Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mistä sinun koulusi olisi kiinnostunut?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mistä sinun koulusi olisi kiinnostunut?"— Esityksen transkriptio:

1

2 Mistä sinun koulusi olisi kiinnostunut?
Uusia opetustapoja Unkarista? Ystäviä Espanjasta? Lukutottumuksia Italiasta? Erilaisia teelaatuja Britanniasta? Kaikki tämä on mahdollista koulujen välisessä yhteistyössä. Resurssit vähissä innovatiivista hanketta varten? Hanki opettajaharjoittelija Euroopasta! Matkakustannuksista vastaa opettajan kotimaan Erasmus+ -ohjelma. Opettajaharjoittelija saa myös pientä apurahaa harjoittelua varten. Yhdessä opettajaharjoittelijan kanssa voitte toteuttaa muitakin kansainvälisiä hankkeita! Ohjeita koulujen suunnitelmalliseen kansainvälistymiseen Julkaistu Video ”Ohjeita koulujen suunnitelmalliseen kansainvälistymiseen” tarjoaa vinkkejä ja inspiraatiota toteuttaa koulujen projekteja.

3 Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle
Tukee eurooppalaisten koulujen yhteistyötä ja niiden välistä oppilas- ja henkilökuntavaihtoa. Toiminnan keskiössä ovat avaintaidot, varhaiskasvatus, perustaidot, koulupudokkuuden vähentäminen, opettajat, maahanmuuttajat ja etninen moninaisuus.

4 Elinikäisen oppimisen avaintaidot
1. viestintä äidinkielellä:  kyky ilmaista ja tulkita käsitteitä, ajatuksia, tunteita, faktoja ja mielipiteitä sekä suullisesti että kirjallisesti 2. viestintä vieraalla kielellä:  kuten edellä mutta sisältää myös sovittelutaidot (tiivistäminen, omin sanoin kertominen, tulkkaaminen tai kääntäminen) ja kulttuurienvälisen ymmärtämyksen 3. matemaattinen sekä luonnontieteiden ja tekniikan alan osaaminen:  hyvä laskutaito, luonnonilmiöiden ymmärtäminen sekä kyky soveltaa tietoa ja tekniikkaa yksilön tarpeita vastaavalla tavalla (esim. lääketiede, liikenne tai viestintä) 4. digitaaliset taidot:  tieto- ja viestintätekniikan hallinta ja kriittinen käyttö työssä, vapaa-aikana ja viestinnässä 5. oppimistaidot:  kyky hallita tehokkaasti omaa oppimistaan sekä yksilönä että ryhmässä 6. sosiaaliset ja kansalaisuuteen liittyvät taidot: valmiudet osallistua vaikuttaen ja rakentavalla tavalla yhteiskunta- ja työelämään sekä osallistua aktiiviseen ja demokraattiseen toimintaan etenkin yhä enemmän erilaistuvissa yhteiskunnissa 7. aloitekyky ja yrittäjyys:  kyky muuntaa ideat toiminnaksi hyödyntämällä luovuutta, innovointia ja riskinottoa sekä kyky suunnitella ja toteuttaa projekteja 8. kulttuurin tuntemus ja ilmaisumuodot:  kyky ymmärtää, mikä merkitys on ajatusten, kokemusten ja tunteiden luovalla ilmaisemisella eri välineiden avulla, kuten musiikin, kirjallisuuden, kuvataiteen ja esittävien taiteiden välityksellä.

5 Kuka voi osallistua? Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle -ohjelma on suunnattu kaikille yleissivistävän koulutuksen parissa toimiville organisaatioille, mm.: Koulut: päiväkodit, esikoulut, peruskoulut, lukiot, erityiskoulut, taiteen perusopetuksen oppilaitokset ja toisen asteen ammatilliset oppilaitokset – yleissivistävät aineet Yleissivistävän koulutuksen alan muu toimija Yleissivistävän koulutuksen paikallis- ja aluehallinto: kunnat, koulutuskuntayhtymät, aluehallintovirastot (AVI), elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY)

6 Erasmus+ -ohjelmasta tuettavia toimintoja ovat
Opetushenkilöstön liikkuvuus (KA1) Toiminto tukee koulun opetushenkilöstön lyhytkestoista (2 pv – 2 kk) opetustyötä ja kouluttautumista ulkomailla. Strategiset kumppanuushankkeet (KA2) Innovointia ja hyvien käytänteiden vaihtoa edistävää yhteistyötä. Yhteistyö, hanketapaamiset, tulokset Lyhyet oppilasryhmävaihdot 5 pv –2 kk Hankkeen yhteiset koulutukset opettajille 5 pv –2 kk Pitkä oppilasvaihto (yli 2kk) Opettaminen ulkomailla (yli 2kk)

7 Ohjelman keskeisiä tavoitteita
Erasmus+ -ohjelma parantaa koulutuksen laatua ja henkilöstön osaamista ja tukee yleissivistävän koulutuksen kansainvälistymisen  lisäksi myös kansallista kehitystoimintaa. Koulut, päiväkodit ja muut yleissivistävän koulutuksen alan toimijat voivat eurooppalaisessa yhteistyössä kehittää innovatiivisia toimintatapoja ja yhteistyömuotoja. Opetushenkilökunta pääsee ohjelman kautta oppimaan tai opettamaan omaa alaansa ulkomaille, kehittämään kielitaitoaan, hankkimaan muita kansainvälisiä taitoja ja luomaan verkostoja. Hankkeen kautta koululla on todellisia keinoja toteuttaa OPSissa ja KESUssa esitettyjä tavoitteita samoin kuin EU:n jäsenvaltioiden yhdessä sopimia koulutusstrategioita, jotka on koottu Koulutus 2020 ja Eurooppa 2020 – työohjelmiin. Ohjelma tukee opetussuunnitelman mukaista toimintaa. Yleissivistävän koulutuksen kannalta keskeisessä asemassa ovat erityisesti varhaiskasvatus, perustaitojen, kuten matematiikan ja luonnontieteiden perusosaamisen sekä lukutaidon kehittäminen ja koulupudokkuuden vähentäminen.

8 Mitä hankkeita voisi olla eri koulutusasteille?
Varhaiskasvatus: Varhaiskasvatuksen merkitys lapsen elinikäisen kasvun ja oppimisen polulla – korkeasti koulutetuilla opettajilla ja päiväkodeilla on pitkäaikainen vaikutus mm. liikuntarajoitteisten tai muiden muita lapsia huonommassa asemassa olevien lasten oppimisen kehitykseen – ajatusten ja ideoiden vaihtaminen eurooppalaisten kollegoiden kanssa voi antaa uusia eväitä omaan työhön! Esiopetus: Oppilashuoltoon ja turvallisuuteen kuuluvat suunnitelma lasten suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä sekä toiminta äkillisissä kriiseissä ja uhka- ja vaaratilanteissa. Miten oppilashuolto ja turvallisuus on hoidettu muualla Euroopassa?

9 Kaikki toiminta on OPSin mukaista:
Perusopetus: Oppimiskäsitys – kiinnostuksen kohteet, arvostukset, työskentelytavat ja tunteet sekä kokemukset ja käsitykset itsestä oppijana ohjaavat oppimisprosessia ja motivaatiota – miten eri kulttuurit vaikuttavat oppimiskäsitykseen? Kaikki toiminta on OPSin mukaista: 8 toisistaan riippuvaista avaintaitoa, perustaidot, opettajat ja opettajankoulutus, uuden teknologian mahdollisuudet, kieli- ja kulttuuritietoisuus, Eurooppa 2020 – strategia, ET 2020, innovatiivisia opetusmenetelmiä, yhteistyö vanhempien kanssa Sosiaalisen inkluusion ja maahanmuuttajataustaisten lasten integraation edistäminen, koulun keskeyttämisen ehkäiseminen, yhteistyötä koulutuksen, työelämän ja muiden toimijoiden välillä, varhaiskasvatus.

10 Kaikki toiminta on OPSin mukaista:
Lukio: Teemaopinnot tulevaisuutta? Riittävätkö annetut teemat tarjoamaan haastetta? Monitieteinen ajattelu, ilmiöpohjainen työskentely teknologialla tai osaaminen arjessa, miten yhdistää kaikki teemat toisiinsa? Esimerkkejä ja kokemuksia voi pohtia yhdessä eurooppalaisten kollegoiden kanssa! Kaikki toiminta on OPSin mukaista: merkitys työmarkkinoiden kannalta kansainvälistymistä oppilaitoksissa edistetään elinikäisen oppimisen globaalia ulottuvuutta Eurooppa 2020 –strategia ET 2020 aktiivinen oppiminen tieteidenvälisiä lähestymistapoja lukumotivaation lisääminen yhteistyö vanhempien kanssa Yhteistyötä koulutuksen, työelämän ja muiden toimijoiden välillä, parannetaan kielten opetusta edistetään kulttuurien tuntemusta, innovatiivisia opetusmenetelmiä

11 Osallistuvat maat EU:n jäsenmaat (28)
Erasmus+ -ohjelmaan voivat osallistua ohjelmamaat, joita ovat EU-maat (Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro ja Yhdistynyt kuningaskunta) Norja, Islanti ja Liechtenstein Turkki ja Makedonia EU:n jäsenmaat (28) • EFTA-maat: Liechtenstein,Norja, Islanti • Ehdokasmaat:Turkki, Makedonia

12 9 askelta kansainvälisyyteen
1. Mieti, mitä haluat saavuttaa kansainvälisellä hankkeella, miten se liittyy koulun kansainvälistymissuunnitelmaan ja opsiin. 2. Pyydä yhteistyöhön mukaan muidenkin aineiden opettajia, kv-hanke on usein toimintaa yli ainerajojen, joka edistää ilmiöpohjaista oppimista.

13 3. Ota ajoissa selvää, mitä hanke edellyttää kunnan taloustoimistolta ja informoi heitä hankkeesta. Mene vaikkapa tapaamaan heitä henkilökohtaisesti! 4. Osallistu järjestettäviin verkkokoulutuksiin tai alueellisiin tilaisuuksiin mahdollisuuksien mukaan, saat yksityiskohtaista neuvontaa ja apua hakuvaiheessa!

14 5. Mistä löydän partnerit. Hyödynnä omat suhteesi jopa 10 vuoden takaa
5. Mistä löydän partnerit? Hyödynnä omat suhteesi jopa 10 vuoden takaa! Missä ovat opiskeluaikaiset kansainväliset ystävät? Etsi heidät käsiisi! Käytä hyväksesi kollegoiden ja koulun verkostoja. Muista myös Erasmus+ -ohjelman tarjoamat verkostot!

15 6. Ota selvää koulusi suhtautumisesta hankkeeseen, opettaja ei toimi koskaan yksin. 7. Osallista koko koulu hankkeeseen ja muista erityisesti, että myös rehtorilla on vastuu hankkeesta.

16 Aloita suunnittelu ajoissa! Ota selvää myös
8. Hankkeen kv-ryhmä, jossa on koulustasi sinun lisäksi muitakin opettajia, täyttää hakulomakkeen yhdessä. Ottakaa myös oppilaiden mielipiteet huomioon! 9. Aloita suunnittelu ajoissa! Ota selvää myös muista vaihtoehdoista, kuten eTwinning ja Gateway!

17 Avaintoimi 1 KA1: Liikkuvuus
Yleissivistävän koulutuksen liikkuvuustoiminnot tukevat koulun opetushenkilöstön (opettajat, rehtorit, muut opetushenkilöstöön kuuluvat sekä koulun kehittämistoimintaan osallistuva henkilöstö) lyhytkestoista (2 päivän – 2 kuukauden) opetustyötä ja kouluttautumista ulkomailla. Tukea voidaan hakea yhdelle tai useammalle henkilöstöön kuuluvalle.  Liikkuvuuden tulee vastata koulun tarpeita ja kehittää opetushenkilöstön tietoja ja taitoja, esimerkiksi esimiesten johtamistaitoja ja opettajien kykyä vastata oppilaiden tarpeisiin, laajentaa koulun eurooppalaista ulottuvuutta ja kehittää uudenlaisia sekä parempia opetusmenetelmiä. Esimerkiksi opetushenkilökunta voi osallistua kielikursseille tai kehittää TVT-taitojaan. Liikkuvuusjaksojen rahoitus on hankemuotoista ja hankkeen kestoaika on yksi tai kaksi vuotta. Opettaja ei voi tehdä hakemusta vaan sen tekee koulu/konsortio; hakemuksen voi tehdä esimerkiksi opettajatiimi rehtorin johdolla tai valtuuttamana.

18 KA1 Miten eteenpäin. Hakuaika 2017 Hakuaika päättyi 2. 2
KA Miten eteenpäin? Hakuaika 2017 Hakuaika päättyi klo 13 Suomen aikaa (CET klo 12). Haun kehittämistavoitteet koostuvat neljästä eri kysymyksestä: 1. koulun kehittämistarpeet ja kansainvälistyminen, 2. liikkuvuuden vaikutukset oppilaisiin, kollegoihin ja koko kouluun, 3. uusien tietojen ja taitojen integrointi OPSiin ja koko koulun toimintaan 4. mahdollinen eTwinning -työkalun käyttö.

19 KA Kurssin, job shadowing tai opetusjakson -kohdekoulun tietoja ei hakuvaiheessa välttämättä tarvita, mutta tarjonta kannattaa kartoittaa hyvin. Tuen hakemisen kannalta suunnitelman on oltava mahdollisimman tarkka. On tiedettävä: montako osallistujaa, mihin maihin, kestot ja onko kyseessä kurssi, job shadowing vai opetusjakso. Eri oppiaineiden kursseja löytyy mm. School Education Gateway Course Catalogue -portaalista, jossa kirjautumalla saat lisätoiminnallisuuksia käyttöösi.  School Education Gateway Course Catalogue -portaali Sopivan ulkomaisen kurssin valitseminen opettajalle -opas Etsi job shadowing tai opetusjakson -kohdekoulu/organisaatio tuttavuuksien, hankkeiden ja verkostojen kautta esim. omalla koululla, naapurikoululla tai kunnan ystävyyskuntatoiminnan kautta Liikkuvuusmahdollisuuksia löytyy myös School Education Gateway Mobility -portaalin kautta eTwinning-portaalin kautta

20 KA1 Tuen määrä Tukea myönnetään yksikkökustannustaulukon mukaan
matkoihin yleensä euroa elinkustannuksiin välillä euroa/pv, 2pv-2 kk kurssimaksuun 70 e/pv, max 10 pv tuki organisaatiolle yleensä 350 euroa/liikkuva henkilö Korkeampaa apurahaa voivat hakea henkilöt, jotka tarvitsevat lisätukea vammaan tai terveydentilaan liittyvien syiden vuoksi.

21 KA2: Strategiset kumppanuushankkeet
Hakuaika 2017 päättyy  klo 12 CET (Suomen aikaa klo 13). Hankkeiden toteuttamiseen voivat osallistua koulun tai organisaation henkilökunta ja oppilaat. Hankkeessa on vähintään 2 partneria kahdesta ohjelmaan osallistuvasta maasta (tavallisesti kumppanuushankeryhmät ovat kuitenkin suurempia) Hankkeiden kesto on 12-36kk (kesto valitaan hakuvaiheessa). Hankkeen koordinaattori jättää hakulomakkeen (sähköinen) kaikkien puolesta, laatuarviointi koordinaattorin maassa Hakemus hyväksytään/hylätään kokonaisuudessaan

22 KA2 Aihevalinta vapaa Hankkeet mahdollistavat kehitystyön yleissivistävän koulutuksen kannalta keskeisillä aihealueilla. Työskentely rakentuu yhteisen kaikkia kiinnostavan aiheen ympärille. Tavoitteena innovaatioita ja konkreettisia tuloksia Kumppanuushankkeilta odotetaan myönteisiä ja pitkäkestoisia vaikutuksia hanketyöhön osallistuviin henkilöihin ja heidän organisaatioihinsa, mutta myös vaikutusta laajemminkin. Hankkeiden tavoitteina on kehittää, siirtää ja ottaa käyttöön uusia käytäntöjä yleissivistävään koulutukseen. Hankkeiden vaikuttavuuden ja siitä saatavan eurooppalaisen lisäarvon pitäisi näkyä usealla eri tasolla myös paikallisesti osallistuvan organisaation ulkopuolellakin.

23 KA2 Tulokset ja levitys Erasmus+ -ohjelman kaikilta kumppanuushankkeilta vaaditaan konkreettisia tuloksia. Hanke itse päättää lopputuloksen laajuudesta: pienimuotoiset tuotokset, esimerkiksi hyvien käytänteiden koosteet sopivat kumppanuushankkeiden tuotoksiksi, mutta myös laajat, eurooppalaiseen levitykseen tarkoitetut tuotokset ovat mahdollisia. Tulosten levittämisellä ja sitä kautta vaikuttamisella on keskeinen merkitys. Yksi ohjelman tavoitteista on, että hankkeissa tuotetun materiaalin avointa levitystä edistetään niin että materiaalit ovat laajasti saatavilla.

24 KA2 Kumppanuushankkeiden tuen määräytyminen
Tuki vaihtelee hankkeen toimintojen mukaan ja perustuu yksikkökustannuksiin (unit cost). Hankkeen hallinto ja toteutus  (Project management and implementation) Koordinoiva taho 500 € / kuukausi partneri 250 € / kuukausi Maidenväliset hankekokoukset  (Transnational project meetings) km = 575 € / osallistuja 2000 km tai enemmän = 760 € / osallistuja Oppimis-, opetus ja koulutustoiminta  opettajille / oppilaille  (Transnational learning/teaching/training activities) Matkakulut: km = 275€/ osallistuja, 2000km tai enemmän= 360€/ osallistuja Lyhytkestoisilla vierailuilla (alle 14 pv) Opetushenkilöstö: 100€/päivä/osallistuja Oppilaat: 55€/päivä/osallistuja

25 KA1 ja KA2 Täytä hakulomake ja lähetä hakemus sähköisesti määräaikaan mennessä. 
Vain määräaikaan mennessä sähköisesti lähetetyt lomakkeet huomioidaan arvioinnissa. Lähetä hakemus hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä.

26 KA1 ja KA2 Hakemusten arviointi
Saapuneet sähköiset tukihakemukset tarkistetaan kelpoisuuslomakkeella hakukierroksen päätyttyä. Tämän jälkeen Opetushallituksen ulkopuolinen asiantuntija arvioi ja pisteyttää hakukriteerit täyttäneet hakemukset käyttäen arviointilomaketta. Arviointiopas: Expert guide on quality assessment of grant applications for actions managed by National Agencies.pdf

27

28 KA1 ja KA2 PIC (Personal IdentificationCode) –jokaisella hakijalla ja partnerilla
1) Tarkista onko organisaatiollasi PIC: Organisations-> Search 2) Rekisteröi organisaatiolle / koululle PIC a) Hanki EU Login–tunnus (=One account, many EU services) ( b) Kirjaudu ParticipantPortal:iin(URF=UniqueRegistrationFacilityParticipantPortal) –EU login-tunnuksilla c) Syötä organisaation tiedot ja tarvittavat lomakkeet järjestelmään PIC-pikaohje:

29 KA1 ja KA2 Hyödyllisiä linkkejä
Hakulomake – linkki OPH:n hakijalle-sivulle Erasmus+ ohjelmaopas

30 KA1 ja KA2 Comenius-sähköpostilista
Comenius-sähköpostilistalla tiedotetaan Erasmus+ - ja Nordplus Junior -ohjelmien ajankohtaisista asioista ja julkaistaan ulkomaisten koulujen kumppaninhakuilmoituksia. Listan kautta voi myös kysellä kommentteja kollegoilta sekä keskustella koulujen kansainvälistymiseen liittyvistä asioista. Listaa ylläpitää Opetushallitus. Liity listalle täyttämällä sähköinen liittymislomake tai lähettämällä sähköpostia osoitteella comenius(at)oph.fi Comenius-listan liittymislomake

31 KA1 Opetusmenetelmien kehittäminen Riihimäen lukiossa 2014 - 2016

32 KA1

33 Riihimäen lukion Erasmus+-projekti 2016 - 2018 Building European Wellness in Learning for Life

34 BE WELL-projektin aikataulu ja teemat
Espanja (Hernani, IES HERNANI BHI): teemana koulun ympäristöystävällisyys ja viihtyvyys Italia (Bormio, Istituto d'Istruzione Superiore "ALBERTI"): teemana mentorointi, tehdään ”Mentoring Guide” oppaaksi kouluille   Suomi (Riihimäki, Riihimäen lukio): 4. – teemana opetusmenetelmät, tehdään ”Good Class Guide” oppaaksi kouluille Englanti (Lontoo, Highgate Wood School):   teemana edelleen opetusmenetelmät, jatkoa oppaalle ”Good Class Guide” Romania (Iasi, Colegiul National "Emil Racovita" ): teemojen yhteenveto

35

36

37

38

39

40


Lataa ppt "Mistä sinun koulusi olisi kiinnostunut?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google