Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Oikeus ja kamppailut 4. luento.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Oikeus ja kamppailut 4. luento."— Esityksen transkriptio:

1 Oikeus ja kamppailut 4. luento

2 Yksilöiden kamppailu Lüth Kamppailu Yksilöiden Dodge v. Ford Regiimien
Grogan, Open Door, X Tilan avaaminen Juristien

3 Kamppailun analytiikka (1)
Yksilöiden Regiimien Juristien

4 Regiimi? Teubner & Fischer-Lescano: Regiimikonflikti
Koskenniemi: Fragmentaatio Tuori: konstitutionaaliset ulottuvuudet

5 Shakespeare: Venetsian kauppias (1596—1598)

6 Talous Tuotanto, kulutus Raha, suuri pyörittäjä Korko

7 Sopimus Sopimussakko Antonio Tubal Bassanio Shylock
”Lähdetään notaarille: saamme siellä sinetin velkanne vahvistukseksi, ja aivan leikkimielellä – jos ette maksa sopimaamme summaa määräpäivänä ja sovitussa paikassa – olkoon sakko tasan naulan verran vaaleata lihaanne siitä kohtaa, mistä minä määrään.”

8 Antonio ja Shylock S: ”…vihaan sitä, että tuo mateleva hölmö lainaa rahaa ilmaiseksi, niin että korko painuu alas koko Venetsiassa” S: ”… kauppapaikalla hän parjaa minua ja liiketoimiani, kovalla työllä ansaittua voittoa, joka hänen puheissaan on koronkiskontaa.” S: ”Antonio on häväissyt minua ja estänyt minulta puolen miljoonan ansiot, hän on nauranut tappioilleni ja pilkannut voittojani, hän on herjannut kansaani, pilannut liiketoimeni, karkottanut ystäväni, lietsonut vihamiehiäni.” A: ”Hän tahtoo henkeni. Ja tiedän miksi: olen pelastanut hänen uhkasakoltaan monet jotka ovat turvautuneet minuun. Siksi hän vihaa minua.”

9 Vain bisnestä Liikesuhde
A: ”Jos olet valmis lainaa antamaan, älä anna sitä niin kuin ystävälle; […] Lainaa niin kuin vihamiehellesi: jos hän pettää eikä maksa sovitusti, voit rauhallisin mielin siitä rangaista.” Liikesuhde S: ”Käyn kyllä kauppaa kanssanne, myyn, ostan, puhun, kuljen kanssanne, mutta en syö, en juo, en rukoile kanssanne.”

10 Politiikka Hallitusmuoto Julkinen valta Kansa

11 Antonio ja Bassanio Bassanio ja Graziano G: ”Signor Bassanio!”
B: ”Olen teille paljon velkaa, ja omapäisen nuorukaisen lailla olen hukannut jo kaiken mitä teiltä sain, mutta jos vielä…” A: ”Antaisin vaikka paidan päältäni, ja jos epäilette sitä, se suoraan sanottuna loukkaa enemmän kuin jos panisitte sileäksi koko omaisuuteni.” Bassanio ja Graziano G: ”Signor Bassanio!” B: ”Graziano!” G: ”Pyytäisin palvelusta.” B: ”Saatte sen.”

12 Klientti- tai suojelusuhde
Bisnessuhde Antonio Bassanio Antonio Shylock Graziano

13 Laki on yhteisen tahdon ilmaus,
jota julkinen valta toteuttaa Laki on vallankäytön raja, joka takaa markkinoiden vapauden

14 Oikeudenkäynti A: ”Laille ei [herttua] mahda mitään. Muukalaisten kaupalliset edut Venetsiassa ovat koskemattomia; muuten oikeusvaltiomme maine kolhiintuu, sillä kaikki kansat kartuttavat täkäläistä kauppaa sekä vaurautta.” S: ”Jos [oikeuden sopimussakkoon] kiellätte, niin tulkoon syyllisyys teidän kaupunkinne peruskirjan ja sen vapauden päälle.” S: ”Jos sen kiellätte, niin Venetsiaan laki hävetköön! Ei ole voimaa kaupunkinne säädöksissä. Vaadin oikeudelta päätöstä. Vastatkaa: saanko sen?” S: ”… satutat vain keuhkojasi mekastamalla. … Laki on puolellani.”

15 Juridiikka

16 Kommunikatiivinen Portia
”Outo vaatimus tuo jonka esitätte; kuitenkaan ei Venetsian laki teitä estä ajamasta asiaanne.” ”… mieti tätä: oikeuden periaatteen mukaan meistä yksikään ei pelastusta näkisi. Me rukoilemme armoa, ja sama rukous neuvoo meitä kaikkia armon töihin.” ”Shylock, saisit lainarahat kolmin verroin.” Shylock: ”Pyydän teitä lakiin vedoten, jonka ansiokas tukipylväs olette: julistakaa tuomio. Vannon kautta sieluni, ettei minun mieltäni voi muuttaa mikään ihmiskielen sana. Pidän kiinni velkakirjastani.”

17 Laki B: ”Pyydän, temmatkaa te laki määräysvaltaanne edes tämän kerran! Tehkää paljon hyvää tekemällä vähän pahaa …” P: ”Se ei käy. Ei mikään mahti Venetsiassa voi muuttaa vakaata lain kirjainta. Poikkeustapaus jäisi kirjoihin, ja esimerkin kintereillä moni vääryys rientäisi valtioonne. Ei käy päinsä” Tuomio P: ”Naula kauppiaan lihaa kuuluu teille. Oikeus myöntää sen ja laki sallii sen.”

18 Strateginen Portia 1. ”Hetkinen vain; … jos vuodatat pisarankin kristittyä verta, silloin Venetsian laki määrää maasi sekä omaisuutesi Venetsian valtiolle.” 2. ”Leikkaa yli naulan tai sen ali, vaikka vain sen verran että vaaka nojaa aavistuksen suuntaan taikka toiseen, niin kuolet ja koko omaisuutesi jää valtiolle.” 3. ”…jos muukalainen väijyy kansalaisen henkeä suoraan taikka epäsuorasti, niin osapuoli jota vastaan juonitellaan, saa puolet hänen omaisuudestaan, ja toinen puoli takavarikoidaan valtion kassaan; … henki puolestaan on yksin Herttuan armon varassa.”

19 Kohtauspaikka Sillanpääasema
”Muukalaisten kaupalliset edut Venetsiassa ovat koskemattomia; muuten oikeusvaltiomme maine kolhiintuu.” ”…jos muukalainen väijyy kansalaisen henkeä suoraan taikka epäsuorasti, niin...”

20 Kamppailun analytiikka (3)
Regiimien Kohtauspaikka Sillanpääasema


Lataa ppt "Oikeus ja kamppailut 4. luento."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google