Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tupakka, alkoholi, huumeet ja nuuska

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tupakka, alkoholi, huumeet ja nuuska"— Esityksen transkriptio:

1 Tupakka, alkoholi, huumeet ja nuuska
3-11 Päihteet Tupakka, alkoholi, huumeet ja nuuska

2 Riippuvuus Terve riippuvuus: Tukee lajin säilymistä
On elämää ylläpitävä voima Auttaa sitoutumaan sosiaaliseen ympäristöön Riippuvuus liittyy tarpeeseen kokea mielihyvää. Mielihyvän tunteen voi saada aikaiseksi mm. juominen ja päihteiden käyttö. Dia 2. Riippuvuus Terve riippuvuus tukee lajin säilymistä, on elämää ylläpitävä voima ja auttaa sitoutumaan sosiaaliseen ympäristöön. Mielihyvähakuisuus ja riippuvuus ohjaavat ihmisen käyttäytymistä. Riippuvuus liittyy tarpeeseen kokea mielihyvää. Mielihyvän tunteen voi saada aikaiseksi mm. juominen ja päihteet. Toiminta tai tietyn aineen nauttiminen saa aikaiseksi välittäjäaineiden (mm. dopamiinin) vapautumisen aivoissa, josta tulee mielihyvän kokeminen ja halu toistaa mielihyvää tuottava toiminta.

3 Riippuvuussairaus Normaalin olotilan ja toimintakykyisyyden ylläpitäminen edellyttää sen aineen nauttimista tai toiminnon suorittamista, johon riippuvuus on syntynyt Kukaan ei ole synnynnäisesti riippuvainen, mutta riippuvuussairaus voi kehittyä kenelle tahansa Dia 3. Riippuvuussairaus Aluksi käytetty aine tai toiminta tuottaa nautintoa. Aine tai toiminta alkaa hallita muuta elämää syrjäyttäen muut tärkeät elämänalueet ja tarpeet. Riippuvuussairaus: normaalin olotilan ja toimintakykyisyyden ylläpitäminen edellyttää sen aineen nauttimista tai toiminnon suorittamista, johon riippuvuus on syntynyt. Kukaan ei ole synnynnäisesti riippuvainen, mutta riippuvuussairaus voi kehittyä kenelle tahansa. Mielenterveyden sairaudet altistavat, koska niihin liittyy voimakkaita pahanolon ja ahdistuksen tunteita sekä elämänhallinnan vaikeutta.

4 Tupakointi Vähentää kaikkien reumalääkkeiden tehoa
Supistaa verisuonia ja siten verenkierto heikentyy Heikentää myös selkänikamien välilevyjen verenkiertoa ja usein tupakoivilla todetaan enemmän selkäkipuja kuin tupakoimattomilla Dia 4. Tupakointi Tupakointi vähentää kaikkien reumalääkkeiden tehoa. Tupakointi supistaa verisuonia ja siten verenkierto heikentyy. Tupakointi heikentää myös selkänikamien välilevyjen verenkiertoa ja tupakoivilla todetaan enemmän selkäkipuja kuin tupakoimattomilla.

5 Tupakointi Ennustaa vahvasti seropositiivisen eli reumatekijäpositiivisen nivelreuman ilmaantumista – tämä yhteys on miehillä vahvempi kuin naisilla Voidaan luonnehtia nivelreuman ensimmäiseksi vakavasti ehdolla olevaksi syytekijäksi Dia 5. Tupakointi Tupakointi ennustaa vahvasti seropositiivisen eli reumatekijäpositiivisen nivelreuman ilmaantumista. Tämä yhteys on miehillä vahvempi kuin naisilla. Tupakointi on yhteydessä myös niveltulehdukseen liittymättömän reumatekijän yleisyyteen. Yhteydelle ei ole vielä biologista selitystä, mutta periytyvällä reuma-alttiudella (HLA-DRB1) ja tupakoinnilla on synergistinen yhteisvaikutus sairastumisen vaaraan. Tulokset ovat osoittautuneet yhdenmukaisiksi jo niin monessa eri tutkimuksessa, että tupakointia voidaan luonnehtia nivelreuman ensimmäiseksi vakavasti ehdolla olevaksi syytekijäksi.

6 Tupakointi Tutkimuksissa on osoitettu, että tupakoivilla tauti on ärhäkämpi ja reumalääkkeet tehoavat heikommin kuin tupakoimattomilla Myös nivelreumaa sairastavan lähisukulaisen kannattaa lopettaa tupakointi Dia 6. Tupakointi Reumaa sairastavan kannattaa lopettaa tupakointi. Tutkimuksissa on osoitettu, että tupakoivilla on tauti ärhäkämpi ja reumalääkkeet tehoavat heikommin kuin tupakoimattomilla. Teho voi olla jopa 50 % pienempi. Myös nivelreumaa sairastavan lähisukulaisten kannattaa lopettaa tupakointi. Heidän riskinsä sairastua nivelreumaan lisääntyy polttamisen myötä. Tupakointi on nivelreuman varma riskitekijä. Tupakoinnin vähentämiseen tähtäävät toimenpiteet ovat muutenkin merkittävä osa sairauksien ehkäisyä, mutta nivelreuman ehkäisy sopisi tupakoinnin lopettamisen vahvaksi lisäperusteeksi ja terveyden edistämisohjelmien erääksi tavoitteeksi.

7 Miten autan tupakoijaa lopettamaan?
Kysy kaikilta potilailtasi tupakoinnista. Kehota potilasta lopettamaan tupakointi. Kerro hänelle tupakoinnin yhteyksistä reumaan. Kysy onko aiemmin yrittänyt lopettaa ja miksi se epäonnistui. Kerro nikotiinikorvaushoidoista, joilla vieroitusoireita voi estää. Sopikaa päivä, jolloin tupakkalakko alkaa. Testaa tarvittaessa nikotiiniriippuvuus ns. Fageströmin asteikolla. Dia 7. Miten autan tupakoijaa lopettamaan? Miten autan tupakoijaa lopettamaan: 1) Kysy kaikilta potilailtasi tupakoinnista 2) Kehota potilasta lopettamaan tupakointi. Kerro hänelle tupakoinnin yhteyksistä reumaan. Kysy onko aiemmin yrittänyt lopettaa ja miksi se epäonnistui. 3) Kerro nikotiinikorvaushoidoista, joilla vieroitusoireita voi estää 4) Sopikaa päivä, jolloin tupakkalakko alkaa 5) Testaa tarvittaessa nikotiiniriippuvuus ns. Fageströmin asteikolla Tupakoijaa tulisi kannustaa lopettamispäätökseen ja antaa tietoa uusista lopettamiskeinoista. Ruotsalaisen tupakka-asiantuntija tohtori Karl Fagerströmin kehittämä tupakkariippuvuustesti 
( auttaa selvittämään nikotiiniriippuvuuden asteen.

8 Alkoholi Aiheuttaa mielihyvää lamauttamalla hermosoluja ja vapauttamalla muun muassa mielihyvähormonina toimivaa dopamiinia aivojen mielihyväkeskuksessa Imeytyy verenkiertoon ruoansulatuselimistöstä ja leviää verenkierron välityksellä nopeasti elimistön koko nestemäärään Dia 8. Alkoholi Reuma ja alkoholi Alkoholi on nautintoaine, jota käytetään mielihyvää tuottavan vaikutuksen takia. Alkoholi aiheuttaa mielihyvää lamauttamalla hermosoluja ja vapauttamalla muun muassa mielihyvähormonina toimivaa dopamiinia aivojen mielihyväkeskuksessa. Alkoholi imeytyy verenkiertoon ruoansulatuselimistöstä ja leviää verenkierron välityksellä nopeasti elimistön koko nestemäärään.

9 Alkoholi Vaikutus riippuu suoraan kehon nestemäärästä, joka miehillä on noin 75 % koko painosta ja naisilla 60 % painosta Kehonsa pienemmän nestepitoisuuden takia nainen humaltuu samasta alkoholimäärästä enemmän kuin mies Ikääntyessä kehon nestemäärä vähenee ja alkoholin sietokyky laskee Dia 9. Alkoholi Alkoholin vaikutus riippuu suoraan kehon nestemäärästä, joka miehillä on noin 75 % koko painosta ja naisilla 60 % painosta. Kehonsa pienemmän nestepitoisuuden takia nainen humaltuu samasta alkoholimärästä miestä enemmän. Ikääntyessä kehon nestemäärä vähenee ja alkoholin sietokyky laskee.

10 Alkoholin palamisaika 70 kg painavalla henkilöllä
1 pullo keskiolutta / 1 annos / n. 2 tuntia 12 cl viiniä/ 1 annos / n. 2 tuntia 0,5 litraa keskiolutta / 1,5 annosta / n. 2,5 tuntia Pullo viiniä/ 7 annosta / n. 14 tuntia Pullo (50 cl) kirkasta viinaa / 13 annosta / n. 26 tuntia Dia 10. Alkoholin palamisaika 70 kg painavalla henkilöllä Alkoholi poistuu elimistöstä pääosin maksan kautta. Maksa polttaa alkoholia vakionopeudella: tunnissa palaa gramma puhdasta alkoholia 10 painokiloa kohden. 70 kiloa painavan ihmisen maksa polttaa siis noin 7 grammaa alkoholia tunnissa. Alkoholin poistumista elimistöstä ei voi nopeuttaa. Pullo keskiolutta tai 4 cl väkevää viinaa sisältää 12 grammaa alkoholia. 70 kiloa painavalla henkilöllä kestää siis noin 2 tuntia, että keskiolutpullon alkoholimäärä on poistunut elimistöstä. Alkoholin palamisaika 70 kg painavalla henkilöllä - 1 pullo keskiolutta / 1 annos / n 2 tuntia - 12 cl viiniä/ 1 annos / n. 2 tuntia - 0,5 litraa keskiolutta / 1,5 annosta / n. 2,5 tuntia - pullo viiniä/ 7 annosta / n. 14 tuntia - pullo (50 cl) kirkasta viinaa/ 13 annosta / n. 26 tuntia Kohtuullisesta alkoholin käytöstä ei yleensä ole haittaa terveydelle. Kohtuullisen käytön raja tarkoittaa miehillä enintään kahta alkoholiannosta ja naisilla yhtä alkoholiannosta päivässä. Suurkuluttajana pidetään miestä, joka nauttii kerralla 7 ravintolannosta tai enemmän tai yli 24 annosta viikossa. naisella suurkulutuksen raja on kerralla nautittuna 5 ravintoannosta tai 16 ravintolannosta viikossa.

11 Alkoholin ja lääkkeiden yhteisvaikutukset
Hengityslama Maha-suolikanavan haava- ja verenvuotoriski Maksavaurion riski Dia 11. Alkoholin ja lääkkeiden yhteisvaikutukset Useimpien lääkkeiden haittavaikutuksissa luetellaan maksavaurioiden vaara. se on muistettava etenkin metotreksaatissa ja leflunomidissa. Niitä käytettäessä on varminta pidättäytyä alkoholista. Muitakin lääkkeitä käytettäessä näin on syytä menetellä, jos kontrollitutkimuksissa maksan toimintakokeet ovat koholla. Etanoli estää virtsahapon erittymistä virtsaan ja lisää virtsahapon muodostumista. Lisäksi alkoholijuomista olut sisältää myös puriiniaineita. Olut onkin todettu kihdissä kaikkein haitallisimmaksi alkoholijuomaksi ja sen käyttö on hyvä lopettaa kokonaan. Alkoholin ja lääkkeiden yhteisvaikutukset: - hengityslama - maha-suolikanavan haava- ja verenvuotoriski - maksavaurion riski Isot etanolimäärät lamaavat tunnetusti immuunijärjestelmää. Epidemiologisten selvitysten perusteella alkoholin nauttiminen näyttäisi vähentävän tiettyjen autoimmuunitautien esiintyvyyttä. Lääkeohjausta annettaessa kannattaa aina kysyä potilaan alkoholin käytöstä. Potilasta voi kannustaa käyttämään itsearviointitestejä, mikä saattaa helpottaa asiasta keskustelua. Alkoholimäärän arvioinnissa auttaa kysely laaduittain (olut, siideri,viini, väkevät).

12 Laboratoriokokeet ja muut mittaukset alkoholin riski- ja liikakäytön osoittamiseksi
Alkometri Laboratoriokokeet: S-GT, MCV, S-CDT Dia 12. Laboratoriokokeet ja muut mittaukset alkoholin riski- ja liikakäytön osoittamiseksi Laboratoriokokeet ja muut mittaukset alkoholin riski- ja liikakäytön osoittamiseksi: Alkometri Laboratoriokokeet: S-GT, MCV, S-CDT

13 Linkit www.paihdelinkki.fi www.thl.fi www.audit.fi
Maailman terveysjärjestön kehittämä (AUDIT) on todettu toimivaksi suurkulutuksen tunnistajaksi (SADD) toimii alkoholiriippuvuuden arvioinnissa Henkilökohtaisesti räätälöidyssä palautteessa käydään läpi muun muassa alkoholin imeytymistä, palamista ja vuosikulutustilastoja Dia 13. Linkit Maailman terveysjärjestön kehittämä Alkoholinkäytön riskit AUDIT ( on todettu toimivaksi suurkulutuksen tunnistajaksi. Alkoholiriippuvuustesti SADD ( toimii alkoholiriippuvuuden arvioinnissa. Juomatapatestin ( henkilökohtaisesti räätälöidyssä palautteessa käydään läpi muun muassa alkoholin imeytymistä, palamista ja vuosikulutustilastoja.

14 Huumeet Tutkimusten mukaan varhainen puuttuminen päihteiden ongelmakäyttöön on tehokkaampaa kuin pitkälle kroonistuneiden hoitaminen Käytön lopettaminen on helpompaa sellaisessa vaiheessa, jossa varsinaista riippuvuutta tai ajautumista huumausaineiden käyttäjien alakulttuuriin ei vielä ole ehtinyt tapahtua Päihteiden käyttöön puuttuminen ja hoitoon ohjaaminen on kustannustehokasta ja tarpeellista Dia 14. Huumeet Tutkimusten mukaan varhainen puuttuminen päihteiden ongelmakäyttöön on tehokkaampaa kuin pitkälle kroonistuneiden hoitaminen. Sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut sekä myös koulut ja muut oppilaitokset tulee valmentaa huumausaineiden käytön varhaiseen tunnistamiseen. Varhaisvaiheen käyttäjää ei tulisi puuttumisella leimata narkomaaniksi, vaan asiaa olisi käsiteltävä yhtenä vaarallisena riskikäyttäytymisen muotona. Huumausaineiden käytön lopettaminen on helpompaa sellaisessa vaiheessa, jossa varsinaista riippuvuutta tai ajautumista huumausaineiden käyttäjien alakulttuuriin ei vielä ole ehtinyt tapahtua. Erityisen tärkeää on kehittää varhaisen puuttumisen keinoja ja lopettamista tukevia työmuotoja. Päihteiden käyttöön puuttuminen ja hoitoon ohjaaminen on kustannustehokasta ja tarpeellista.

15 Huumeet Suomalaiselle päihteiden käyttäjälle on tyypillistä eri aineiden sekakäyttö Huumausaineiden käytön yhteydessä käytetään usein myös alkoholia, lääkkeitä sekä tupakkaa Huumausaineiden käyttäjät turvautuvat erilaisiin korvikkeisiin silloin, jos varsinaista huumausainetta ei ole saatavissa Dia 15. Huumeet Suomalaiselle päihteiden käyttäjälle on tyypillistä eri aineiden sekakäyttö. Huumausaineiden käytön yhteydessä käytetään usein myös alkoholia ja lääkkeitä sekä tupakkaa. Huumeenkäyttäjät turvautuvat erilaisiin korvikkeisiin silloin, jos varsinaista huumausainetta ei ole saatavissa.

16 Huumausaineriippuvuuden muodot
Sosiaalinen riippuvuus Psyykkinen riippuvuus Fyysinen riippuvuus Dia 16. Huumausaineriippuvuuden muodot 1) Sosiaalinen riippuvuus Riippuvuus ryhmään, jossa huumausaineita käytetään, ryhmään kuuluvuuden ja hyväksytyksi tulemisen tunne vaikuttaa. Sosiaalinen kanssakäyminen on helpompaa päihtyneenä. 2) Psyykkinen riippuvuus Huumausaineen käyttö on opittua käyttäytymistä, käytöllä haetaan tyydytystä ja pakokeinoa vaikeista asioista. Huumausaineen puute aiheuttaa mm. harhaisuutta, hermostuneisuutta, ahdistuneisuutta, masennusta, passiivisuutta ja aloitekyvyttömyyttä. 3) Fyysinen riippuvuus Elimistö on tottunut huumausaineeseen, aine antaa ”normaalin” olon Toleranssi eli sietokyky kasvaa; annoskoot suurenevat. Fyysisiä vieroitusoireita ovat mm. erilaiset kivut, kouristukset, vapina, univaikeudet, kuumeilu ja hikoilu.

17 Kannabis Valmistetaan Cannabis sativa -hamppukasvista, jonka tärkein kannabinoidi eli huumaava aine on THC Muotoina: marihuana hasis kannabisöljy Poltetaan savukkeena tai piipussa tai lisätään ruokaan Dia 17. Kannabis Valmistetaan Cannabis sativa -hamppukasvista, jonka tärkein kannabinoidi eli huumaava aine on THC Muotoina: Marihuana - vihertävä, kellertävä tai ruskea kuivattu rouhe Hasis - harmahtava, ruskea tai lähes musta kuivattu levy Kannabisöljy - vihertävä, rusehtava tai lähes väritön öljy Kannabista poltetaan savukkeena tai piipussa tai lisätään ruokaan. Välittömät vaikutukset vaihtelevat suuresti eri käyttäjillä; mielihyvän tunne, puheliaisuus, iloisuus ja estojen katoaminen. Pitkäaikaisen käytön vaikutuksia ovat oppimis- ja keskittymiskyvyn heikentyminen, passiivisuus käyttäytymisessä sekä käytöshäiriöt, myös ärsytys ja tulehdukset hengitysteissä sekä elimistön hormonihäiriöt. Syöpäriski lisääntyy suun, nielun ja ruokatorven alueella ja erilaiset mielenterveyden ongelmat. Myös joidenkin sairauksien pahenemista tapahtuu, kuten astma, keuhkoputken tulehdus, skitsofrenia ja alkoholiriippuvuus. Vieroitusoireina ovat univaikeudet, vilunväreet, hikoilu, lihas-, vatsa- ja päänsärky, vapina, ruokahaluttomuus, harhaisuus, masentuneisuus, ärtyneisyys ja levottomuus. Kannabis aiheuttaa psyykkistä ja fyysistä riippuvuutta.

18 Amfetamiinit Amfetamiini ja metamfetamiini valmistetaan kemiallisesti
Muoto: vaalea monisävyinen jauhe, tabletti, kapseli tai liuos Käytetään suun kautta, nuuskaamalla tai suonensisäisesti Dia 18. Amfetamiinit Amfetamiini ja metamfetamiini valmistetaan kemiallisesti. Muoto: vaalea monisävyinen jauhe, tabletti, kapseli tai liuos Käytetään suun kautta, nuuskaamalla tai suonensisäisesti. Välittömät vaikutukset ovat hyvän olon, seksuaalisuuden ja energisyyden tunne sekä itsevarmuuden lisääntyminen, aggressiivisuus, sekavuus ja paniikkitilat sekä vainoharhaisuus ja harha-aistimukset. Fyysisinä oireina ovat sydämen lyöntitiheyden ja hengityksen kiihtyminen, vapina, kuume, kouristukset ja suun kuivuminen. Pitkäaikaisen käytön vaikutukset ovat amfetamiinipsykoosi; voimakas vainoharhaisuus ja aistihavaintojen yliherkkyys, jännitys- ja pelkotilat sekä masennus ja vajaaravitsemus sekä vastustuskyvyn heikkeneminen. Suonensisäisestä käytöstä johtuvat infektiot ja tulehdukset. Vieroitusoireina ovat ahdistuneisuus, ärtyisyys, masennus ja uupumus. Aiheuttaa voimakasta fyysistä ja psyykkistä riippuvuutta.

19 Ekstaasi (MDMA) Valmistetaan synteettisestä amfetamiinijohdoksesta
Muotona: eriväriset ja -muotoiset tabletit tai kapselit, yleisin muoto on valkoinen tabletti Käytetään suun kautta nautittuna Dia 19. Ekstaasi (MDMA) Valmistetaan synteettisestä amfetamiinijohdoksesta. Muotona eriväriset ja -muotoiset tabletit tai kapselit, yleisin muoto on valkoinen tabletti. Ekstaasi käytetään suun kautta nautittuna. Välittömät vaikutukset ovat vireystilan kohoaminen ja motorisen aktiivisuuden lisääntyminen, josta seuraa rauhoittuminen, hyvänolon tunne sekä värien ja äänten voimakas aistiminen. Fyysinen suorituskyky lisääntyy. Vaikutuksina ovat myös aggressiivisuus ja ahdistuneisuus. Välittömät vaikutukset ovat pahoinvointi, ruokahaluttomuus, lämpötilan kohoaminen, hikoilu ja suun kuivuminen sekä liikehäiriöt, jalkojen ja leuan jäykistyminen, sydämen sykkeen nopeutuminen ja rytmihäiriöt. Pienikin annos lyhyellä käyttöhistorialla saattaa aiheuttaa kuolemaan johtavan myrkytystilan. Nestevajaus ja tietyt mielialalääkkeet lisäävät erityisesti ekstaasin akuuttia myrkyllisyyttä. Pitkäaikaisen käytön vaikutuksia ovat pysyvät keskushermostomuutokset sekä oppimisen ja muistin huononeminen, pelot, vainoharhat, paniikkikohtaukset ja masentuneisuus sekä pakkoliikkeet, että levottomuus ja unihäiriöt myös laihtuminen ja anoreksia. Vieroitusoireet ovat lieviä mutta riippuvat ekstaasin mukana olevista ”lisukeaineista” (esim. LSD ja amfetamiini) Aiheuttaa psyykkistä ja fyysistä riippuvuutta.

20 Kokaiini Valmistetaan kokapensaan lehdistä
Muoto: valkoinen lumimainen jauhe, crack väriltään beigeä Käytetään kokapensaan lehtiä pureskellen, jauhetta nuuskaamalla tai suonensisäisesti, crackia ja koka-basea polttaen Dia 20. Kokaiini Valmistetaan kokapensaan lehdistä. Muoto: valkoinen lumimainen jauhe, crack väriltään beigeä Käytetään kokapensaan lehtiä pureskellen, jauhetta nuuskaamalla tai suonensisäisesti, crackia ja koka-basea polttaen. Välittömät vaikutukset ilmaantuvat ja katoavat nopeasti. Tunne kokaiinin käytöstä on euforinen, energinen, itsevarma ja vireä tai päinvastaisesti hermostunut ja pelokas. Pulssi ja hengitys kiihtyvät sekä ruumiinlämpö nousee myös ruokahalu ja unentarve vähentyvät. Vaikutuksina ovat myös laajentuneet pupillit ja pakkoliikkeet. Suuremmissa annoksissa käytös muuttuu arvaamattomaksi ja väkivaltaiseksi. Kokaiinimyrkytyksen oireina ovat tärinä, huimaus, lihasten nykiminen ja vainoharhaisuus. Pitkäaikaisen käytön vaikutuksina ovat rauhattomuus, jännittyneisyys ja nukkumisvaikeudet, harhat ja hallusinaatiot. Nuuskaamisen vaikutuksesta oireina ovat nenän tukkoisuus, sierainten rohtuminen ja nenän väliseinän reikiintyminen. Vaikutuksina ovat myös polttamisen aiheuttama hengitysteiden ärsyyntyminen. Lihasmotoriikan häiriöt. Suonensisäisestä käytöstä johtuvat infektiot ja tulehdukset. Vieroitusoireina ovat voimattomuus, unettomuus, masennus sekä häiriöt syömisessä ja seksuaalisissa toiminnoissa. Aiheuttaa voimakasta psyykkistä riippuvuutta.

21 Khat Valmistetaan alkulähteenä Catha Edulis -pensaan lehdet ja oksat, joista liukenee katinonia ja katiinia Muotona: ovat kasvin kuivatut ja tuoreet lehdet sekä oksat Käytetään pureskelemalla Dia 21. Khat Valmistetaan alkulähteenä Catha Edulis -pensaan lehdet ja oksat, joista liukenee katinonia ja katiinia. Muotona ovat kasvin kuivatut ja tuoreet lehdet ja oksat. Käytetään pureskelemalla. Välittömät vaikutukset ovat pirteys, vilkkaus, jaksaminen, puheliaisuus, sydämen rytmihäiriöt, päänsärky, aggressiivisuus ja unettomuus. Pitkäaikaisen käytön vaikutukset ovat laihtuminen, väsymys ja masentuneisuus sekä ärsytystä ja tulehduksia suun ja ruoansulatuselinten alueella ja oireina myös ummetus. Voi aiheuttaa psyykkistä ja fyysistä riippuvuutta.

22 Opiaatit Morfiini, heroiini ja synteettiset lääkevalmisteet
Valmistetaan oopiumiunikosta uuttamalla (morfiini) ja kemiallisesti tuottamalla (heroiini) Muoto: ruskea tai valkoinen jauhe (heroiini), tabletti tai neste Käytetään polttamalla, suonensisäisesti, nuuskaamalla tai suun kautta nautittuna Dia 22. Opiaatit Morfiini, heroiini ja synteettiset lääkevalmisteet (metadoni, buprenorfiini, kodeiini ja dekstropropoksifeeni) Valmistetaan oopiumiunikosta uuttamalla (morfiini) ja kemiallisesti tuottamalla (heroiini) Muoto: ruskea tai valkoinen jauhe (heroiini), tabletti tai neste Käytetään polttamalla, suonensisäisesti, nuuskaamalla tai suun kautta nautittuna. Välittömät vaikutukset ovat voimakas euforia, jännityksen ja ahdistuksen laukeaminen, seksuaalisten tarpeiden, kipujen ja ruokahalun katoaminen sekä sekavuus, pahoinvointi ja väsymys, liikkeiden ja refleksien hidastuminen, sammaltava puhe. Annoksen kasvun myötä vaikutuksina ovat hengityksen hidastuminen, kylmännihkeä sinertävä iho sekä pienentyneet pupillit suuremmat annokset: lämmin olo, raskaat jalat ja kuiva suu. Yliannostuksen riskinä ovat hengitys- ja sydänpysähdys. Pitkäaikaisen käytön vaikutuksina ovat vaurioituneet ja tukkeutuneet verisuonet, kivun tunteen poistuminen (voi olla kohtalokasta), verisuonten, sydämen ja ihon tulehdukset, maksa- ja munuaisvauriot, keuhkosairaudet (keuhkokuume ja tuberkuloosi), niveltulehdukset ja reuma. Aiheuttaa erittäin voimakasta fyysistä ja psyykkistä riippuvuutta. Vieroitusoireina ovat kivut, pahoinvointi, kuume, vapina, kouristukset, hikoilu ja vilunväritykset. Säännöllinen opiaattikäyttö: vieroitusoireet 3-4 tuntia viimeisestä annoksesta, oireet pahimmillaan 2-3 vrk:n jälkeen

23 Gamma ja lakka Valmistetaan Gammaa eli gammahydroksivoihappoa (GHB) syntyy luontaisesti ihmisen aivoissa gamma- aminovoihapon aineenvaihduntatuotteena Lakka eli gammabutyrolaktoni (GBL) on gamman esiaine, joka muuttuu ihmisen elimistössä gammaksi Muoto: liuoksena tai jauheena, gamma myös rakeena tai kapselina Käytetään yleisimmin nesteeseen liuotettuna, myös suun kautta sellaisenaan Dia 23. Gamma ja lakka Valmistetaan Gammaa eli gammahydroksivoihappoa (GHB) syntyy luontaisesti ihmisen aivoissa gamma-aminovoihapon aineenvaihduntatuotteena. Lakka eli gammabutyrolaktoni (GBL) on gamman esiaine, joka muuttuu ihmisen elimistössä gammaksi. Muoto: liuoksena tai jauheena, gamma myös rakeena tai kapselina Käytetään yleisimmin nesteeseen liuotettuna, myös suun kautta sellaisenaan. Välittömät vaikutukset ovat euforinen ja rentoutunut tunne, jopa väsynyt ja unelias. Tunnekokemusten voimistuminen. Välittömät vaikutukset ovat verenpaineen lasku, hengityksen ja sydämen lyöntitiheyden hidastuminen, huimaus, pahoinvointi ja kouristukset. Suuremmat annokset johtavat myrkytystilaan ja tajuttomuuteen. Yhteiskäyttö alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden kanssa on hengenvaarallinen. Pitkäaikaisen käytön vaikutuksia ei vielä tunneta. Vieroitusoireina ovat unettomuus, ahdistus ja vapina. Aiheuttaa fyysistä riippuvuutta.

24 Lääkkeet ja sekakäyttö
Yleisimpiä väärinkäytettäviä lääkkeitä ovat rauhoittavat lääkkeet ja unilääkkeet Mm. bentsodiatsepiinit ja barbituraatit, keskushermostoon vaikuttavat opiaattijohdannaiset, kipulääkkeet, amfetamiinin kaltaiset laihdutuslääkkeet, kodeiinia ja/tai efedriiniä sisältävät yskänlääkkeet ja jotkut oopiumia sisältävät suoliston toimintaan vaikuttavat lääkkeet Dia 24. Lääkkeet ja sekakäyttö Lääkkeiden väärinkäyttöä ovat tietoinen lääkkeen käyttö päihtymyksen aikaansaamiseksi tai päihtymystilan muuttamiseksi ja lääkkeen käyttö muun päihteen; alkoholin tai huumeen kanssa, myös syötäväksi tarkoitetun lääkkeen uuttaminen ja suonensisäinen käyttö sekä kielen alla sulatettavaksi tarkoitetun tabletin nuuskaaminen ja liuottaminen sekä muu lääkkeen käyttö vastoin lääkärin ohjeita. Yleisimpiä väärinkäytettäviä lääkkeitä ovat rauhoittavat lääkkeet ja unilääkkeet, mm. bentsodiatsepiinit ja barbituraatit, keskushermostoon vaikuttavat opiaattijohdannaiset, kipulääkkeet, amfetamiinin kaltaiset laihdutuslääkkeet, kodeiinia ja/tai efedriiniä sisältävät yskänlääkkeet ja jotkut oopiumia sisältävät suoliston toimintaan vaikuttavat lääkkeet.

25 Lääkkeet ja sekakäyttö
Välitön vaikutus on päihtymystila aineesta Bentsodiatsepiinit ja barbituraatit: alkoholipäihtymyksen kaltainen tila Opiaattilääkkeet: voimakkaampi lamaannus, josta voi seurata sydänpysähdyksen riski Buprenorfiinin, bentsodiatsepiinien ja alkoholin yhteiskäyttö on hengenvaarallinen Dia 25. Lääkkeet ja sekakäyttö Välittömät vaikutukset ovat päihtymystila aineesta. Bentsodiatsepiinit ja barbituraatit: alkoholipäihtymyksen kaltainen tila Opiaattilääkkeet: voimakkaampi lamaannus, sydänpysähdyksen riski Buprenorfiinin, bentsodiatsepiinien ja alkoholin yhteiskäyttö hengenvaarallinen Pitkäaikaisen käytön haittoina tulevat ahdistuneisuus, paniikkiherkkyys, masennus, lihasjännitys ja -heikkous, muistin ja keskittymiskyvyn häiriöt, kivut, impotenssi. Vieroitusoireet voivat olla vakavia, jopa hengenvaarallisia. Aiheuttavat fyysistä ja psyykkistä riippuvuutta.

26 Muuntohuumeet Muuntohuumeet tarkoittavat aineita, joita on muokattu sen verran, että niitä ei ole vielä ehditty luokitella huumeiksi Aineiden vaikutukset muistuttavat usein sen aineen vaikutuksia, josta muuntohuume on johdettu Verkkokaupat myyvät "laillisia huumeita" eli muuntohuumeita, joita ei ole ehditty kieltää Dia 26. Muuntohuumeet Muuntohuumeet tarkoittavat aineita, joita on yleensä muokattu juuri sen verran, että niitä ei ole vielä ehditty luokitella huumeiksi. Aineiden vaikutukset muistuttavat usein sen aineen vaikutuksia, josta muuntohuume on johdettu. Esimerkiksi amfetamiinijohdannaisilla tavoitellaan piristävää vaikutusta. EU:n huumevalvontavirastolle ilmoitettiin 41 uutta huumausainetta vuonna 2010. Verkkokaupat myyvät "laillisia huumeita" eli muuntohuumeita, joita ei ole ehditty kieltää.

27 LSD Valmistetaan kemiallisesti vilja- ja heinäkasveissa loisivan sienen (torajyvän) lysergiinihaposta Muoto: väritön, hajuton, mauton ja vesiliukoinen neste (yleensä paperilappuun imeytettynä), jauhe, tabletti tai kapseli Käytetään suun kautta Muita hallusinogeeneja ovat mm. huumesienet Dia 27. LSD Valmistetaan kemiallisesti vilja- ja heinäkasveissa loisivan sienen (torajyvän) lysergiinihaposta. Muoto: väritön, hajuton, mauton ja vesiliukoinen neste (yleensä paperilappuun imeytettynä), jauhe, tabletti tai kapseli Käytetään suun kautta. Välittömät vaikutukset vaihtelevat ”hyvien matkojen” ekstaattisista tunne-elämyksistä ”pahojen matkojen” kauhuun ja paniikkiin. Verenpaineen kohoaminen, pupillien laajeneminen ja sydämen lyöntitiheyden nopeutuminen, aistien vääristyminen ja herkistyminen, näkyhallusinaatiot ja ajan sekä välimatkojen käsityksen vääristyminen. Pitkäaikaisen käytön vaikutuksina ovat psyykkiset ongelmat, depressio ja ahdistus, ”Flashback” eli takauma, ”matkan” uusiutuminen. Psyykkinen riippuvuus on mahdollista. Muita hallusinogeeneja ovat mm. huumesienet.

28 Lähteet www.kaypahoito.fi www.paihdelinkki.fi www.irtihuumeista.fi
Huumeidenkäyttötestin (DAST-20) ja huumeiden käytön riskit -testin (DUDIT) avulla voidaan tunnistaa huumeiden tai lääkkeiden ongelmakäyttö ja arvioida sen vaikeusastetta Dia 28. Lähteet Huomio, että Päihdelinkin testit on tarkoitettu kansalaisille itsearvioinnin avuksi. Testien tulosten perusteella ei voida tehdä diagnooseja. Päihdelinkin testien kopiointi ilman asianmukaista lupaa ei ole sallittua. Lisätietoa testeistä saat sähköpostitse Huumeidenkäyttötestin DAST-20 ( ja huumeidenkäytön riskit -testin DUDIT ( avulla voidaan tunnistaa huumeiden tai lääkkeiden ongelmakäyttö ja arvioida sen vaikeusastetta.

29 Nuuska Koostuu pääasiassa tupakasta (40–45%) ja vedestä (45–60%)
Sisältää jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin polttotupakka. Sisältää noin 2500 erilaista kemikaalia Sisältää myös raskasmetalleja, kuten lyijyä, kadiumia, arsenikkia ja nikkeliä, jotka kertyvät elimistöön Dia 29. Nuuska Nuuska koostuu pääasiassa tupakasta (40-45%) ja vedestä (45-60%). Yhteensä nuuska sisältää noin 2500 erilaista kemikaalia. Nuuska sisältää tupakkakasvista peräisin olevia syöpävaarallisia aineita sekä viljelyssä käytettäviä torjunta-aineita. Muita nuuskan sisältämiä aineita ovat natriumkarbonaatti, natriumkloridi (ruokasuola) savuaromi ja kosteudensäilytysaineet. Yleinen myytti, että nuuskaan olisi joskus lisätty lasinsirpaleita, ei pidä paikkaansa. Myytti on syntynyt todennäköisesti kiteytyneestä suolasta. Nuuska sisältää myös raskasmetalleja, kuten lyijyä, kadiumia, arsenikkia ja nikkeliä, jotka kertyvät elimistöön. Syöpäjärjestöjen ja tupakkaverkon mukaan nuuska sisältää jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin polttotupakka. Syöpäjärjestöjen mukaan tavanomaisella päiväannoksella nuuskan käyttäjä saa nikotiinia 3-5 kertaa enemmän kuin savukkeita polttava. Osasyy tähän on tupakan käyttötavassa: savukkeena tai piipussa poltettuna osa tupakan sisältämästä nikotiinista tuhoutuu lämmön vaikutuksesta ja osa poistuu uloshengitetyn savun mukana. Nikotiini aiheuttaa vahvaa riippuvuutta. Nuuskan valmistusprosessissa syntyvät nitrosoamiinit ja polyaromaattiset hiilivedyt (PAH) aiheuttavat syöpää. Nitrosoamiinien kaikkia haittavaikutuksia ei vielä tunneta. Näiden aineiden määrä nuuskassa riippuu käytetyn tupakan valmistusprosessista; uunissa kuivatettu ja paahdettu tupakka sisältää enemmän PAH-yhdisteitä kuin fermentointiprosessilla valmistettu tai ilmakuivattu tupakka. Amerikkalaisessa nuuskassa on enemmän haitallisia kemikaaleja. Pussinuuskaa kutsutaan myös annosnuuskaksi ja on pakattu annospusseihin. Irtonuuskaa kutsutaan myös nimellä tykkinuuska, multanuuska, jauhonuuska, löysä ja lössi.

30 Nuuskan käyttö Pidetään yleisemmin ylähuulen sisäpuolella tai muussa paikassa suun sisässä Tarkoituksena on, että vaikuttavat aineet imeytyvät limakalvojen kautta Käytetään muutamista minuuteista aina tunteihin saakka. Osa nuuskaajista nuuskaa koko valveillaoloaikansa ja nukkuessaankin Ei ole tupakanpolton vaihtoehto, vaan useimmat sekä käyttävät nuuskaa että tupakoivat Dia 30. Nuuskan käyttö Nuuska on tupakkajauheesta tehty kostea tupakkatuote, jota pidetään yleisemmin ylähuulen sisäpuolella tai muussa paikassa suun sisässä. Tarkoituksena on, että sen vaikuttavat aineet imeytyvät limakalvojen kautta. Nuuskaajat käyttävät nuuskaa muutamista minuuteista aina tunteihin saakka. Osa nuuskaajista nuuskaa koko valveillaoloaikansa ja nukkuessaankin. Ruotsissa nuuskaaminen on voimakas kansanperinne ja Ruotsi on saanut poikkeusluvan myydä nuuskaa. Amerikkalainen nuuska on vaarallisempaa kuin ruotsalainen ja aasialainen nuuska on erityisen vaarallista. Nuuskan myynti on Suomessa kielletty ja muissa EU -maissa. Suomessa silti noin kolmasosa vuotiaista pojista on kokeillut nuuskaa, ja jopa % heistä käyttää sitä päivittäin tai satunnaisesti. Nuuska ei ole tupakanpolton vaihtoehto, vaan useimmat sekä käyttävät nuuskaa että tupakoivat. Nuuskan runsas nikotiinipitoisuus ja pitkä altistusaika aiheuttavat voimakkaan riippuvuuden.

31 Nuuska ja urheilu Monet urheilijat käyttävät nuuskaa
Nikotiinia ei ole luokiteltu doping-aineeksi Nuuska on osa joidenkin urheilulajien kulttuuria (mm. salibandy, baseball, jääkiekko, painonnosto ja voimalajit sekä nyrkkeily) Dia 31. Nuuska ja urheilu Monet urheilijat käyttävät nuuskaa mm. Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa. Ruotsissa todettiin 1990-luvun puolivälissä doping-testinäytteissä suurella osalla urheilijoista veressä nikotiinia, erityisesti salibandyn, baseballin, jääkiekon, painonnoston ja voimalajien sekä nyrkkeilyn harrastajista %:lla. Tässä aineistossa ei pystytty erittelemään nikotiinin lähdettä, mutta koska nikotiinin esiintyminen oli huomattavasti suurempaa kuin kansainvälisessä aineistossa, voi olettaa nuuskan osuuden olleen huomattava. Nikotiinia ei ole luokiteltu doping-aineeksi. Norjalainen urheiluvammatutkimus osoitti merkitsevästi suurentuneen selkäkivun, polvien rasitusvammojen, jännetupentulehduksen ja nivelsiteiden rasituksen riskin nuuskaa käyttävillä. Näitä vaivoja esiintyi useammin nuuskaa käyttävillä kuin tupakoivilla. Nuorten jääkiekonpelaajien nuuskan käyttöä on selvitetty useissa tutkimuksissa. Ruotsissa nuuskaa käyttävät jopa niin nuoret kuin 12-vuotiaat ja 19-vuotiaista jääkiekkoilijoista 24 %. Jääkiekon ohella jotain muuta urheilua harrastavat pojat käyttivät merkitsevästi harvemmin nuuskaa. Tämä osoittaa selvästi, että nuuska on osa joidenkin lajien kulttuuria. Yhdysvalloissa nuuskan käyttö oli kauan lähes "pakollista" baseballin pelaajien keskuudessa. Vasta kun useita tunnettuja amerikkalaisurheilijoita kuoli suusyöpään, alettiin Yhdysvalloissa vaatia nuuskan käytön rajoittamista.

32 Haitat Tavallisin nuuskan aiheuttama suuvaurio on paikallinen limakalvovaurio Ikenien vetäytyminen ja hammaskaulojen paljastuminen ovat yleisiä siinä kohdassa, missä nuuskaa pidetään, nämä muutokset ovat palautumattomia Dia 32. Haitat Suusyövän lisäksi ruokatorvi- ja maha- sekä haimasyövän vaaran suurenemisesta on näyttöä. Muita nuuskan riskejä ovat sydän- ja verenkiertoelinsairaudet sekä tapaturmariskin suureneminen. Nuuskan haitoista tietoa on huomattavasti vähemmän, koska sen laajamittaista, pitkäaikaista käyttöä ei ole voitu seurata samalla tavalla kuin tupakanpolton vaikutuksia. Ruotsalaisen nuuskan vaikutuksista oli 2000-luvun alussa julkaistu vain kymmenkunta tutkimusta, ja nyt niitä on moninkertaisesti. Nuuskan fysiologiset vaikutukset johtuvat pääasiassa nikotiinista, joka sekä stimuloi että rauhoittaa. Tyypilliset vaikutukset sydämeen ja verenkiertoon ovat verenpaineen kohoaminen sekä sykkeen kiihtyminen. Tavallisin nuuskan aiheuttama suuvaurio on paikallinen limakalvovaurio eli nuuskaleesio. Se erottuu paksuntuneena, harmahtavana, ryppyisenä limakalvomuutoksena paikassa, jossa nuuskaa pidetään huulen alla. Vakavimmat vauriot syntyvät päivittäisestä irtonuuskan käytöstä sekä nuuskasta, jonka pH on korkea tai nikotiinipitoisuus suuri. Suurin osa vaurioista paranee nuuskan käytön lopettamisen jälkeen. Ikenien vetäytyminen ja hammaskaulojen paljastuminen ovat yleisiä siinä kohdassa, missä nuuskaa pidetään. Nämä muutokset ovat palautumattomia. Nuuskan käytöllä on osoitettu olevan yhteys ientulehdukseen.

33 Riskit Suusyövän lisäksi ruokatorvi- ja maha- sekä haimasyövän riski
Muita ovat sydän- ja verenkiertoelinsairaudet sekä tapaturmariskin suureneminen Fysiologiset vaikutukset johtuvat pääasiassa nikotiinista, joka sekä stimuloi että rauhoittaa Vaikutukset sydämeen ja verenkiertoon ovat verenpaineen kohoaminen sekä sykkeen kiihtyminen Dia 33. Riskit

34 Nuuskaajilla On osoitettu enemmän verenkierto- ja hengitystieongelmia
On suurentunut sydäninfarktin ja aivoinfarktin riski On havaittu myös kaksinkertainen riski sairastua sydämen vajaatoimintaan On todettu myös 60 % suurempi riski saada metabolinen oireyhtymä Dia 34. Nuuskaajilla Nuuskaajilla on osoitettu enemmän verenkierto- ja hengitystieongelmia. Nuuskaa käyttävillä on suurentunut sydäninfarktin riski. Kuolemaan johtavan aivoverenkiertohäiriön, erityisesti aivoinfarktin riski oli nuuskaa käyttävillä 72 % suurempi kuin niillä, jotka eivät käyttäneet mitään tupakkatuotteita. Nuuskaajilla on havaittu myös kaksinkertainen riski sairastua sydämen vajaatoimintaan. Nuuskaa käyttävillä on todettu myös 60 % suurempi riski saada metabolinen oireyhtymä.

35 Nuuska ja raskaus Nuorten synnytysikäisten naisten nuuskan käyttö on lisääntynyt nopeasti Lisää kuolleena syntymisen riskiä jopa enemmän kuin tupakanpoltto Ennenaikaisen synnytyksen riski oli noin kolmanneksen suurempi nuuskanneilla äideillä Raskausmyrkytys oli yleisempi nuuskaa käyttävillä kuin tupakoivilla Dia 35. Nuuska ja raskaus Nuorten synnytysikäisten naisten nuuskan käyttö on lisääntynyt nopeasti erityisesti Ruotsissa mutta myös Suomessa ja muualla maailmassa. Nuuska lisää kuolleena syntymisen riskiä jopa enemmän kuin tupakanpoltto. Kuolleena syntymisen riski oli 60 % suurempi, jos äiti oli käyttänyt nuuskaa raskauden aikana. Ennenaikaisen synnytyksen riski oli noin kolmanneksen suurempi nuuskanneilla äideillä verrattuna niihin, jotka eivät käyttäneet tupakkatuotteita. Raskausmyrkytys oli yleisempi nuuskaa käyttävillä kuin tupakoivilla.

36 Lopuksi Päivittäinen nikotiinin saanti voi nousta jopa 60–150 milligrammaan Aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden, eikä sovi tupakanpolton lopettamisen apukeinoksi korvaamaan nikotiinikorvauslääkkeitä Nuorena aloitettu nuuskankäyttö on melko uusi ilmiö, ja todellinen kuva sen vaikutuksesta kansanterveyteen ilmenee vasta vuosikymmenien kuluttua Dia 36. Lopuksi Nuuskan käyttäjän päivittäinen nikotiinin saanti voi nousta milligrammaan. Nuuska aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden, eikä sovi tupakanpolton lopettamisen apukeinoksi korvaamaan nikotiinikorvauslääkkeitä. Nuorena aloitettu nuuskankäyttö on melko uusi ilmiö, ja todellinen kuva sen vaikutuksesta kansanterveyteen ilmenee vasta vuosikymmenien kuluttua.


Lataa ppt "Tupakka, alkoholi, huumeet ja nuuska"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google