Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TU KERTAUSTA Super lyhyt oppimäärä yrityksenteoriaa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TU KERTAUSTA Super lyhyt oppimäärä yrityksenteoriaa"— Esityksen transkriptio:

1 TU-91.1001 KERTAUSTA Super lyhyt oppimäärä yrityksenteoriaa
Talouspolitiikka: raha- ja finanssipolitiikka Vanhoja tenttikysymyksiä

2 Yrityksen tasapainohinnan ja –määrän määräytyminen
Yritys maksimoi/minimoi aina voittonsa/tappionsa, kun MR = MC Muista TR = p x q TR’ = MR AR = TR/q = D

3 Yrityksen tasapainotila eri kilpailumuodoissa
Q D=AR=MR=p MC AC MR D . pe Pe= AC, mutta > AC min Täydellinen kilpailu Monopolistinen kilpailu Ylisuuri voitto mahdollinen Qe Pm D=AR Monopoli Yritys maksimoi aina voittonsa/min tappionsa, kun MR = MC. . .

4 Huomaa, että D = AR ja siis MR muuttuu aina kun D muuttuu!
Lyhyellä tähtäimellä monopolistisessa kilpailutilanteessa oleva yritys voi tuottaa ylisuuria voittoja Mutta koska markkinoille tulon esteet vähäisiä, ylisuuret voitot houkuttelevat substituuttien tuottajia markkinoille ja osa tämän yrityksen asiakkaista siirtyy kuluttamaan niitä… D. p MC . pe . AC Huomaa, että D = AR ja siis MR muuttuu aina kun D muuttuu! D MR Q Qe

5 Finanssi- ja rahapolitiikan kertaus
Seuraavaksi tarkastelemme vielä kerran systemaattisesti finanssi- ja rahapolitiikan vaikutuksia taloudelliseen aktiviteettiin ja tasapainoon.

6 Makrotaloudellinen tasapaino
Peruslähtökohta Kokonaiskysyntä ja lyhyen aikavälin kokonaistarjonta määräävät aktuaalisen BKT:n ja hintatason. Rahan kysyntä ja tarjonta määräävät markkinakorot. Mutta kokonaiskysyntä ja rahamarkkinat ovat kytköksissä.

7 Makrotaloudellinen tasapaino jatkoa
AS–AD tasapaino Kokonaiskysyntä ja lyhyen aikavälin kokonaistarjonta määräävät aktuaalisen BKT:n ja hintatason.

8 Makrotaloudellinen tasapaino jatkoa
Rahamarkkinat määräävät markkinakoron. MD-käyrä riippuu aktuaalisesta BKT:sta. MD-käyrä tässä vastaa aktuaalista tasapainoa. MS vertikaali koska keskuspankki säätelee rahan määrää taloudessa (eli MS on keskuspankin rahapolitiikan väline eikä siis riippuvainen markkinakorosta).

9 Suhdanteita tasaava talouspolitiikka
Finanssipoliittisia keinoja: julkisten menojen (G) säätely tulonsiirrot verotus Rahapoliittisia keinoja Keskuspankkikorko Avomarkkinaoperaatiot kassavarantomääräykset määrällinen elvyttäminen

10 Finanssipolitiikan lyhyen aikavälin vaikutus
AD siirtyy oikealle ekspansiivisen finanssipolitiikan seurauksena (kerrannaisvaikutusten mukaisesti). Aktuaalinen BKT ja hintataso alkavat nousta.

11 Finanssipolitiikan lyhyen aikavälin vaikutus jatkoa
Ensinnäkin, BKT:n ja hintatason nousu kasvattavat rahan kysyntää. MD siirtyy oikealle. Korkotaso nousee.

12 Finanssipolitiikan lyhyen aikavälin vaikutus jatkoa
Kun korkoherkät menot supistuvat (C & I ), kokonaiskysyntä laskee ja AD käyrä siirtyy vasemmalle. Syntyy syrjäytymisvaikutus.

13 Valuuttakurssit ja syrjäytymisvaikutus
Kelluvat valuuttakurssit vahvistavat syrjäytymisvaikutusta, koska ekspansiivisella finanssipolitiikalla on taipumus vähentää nettovientejä, sillä ekspansiivinen finanssipolitiikka nostaa korkoja ja siten vahvistaa maan valuutan arvoa (valuutta revalvoituu) vähentää vientiä ja kasvattaa tuontia (X ja M ).

14 Rahapolitiikan lyhyen aikavälin vaikutus
Harjoittaessaan ekspansiivista rahapolitiikkaa keskuspankki lisää rahan tarjontaa laskemalla korkojaan tai ostamalla obligaatioita. MS käyrä siirtyy oikealle ja korot laskevat.

15 Rahapolitiikan lyhyen aikavälin vaikutus jatkoa
Korkoherkkien investointien ja kulutuksen lisääntyessä kokonaiskysyntä kasvaa. AD käyrä siirtyy oikealle. Kokonaiskysynnän lisäys aiheuttaa kerrannais- vaikutuksen ja aktuaalinen BKT ja hintataso nousevat.

16 Rahapolitiikan lyhyen aikavälin vaikutus jatkoa
Aktuaalisen BKT:n kasvu ja hintatason nousu saavat aikaan rahan kysynnän lisääntymisen ja korot nousevat.

17 Rahapolitiikan lyhyen aikavälin vaikutus jatkoa
Korkoherkät menot vähenevät ja kokonaiskysyntä laskee…

18 Rahapolitiikka ja valuuttakurssit
Rahan tarjonnan lisäys saa aikaan: korkojen alentumisen kulutuksen ja investointien lisääntymisen valuutan arvon heikentymisen viennin kasvamisen AD kasvaa (käyrä siirtyy ylös oikealle).

19 Finanssi- ja rahapolitiikka molemmat vaikuttavat kokonaiskysyntään samansuuntaisesti, mutta niiden vaikutus korkoihin ja siis valuutan arvoon ja vientiin päinvastainen. Sitten vanhoja tenttikysymyksiä

20 1. Ovatko seuraavat väittämät tosia (T) vai epätosia (E)?
__ Niin sanotut automaattiset vakauttajat korottavat verotusta automaattisesti tulojen kasvaessa. __ Keskuspankki-interventio tarkoittaa keskuspankin tukiostoja. __ Liikepankit luovat rahaa. __ Kerroinvaikutus haittaa taloudellista kasvua. __ Valuutan sanotaan kelluvan, kun sen kysyntä ja tarjonta määräävät vaihtokurssin. T T E T

21 2. Lue alla oleva Helsingin Sanomien artikkeli (16. 12
2. Lue alla oleva Helsingin Sanomien artikkeli ( ) ja vastaa sen perässä oleviin kysymyksiin. Pelot inflaation kiihtymisestä nostavat korkoja Yhdysvalloissa. Euroalueella korot ovat pysyneet matalina. Euroopan ja Yhdysvaltojen korot ovat alkaneet kulkea eri suuntiin. Yhdysvalloissa korot ovat nousussa. Sen sijaan euroalueella ei korkojen nousua ole näköpiirissä. Kaikkein selvimmin ero näkyy pitkäaikaisissa valtion lainojen koroissa. Kymmenen vuoden korot ovat Yhdysvalloissa nousseet selvästi yli neljän prosentin. Euroalueella pitkät korot ovat sen sijaan jatkaneet laskuaan ja painuneet jo 3,6 prosentin tuntumaan.

22 Pelot inflaation kiihtymisestä nostavat korkoja Yhdysvalloissa (jatkoa)
Taustalla ovat pelot inflaation kiihtymisestä Yhdysvalloissa. Euroopassa vastaavia inflaatiopaineita ei ole nähtävissä. Inflaatiota sysää liikkeelle muun muassa raaka-aineiden ja öljyn kallistuminen. Inflaation kiihtyminen saa yleensä keskuspankin varpailleen eli nostamaan korkoja. Niin on käynytkin. Yhdysvaltain keskuspankki FED nosti korkoaan viimeksi tiistaina 2,25 prosenttiin. Lausunnossaan FED antoi ymmärtää, että asteittaiset koronnostot jatkuvat.

23 2. a) Kuvaa sopivia diagrammeja hyväksikäyttäen, miten FED:n koron nosto vaikuttaa raha- ja valuuttamarkkinoihin.

24 Vastaus kysymykseen 2. a)
Huom. merkinnät! €/$ i S$’ MS’ MS MD D$’ Rahamarkkinat Valuuttamarkkinat QM Q$ Keskuspankkikoron nosto supistaa rahantarjontaa, josta seuraa markkinakoron nousu. Markkinakoron nousu johtaa dollarin arvon vahvistumiseen, koska sijoittajat kokevat dollarimääräiset sijoitukset kiinnostaviksi, dollarien kysyntä nousee ja tarjonta supistuu.

25 2. b) Miten edellä kuvaamiesi muutosten oletetaan vaikuttavan inflaatiota hillitsevästi? Käytä kokonaiskysynnän yhtälöä ja kokonaistuotannon määräytymiskaaviota hyväksi selostuksessasi. Vastaus: Y = C + I + G + X – M Markkinakoron (i) nousu hillitsee yksityisiä investointeja (I) ja yksityistä kulutusta (C). Korkon noususta seurannut dollarin vahvistuminen hillitsee vientiä X ja lisää tuontia M. Näiden seurauksena talous supistuisi eli AD pienenee ja inflaatio-odotukset laantuvat.

26 Taloudellisen aktiviteetin supistuessa inflaatio paineet hellittävät.
AS Taloudellisen aktiviteetin supistuessa inflaatio paineet hellittävät. AD Y

27 Vastaus kysymykseen 2. b) jatkoa
Kokonaiskysynnän määräytymiskaaviota (ja 45°- kaaviota) käyttäen sama tulos: 45° C +I + G+ X- M E C’ +I’ + G+ X’- M’ Kerrannaisvaikutuksen takia ΔY on suurempi kuin vain kertamuutosten summa. ΔY Y

28 3. Lue alla oleva artikkeli ja sen inspiroimana vastaa kysymyksiin:
a) Miksi euron vahvistuminen dollariin nähden saattaisi olla joidenkin mielestä epäsuotuisaa EMU-maiden talouskehitykselle? b) Miten Euroopan keskuspankki (mahdollisesti muiden keskuspankkien tukemana) voisi yrittää estää euron vahvistumista? Esitä vastauksesi tueksi sopiva(t) diagrammi(t).

29 Ranskalaispoliitikot huolissaan euron liiasta vahvistumisesta
PARIISI. Ranskan valtiovarainministeri Thierry Breton ilmaisi maanantaina olevansa huolissaan euron voimakkaasta vahvistumisesta dollariin nähden. Euromoney-lehden järjestämässä seminaarissa Pariisissa puhuneen Bretonin mukaan tilanne vaatii "suurta kollektiivista valppautta"…

30 Vastaus kysymykseen 3. a) Euron vahvistuminen saattaa vaikeuttaa vientiyritysten liiketoimintaa ja siten supistaa kokonaiskysyntää. b) EKP:n koronlasku (1. – 3.) ja/tai keskuspankki-interventiot eli tukiostot (4.) = EKP ja muuta keskuspankit voisivat ostaa dollareita ja jenejä ja siten vahvistaa niiden arvoa. Ms Ms’ $/€ i S€ D€ 3. 1. 3. 4. 2. Md Q€ QM

31 4. Miten veronkevennykset verrattuna julkisen sektorin menojen kasvattamiseen vaikuttaisivat kokonaiskysyntään? Vastaus: G:n kasvattaminen menee suoraan lisäyksenä BKT:hen (Y:hyn) (jos ei syrjäytymis- vaikutusta), mutta verojen T kevennykset vaikuttavat C:n ja I:n kautta. Se kuinka suuri muutos on kulutuksessa C riippuu säästämisalttiudesta! ja investointi halukkuus I riippuu yritysten tulevaisuuden uskosta…

32 Millaisia rajoituksia Vakaus- ja kasvusopimus asettaa Suomen mahdollisuuksille harjoittaa aktiivista talouspolitiikkaa? Selosta, miten Yuanin mahdollinen revalvaatio hillitsisi inflaatiopaineita ja talouskasvua Kiinassa.

33 7. Lue alla oleva ote artikkelista
7. Lue alla oleva ote artikkelista. Sen inspiroimana analysoi sitä, miten Venäjän keskuspankki on toivonut tekemiensä toimenpiteiden vaikuttavan ruplan kurssin kehitykseen. Piirrä analyysisi tueksi sopiva(t) diagrammi(t). Ruplan kurssi on laskenut ennätyksellisen alas Viime vuoden marraskuussa venäläinen ostosmatkailija maksoi yhdestä eurosta noin 44 ruplaa. Nyt yksi euro maksaa Euroopan keskuspankin virallisen kurssin mukaan laskettuna 55 ruplaa 90 kopeekkaa. … Rupla on heikentynyt syyskuun alusta lähtien noin 15 prosentilla dollarista ja eurosta muodostettuun korikurssiinsa nähden. Yhdellä eurolla saa nyt 5,59 ruplaa. .. Venäjän keskuspankki aloitti lokakuussa jälleen ruplan tukemisen ja myi kuukauden aikana valuuttoja yhteensä lähes 30 miljardilla dollarilla. Keskuspankki on puolustanut ruplan arvoa nostamalla niin sanottua avainkorkoaan 9,5 prosenttiin.

34 Rahamarkkinat Valuuttamarkkinat
Ruplan tukeminen Rahamarkkinat Valuuttamarkkinat €/rupla Ms1 Venäjän keskuspankki ostanut ruplia valuutta-varannoillaan. Ms0 i Drupla Srupla Markkinakoron nosto lisää kysyntää ja supistaa tarjontaa. Md QM Qrupla


Lataa ppt "TU KERTAUSTA Super lyhyt oppimäärä yrityksenteoriaa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google