a) Miksi Gandhi ja muuta intialaista marssivat? b) Mitä vaikutuksia marssilla oli?

14 Gandhi Tagore Tausta, koulutus ja toiminta Vaikutteet Suhde
Käytä lähteinä oppikirjaa ja seuraavia verkkosivuja: Vertaile Intian 1900-luvun suuria vaikuttajia, Mahatma Gandhia ja Rabindranath Tagorea. Gandhi Tagore Tausta, koulutus ja toiminta Vaikutteet Suhde nationalismiin Käsitykset Intian tulevaisuudesta

15 Intia  maailman suurin demokratia
Jawaharlal Nehru oli Intian ensimmäinen pääministeri, joka johti maata ja Kongressipuoluetta 1960-luvulle saakka. Työtä jatkoi hänen tyttärensä Indira Gandhi 1960-luvulta 1980-luvun alkuun. Molemmat pyrkivät pitämään etnisesti ja kulttuurisesti pirstaleisen Intian yhtenäisenä tekemään Intiasta kolmannen maailman maiden yhteistyön johtajan ja huomattavan toimijan kansainväliseen politiikkaan uudistamaan Intian maataloutta saamaan väestönkasvun hallintaan.

16 Intian itsenäistyminen 1947
Toisen maailmansodan jälkeen Britanniassa alettiin hyväksyä ajatus Intian itsenäistymisestä. Itsenäistymisen toivottiin tapahtuvan rauhallisesti, ja maan haluttiin pysyvän yhtenäisenä. Miten Intia itsenäistyi? Miten toiveelle yhtenäisenä pysymisestä kävi?

17 Nyky-Intia Intian kansalaisyhteiskunta toimii aktiivisesti.
Esimerkiksi globaalien länsimaisten suuryhtiöiden toiminta Intiassa on saanut vastaansa miljoonien aktivistien mielenilmauksia. Samaan aikaan Intiassa taistellaan voimakkaasti myös oman maan epäkohtia, kuten korruptiota, byrokratiaa, köyhyyttä ja asunnottomuutta vastaan.

18 Tehtävä: Selviytymisopas
Tutustu oppikirjasi Intian selviytymisoppaaseen sivuilla 8687. Opas on tietysti yleistävä ja toteava siihen nähden, kuinka laaja ja monimuotoinen Intian kulttuurialue on. Ei ole olemassa yhtä intialaista kulttuuria tai elämäntapaa. Etsi käsiisi kyseiseltä kulttuurialueelta kotoisin oleva tai sen hyvin tunteva henkilö. Käytä hyväksesi esimerkiksi kontaktejasi sosiaalisessa mediassa. Esittele hänelle oppikirjan selviytymisopas. Tutkikaa opasta yhdessä ja keskustelkaa sen esittämistä ohjeista. Täydentäkää ja korjatkaa selviytymisohjeita. Pohtikaa, mitä yhteisiä tapoja ja arvoja tai muuta yhteistä sinulla ja keskustelukumppanillasi on kulttuurinne tuntijoina. Esittele keskustelujen tulokset ryhmälle.

19 2000-luvun Intia Valttikortteja: Valtavia haasteita:
maailman toiseksi suurin väestö ja laajat kotimarkkinat osalla väestöstä korkea koulutustaso ja hyvä englannin kielen taito korkeatasoista kehitystyötä esimerkiksi ilmailun ja avaruustutkimuksen, autoteollisuuden, it-tekniikan, lääketeollisuuden ja biotekniikan aloilla. edelleen jatkuva väestönkasvu suuret ympäristötuhot konfliktit Pakistanin kanssa erityisesti Kashmirissa kastilaitoksen kumoamisesta huolimatta sen vaikutus alempien kastien mahdollisuuksiin edetä elämässä peruskoulutuksen taso (vain kolmannes lapsista käy koulun loppuun) terrorismin uhka. Intiasta tullut dynaaminen teollistuva valtio, jonka ennustetaan olevan maailman johtavia talousmahteja vuoteen 2050 mennessä.

20 Rakenteilla oleva pilvenpiirtäjä Mumbaissa
Kehittyvä Intia on sekoitus huippumodernia ja ikivanhaa. Yli kaksi kolmasosaa väestöstä elää maaseudun kylissä, mutta tyypillisiä ovat myös urbaanit suurkaupungit eli megalopolikset. Rakenteilla oleva pilvenpiirtäjä Mumbaissa Siva-jumalan kunniaksi pidettävään paraatiin koristellut elefantit Cochinissa


Lataa ppt "INTIAN KULTTUURIT Sivut 1627."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google