Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Hanke-esittely 11.9.2018.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Hanke-esittely 11.9.2018."— Esityksen transkriptio:

1 Hanke-esittely

2 NOVA2 – Nuorille osallisuutta ja toimintakykyä kokemusliikunnalla (S21350)
Päätoteuttaja: Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry Osatoteuttaja: Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö/ ODL Liikuntaklinikka Yhteistyökumppanit ja toiminta-alue: Oulu, Raahe, Pudasjärvi, Muhos ja Ii Kustannukset: € Rahoitus: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus/ ESR (80 %), kunnat, PoPLi ja ODL Toimintalinja 5. Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta Erityistavoite Työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakyvyn parantaminen - Hankkeen toteutusaika (36 kk)

3 Hankkeen tavoitteena on:
Vahvistaa työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevien vuotiaiden nuorten osallisuutta ja toimintakykyä matalan kynnyksen liikuntatoiminnan avulla Luoda edellytyksiä nuorten koulutukseen ja työelämään siirtymiselle ja ehkäistä näin syrjäytymistä Tukea kuntia, urheiluseuroja ja paikallisia yhdistyksiä sote- ja alueuudistuksessa nuorille kohdennettujen liikunta- ja hyvinvointipalvelujen kehittämisessä. Hankkeen taustalla on PoPLin ja ODL Liikuntaklinikan yhteinen NOVA – Esiselvitys nuorten osallisuutta ja toimintakykyä vahvistavasta seuratoiminnasta Pohjois-Pohjanmaalla –hanke (S21027) (ks.

4 Hankkeen osatavoitteet
Käynnistää ja tiivistää yhteistyötä eri toimijoiden (kunnat, seurat, yhdistykset) välillä nuorille kohdennetun matalan kynnyksen liikuntatoiminnan järjestämisessä ja nuorten ohjaamisessa aktivoivan ja mielekkään liikunnallisen tekemisen pariin. Kehittää toimijoiden osaamista kouluttamalla seurojen ja yhdistysten ohjaajia, työpajaohjaajia sekä vertaisohjaajia kokemusliikunnan toimintamallin soveltamiseen ohjaustyössä. Yhdistää toimijoiden osaamisen kehittäminen käytännön ohjaustyöhön osallisuuden näkökulmasta. Aktivoida nuoria liikunnan pariin käynnistämällä liikuntaetsivien toiminta ja tukea nuoria vapaaehtoisten liikuntakummien avulla. Kehittää toimintamalli nuorille kohdennetun matalan kynnyksen liikuntatoiminnan saamiseksi pysyväksi osaksi kuntien ja seurojen toimintaa. Jatkopoluttaa nuoria eteenpäin liikunnan avulla yhteistyössä oppilaitosten ja työllisyyspalvelujen kanssa. Sisällyttää nuoren tarpeista lähtevä kokemusliikunta vahvemmin mukaan työpajatoimintaan ja valmentavaan koulutukseen.

5 Kenelle? Kohderyhmänä 15–29-vuotiaat työn, koulutuksen ja harjoittelun ulkopuolella olevat ns. NEET-nuoret (Not in Employment, Education or Training) hankkeeseen osallistuvissa kunnissa (Raahe, Pudasjärvi, Muhos, Ii ja Oulu) Välillisiä kohderyhmiä urheiluseurat, liikuntapalveluja tarjoavat yhdistykset, kunnat (erityisesti liikunta- ja nuorisopalvelut, etsivä nuorisotyö, kuntouttava työtoiminta), järjestöt, oppilaitokset ja vapaaehtoiset henkilöt

6 Kokemusliikunta hankkeessa
Nuoren tarpeista ja toiveista lähtevää matalan kynnyksen liikuntatoimintaa, joka tuottaa hyvää oloa, elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia. Mukavaa liikkumista/ tekemistä, jossa nuori määrittelee itse toimintaan osallistumisensa tason. Toimintaan osallistuminen vapaaehtoista, ei sitoutumispakkoa. Liikunta toimii välineenä nuoren hyvinvoinnin lisäämiseen ja toimintakyvyn vahvistamiseen.

7 Hankkeen toimenpiteet (1/3)
TP1 Hankkeen käynnistämisvaihe NOVA-hankkeessa toteutettua esiselvitystä syvennetään kartoittamalla kohderyhmän ja sidosryhmien odotuksia ja tarpeita. Kootaan paikkakuntakohtainen toimijaverkosto. Hankesuunnitelman tarkentaminen. TP2 Kokemusliikunnan koulutus: toimijoiden osaamisen kehittäminen kokemusliikunnan toimintamallin soveltamiseen ohjaustyössä Lähtökohtana ovat nuorten tarpeet liikuntatoiminnalle. Koulutusta suunnitellaan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa suunnittelutyöpajoissa ja nuoret osallistetaan toiminnan suunnitteluun. Toteutuksessa yhdistetään teoriatietoon käytännön ohjaustyö ja osallisuusnäkökulma. Kohdennetaan seurojen ja yhdistysten ohjaajille, kuntien liikunta-, nuoriso- ja työpajaohjaajille, oppilaitoksille ja vertaisohjaajille. Myös kohderyhmän nuoria pyritään saamaan mukaan koulutuksiin.

8 Hankkeen toimenpiteet (2/3)
TP3 Matalan kynnyksen liikuntatoiminnan käynnistäminen seuroissa ja yhdistyksissä yhteistyössä kunnan kanssa: ideakilpailu ja kokeiluprojektit Toteutetaan nuorten lähtökohdista ja tarpeista lähtevää liikuntatoimintaa. Järjestetään ideakilpailuja uudenlaisten liikuntaa edistävien toimintojen käynnistämisestä. Hyödynnetään ideakilpailussa Kuntalaislähtöinen kaupunkikehittäminen –hankkeen (S20469) KAAOS-toiminnan mallia. Hyödynnetään aktiivisuusmittareita ja muuta mahdollista hyvinvointiteknologiaa sekä mobiilisovelluksia nuorten arkiliikunnan aktivoimisessa. Arvioidaan nuorten liikunta-aktiivisuutta ja sen muutosta objektiivisen fyysisen aktiivisuuden mittarin avulla.

9 Hankkeen toimenpiteet (3/3)
TP4 Liikuntaetsivä- ja liikuntakummitoimintamallin kehittäminen, käynnistäminen ja koulutus Koulutetaan vapaaehtoisia kuntien nuorisotyöntekijöitä ja seuratoimijoita liikuntaetsiviksi. Koulutetaan vapaaehtoisia liikuntakummeja (vertaiset, seuratoimijat, aktiiviset seniorit) nuorten rinnalla kulkijoiksi ja linkiksi työpajojen, seurojen ja kuntien liikuntapalvelujen välille. Mallinnetaan liikuntakummitoiminta. TP5 Tiedottaminen ja hankkeen tulosten juurruttaminen - Aktiivinen tiedottaminen eri kanavissa. - Järjestetään matalan kynnyksen liikuntatoiminnan kuntafoorumi (seminaarit, työpajat) hyvien käytäntöjen jakamiseksi ja levittämiseksi kuntien välillä. - Kootaan julkaisu hankkeessa kehitetyistä hyvistä käytänteistä ja malleista.

10 Hankkeen aikataulu 1-5/2021 2020 2019 6-12/2018
TP1 Hankkeen käynnistäminen TP2 Kokemusliikunnan koulutus, suunnittelu TP2 Kokemusliikunnan koulutus, toteutus TP3 Ideakilpailu ja kokeiluprojektit TP4 Liikuntaetsivä- ja liikuntakummitoiminta TP 2 Kokemusliikunnan koulutus, syventäminen TP4 Liikuntaetsivä- ja liikuntakummitoiminta, mallintaminen 2020 2019 6-12/2018 TP5 Tiedottaminen ja hankkeen tulosten juurruttaminen Kuntafoorumit 2 krt/ vuosi, alk. 11/2018 Toiminnan arviointi

11 Syksy 2018 Syvennetään NOVA-hankkeessa toteutettua esiselvitystä kartoittamalla kohderyhmän ja sidosryhmien odotuksia ja tarpeita hankkeeseen osallistuvissa kunnissa (Oulu, Raahe, Pudasjärvi, Muhos, Ii) Tiedotetaan hankkeesta ja kootaan paikkakuntakohtaiset toimijaverkostot Suunnitellaan kokemusliikunnan koulutusta yhteistyössä eri toimijoiden kanssa (seurojen ja kuntien ohjaajat, kohderyhmän nuoret) Järjestetään matalan kynnyksen liikuntatoiminnan kuntafoorumi Suunnitellaan hankkeen viestinnällinen ilme ja markkinointimateriaali

12 Hankkeen tuloksena Toimijoiden osaaminen matalan kynnyksen liikuntatoiminnan järjestämisessä lisääntyy. Yhteistyön tuloksena syntyy seuroihin ja kuntiin kohderyhmälle suunnattua pysyvää matalan kynnyksen liikuntatoimintaa. Kokemusliikunnan toimintamalli juurtuu mukana oleviin seuroihin ja kuntiin. Hankekuntien alueella käynnistyy liikuntaetsivätoiminta, jonka avulla ohjataan nuoria liikuntapalvelujen piiriin nuoren tarpeiden mukaisesti. Matalan kynnyksen liikunta toimii pehmeänä lähestymistapana tavoittaa ja kohdata nuoria. Liikuntakummien kautta liikuntaan osallistumisen kynnys madaltuu nuorilla. Nuoret löytävät omanlaisia liikuntamahdollisuuksia ja sitä kautta heidän osallisuutensa kokemus sekä hyvinvointi lisääntyvät. Nuoret pääsevät vaikuttamaan liikuntapalvelujen suunnitteluun, sisältöön ja toteutukseen, minkä myötä he saavat mielekästä tekemistä ja osallisuuden kokemuksia. Nuorten toimintakyky vahvistuu ja mahdollisuudet siirtyä jatkopolulle koulutukseen tai työelämään paranevat. Hankkeen aikana osa nuorista aloittaa jo koulutuksessa tai työssä. Toimijoiden välinen yhteistyö tiivistyy, ja matalan kynnyksen liikunta- ja hyvinvointipalvelujen järjestämiseen sekä nuorten kohtaamiseen liittyvät hyvät käytännöt leviävät toimijoiden välillä. Kehittämistyön kautta kunnat voivat jatkossa säästää mm. nuorten syrjäytymisestä aiheutuvia kustannuksia.

13 Urheiluseurojen ja kuntien rooli hankkeessa
Tarjota matalan kynnyksen liikuntapalveluja nuorille, esim. lajitutustumiset, liikuntaryhmät Tuoda esille käytännössä havaittuja kehittämisen tarpeita matalan kynnyksen liikuntatoiminnassa Saada koulutusta uusien kohderyhmien huomiointiin ja kokemusliikunnan toimintamallin soveltamiseen ohjaustyössä Saada kehittämisapua ja tukea nuorille kohdennetun matalan kynnyksen liikuntatoiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen Ideakilpailu ja kokeiluprojektit kuntien ja seurojen yhteistyönä (varattu ostopalveluihin rahaa) Saada näkyvyyttä seuran toiminnalle Mahdollisuus verkostoitua, jakaa hyviä käytäntöjä ja tiivistää yhteistyötä kuntien, muiden seurojen ja yhdistysten kanssa liikuntapalvelujen tuottamisessa Hyödyntää hankkeessa tuotettavaa materiaalia, työkaluja ja koulutusta seuran tai kunnan toiminnan kehittämisessä Tulevaisuuden mahdollisuuksia urheiluseuralle: uutta toimintaa, asiakasryhmiä ja jäseniä

14 Kustannukset ja rahoitus (36 kk)
Yhteensä € Palkkakustannukset Ostopalvelut 67 000 Matkakustannukset 27 408 Muut kustannukset 15 100 Flat rate 51 458 Yhteensä Rahoitus Yhteensä € Osuus kust. (%) ESR- ja valtion rahoitus 80 Kuntien rahoitus 77 516 15,38 Muu julkinen rahoitus Yksityinen rahoitus 23 284 4,62 Yhteensä 100 Kustannusmalli flat rate 15 % palkkakustannuksista. Matkakustannukset todennetaan toteutuneen mukaisesti. Kuntarahoitus: Oulu, Raahe, Pudasjärvi, Muhos ja Ii Yksityinen rahoitus: PoPLi ja ODL

15 Hankehenkilöstö Tanja Löytynoja, projektipäällikkö (100 %, PoPLi)
Heidi Hahtola, projektityöntekijä/ viestintä (50 %, PoPLi) Miia Länsitie, projektikoordinaattori (50 %, ODL Liikuntaklinikka) Jenna Ojala, projektityöntekijä (50 %, ODL Liikuntaklinikka) Lisätietoja: Tanja Löytynoja p Www-sivut: Facebook:


Lataa ppt "Hanke-esittely 11.9.2018."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google