Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Urheilujärjestöjen tes- neuvotteluratkaisu

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Urheilujärjestöjen tes- neuvotteluratkaisu"— Esityksen transkriptio:

1 Urheilujärjestöjen tes- neuvotteluratkaisu 2018-2021

2 Urheilujärjestöjen tes-neuvotteluratkaisu 2018-2021
Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja JHL ry:n välisissä neuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos urheilujärjestöjen työehtosopimuksen uudistamisesta. Molempien sopijaosapuolien hallinnot ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen. Uudistetun työehtosopimuksen sopimuskausi on – Vuoden 2020 palkantarkistuksista neuvotellaan erikseen.

3 Muutokset työehtosopimukseen
Muutettiin koeaikaa koskevaa määräystä siten, että entisen neljän kuukauden sijasta koeaika määräytyy aina voimassa olevan työsopimuslain mukaisesti. Lisättiin työehtosopimukseen määräys siitä, että määräaikaiseen työsopimukseen kirjataan aina määräaikaisuuden peruste. Muutettiin työehtosopimuksen 5 §:n 2. kohtaa siten, että säännöllistä päivittäistä työaikaa (7,5 tuntia) voidaan pidentää paikallisesti (TES Liite 2) sopimalla 12 tuntiin (entisen 10 tunnin sijasta) ja viikoittaista työaikaa 56 tuntiin (entisen 45 tunnin sijasta). Muutettiin työehtosopimuksen liukuvaa työaikaa koskevaa 5 §:n 9. kohtaa siten, että liukuvan työajan plussaldo voi olla enintään 60 tuntia (entisen 40 tunnin sijasta). Muutettiin työehtosopimuksen sunnuntaityötä koskevaa 5 §:n 11. kohtaa siten, että paikallisesti voidaan sopia toisin sunnuntaina tehtävästä työstä maksettavasta sunnuntaityökorvauksesta (+100 prosenttia). Aikaisemmin sunnuntaityökorvauksesta on voitu sopia toisin vain leirien, tapahtumien ja vastaavien olosuhteiden kohdalla. Nyt toisin sopimista siis laajennettiin myös muihin tilanteisiin.

4 Muutokset työehtosopimukseen
Lisättiin työehtosopimukseen määräys siitä, että työntekijälle annetaan palkkalaskelma palkanmaksun yhteydessä. Muutettiin tilapäistä poissaoloa koskevaa määräystä siten, että lapsen sairastumista koskevan poissaolo-oikeuden ikäraja muutettiin koskemaan alle 12 vuotiaan lapsen sairastumista. Lisättiin työehtosopimukseen suositus koskien työaikajärjestelyjä ikääntyvien vanhempien hoitamiseen liittyen. Poistettiin työehtosopimuksesta oikeus palkalliseen vapaapäivään muuttovapaan kohdalla. Selvennettiin vuosilomalakimääräystä siten, että paikallisesti voidaan sopia vuosilomalaista poikkeavasta lomakaudesta. Lisättiin työkykyä ylläpitävään kuntoutuksen liittyen suositus siitä, että työntekijä voisi käyttää kuntoutukseen kuluvaksi ajaksi liukuvan työajan tai työaikapankin saldoja taikka ylityövapaita. Muutettiin työehtosopimuksen liitettä kaksi siten, että paikallisen sopimisen osapuolina voivat olla työnantaja sekä luottamusmies, jonka edustettavia asia koskee, tai luottamusmiehen puuttuessa työntekijät yhdessä.

5 Palkkaratkaisu Vuosi 2018 Palkkoja korotetaan tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta 1,6 % suuruisella korotuksella. Korotuksesta 1,1 % kohdennetaan yleiskorotuksena ja 0,5 % työnantajan päättämällä tavalla. Työnantajan päättämän erän suuruus lasketaan tämän työehtosopimuksen piiriin kuuluvien kuukausipalkkaisten työntekijöiden tammikuun 2018 kuukausipalkoista luontoisetuineen. Vuosi 2019 Palkkoja korotetaan tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta 1,6 % suuruisella korotuksella. Korotuksesta 1,0 % kohdennetaan yleiskorotuksena ja 0,6 % työnantajan päättämällä tavalla. Työnantajan päättämän erän suuruus lasketaan tämän työehtosopimuksen piiriin kuuluvien kuukausipalkkaisten työntekijöiden tammikuun 2019 kuukausipalkoista luontoisetuineen.

6 Palkkaratkaisu Peruskuukausipalkalla tarkoitetaan henkilön säännöllisesti saamaa kuukausipalkkaa, jossa mukana ei ole esim. ylityö- ja sunnuntaityökorvauksia. Paikallisen erän tarkoituksena on kohdentaa yrityskohtainen erä jollekin/joillekin urheilujärjestön työehtosopimuksen soveltamisalan piirissä olevalle siten, että se oikaisee mahdollisia vinoumia, tukee oikeudenmukaista palkkarakennetta ja palkanmuodostuksen kannustavuutta sekä palkitsee työntekijän suoriutumista. Näin ollen työnantaja voi näitä periaatteita hyväksi käyttäen päättää siitä, kenelle/keille tämän työehtosopimuksen piirissä oleville paikallinen erä kohdennetaan. Paikallisen erän jakamisesta ei siis tarvitse neuvotella luottamusmiehen tai henkilöstön kanssa, mutta paikallinen erä on laitettava jakoon, eikä sitä voi jättää jakamatta. Paikallinen erä on pysyvä osa palkkaa sen saajille eli kyse ei ole kertaluonteisesta erästä.

7 Palkkaratkaisu - selvitys paikallisen erän jakamisesta
Kahden kuukauden kuluessa erän jakamisesta eli vuoden 2018 osalta viimeistään mennessä työnantajan tulee informoida henkilöstöä siitä, että paikallinen erä on laitettu jakoon sekä siitä, millä jakoperusteilla (esim. palkkavinoumien korjaaminen ja työntekijöiden suoriutuminen) erä on kohdennettu jollekin / joillekin. Hyvän henkilöstöpolitiikan mukaista olisi informoida henkilöstöä jo vuoden 2018 selvityksen yhteydessä siitä, millä perusteilla (esim. työssä suoriutuminen, jota mitataan xx-tavalla) paikallinen erä tullaan kohdentamaan vuonna 2019. Edellä mainitun lisäksi työnantajan tulee kahden kuukauden kuluessa erän jakamisesta antaa luottamusmiehelle selvitys paikallisen erän määräytymisperusteista ja paikallisen erän suuruudesta. Selvityksestä tulee palkkasalaisuus huomioiden käydä ilmi työntekijöiden lukumäärä, kuinka moni on saanut osan paikallisesta erästä, keskimääräisen korotuksen suuruus sekä työntekijöiden palkankorotusten kokonaismäärä. Jos luottamusmiestä ei ole valittu, selvitys annetaan koko henkilöstölle.

8 Palkkaratkaisu - selvitys paikallisen erän jakamisesta
HUOM: Mikäli tämän työehtosopimuksen soveltamisalan piirissä on järjestössä tai työpaikalla alle 6 henkilöä, ei mitään euromääräisiä summia anneta palkkasalaisuuden turvaamiseksi ja muutoinkin työnantajan tulee huolehtia palkkasalaisuudesta. Tarvittaessa voidaan pyytää palkkahallintoa vahvistamaan, että yrityskohtaisen erän suuruinen palkkasumma on laskettu oikein ja maksussa sovitusta päivästä alkaen. Työnantaja: lue Paltan lähettämä jäsentiedote tai pyydä sitä

9 Urheilujärjestöjen tes -koulutus työnantajille
Kouluttajana OTM Terhi Salonpää, Palta ry Koulutuksen kesto 2 tuntia Hinta: 25 € Paikka: Sporttitalo tai lähistö Aika to klo 12-14


Lataa ppt "Urheilujärjestöjen tes- neuvotteluratkaisu"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google