Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Luennoitsijan nimi Kouluttajille:

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Luennoitsijan nimi Kouluttajille:"— Esityksen transkriptio:

1 Luennoitsijan nimi Kouluttajille:
Mikä on koulutustilanteen ”pelin henki”? Jokaisessa yksikössä tulee järjestää tilaisuus, jossa arvot esitellään. Pelin henki on, että arvot esitellään asiallisesti, arvokkaasti ja keskustellen. Mitä kannattaa erityisesti painottaa? Tilanteissa kannattaa painottaa, että uudet arvot ovat syntyneet yhteisen prosessin tuloksena. Pääkysymys on ollut: ”Millaisten arvojen varassa otamme vastaan tulevaisuuden ja täytämme tehtävämme?” Miten tilanteista saisi mahdollisimman keskustelevia? Anna tilaa kysymyksille ja keskusteluille. Laita osanottajat käymään esimerkiksi muutaman minuutin keskustelua pareittain tai aivan pienissä ryhmissä. Paras keskustelu syntyy, kun puhutaan konkreettisista, arjen elämää koskevista kysymyksistä. ”Millainen käyttäytyminen on tämän arvon mukaista?” ”Millainen käyttäytyminen on tämän arvon vastaista?” Tee jatkokysymyksiä tyyliin ”kerro lisää”, ”missä tilanteessa se näkyy, esimerkiksi”, ”mitä muut ajattelevat tästä”, ”ymmärsinkö, että tarkoitit…”. Mitä mahdollisia kuoppia voi tulla vastaan arvotyöskentelyssä? Arvokeskustelujen suurimpia riskejä on, että sanotaan yhtä ja tehdään toista. Arvoilla ei ole merkitystä, jos ne jäävät vain seinätaulun sanoiksi. Kouluttajan kannattaa valmistautua tilaisuuteen huolellisesti. Diojen viesti on syytä sisäistää kunnolla, vain siten kouluttaja voi esittää asiansa uskottavasti. Kouluttajan on hyvä myös yrittää miettiä omia tarinoitaan, joiden avulla hän ryydittää sanomaansa. Tilanteen kesto on 1-2 h. Mikäli keskustelu on vilkasta, on tärkeä antaa tilaa keskustelulla. Diasarjan loppudiat voidaan tällöin käsitellä jossain muussa vaiheessa. Nämä diat tulee näyttää kerran vuodessa. Joka kerta tulee myös kysyä, miten arvot ovat toimineet.

2 Olemme olemassa, koska yhteiskunta haluaa varjella elämää, kulttuuria, omaisuutta, toimintaedellytyksiä Arvot, palokuntahyveet, eettiset periaatteet, käyttäytymisohjeet – ne ovat aina olleet itsestään selvä osa arkeamme Yhteiskunnan tärkeimpiä tehtäviä on huolehtia kansalaisten turvallisuudesta. Teemme työtä, joka on yhteiskunnallisen arvohierarkian huipulla. Joskus on hyvä miettiä, mitä tapahtuisi, jos meitä ei olisi olemassa tai jos toimintamme päätettäisiin lopettaa. Tuloksena olisi kasvava turvattomuus ja katastrofi. Ellei meitä olisi, meidät perustettaisiin. Pelastustoimelle on vuosisatojen ajan ollut elintärkeää ymmärtää eettiset periaatteet ja arvot, jotka ohjaavat sen toimintaa. Varsinkaan operatiivisissa tehtävissä ei ole aikaa miettiä, huolehditaanko ensin esimerkiksi kulttuurisesti tärkeistä kohteista vai tuotantolaitoksista. Kriisitilanteissa meitä ohjaavat ensisijaisesti inhimillisyysarvot, sitten järjestyksessä ympäristöarvot, kulttuuriarvot ja talousarvot.

3 Vapaaehtoinen kurinalaisuus Jatkuva valmius Nopeus Luovuus
Ammatillisuus Inhimillisyys Tasapuolisuus Vapaaehtoinen kurinalaisuus Jatkuva valmius Nopeus Luovuus Ehdoton luotettavuus Rohkeus Painota, että nämä viime vuosikymmenen puolivälissä vahvistetut periaatteet ovat jatkuvasti voimassa. Useimmat niistä ovat toiminnallisia itsestäänselvyyksiä, joita ilman ei voi toimia onnettomuustilanteessa tai muussa operatiivisessa toiminnassa. Työmme ei onnistu ilman kurinalaista toimintaa, jatkuvaa valmiutta, nopeutta, luovuutta, luotettavuutta ja rohkeutta. Nyt tehty arvokeskustelu osoitti näiden arvojen kestävyyden. Käytännön kannalta luettelo on kuitenkin pitkä. Yhdeksää avainsanaa on vaikea muistaa. Siksi tätä luetteloa päätettiin kiteyttää ytimekkäämpään muotoon.

4 Arvoja tarvitaan muuhunkin kuin operatiiviseen toimintaan
Nopea toiminta ja maailman nopea muuttuminen edellyttävät kiteytynyttä tapaa ilmaista arvot Arvoja tarvitaan muuhunkin kuin operatiiviseen toimintaan Yhteiskunta on moniarvoistunut Ympäristönäkökulmat ja yhteiskuntavastuu ovat korostuneet – ja korostuvat edelleen Kyse on arvojen kiteyttämisestä. Aiemmin ilmaistut periaatteet ovat osa käytännön työtämme. Ne laadittiin ohjaamaan työtämme ennen kaikkea kriisitilanteissa. Nyt lähdettiin etsimään arvoja, jotka ytimekkäällä tavalla antaisivat ”potkun” kaikelle toiminnallemme. Arvojen tulee olla sellaisia, että ne kuvaavat meitä sekä talon sisällä että suhteessamme yhteiskuntaan. Ennen suomalaisten arvomaailma oli huomattavasti yhdenmukaisempi. Kun joku tuli töihin palokuntaan, työkavereiden oli helppo ymmärtää, millaisten arvojen varassa hän toimii. Kansalaisten ja yhteistyökumppaneiden arvot tiedettiin. Nyt tilanne on muuttunut rajusti. Tavatessasi uuden henkilön et välttämättä tiedä, millaiset arvot ohjaavat hänen toimintaansa. Siksi lähes kaikissa organisaatioissa on nähty tärkeäksi selkeyttää omaa arvopohjaa. Pelastustoimen väki saattaa vielä edustaa varsin samantyyppistä arvomaailmaa. Tilanne muuttuu, kun töihin tulee uusia ikäpolvia, maahanmuuttajia ja erilaisten vähemmistöjen edustajia. Pitkän päälle meidän henkilöstörakenteemme heijastaa koko yhteiskunnan henkilöstörakennetta. Onko näin? Jos on, onko se tavoiteltava vai vältettävä asia? Sitä kannattaa miettiä. Erityisesti ympäristöajattelu on noussut ja nousee. Siinäkin asiassa meidän tulee olla mieluummin edelläkävijöitä kuin jälkijunassa kulkijoita. Nämä ajatukset olivat taustalla, kun arvojamme lähdettiin kiteyttämään.

5 Laaja-alainen työryhmä Alkukartoitus (300 ehdotusta) Arvokandidaatit
Työskentely Seulominen Kokoaminen Mikäli osanottajat haluavat tietää enemmän prosessin vaiheista, niin seuraavassa on muutama taustadetalji. Työryhmän jäsenet olivat, Ismo Huttu (Pelastusopisto), Petri Hynninen (SPAL), Petri Jaatinen (SPEK), Simo Kakkuri (pelastusjohtajat), Auvo Koskialho (JHL), Ari Keijonen (SPPL), Isto Kujala (SSPL), Janne Koivukoski (SM:n pelastusosasto) ja Jaakko Pulkkinen (SPPL). Konsultin roolissa toimi Tapio Aaltonen Novetos Oy:stä. Taustatutkimuksen toteutti Eeva Pitkänen, Novetos Research. Alkukartoitus tehtiin verkkokyselynä. Siinä peilattiin pelastusalan työntekijöiden käsityksiä siitä, mitkä ovat työmme vahvuuksia ja kipukohtia. Kyselyn teemoja olivat: henkilöstön odotukset, kansalaisten odotukset, yhteistyötahojen odotukset, minkä arvojen varassa olemme menestyneet, oman työyhteisön arviointia, hyödyt arvojen olemassaolosta. Viimeisen kysymyksen osalta tärkeimpänä pidettiin, että ”yhteinen tapa toimia selkiytyy”. Lisäksi oli mahdollisuus avoimeen kommentointiin. Vastauksia tuli noin 300. Tulokset analysoitiin ja hyödynnettiin arvotyöskentelyssä. Aluksi luotiin joukko arvokandidaatteja, joiden ympärillä käytiin keskusteluja useissa yksiköissä. Palaute antoi selvät eväät arvojen lopulliselle kiteyttämiselle.

6 Suunnittelu Motivaatio Uskottavuus Historia Uudistuminen
Tässä luettelossa on muutamia tavoitteita, joihin arvojen painotuksella yleensä pyritään. Suunnittelu ja linjakas toiminta, ennustettavuus. Meille itsellemme ja asiakkaillemme on tärkeää tietää, että emme ole kuin tuuliviiri. Emme poukkoille tai tempoile. Kaikissa tilanteissa voidaan suunnilleen ennustaa, mikä on meidän tapamme toimia. Siksi tärkeimpien päätösten ja valintojen edellä on tärkeä kysyä, ovatko valintamme arvojemme mukaisia. Henkilöstön hyvinvointi ja motivaatio. Arvot määrittelevät, mikä on talon tapa toimia suhteessa henkilöstöön. Mikä on porukan henki? Nykyään työpaikat valitaan pitkälle sen mukaan, millaisia arvoja organisaatio edustaa. Tutkimuksissa on todettu, että selkeä arvopohja ja arvojen ottaminen vakavasti lisää hyvinvointia ja vähentää henkistä kulumista. Uskottavuus kaikkiin sidosryhmiin päin. Ihmiset haluavat tietää, mitä arvoja edustamme. Nähdessään paloauton tai ambulanssin ihmiset periaatteessa näkevät joukon arvoja. Tässä kohtaa on erityisen tärkeä huomata, että sanojen ja tekojen on oltava yhtä. Se koskee johtamista, sisäistä yhteistyötä, kaikkea kanssakäymistä ulospäin. Jos puhumme yhtä ja teemme toista, uskottavuutemme murenee. Olemme osa pitkää jatkumoa – meidän tulee kunnioittaa perinteitämme ja historiaamme, vain siten menestymme tulevaisuudessa. Sanotaan, että arvot edustavat organisaation jatkuvuutta ja pysyvyyttä. Visiot, strategiat ja arjen toiminnot muuttuvat, ja niiden tuleekin muuttua. Mutta muutosten keskellä meidän on tärkeä ankkuroitua johonkin. Maailma muuttuu, ja siksi myös meidän on uudistuttava. Arvojen avulla katsotaan sekä taakse että eteen. Mihin suuntaan haluamme kulkea? Keskustelu (aluksi pareittain, sitten koko ryhmän kanssa – tärkeimpiä asioita kannattaa kirjata fläpille): Mikä näistä on mielestänne erityisen tärkeää? Mitä tähän luetteloon tulee lisätä? Mitä hyötyä meille olisi siitä, että arvot oikeasti ohjaavat meitä?

7 Arvo on asia, jonka pidämme tärkeänä. Arvot ovat valintoja
yleisiä päämääriä vakaumuksia yhteinen tahtotila Arvot ohjaavat meitä, huomaamme sitä tai emme. Jokaisella yksilöllä ovat arvonsa. Se, että ylipäänsä teet työtä, kertoo jo arvoistasi. Myös työpaikan valinta kertoo jotain arvoista. Aseistakieltäytyjä tuskin pyrkii töihin puolustusvoimiin tai asetehtaalle. Lähteekö henkilö työtehtävään vai jääkö hän kotiin hoitamaan sairastunutta lasta – tällaisia ovat arjen arvovalinnat. Arvot ovat tärkeä osa meitä, useimmiten jo kodin perintönä. Jos loukkaat toisen arvoja, loukkaat häntä yksilönä. Voit moittia toisen käyttäytymistä tai tekoja, mutta et hänen persoonaansa, koska persoonallisuutta on lähes mahdoton muuttaa. Yhteisön tasolla arvot ovat koossa pitävä voima. Ne kertovat, mikä meillä on arvostettua ja mikä tuomittavaa käyttäytymistä – kaikissa olosuhteissa.

8 Jokainen työyhteisö toimii arvoavaruuden neljällä kentällä.
Tori kuvaa sitä, että työ tehdään taloudellisesti ja kustannusten kannalta järkevästi. Resursseja on aina liian vähän. Miten käytämme ne järkevimmin. Torin arvoja ovat esimerkiksi tehokkuus, saavutukset ja ammatillinen osaaminen. Torni kuvaa lainsäädäntöä ja yhteiskunnan säädöksiä, jotka ohjaavat toimintaamme. Tornin arvoja ovat esimerkiksi oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja luotettavuus. Temppeli kertoo siitä, miten toimimme vapaaehtoisesti. Tämän kentän arvoja ovat välittäminen, kohteliaisuus, auttaminen ja inhimillisyys Leikkikenttä on vertauskuva viihtymisestä. Työssä on myös oltava kivaa. Töissä saa viihtyä. Tälle kentälle kuuluu esimerkiksi hyvinvointi. Inhimillisyys-arvo edistää myös viihtyvyyttä. Näiden kohtuullinen tasapaino on hyvän työyhteisön edellytys. Jos joku kenttä jää hoitamatta, kaikki kentät kärsivät siitä. Pohdintatehtävä: ”Millä kentällä olemme vahvimpia? Mikä on jäänyt vähemmälle huomiolle?”

9 Olemme turvallisuusalalla. Turvallisuus on
faktaa – se on hoidettu hyvin tai huonosti kokemusta – faktoista huolimatta ihmiset kokevat turvallisuuden eri tavoilla. Johtopäätös meidän on toimittava oikein meidän on annettava oikeita mielikuvia Arvojen kokoavaksi keskukseksi määriteltiin iskulause ”Turvallisuus on yhteinen asiamme.” Tämä on arvojen taustalla oleva mottomme. Turvallisuus on sekä hyvin hoidettua toimintaa että kokemusta, tunnetta. Hyvin hoidettu turvallisuustyö ei vielä takaa sitä, että ihmiset kokisivat olonsa turvalliseksi. Heidän on myös saatava tietoa turvallisuudesta. Meidän tulee toimia ja kertoa toiminnastamme.

10 Näihin kolmeen arvoon päädyttiin
Näihin kolmeen arvoon päädyttiin. Inhimillisesti, ammatillisesti, luotettavasti. Ne on helppo muistaa ja kirjoittaa esille. Näihin kolmeen sanaan sisältyy kovia latinkeja ja mielikuvia. Ne kertovat siitä, että pelastustoimi on aina ihmisen puolella, osaamme työmme ja meihin voi aina luottaa. Seuraavat diat kertovat tarkemmin näihin arvoihin liittämistämme periaatteista. Kannattaa korostaa, että näitä arvoja tulee soveltaa sekä sisäisessä yhteistyössä että ulkoisessa toiminnassa. Niiden valossa meidän tulee tarkastella kaikkea toimintaamme.

11 Olemme tasapuolisia sekä toisiamme kohtaan että pelastustehtävissä.
Toimimme kaikissa tilanteissa ihmisarvoa kunnioittavasti. ”Kaveria ei jätetä.” Olemme tasapuolisia sekä toisiamme kohtaan että pelastustehtävissä. Arvostamme moniarvoisuutta, erilaisia yksilöitä ja kulttuureita. Otamme vastuun ympäristöstä. Tämä arvo on listassa ensimmäisenä. Toimintamme lähtee ihmisen arvostamisesta. Inhimillisyys edellyttää tasapuolisuutta. Ihmisten erottelu esimerkiksi pärstäkertoimen mukaan rikkoo tätä arvoa vastaan. Moniarvoisuus saattaa olla meille erityinen haaste. Työyhteisöissämme on jo nyt henkilöitä, jotka kuuluvat johonkin vähemmistöryhmään, rodulliseen, seksuaaliseen, poliittiseen jne. Sekä asenteiden tasolla että kielenkäytössämme meidän tulee pitää huoli siitä, että kukaan ei tunne itseään syrjityksi kuuluessaan joukkoomme tai ollessaan kanssamme tekemisissä. Ympäristövastuu on jo nyt meille tärkeää. Tulevaisuudessa sen merkitys kasvaa.

12 Osoitamme arvostusta omalle ja toisten osaamiselle.
Meillä on kaikessa työssämme ammatillinen ote ja noudatamme korkeaa ammattimoraalia. ”Homma hoidetaan – ei sählätä.” Uudistamme ja päivitämme jatkuvasti sekä osaamistamme että teknistä välineistöämme. Osoitamme arvostusta omalle ja toisten osaamiselle. Käytämme resurssejamme tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti. Ammatillisuus kuvaa ennen kaikkea työotetta: työ hoidetaan kunnolla ja loppuun saakka, osaamista päivitetään jatkuvasti, arvostamme sekä omaa että toisten osaamista ja huolehdimme kalustostamme. Ammatillinen ote ei tarkoita sitä, että kaikki tekisivät tätä työtä ammattinaan. Vapaaehtoiset toimivat myös ammatillisella otteella, kehittävät itseään ja osaavat tehtävänsä.

13 Teemme yhteistyötä keskenämme ja sidosryhmiemme kanssa.
Meihin voi aina luottaa ihmisinä ja organisaationa. Täytämme tehtävämme luotettavasti ja varmasti. ”Luottamusta ei petetä.” Teemme yhteistyötä keskenämme ja sidosryhmiemme kanssa. Sitoudumme vapaaehtoiseen kurinalaisuuteen. Olemme jatkuvasti valmiit. Luotettavuus on sana, joka on helppo liittää meihin. Siksi meidän on erityisen huolellisesti vaalittava luottamuksen ylläpitämistä. Menetetyn luottamuksen voittaminen takaisin kestää kauan. Kunnon yhteistyö perustuu aina luottamukseen. Käytännössä luottamus edellyttää sitä, että asiat tehdään kurinalaisesti. Pakotettu kurinalaisuus ei ole kovin kestävää. Kestävämpää on asenteemme, että haluamme vapaaehtoisesti sitoutua kurinalaiseen toimintaan.

14 Tähän kohtaa sopii ryhmätyö, 3 - 5 hengen ryhmät, aikaa 10 minuuttia.
Dia monistetaan ryhmille. Jokainen ryhmä ottaa yhden arvon käsittelyyn (tai ryhmälle annetaan yksi arvo). Miettikää, millainen käyttäytyminen on kyseisen arvon mukaista toimintaa. Entä millainen toiminta on sen vastaista? Olkaa konkreettisia. Pohtikaa käytännön tilanteita. Kirjoittakaa ajatuksenne paperille, mieluiten kokonaisia lauseita.

15 Esityksen ensimmäinen osa päättyy tähän. On tauon paikka.
Seuraavia dioja voi hyödyntää tauon jälkeen tai erikseen sovittavissa tilanteissa. Esityksen ensimmäinen osa päättyy tähän. On tauon paikka. Seuraavia dioja voi hyödyntää tauon jälkeen tai erikseen sovittavissa tilanteissa.

16 Arvot näkyvät kaikessa, mitä teemme. Tässä diassa on siitä esimerkkejä.
Dian voi monistaa ja antaa ryhmille pohdittavaksi. ”Miettikää käytännön esimerkkejä tilanteista, joissa on hyvä miettiä arvojen mukaista toimintaa.”

17 Pelin henki on, että arvoihin voi aina vedota.
Jos joku toimii mielestäsi arvojen vastaisesti, tehtäväsi on ottaa asia puheeksi – tietenkin arvostavalla tavalla, keskustellen. Jos joku vastaavasti kyseenalaistaa toimintaasi, asiasta ”ei kannata ottaa herneitä nenään”. Arvoihin vetoamisesta ei tule tehdä kevyttä huulenheittoa tai piukkapipoista tärkeilyä. Dian lauseet selittävät itse itsensä. Porukalta kannattaa kysyä, miltä nämä pelisäännöt vaikuttavat. Halutaanko niihin sitoutua. On myös hyvä todeta, että kompurointia tapahtuu – on osattava myös olla suurpiirteisiä. Mutta jos arvojen rikkominen on enemmän tapa kuin poikkeus, silloin on ryhdyttävä korjaaviin toimenpiteisiin.

18 Jokainen yksilö vastaa ennen kaikkea omasta tavastaan toimia.
Vaikka kaikki muut rikkoisivat arvoja vastaan, yksilön velvollisuus on huolehtia siitä, että itse toimii arvojen mukaisesti. Tätä on syytä korostaa, jottei pääse syntymään ajatus: kun muut niin minäkin.

19 Haluat antaa kriittisen palautteen.
Koet, että sinua on kohdeltu epäoikeuden-mukaisesti. Havaitset kalustossa vian. Työtehtävä päättyy juuri ennen kotiinlähtöäsi ja paikat ovat epäjärjestyksessä. Tämäntyyppisiä keissejä voisi mietti useita – sellaisia toistuvia ja ehkä joitakin hankaliakin. Miettikää etukäteen tyypillisiä toistuvia tilanteita – tosi elämästä. Diassa on joitakin esimerkkiejä.

20


Lataa ppt "Luennoitsijan nimi Kouluttajille:"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google