Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Juulia Antinaho ja Sara Lampinen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Juulia Antinaho ja Sara Lampinen"— Esityksen transkriptio:

1 Juulia Antinaho ja Sara Lampinen
Mustajalat Juulia Antinaho ja Sara Lampinen

2 Mustajalkojen elämää:
- Asuivat Yhdysvalloissa ja Kanadassa. - Asuivat teltan näköisissä tiipiiteissä. - Metsästivät biisoneita. - Asuvat nykyään reservaateissa. - Työn jako oli tiukka. Mustajalkojen elämää:

3 Tiipiit tehtiin biisonien nahasta. Mustajalat asuivat niissä.

4 Metsästys: Metsästivät pääasiassa biisoneita. Ennen hevosten tuloa heillä oli oma paikkansa, jossa biisonit ajettiin yli jyrkänteen kuolemaan. Mustajalat käyttivät biisonista kaiken esim. nahasta tehtiin tiipiit ja vaatteita, sarvista tehtiin korut ja työkalut ja siitä saatiin myös lihaa Biisonien kuoleman jyrkänne.

5 Intiaanien työnjako oli tiukka. Miehet metsästivät ja sotivat
Intiaanien työnjako oli tiukka. Miehet metsästivät ja sotivat. Naiset huolehtivat lapsista, rakensivat ja huolsivat tiipiit, tekivät ruokaa ja hakivat veden ja polttopuut. Naiset olivat myös taitavia käsityön tekijöitä.

6 Kun siirtolaiset tulivat valloittamaa intiaanien maita, intiaanit joutuivat siirtymään reservaatteihin, eli niille varatuille alueille. Reservaateilla maa oli huonoa ja niiden oli vaikea saada elantonsa sieltä. Mustajaloilla oli siis aika huonot olosuhteet reservaateissa. Mustajalkojen lukumäärä on uudelleen noussut hengen. Myös reservaattien ulkopuolella asuu tuhansia mustajalkoja.

7 Lähteet: Rinta-Aho, Harri –Niemi, Marjaana –Silta-Keinänen, Päivi –Lehtonen, Olli, Historian tuulet 7. Ranskan vallankumouksesta ensimmäisen maailmansodan loppuun. Otava 2003.


Lataa ppt "Juulia Antinaho ja Sara Lampinen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google