Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

taloudellisen ahdingon omahoito – sosiaalityötä verkossa oma-apuna

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "taloudellisen ahdingon omahoito – sosiaalityötä verkossa oma-apuna"— Esityksen transkriptio:

1 taloudellisen ahdingon omahoito – sosiaalityötä verkossa oma-apuna
katariina kohonen, sosiaalityöntekijä & projektikoordinaattori hyks psykiatria,

2 sisällysluettelo Taloudellisen ahdingon omahoito
Terveyssosiaalityö näkyväksi verkossa Kehittämistä ilman rahoitusta – miten se onnistui? Työn tulokset Tulosten hyödynnettävyys Taloudellisen ahdingon omahoito osana palvelujärjestelmää Projekti laajentunut: Tämä on Terveyskylä

3 taloudellisen ahdingon omahoito – mielenterveystalo
taloudellisen ahdingon omahoito – mielenterveystalo.fi > aikuiset > omahoito ja oppaat

4 taloudellisen ahdingon omahoito
Mielenterveystalon palvelujen täydentäminen sosiaalityöllä vuodesta 2009 alkaen Tietoa, omahoitoa, palveluohjausta ja hoitoa Sosiaalityön ensimmäinen omahoito 2016, sitä ennen julkaistu info- opas Sosiaalityö oma-apuna: matalan kynnyksen ja varhaisen vaiheen tuki Oma-apu: tietoa jäsentyneesti ja luotettavasti, harjoituksia, linkkejä, palveluohjausta Huomioi myös taloudellisten pulmien psyykkiset vaikutukset > moniammatillista omahoitoa Valtakunnallinen ja kaikille avoin palvelu ei tarvitse kirjautua tai olla asiakkuutta suunniteltu palvelemaan valtakunnallisesti.

5 taloudellisen ahdingon omahoito
Tiimi: Katariina Kohonen (sosiaalityöntekijä & projektikoordinaattori): idea, vastuu sisällön suunnittelusta ja tuottamisesta, Taloudellisen ahdingon omahoidon projektipäällikkö Jan-Henry Stenberg (HUS:n It-psykiatrian ja psykososiaalisten hoitojen yksikön johtaja) sekä Minna Helkavaara (psykologi samasta yksiköstä): ohjaus ja tuki Päivi Parikka (vastaava sosiaalityöntekijä, Hyks psykriatria) esimiehen tuki Johanna Hedman (sosiaalityöntekijä, nyk. kehittäjäsosiaalityöntekijä muualla töissä): tsemppaus, kommentointi Muut sosiaalityöntekijät: kommentointi.

6 Terveyssosiaalityö näkyväksi verkossa
Verkkososiaalityö on osa muuta sosiaalityötä – ei korvaa vaan täydentää (Esim. Granholm, Camilla 2016). Omahoito-konseptissa sosiaalityölle tuttuja käsitteitä: voimaantuminen, toimijuuden tukeminen Terveyssosiaalityö näkymätöntä sekä sosiaalityön kentällä että terveydenhuollossa > asiakkaiden ohjautuminen toisinaan haastavaa > vaikutetaan samalla kaikkiin ongelmiin!

7 kehittämistä ilman rahoitusta – miten se onnistui?
Sitoutunut ja idearikas työntekijä, kannustava ja mahdollistava esimies sekä johto Pieni pala kerrallaan Hyväksytään resurssien rajallisuus: ei tingitä laadusta, mutta esim. kattavuudesta voidaan tinkiä (linkitykset apuna) Kehittäminen pilottina: jos ei toimi, kokeillaan jotain muuta Ei tehdä asioista liian vaikeita, kirjoitetaan sitä mitä puhutaan asiakkaille tapaamisilla Markkinointia voi tehdä myös ilmaiseksi!

8 työn tulokset Positiivista palautetta sekä sosiaali- että terveydenhuollon ammattilaisilta, myös järjestöiltä Kiitosta rohkeasta lähestymisestä Mahdollistaa jatkokehittämisen asiakkaat ja palvelun käyttäjät mukaan ottaen Terveyssosiaalityölle ja verkkososiaalityölle näkyvyyttä, uusien rahoituskanavien avautumista, voimaantumista ja uusia tekijöitä > projekti laajentunut Terveyskylän ( sosiaalityön kehittämiseksi.

9 tulosten hyödynnettävyys
Terveyssosiaalityön saatavuus parantunut ja uutta verkkososiaalityötä kehitteillä Mielenterveystaloon ohjautuville kattavampi palveluvalikoima Sosiaalityölle näkyvyyttä raikkaana ja innovatiivisena toimintana Jatkokehittäminen ja tutkimus: mihin oma-apua voidaan ja ei voida hyödyntää sosiaalityössä?

10 taloudellisen ahdingon omahoito osana palvelujärjestelmää
Tarkoituksena ei ole ratkaista kaikkia talousongelmia! Mielenterveystalossa noin kävijää per kuukausi – tavoitettavuus hurja! Palvelun käyttäjälle tietoa ja palveluohjausta, sekä tieto ja huomio, että rahaongelmat voivat esiintyä samanaikaisesti mielenterveyden pulmien kanssa > auttaa ohjautumaan nopeammin oikeisiin palveluihin, ennaltaehkäisemään pulmia ja mahdollisesti ratkaisemaan niitä myös itsenäisesti.

11 Entä jos sote-palveluille käy samalla tavoin?
Kuinka usein asioit pankkikonttorissa? Entä verkkopankissa? Mieti aikaa vuotta sitten, muutos on tapahtunut nopeasti. Entä jos sote-palveluille käy samalla tavoin?

12 Tämä on Terveyskylä

13 Terveyskylä.fi on yhdessä potilaiden kanssa kehitetty erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille.

14 Terveyskylää rakennetaan yhdessä osana Virtuaalisairaala 2
Terveyskylää rakennetaan yhdessä osana Virtuaalisairaala 2.0 -kärkihanketta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri (PSSHP) Oulu Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (PSHP) Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (VSSHP) Kuopio Tampere Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) Turku Helsinki

15 Palvelumme nyt …ja tulevaisuudessa

16 Digipalvelut potilaiden hoitopolun osana
Ammattilaisille Etävastaanotot eKonsultaatiot Diagnosoinnin työkalut Hoito-ohjeet digimuodossa Digipalvelut potilaiden hoitopolun osana Sovellukset/ sensorit Tuki/valmennus terapia/etähoito Kommunikointi Omahoito/ omaseuranta Tutkijan työkalut Yksilöllinen hoitosuunnitelma potilaan näkyville Oirepuntari Sovellukset Laitteet, mittarit Omapolku- asiakkuustili Kansalaisille avoimet palvelut Informaatio- ja neuvonta- palvelut Palvelu-ohjaus Itse- ja omahoitopalvelut Oirekohtaiset puntarit Osallis- taminen Palveluesittelyt Vertais- tuki Tutkimussuostumus Tunnistautuminen Tekninen ja toiminnallinen arkkitehtuuri

17 2009 2016 2017-2018 Nais Nivel Lapset Iho Painon-hallinta
Kivun-hallinta Aivo Vertais-tuki Syöpä Mielen-terveys Harvinais-sairaudet Kuntoutu-minen Verisuoni Reuma Diabetes Allergia & astma Sydän Leikkaukseen tulija n 30 taloa 2018 Terveyskylä platform Helsingin Biopankki 2009 2016

18 Asiakkaat mukana kehittämisen eri vaiheissa
JOUKKOISTAMINEN OSALLISTAMINEN TESTAUSRAATI ASIAKASRAATI Palvelusuunnittelu Kokemusasiantuntijat Käyttöönotto Jatkuva kehittäminen Kartoitus otakantaa.fi Tuotanto

19 Onnistumisen edellytykset
Innovaatiot Kansallisesti kaikille suomalaisille Käyttäjät mukana suunnittelussa Palvelu-muotoilu Vaikuttavuus Skaalautuvuus Modulaarisuus Osaaminen Kyvykkyys

20 Sosiaalityö terveyskylässä
Taloudellisen ahdingon omahoito pilottina (Katariina Kohonen ideoinut ja toiminut projektipäällikkönä) Kehittäminen kesästä 2015 alkaen (esitelty HUS:n innovaatiopajassa syksyllä 2015), julkaisu 5/2016 mielenterveystalo.fi > aikuiset > omahoito ja oppaat Terveyssosiaalityötä oma-apuna verkossa, moniammatillinen omahoito-ohjelma, valtakunnallinen ja kaikille avoin Terveyssosiaalityöntekijät tehneet eri taloihin myös mm. ohjeita ja tietopaketteja Syksyllä 2016 sosiaalityöntekijä Katariina Kohosta pyydettiin sosiaalityön projektikoordinaattoriksi Terveyskylään. Nyt sosiaalityön yhteistyökumppanina myös TAYS:n terveyssosiaalityö. Tuotetaan lisää materiaalia, koordinoidusti: tulossa mm. lisää oma-apua Tutkimusyhteistyön käynnistäminen, linkittäminen osaksi kehittämistä Uusia yhteistyökumppaneita ja verkostoja kehitteillä Vuoden 2017 keskeisenä kehittämiskohteena Katariinan ideoima ja käynnistämä ”pulmanavigaattori”, joka helpottaa palvelun käyttäjän ohjautumista tarvittaviin sosiaalialan palveluihin ja saamaan tietoa etuuksista ja palveluista. Vrt. oirenavigaattori.

21 Terveyskylän sosiaalityön Yhteistyöilta 8. 12
Terveyskylän sosiaalityön Yhteistyöilta mukana kehittämisessä palvelun käyttäjät & yhteistyökumppanit

22 Kiitos! Yhteystiedot: Katariina Kohonen saakka sijaisena Miina Arajärvi alkaen


Lataa ppt "taloudellisen ahdingon omahoito – sosiaalityötä verkossa oma-apuna"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google