Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Aija Saari Tutkimuspäällikkö, LitT

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Aija Saari Tutkimuspäällikkö, LitT"— Esityksen transkriptio:

1 Aija Saari Tutkimuspäällikkö, LitT aija.saari@vammaisurheilu.fi
Erkat, soveltava liikunta & vammaisurheilu Miltä se näyttää? Mitä tukea liitoissa tarvitaan? Aija Saari Tutkimuspäällikkö, LitT

2 Muuttuva ymmärrys vammaisuudesta + muuttuva liikuntakulttuuri
medikaalinen sosiaalinen ihmisoikeudet Omat vammaisurheilulajit, diagnoosipohjainen luokittelu Esteettömyys, palvelujen saavutettavuus, yhdenvertaiset mahdollisuudet Kaikille avoin liikunta, mahdollisuuksien tasa-arvo, yhdenvertaisuus Medikaalinen-integraatio/Henkilöiden määriä ja erityiskohtelua Montako vammaishuippu-urheilijaa? Montako xx-vamman omaavaa liikkujaa? Montako erityisryhmille suunnattua ryhmää? Arvokisamitalit ja tulokset Kohdennetut palvelut/positiivinen erityiskohtelu Kohti sosiaalista/inkluusio, Palveluja/ laatua kaikille: Ovatko tilat esteettömät? Onko tiedotus saavutettavaa? Ovatko palvelut kaikille avoimet? Toteutuuko yhdenvertaisuus (koulutus, tiedotus, kilpailujärjestelmät ym) Onko koko henkilöstöllä osaamista erityisliikunnassa ja vammaisurheilussa? Ideaalitilanteessa arvioidaan Miltä se näyttää? Onko esim. urheiluseurassa vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä (vammaiset, maahanmuuttajat tms.) mukana samassa suhteessa kuin heitä asuu ko. asuinalueella?

3 Kaksoisstrategia: Teijo Pyykkönen (VLN 2016), muokannut Aija Saari
Edistetään erityisryhmiä, mutta samanaikaisesti valtavirtaistetaan. Vammaisen urheilijan oikeus yhdenvertaiseen osallistumiseen & palveluihin → vammaiskilpaurheilun paikka ao lajiliitossa. Tunnistetaan ja puretaan poissulkevia rakenteita, jotka estävät vammaisten tai erityisryhmiin kuuluvien henkilöiden yhdenvertaisen osallistumisen lajiliiton ja sen jäsenseurojen toimintaan. Voinko liikkua & harrastaa// työskennellä ja toimia yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti? Ei toteudu itsekseen, vaatii tietoisia toimenpiteitä, tukea ja seurantaa.

4 Yhdenvertaisuus painottaa osallisuutta ja UNCRPD tuo siihen vielä vähän lisää: mahdollisuus valita
ennen nyt Kilpaurheilun maailma Muokataan palveluja vamman mukaan. Potentiaalinen vammaisurheilija, etsitään valmennusryhmä. Kilpaurheilun maailma// Toimijana lajiliiton/seuran muissa rooleissa. Tunnistetaan potentiaaliseksi vammaisurheilijaksi (luokittelu, kohdennetut tukipalvelut, kisat). Muita toimijarooleja/jatkopolkuja Matalan kynnyksen toiminta, mukaan pääsy. Esteettömyys ja saavutettavuus.

5 Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden seuranta
… ja miten se liittyy vammaisurheiluun, erityisliikuntaan tai soveltavaan liikuntaan

6

7 Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus vrt. OKM
“Onko järjestössä tehty yv-ja tasa-arvosuunnitelma?” K/E Mitkä ovat järjestön keskeiset toimenpiteet sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi – ja miten niiden toteutumista seurataan? Mitkä ovat järjestön keskeiset toimenpiteet yleisen yhdenvertaisuuden edistämiseksi – ja miten niiden toteutumista seurataan? Mitkä ovat järjestön keskeiset toimenpiteet vammaiskilpaurheilun edistämiseksi -ja miten niiden toteutumista seurataan?

8 Vammaisurheilun, erityis- ja soveltavan liikunnan osa-alueen seuranta
Matalan kynnyksen tarjonta (kokeilutapahtumat, markkinointi, seurojen tuki, esteettömyys & saavutettavuus, apuvälineet, yhdenvertaisuussuunnittelu, työryhmä/vastuuhenkilö, palaute, systemaattinen seuranta) Terveyttä edistävä toiminta & diagnoosipohjaiset/ kohdennetut ryhmät/ vertaisryhmät Vammaiskilpaurheilu, ja sen kokonaisvastuu (paralympia, Special Olympics, muut vammaisten kilpaurheilulajit)

9 Lajiliittointegraatiokysely 5.9. – 31.10.2016
43 vastaajaa n. 60 valtionapua saavasta liikuntajärjestöstä Laaja kirjo: 26 vastaajaa toteuttaa vammaiskilpaurheilua jossakin muodossa, 1/3 ei lainkaan. 22 toteuttaa kuntoliikuntaa erityisryhmille/yksittäisiä lajikokeilijoita. Vammaisten osallistumisen näkökulmasta kilpaurheilu on pääroolissa: paralympialajeja 20, Special Olympics 14, muita (tarkkuussuunnistus, biljardi). 10 lajiliittovastaajaa toteuttaa molempia: paralympia + SO

10 Matalan kynnyksen toiminta ja yhdenvertaisuuden edistäminen (n=43)

11 Kohdennettuja terveysliikuntaryhmiä/kuntoliikuntaa 22 liitolla
Esimerkkejä: …terveyttä edistäviä harrastetason ryhmiä…” (cheerleading), vammaisratsastusta (ratsastus), Kaikki Snoukkaa -hanke (lumilautailu), …Laukaan Puskaputtaajat- esteetön frisbeegolfrata (frisbeegolf), … vammaisvesihiihtoon tarkoitettu istumasuksi eli sitski (vesihiihto), … pystyy pelaamaan pöytätennistä ilman erillisiä sääntöjä tai rajoitteita… (pöytätennis), …auton hallintavälineille muutostyöt ja räätälöinnit tarpeen mukaan (autourheilu), erityisryhmien uimakouluja ja harrasteryhmiä (uinti), …lajin luonteesta johtuen mukana eri tavoin vammaisia (aikido), laji soveltuu monille erityisryhmille & mukana ryhmissä (sukellus), soveltava jalkapallo, taekwondo, judo. Vammaissulkapallo.

12 Vammaiskilpaurheilu/paralympia/vastuu (n=27)

13 Paralympialajin vastuu seuraavilla kolmella alueella: kv
Paralympialajin vastuu seuraavilla kolmella alueella: kv. kilpailu+ SM +maajoukkuevalmennus (n=11) Suomen Ratsastajainliitto Suomen Urheiluliitto Suomen Curlingliitto Suomen Suunnistusliitto Suomen Melonta- ja Soutuliitto Suomen Pöytätennisliitto Suomen Purjehdus ja Veneily Suomen Uimaliitto Suomen Judoliitto Suomen Triathlonliitto Suomen Jousiampujain Liitto

14 Special Olympics -toimintaa ainakin 14 liitossa
Toiminta vakiintunutta, monta seuraa, liitto koordinoi SO-vastuuseura, liitolla turnauksia/kisatuki Yleisurheilu Pöytätennis Lumilautailu Liiton rooli vähäinen/muutama harrastaja/”VAU hoitaa” Salibandy Melonta Golf Triathlon Taitoluistelu Keilailu Ratsastus Judo Jalkapallo Uinti Purjehdus

15 Arvosana VAU+Para tukitoimille?
Arvioi asteikoilla 1-5 kuinka hyödyllisiä seuraavat vammaisurheilun (VAU:n ja Paralympiakomitean) toimenpiteet ovat. Onko niistä apua tai hyötyä liitollesi kun pyritte kehittämään lajisi vammaisurheilua tai palveluja erityisryhmille? 1=ei lainkaan hyötyä/turha, 5= erittäin hyödyllinen ja tarpeellinen.

16 Koulutukset ja konsultointi (n=38)

17 Vammaisille tai erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille/perheille suunnatut palvelut (n=28)

18 Alkuvaiheen tukitoimet urheilijan polulla (n=28)

19 Lajiliittoyhteistyö tapahtumissa (n=33)

20 Tiedotus ja markkinointi (n=35)

21 Muut palvelut/tukitoimet (n=34)

22 Ala- ja yläkouluille suunnatut palvelut (n=30)

23 Lajien välinen yhteistyö (n=33)

24 Yhteenveto Verrattuna 2014 tehtyyn arviointiin (Saari) lajiliittojen palvelut liikkumis- ja toimintaesteisille ihmisille ovat parantuneet ja monipuolistuneet. Yhdenvertaisuuslaki? Lajiliittojen isoimmat kehittämisen paikat: Esteettömyys & saavutettavuus, apuvälineet ja systemaattinen seuranta ja palautteen kerääminen. Vain 15/43 liittoa kokoaa säännöllisesti tietoa seuroissa liikkuvista erityisryhmistä. Selkiyttämistä: ”mistä tässä [integraatiossa] oikein on kyse?” Liitot ja seurat ovat huonosti hyödynnetty potentiaali paikallisissa soveltavan liikunnan tapahtumissa. VAU & Para -tukitoimet pääosin hyvällä tasolla: Ahos, Startti, Liikuntamaa, Akatemia, Löydä oma seura -sivusto, verkkopalvelut, kokeilutapahtumat, neuvonta. Haasteena liittojen moninaisuus: jako a) edistyneempiin//vasta-alkajiin, b) kilpaurheilua //ei-kilpaurheilua toteuttaviin. Moni vastaaja ”ei ole tiedetty”, ”vasta aloitellaan”.

25 Johtopäätökset VAU & Para: yhtenäisempää suunnittelua, viestintää & esim. yhteinen vuosikello, joka sisältää myös koulutukset ja tapahtumat. Vähintään 10 liittoa, jotka hyötyisivät para+SO -tukitoimien yhdistämisestä. Lajiliitot sparraamaan toisiaan erityisasioissa (esim luokittelu, olosuhteet)? Lisää tietoa halutaan: Valtti, JG, opeverkosto, erityiskoulut, erkkaverkosto, yhteiset teemapäivät (rekrytointi), esteettömyys, SOLIA, opiskelijoiden hyödyntäminen, aamukahvit, seminaarit, kolmikanta, yv-konsultointi ja arviointi. Pitkäjänteinen työ kantaa hedelmää (esim. Liikuntamaa).

26 Miten tästä eteenpäin?

27 Lajiliittoyhteistyön askelmerkit 2021/VAU
VAU strategia 2021 tavoite: vuonna 2021 kaikki vammaisurheilulajit ovat ao. lajiliiton katon alla (ruohojuuritasolta huippu-urheiluun). Lajiliittoyhteistyön askelmerkit 2021 = suunnitelma lajiliittointegraation loppuunsaattamiseksi ja kuvaus nykytilasta, sisältäen kaikki lajiliitot. Kootaan nykytilakuvaus (vammaisurheilu, palvelut erityisryhmille) jokaisesta lajista, sovitaan tarvittavat tuki- ja kehittämistoimenpiteet, seuranta, aikataulut ja seurannan vastuut. Ensimmäinen luonnos käsittelyssä alkutalvesta, vastuuhenkilö:

28 Seuraavat stepit + tukitoimia
Syksyn viimeinen aamukahvi torstai ja keväällä 2.3., 6.4. ja klo 9-10. Kansainvälisiä kuulumisia -seminaari iltapäivästä VALO- talolla. Ahos ja Startti DL Liikuntamaa Tampere JG-kisat keväällä Kuortane ja Jyväskylä. Lajiliittojen integraatioseminaarit, touko- ja syyskuu?


Lataa ppt "Aija Saari Tutkimuspäällikkö, LitT"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google