Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

H UUMEET Hurtig Päihdeilmiö. Joka laittomasti valmistaa tai yrittää valmistaa huumausainetta tai viljelee oopiumiunikkoa, kokapensasta tai hamppua.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "H UUMEET Hurtig Päihdeilmiö. Joka laittomasti valmistaa tai yrittää valmistaa huumausainetta tai viljelee oopiumiunikkoa, kokapensasta tai hamppua."— Esityksen transkriptio:

1 H UUMEET Hurtig 2016-2017 Päihdeilmiö

2 Joka laittomasti valmistaa tai yrittää valmistaa huumausainetta tai viljelee oopiumiunikkoa, kokapensasta tai hamppua käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena. tuo taikka yrittää tuoda maahan tai vie tai yrittää viedä maasta tai kuljettaa tai kuljetuttaa huumausainetta myy, välittää, toiselle luovuttaa tai muulla tavoin levittää tai yrittää levittää huumausainetta, tai pitää hallussaan tai yrittää hankkia huumausainetta tai käyttää sitä, on tuomittava huumausainerikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

3

4 Riskitekijöitä huumausaineiden kokeiluun Nuori Kokeilun halu Lähipiirin vähäinen puuttuminen Sosiaalinen paineLähipiirin arvot ja normit Kykenemättömyys kokea mielihyvää selvin päin Luotettavien ja turvallisten ihmissuhteiden puute Geneettinen alttius Huumeiden helppo saatavuus Onnistumisen tunteiden puute (Irti Huumeista ry)

5

6

7

8 K ANNABIS Kannabistuotteilla on niin piristäviä, lamaannuttavia kuin aistiharhoja aiheuttavia vaikutuksia. Kannabistuotteita ovat marihuana, hasis ja hasisöljy. Fyysiset vaikutukset : sydämen lyöntitiheyden nousu, verestävät silmät, suun kuivuminen ja nälkä.

9 K ANNABIKSEN PITKÄAIKAISKÄYTÖN SEURAUKSET Pitkäaikainen käyttö lisää riskiä sairastua skitsofreniaan tai masennukseen. Pitkään ja runsaasti kannabista käyttäneillä henkilöillä on todettu psyykkisiä muutoksia (apatia, haluttomuus kohdata haasteita, kiinnostuksen katoaminen hygieniaan ja seksiin sekä sosiaalisten kontaktien välttely = amotivaatiosyndrooma )

10

11 H UUMEIDEN HISTORIAA Sotien jälkeen heroiinin käyttö lisääntyi. Rintamaoloissa heroiinista oli tullut paljon käytetty lääke yskään ja reumaattisiin kipuihin, mikä johti siihen,että useat siviiliin palanneet miehet jatkoivat sen käyttöä myös sodan jälkeen. Myös amfetamiinia oli käytetty sodassa väsymyksen torjumiseksi.

12 H UUMEET M UOTI - JA IDEOLOGIAVIRTAUKSISSA Ensimmäinen huumeaalto rantautui Helsinkiin 1960-luvulla kansainvälisten virtausten mukana (alku Yhdysvalloissa yliopistojen kampuksilla) Huumeiden käyttö oli osa laajempaa nuorten kulttuurista ja poliittista protestiliikettä. Sen näkyvimmäksi ilmiöksi tuli hippikulttuuri, jonka tunnuksena komeilivat rock, rakkaus ja ruoho. Huumeista tuli muotia.

13 1990-luvun lopulla Suomessa oltiin keskellä toista huumeaaltoa Monien ihmisten suhtautuminen huumeisiin on muuttunut aiempaa myönteisemmäksi. Ilmiönä toinen aaltokin on ollut yleismaailmallinen ja yksi sen tärkeä edellytys on ollut kansainvälisen huumekaupan ja -tuotannon organisoituminen. Kansainväliset muotivirtaukset ja huumeiden käytön laajentuminen underground- ja avantgardepiireistä muun nuorison keskuuteen ovat olleet ilmeisiä tekijöitä.

14 H UUMEIDENKÄYTÖN NYKYTILANNE Huumeiden kokeilu, käyttö ja haitat ovat lisääntyneet 1990-luvulla koko maassa ja erityisesti Etelä-Suomessa sekä pääkaupunkiseudulla Kannabis on yleisimmin käytetty huumausaine Euroopan unionin alueella. Kannabiksen kotikasvatuksen ja käytön lisääntyminen. Suomessa huumeiden käytöstä aiheutuneet ongelmat eivät ole saavuttaneet samanlaisia mittasuhteita kuin muualla Euroopassa Muuntohuumeiden vyöry markkinoille ja levitys netin kautta.

15 H UUMEET LIITTYVÄT JUHLIMISKULTTUURIIN Huumeiden käyttö liittyy ennen kaikkea juhlimiseen sekä viikonloppuna tapahtuvaan irtiottoon arjesta. Huumeiden käyttö on usein tarkoin suunniteltua, ja aineet sekä niiden määrät valitaan itselle sopiviksi. Kyseessä voi olla huumeiden käytön liberalisoituminen, globalisoituminen, tiedon saatavuuden lisääntyminen tai kaikki ne yhdessä

16 H UUMAUSAINEET = narkoottisia aineita, joita käytetään mielialaan kohdistuvien vaikutuksien vuoksi ilman lääketieteellistä aihetta Jaetaan kolmeen pääryhmään: 1 ) Keskushermostoa lamaannuttavat 2 ) Keskushermostoa kiihdyttävät aineet 3 ) Hallusinogeenit fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista aiheuttavat voimakasta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta käyttäjälle.

17 H UUMEIDEN PÄÄRYHMÄT

18 K UINKA MIELIHYVÄAISTIMUS SYNTYY ? Kuinka päihteet tuhoavat mielihyväreseptorien oman toiminnan Huumausaineiden vaikutukset vaihtelevat aineesta riippuen (OTE s.122  ) Keskushermostoa kiihottavat: amfetamiini, kokaiini, crack.. Keskushermostoa lamaannuttavat: opiaatit, heroiini, alkoholi Aistiharhoja aiheuttavat: LSD, PCP, sienet Vaikutus vaihteleva: lääkkeet, kannabis Vaikutus riippuu siitä, millaisessa mielentilassa ainetta käytetään. Myös se, käytetäänkö ainetta yhdessä muiden päihteiden kanssa ja se, onko käyttäjä ensikertalainen vai kokenut käyttäjä, muokkaavat päihteen vaikutusta. Huumeidenkäyttäjän arkea

19 Huumeiden kokeiluun ja ongelmakäyttöön liittyvät asiat Tilapäiset vaikeudet (kotona koulussa jne.) Tietämättömyys haitoista Taloudellinen turvattomuus Asunto-ongelmat Sopeutumisvaikeudet Eristäytyminen, syrjäytyminen Riippuvuus Ajautuminen rikoksiin Mielenterveysongelmat Ihmissuhdeongelmat Pako arjesta Uhma Kavereiden esimerkki Uteliaisuus ja kokeilunhalu KOKEILU ONGELMA KÄYTTÖ

20

21 TEE TAULUKKO: Kokoa paperille huumausaineen 1) käyttötapa 2) vaikutus ja 3) haitat 1) kannabistuotteet 2) amfetamiini 3) ekstaasi 4) kokaiini 5) heroiini

22

23

24 Y LEISIMMÄT PÄIHTEET S UOMESSA Päihdeluokka (luokkaan kuuluvat aineet) LempinimetKäyttötapaVaikutus Tupakka (savukkeet, sikarit, nuuska) RöökiPolttaminen, verenkiertoon imeyttämine n suun kautta Kiihdyttää keskushermostoa ja supistaa verisuonia. Poistaa nälän tunnetta Kannabistuotteet (hasis, marihuana, kannabisöljy) Kukka, laatta, myssy, hasa, mari, pilvi, ruoho Polttaminen, nieleminen Lamaannuttaa keskushermostoa. Ahdistuksen tai mielihyvän kokemuksia. Puheliaisuus, aktiivisuus tai sisäänpäin kääntyminen

25 Y LEISIMMÄT PÄIHTEET S UOMESSA Päihdeluokka (luokkaan kuuluvat aineet) Lempini met KäyttötapaVaikutus Alkoholit (Etyylialkoholi eli etanoli) Viina, punssi, viinas NieleminenPuheliaisuus, iloisuus. Suorituskyvyn ja arvostelukyvyn lasku, liikkeiden säätely, reaktioaika ja kipukynnys heikkenevät Opiaatit (heroiini, morfiini) Hepo, polle Suonensisäinen käyttö, polttaminen, nuuskaus Voimakas hyvänolontunne, mistä seuraa jännitystilojen ja ahdistuneisuuden laukeaminen

26 Y LEISIMMÄT PÄIHTEET S UOMESSA PäihdeluokkaLempini met KäyttötapaVaikutus Kokaiini Free base, crack Polttaminen, nuuskaaminen, suonensisäinen käyttö Voimakas hyvänolontunne, kiihtyneisyys, nälän tunne katoaa Liuottimet (esim. butaani, bensiinituotteet, liimat, lakat) Hengitys, haistelu Sekavuus, tokkuraisuus, aistiharhat, pahoinvointi, itsekontrolli häviää Lääkkeet (esim. neuroleptit, barbituraatit) Riippuu lääkkeestä. Esim. subu, bentso, pami NieleminenUseita erilaisia vaikutuksia riippuen aineesta ja yhdistelmästä

27 Ota kantaa Vaaratonta huumetta ei ole olemassa. Huumeiden kokeiluun liittyy aina riski. Huumausaineet aiheuttavat aina jonkinlaista riippuvuutta. Huumeruiskujen vaihtopaikka tulisi perustaa jokaiseen kuntaan. Huumetestit jokaiseen kouluun ja työpaikkaan pakollisiksi. Narkomaaniäidit tulisi pakottaa hoitoon. Huumeet tulisi laillistaa.

28 KANNABIS Huumetta aivoille: Kannabis yrttien paholainen vai taikajuoma (2009)osa ⅕, osa ⅖, osa ⅗, osa ⅘ ja osa 5/5 (kesto 50 min).osa ⅕osa ⅖osa ⅗osa ⅘osa 5/5 Seuraavalla tunnilla pohdimme kannabiksen laillistamista ja siihen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Poimi dokumentista ajatuksia eettistä tarkastelua varten. Millä perusteella kannabis tulisi laillistaa ja millä perusteella ei.

29 KANNABIKSEN LAILLISTAMISEN EETTISTÄ POHDINTAA Eettinen ristiriita? Keiden osapuolien osalta asiaa olisi hyvä tarkastella? Mitä seurauksia laillistamisesta voisi olla, ja kenelle? Nimeä eettisiä periaatteita, sääntöjä ja normeja joiden valossa laillistamista voidaan?

30 P OHTIKAA PIENRYHMISSÄ 1. Miten huumeet vaikuttavat yhteiskuntaan? 2. Missä tilanteissa sinulle saatetaan tarjota huumeita? Miten voit kieltäytyä? 3. Mikä saa aloittamaan huumeiden käytön? 4. Miten huumeiden käytön aloittamista voitaisiin ehkäistä? Mieti keinoja. 5. Mitä keinoja olisi vaikuttaa huumeita käyttävään ystävääsi, jotta hän lopettaisi? 6. Kuka olisi ”paras” huumevalistaja? Miksi?

31 Huumeiden kokeilu Tilapäiset vaikeudet esim. koulussa tai kotona Kaveripiirin huumeiden käyttö Tietämättömyys vaaroista Tupakointi Helppo huumeiden saatavuus Vanhempien välinpitämättömyys Uteliaisuus ja kokeilunhalu Perheessä on käytetty tai käytetään huumeita Uhma Pako arjesta Mielenterveysongelmat Ihmissuhdeongelmat Eristäytyminen ja syrjäytyminen Ajautuminen rikoksiin

32 32 Huumeiden haitat Yhteiskunta - Läheiset -

33 33 Kannabiksen haitalliset välittömät vaikutukset ahdistuneisuus, paniikkioireet ja vainoharhaisuus erityisesti kannabista aiemmin käyttämättömillä henkilöillä kognitiivisen suorituskyvyn – erityisesti huomiokyvyn ja muistin – häiriöt psykomotorisen toimintakyvyn häiriöt ja mahdollisesti lisääntynyt onnettomuusriski liikenteessä lisääntynyt psykoottisten oireiden todennäköisyys henkilöillä, joilla on ollut psykoottisia oireita tai lähisuvussa on psykoottisuutta raskaudenaikainen käyttö lisää ennenaikaisen synnytyksen ja vajaapainoisen lapsen syntymisen riskiä.

34 Kannabiksen haitalliset pitkäaikaisvaikutukset Tutkimustieto vuosia kestävästä runsaasta päivittäisestä käytöstä on edelleen puutteellista. Todennäköisesti tärkeimpiä haittavaikutuksia ovat seuraavat: polttamiseen liittyvät hengitysteiden sairaudet kuten krooninen keuhkoputkentulehdus ja pahanlaatuisia muutoksia edeltävät histopatologiset hengitysteiden limakalvomuutokset kannabisriippuvuus (vaikeus hallita kannabiksen käyttöä) kognitiivisten toimintojen – erityisesti huomiokyvyn ja muistin – lievät häiriöt kognitiiviset toiminnat korjaantuvat tai mahdollisesti jäävät pysyvästi aiempaa heikommiksi kannabiksen käytön loputtua.

35 35 Päihteidenkäytön haitat Haitat yksilölle Erityisesti nuoreen käyttäjään kohdistuvat haitat Pitkäaikais- käytön haitat Haitat lähimmäisille Haitat yhteis- kunnalle Kustan- nukset yhteis- kunnalle Tupakka Alkoholi Huumeet

36 Y HTEENVETOA NUORTEN PÄIHTEIDEN KÄYTÖSTÄ : Nuorten alkohlin käyttö on kaiken kaikkiaan vähentynyt vuosina 1995- 2011. Humalajuominen on kuitenkin suhteellisen korkealla tasolla Vuosien 2007 ja 2011 välillä: Kannabiksen käyttö on lisääntynyt Alkoholin ja pillereiden yhteiskäyttö on lisääntynyt Tyttöjen haistelukokeilut ovat yleistyneet Tupakoinnin laskeva trendi on pysähtynyt Nuuskan käyttö on lisääntynyt voimakkaasti erityisesti poikien keskuudessa Edelleen tarvetta ehkäisevälle työlle!

37 Mun tekis ihan sikana mieli kokeilla kannabista. Olen 15- vuotias ja olen yrittänyt kavereiden kans selvittää, mistä sitä sais. Olen myös kuullut, että se ei ole niin vaarallista kuin alkoholi, eikä siihen voi jäädä koukkuun. Olenko oikeassa? Kannabis on huume, eikä turvallista huumetta ole olemassakaan. Jotkut kannabiksen haittavaikutukset eivät välttämättä tule heti esille tai käyttäjä ei itse niitä huomaa. Lisäksi kannabis vaikuttaa eri henkilöihin hyvin eri tavalla. On myös hyvä muistaa, että kannabis on laiton huume ja että sen käyttö ja hallussapito on rikos. Säännöllinen kannabiksen käyttö vaikuttaa keskittymiskykyyn ja huonontaa lähimuistia. Se voi tehdä koulunkäynnistä ja opiskelusta erittäin vaikeaa, koska asiat eivät pysy mielessä ja keskittyminen saattaa tuntua ylivoimaiselta. Kannabis voi aiheuttaa lisäksi väsymystä, masentuneisuutta ja paniikkihäiriöitä. Nuorena aloitettu kannabiksen käyttö lisää riskiä sairastua vakavaan ahdistukseen ja skitsofreniaan. Jotkut tulevat riippuvaiseksi kannabiksen tuomaan olotilaan saman tien tai pikkuhiljaa.


Lataa ppt "H UUMEET Hurtig Päihdeilmiö. Joka laittomasti valmistaa tai yrittää valmistaa huumausainetta tai viljelee oopiumiunikkoa, kokapensasta tai hamppua."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google