Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yhteissuunnittelu Tarja Tiainen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yhteissuunnittelu Tarja Tiainen"— Esityksen transkriptio:

1 Yhteissuunnittelu Tarja Tiainen
Yliopistonlehtori, tietojärjestelmätiede, Tampereen yliopisto Dosentti, virtuaaliteknologia, Tampereen teknillinen yliopisto Säpo:

2 Yhteissuunnittelusta
Parempi lopputulos kun kaikkien näkökulmat mukana Tuotteiden ja palvelujen käyttäjät otetaan mukaan suunnitteluprosessiin alusta asti heille annetaan myös valtaa päätöksentekoon Pohdittavaa: Kuka on käyttäjä? Kuka osallistuu? Millainen suunnitteluprosessi on? Mihin asioihin kenelläkin on päätöksentekovalta? Ongelmina: Kenen käsittein toimitaan? Kenen osaaminen dominoi?

3 Vaihtoehtoiset tavat Suunnittelun kohde Suunnittelijat kohti käyttäjää
Käyttäjät kohti suunnittelijaa Mitä voisi olla? Co-Creation Co-Design Käsitteellinen mallintaminen Lead user approach Mitä on nyt? Etnografia Osallistuva suunnittelu Käyttäjät toimivat työkäytäntöjensä mukaisesti Käyttäjille opetetaan suunnittelun periaatteet tuleva nykyisyys Huom! Termit eivät ole vakiintuneita.

4 Co-Creation: Virtuaalimallit ja virtuaalitila
Tyyppi: tuleva & suunnittelijat kohti käyttäjää Käyttäjien toiminta: Valitut työtehtävät Toiminta kuten töissä – ei tarvita uutta osaamista Virtuaalimallien etu: Ruokkii kehitysideoiden esittämistä

5 Jälkikäteisarviointi: tapahtuiko yhteissuunnittelua?
Arvioidaan lopputulosta tai prosessia Osallistujien tyytyväisyys yhteissuunnitteluun A1: pystyin ilmaisemaan oman näkökulmani A2: pystyin eläytymään toisten osallistujien näkökulmaan A3: minulla on selvä käsitys suunnittelutehtävästä A4: osallistujat käyttivät samaa kieltä A5: minulla on selvä käsitys suunnitteluprosessista A6: minulla oli selvä käsitys mikä oli tärkeää toisille A7: pystyimme tehokkaasti käsittelemään tietoa A8: pystyimme arvioimaan suunnitteluvaihtoehtojen laatua


Lataa ppt "Yhteissuunnittelu Tarja Tiainen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google