Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Energiatehokkuusmääräykset Euroopassa ja miten niihin sopeudutaan

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Energiatehokkuusmääräykset Euroopassa ja miten niihin sopeudutaan"— Esityksen transkriptio:

1 Energiatehokkuusmääräykset Euroopassa ja miten niihin sopeudutaan
Tilanne vaihtelee maakohtaisesti. Maiden sisällä (Saksa, Ranska) alueellisia toisistaan poikkeavia käytäntöjä normien tulkinnassa / noudattamatta jättämisessä. Uusia määräyksiä valmistellaan EU direktiivin 2010/31/EU pohjalta

2 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2010/31/EU
Annettu rakennusten energiatehokkuudesta. EU:n energiariippuvuuden ja kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi. Vähentää kasvihuonepäästöjä vuoden 1990 tasosta 20-30%. Pienentää energian kulutusta lisätä uusiutuvista lähteistä olevaa energian käyttöä. Uusiutuvien lähteistä peräisin oleva energian osuus 20% vuoteen 2020 mennessä.

3 Direktiivi jättää paljon vapauksia, jopa kehotteita, sopia asioista paikallisesti
Rakennusten energiatehokkuuden parantamista koskevissa lisätoimenpiteissä olisi otettava huomioon ilmasto-olosuhteet ja paikalliset olosuhteet samoin kuin sisäilmaso-olosuhteet ja kustannustehokkuus. Rakennusten energiatehokkuutta laskettaessa perustana olisi käytettävä menetelmää , joka voi vaihdella kansallisella ja alueellisella tasolla. ”On yksin jäsenvaltioiden velvollisuus vahvistaa vähimmäisvaatimukset rakennusten ja rakennusosien energiantehokkuudelle.”

4 Direktiivissä ohjeistetaan mm:
Kansallisia suunnitelmia lähes nollaenergiarakennusten lukumäärän kasvattamiseksi. Energiatehokkuutta koskevat vähimmäisvaatimukset on tarkastettava säännöllisesti enintään viiden vuoden välein ja tarvittaessa saatettava ajan tasalle, jotta ne vastaavat tekniikan kehitystä rakennusalalla. Jäsenvaltioiden on varmistettava että mennessä kaikki uudet rakennukset ovat lähes nollaenergiarakennuksia ja jälkeen uudet rakennukset, jotka ovat viranomaisten käytössä ja omistuksessa, ovat lähes nollaenergiarakennuksia.

5 HIRSI ja 2010/31/EU direktiivi ?
Direktiivi ei ota suoraan kantaa rakennusmateriaalin valmistamiseen kulutettua energiaa eikä hiilidioksidipäästöjä. Laskemalla energiatehokkuutta koskevien toimenpiteiden kustannukset odotetun taloudellisen elinkaaren aikana jäsenvaltiot arvioivat energiatehokkuutta koskevien vähimmäisvaatimusten eri tasojen kustannustehokkuuden. Näin voidaan määrittää energiatehokkuusvaatimusten kustannusoptimaaliset tasot. Materiaalin valmistamiseen tarvittavaa energiamäärää ei huomioida mitenkään. Pitääkö meillä itse, tai ainakin tuoda tietoisuuteen, kokonaisenergian tehokkuus.

6 SAKSA Ulkoseinille max U arvo 0,24 W/(m2K), Referenssi rakennuksen ulkoseinän U = 0,28 kokonaisenergialaskennassa. Bernd Fuchs (German LogHouse Assosiation) : kaikki talot 0 tai + energiataloja - Saksan viranomaiset käskevät kääntyä Brysselin puoleen ja Brysselissä sanovat että voi sopia kansallisestikin. - Fuchs uskoi, että suomalaisia kuunneltaisiin paremmin, koska Suomi tunnettu hirsi- rakentamisesta. Saksassa käyttävät puulle lamda arvoa 0,105 (0,13 virallinen) perustuen yrityksen yksittäiseen yliopistossa tehtyyn mittaukseen.

7 Itävalta U-arvolla tiukka raja-arvo jota ei voi kompensoida. Käytännössä vain lisäeristettyjä hirsirakenteita voidaan rakentaa. Samoin Sveitsi ?

8 Tsekki ulkoseinän max U=0,30

9 Ranska 1.1.2013 alkaen ? E luku max 50 kWh /m2/vuosi
(Hirsitalo Suomessa 229 kWh/m2/vuosi alle 120m2) BBC - Low consumption houses alkaen. Perustuu kokonaisenergian kulutukseen, 50 kWhpe /m2 of NFA/year (pe=primääri energia, NFA=nettohuoneala ) (alueelliset kertoimet huomioon ottaen vaatimus tulee olemaan kWhpe/m2 of NFA /year) tällä hetkellä BBC asiassa ei ole mitään selkeää yhtenäistä linjaa Ranskassa. Käytännön tasolla ei oikein kukaan tiedä mitä tuleman pitää. DTU hyväksyntä (Documents Techniques Unifiés Hirrellä ei ole Ranskan teknistä DTU hyväksyntää, ja se vaikeuttaa hirsirakennuksien lupien, rahoitusten ja vakuutusten saamista. Ranskassa vaaditaan aina 10v takuu, jota varten täytyy olla myös vakuutus. DTU:n puuttuminen korottaa myös vakuutusmaksuja. lobbaus DTU – hyväksynnän saamiseksi olisi tärkeää – mutta voi olla aika vaikeaa. DTU suosii monissa asiassa vain tiettyjä paikallisia valmistajia. Esim kuulemma vain yksi ilmanvaihtokonetyyppi ja vain yksi puukuitueristevalmistaja on hyväksytty… CCMI 10 vuoden takuu. Takuu sisältää kaiken materiaalista rakentamiseen. vain 38 % puutalotoimittajista tarjoaa CCMI sopimusta. Useimmiten myyjä antaa asiakkaalle oman takuun, alihankkijat oman ja rakentaja oman.

10 Hirsitaloteollisuuden keinot : Viestintää sekä kansallisille että EU:n viranomaisille.
Hiilijalanjälki ja materiaalin valmistuksen energiapositiivisuus tulee huomioida E-lukua määriteltäessä myös muualla kuin Suomessa Massiivihirren erityisominaisuuksien vuoksi (energia +, CO2 - , terveellinen rakenne) massiivipuun max U-arvo kuten Suomessakin 0,60 .

11 Kun puuta käytetään rakentamiseen se vaikuttaa välittömästi kasvihuonekaasupäästöjen määrään.
Rakennuksen energiatehokkuutta parantamalla vaikutus tulee vasta myöhemmin, rakennuksen käytön aikana Kaavio esittää hirsitalon ja kivitalon (betoni tai tiili) kasvihuonekaasupäästöjä talon elinkaaren aikana. Kivitalossa suuri osa päästöistä syntyy jo rakentamisen aikana, kun taas hirsitalo toimii hiilinieluna. Jos lämmitykseen käytettävä energia muuttuu puhtaammaksi, eivät hirsitalon päästöt saavuta koskaan kivitalon päästöjen tasoa (punaiset katkoviivat).

12

13


Lataa ppt "Energiatehokkuusmääräykset Euroopassa ja miten niihin sopeudutaan"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google