Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Turun seudun työvoima- ja yrityspalvelukokeilu, ajankohtaiset huhtikuu

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Turun seudun työvoima- ja yrityspalvelukokeilu, ajankohtaiset huhtikuu"— Esityksen transkriptio:

1 Turun seudun työvoima- ja yrityspalvelukokeilu, ajankohtaiset huhtikuu
Mika Helva

2 Ajankohtaiskatsaus Kokeilun valmistelun tilanne
Kokeilun kohderyhmän analyysiä Kokeilusta tehtävät tutkimukset Kokeilua tukevat hankkeet

3 Kokeilun valmistelun tilanne
1 Kokeilun valmistelun tilanne

4 Valmistelun tilanne Kokeilun palveluja on alettu kartoittaa yhdessä asiantuntija workshopin kautta. Se pidettiin 5.4. Kokeilun valmistelun tueksi on saatu palvelumuotoilija. Kokeilun lakiluonnos oli lausunnolla. Turun seudun kokeilukunnat lausuivat, että kokeiluun osallistuvat Turun, Raision, Naantalin ja Paimion kaupungit, Ura tulisi saada ajoissa kokeilukaupunkien käyttöön, olisi hyvä aloittaa 1.8. ja kokeiluja tulisi jatkaa maakuntauudistuksen siirtymäajan verran ja että kokeiltavia palveluja ei tule lyödä lukkoon lailla. Kokeilulle valmistellaan sopimukset kuntien ja valtion välille sekä kuntien kesken.

5 Valmistelun tilanne TE-toimiston yt-neuvottelut ovat alkaneet. Sinne on toimitettu siirtyvän henkilöstön toimenkuvat. Niitä vielä hiotaan. Kokeilun palveluja tullaan keskittämään Käsityöläiskadulle työllisyyspalvelukeskukseen. Sinne siirtyy pääosin TE-toimistosta siirtyvä henkilöstö. 6Aika hankehakuun jätettiin kaksi kokeilua tukevaa hankehakemusta, jotka esitellään lyhyesti parissa tulevassa kalvossa. Kokeiluasiaa valmistellaan kaupunginhallitusta varten. Siihen tulevat mm. määräaikaiset virat, ForeAmmatin hankinta, Kuntouttavan palveluseteli, dynaamisen hankinnan käynnistäminen ja tutkimuksen tilaaminen.

6 Kokeilun kohderyhmän analyysia
2 Kokeilun kohderyhmän analyysia

7 Turun kokeilun kohderyhmä: 12 kk yhtäjaksoisesti työttömänä olevat
Kohderyhmään kuuluu sekä ansiosidonnaisella tai peruspäivärahalla että työmarkkinatuella olevia. Usealla on tuloina niukka työttömyysturva. Yhteistä kohderyhmässä on, että kukaan ei ole ollut aktiivisten toimenpiteiden piirissä viimeisen vuoden aikana -> motivointi tärkeää Moninaiset palvelutarpeet ensimmäistä kertaa ns. pitkäaikaistyöttömänä, runsas työhistoria takana hajanainen työhistoria, koulutuksen puute / vanhentunut koulutus monet palvelut läpikäyneitä ”työttömyyskonkareita” katsottu työllistämissuunnitelman teon yhteydessä, että tarjottavista palveluista ei ole hyötyä / niihin ei pysty osallistumaan, eikä palveluita ole tarjottu osatyökykyiset yli 55-vuotiaat Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu ja sen tarve. Nyt aktiiviasiakkuudessa n asiakasta, jotka eivät edeltäneiden aktiivitoimenpiteiden vuoksi kuulu kohderyhmään, mutta jatkavat TYP-asiakkuudessa.

8 Turun kokeilun kohderyhmä: alle 25-vuotiaat työttömät työnhakijat
Selkeä kohderyhmä Moninaiset palvelutarpeet Mukana myös maahanmuuttajien kotoutuspalvelut

9 Turun kohderyhmä TE-toimiston linjajaon mukaan (10/2016)
Yli 25-vuotiaat yli 12 kk työttömänä olleet PL 1 41 % PL 2 29 % PL 3 30 % Nuoret, alle 25-vuotiaat työttömät työnhakijat PL 1 44 % PL 2 33 % PL 3 23 %

10 Turun kokeilun kohderyhmä
Tuntematon Perusaste Keskiaste Korkea-aste Kaikki yhteensä Kaikki yhteensä kohderyhmittäin Kaikki alle 25 v. 69 415 1281 108 1873 7297 Kaikki pitkäaikaistyöttömät (>25 v) 238 1614 2132 1440 5424 Ulkomaalaiset nuoret passin mukaan 42 39 35 10 126 796 (10,9 % koko kohderyhmästä) Ulkomaalaiset pitkäaikaistyöttömät, passin mukaan 106 208 189 167 670 Ulkomaalaiset nuoret, kielen mukaan 45 55 105 12 217 1190 (16,3 %) Ulkomaalaiset pitkäaikaistyöttömät, kielen mukaan 145 283 301 244 973 Vajaakuntoiset nuoret 2 11 23 1 37 1042 (14,3 %) Vajaakuntoiset pitkäaikaistyöttömät 416 413 134 1005

11 Kokeilusta tehtävät tutkimukset
3 Kokeilusta tehtävät tutkimukset

12 Valtakunnallinen selvitys
Valtionvarainministeriön kokeilutoimisto hankkii Demos Helsingiltä valtakunnallisen selvityksen kokeiluista. Sillä varmistetaan, että kokeilut tehdään laadukkaasti ja niistä oppiminen varmistetaan Siinä muodostetaan suositukset siitä, mitkä kokeilujen opeista kannattaa ja voidaan ottaa käyttöön maakuntamalliin siirryttäessä. Tämän pohjalta tehdään suositukset siitä, millaiset toimintamallit tulisi ottaa käyttöön maakuntamallissa vuonna Suosituksissa huomioidaan, vaativatko uusien toimintamallien implementointi rakenteellisia tai säädösmuutostarpeita.

13 Dynaamisten haastattelujen kehittäminen
Dynaamisia haastatteluja kehitetään yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden kanssa. Tähän haetaan tueksi hanketta 6Aika rahoituksesta, mutta kehittämistyötä tehdään normaalina opetustyönä, jos hanke ei saa rahoitusta.

14 Turun kokeilun selvitys
Kaupunkikehitysohjelman rahoituksella on tarkoitus tilata oma selvitys Tavoitteena on tuottaa tietoa sekä kokeilun työllisyysvaikutuksista että tehdä kustannus-vaikuttavuusanalyysi taloudellisten tavoitteiden saavuttamisen arvioimiseksi. Edelleen tavoitteena on ho-listisen analyysin avulla identifioida kokeilun vahvuudet, heikkoudet ja kehittymismahdollisuudet. Tutkimusryhmää vetää VTT Minna Ylikännö, laadullisen tutkimuksen vastuututkijana on VTT Paul Jonker-Hoffren ja tilastollisen analyysin suorittaa ekonomi, VTM Olli Retulainen.

15 Kokeilua tukevat hankkeet
4 Kokeilua tukevat hankkeet

16 Nykyiset hankkeet Ohjaamo-hanke on keskeinen, kun kehitetään kohderyhmän alle 25-vuotiaiden palveluja TUTTU-6Aika hanketta voidaan jatkaa ensi vuodelle neljäksi kuukaudeksi. Tarkoitus on kytkeä sen ideapajat vahvemmin edistämään kokeilun kohderyhmän työllistymistä. Partyn Turun osahanke palvelee edelleen pisimpään työttömänä olleita ja vastaa siten hyvin pitkäaikaistyöttömien kohderyhmän palveluihin. Turun seudun työvoimahautomot-hanke on vasta käynnistynyt ja tulee palvelemaan kaikkien työttömien työllistymistä kärkialoille.

17 Uudet hankkeet Osana kasvusopimusta on maahanmuuttajien polku työhön, jolla varmistetaan maahanmuuttajien työllistymistä. Hanke toimii yrityselämän rajapinnassa. Se pääsee kunnolla alkuun, kun hankkeen vetäjä aloittaa. Uusina hankkeina haettiin 6Aika haussa kahta hanketta eli osana Tampereen koordinoimaa hanketta 6Aika-Duunipolkuun osahanketta ja Turun koordinoimaa NuPPI-6Aika –hanketta.

18 6Aika-DuuniPolku Tampereen kaupunki on päätoteuttaja ja hankkeessa on mukana osahankkeilla lisäksi Espoon, Turun, Oulun ja Helsingin kaupungit sekä Tampereen, Turun ja Metropolian ammattikorkeakoulut. Hankeaika on Hanke liittyy toimintalinjaan 4 (koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen) ja erityistavoitteeseen 9.1. (Siirtymävaiheita ja koulutuksellista tasa-arvoa tukevien palveluiden parantaminen) 6Aika: DuuniPolku -hankkeen tavoitteena on kehittää ja pilotoida uusia palveluita ja toimijoiden yhteistoimintaan perustuvia toimintamalleja työllistymisen ja yrittäjyyden edistämiseen. Keskeistä on työllisyys- ja koulutuspalveluiden osaamisen yhdistäminen uusilla tavoilla tavoitteen edistämiseksi.

19 Turun osuus Duunipolussa
Turun hanke toimii tiiviissä yhteistyössä Turun amk:n hankkeen kanssa. Siinä kehitetään nuorten ja pitkäaikaistyöttömien motivoivia haastatteluja osana sosionomien koulutusta. Hanke tukee Turun työvoima ja elinkeinokokeilua. Turun osahankkeeseen tulee yksi hanketyöntekijä. Sen budjetti on euroa vuosina Tästä omarahoitusosuus on euroa.

20 NuPPI-6Aika Turku on tässä hankkeessa päähakija ja lisäksi siinä on osahankkeilla mukana Helsingin ja Vantaan kaupungit. Hankeaika on Hanke liittyy toimintalinjaan 3 (Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus) ja erityistavoitteeseen 6.1. Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen Hankkeen idea on järjestää nuorille työllistymistä edistäviä Ohjaamo-mallin mukaisia pop up-tapahtumia. Näitä tapahtumia suunnittelevat kohderyhmään kuuluvat nuoret nuorille.

21 Turun rooli NuPPI-6Ajassa
Turku koordinoi koko hanketta. Turun osahankkeeseen tulee koko hankkeen hankepäällikkö, hanketyöntekijä sekä kaksi NuPPI-nuorta Turun osahankkeen budjetti vuosina on euroa ja omarahoitusosuus on euroa.

22 Kiitos! Ps. Tampere on nostanut oman kokeilunsa yhdeksi kaupungin kärkihankkeeksi!


Lataa ppt "Turun seudun työvoima- ja yrityspalvelukokeilu, ajankohtaiset huhtikuu"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google