Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Aikaisemmin kysyttyä Käsite: Klamydia (kevät 2007) Mitä klamydia tapauksia ja raskauden keskeytyksiä kuvaavat luvut kertovat nuorten ja nuorten aikuisten.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Aikaisemmin kysyttyä Käsite: Klamydia (kevät 2007) Mitä klamydia tapauksia ja raskauden keskeytyksiä kuvaavat luvut kertovat nuorten ja nuorten aikuisten."— Esityksen transkriptio:

1 Aikaisemmin kysyttyä Käsite: Klamydia (kevät 2007) Mitä klamydia tapauksia ja raskauden keskeytyksiä kuvaavat luvut kertovat nuorten ja nuorten aikuisten seksuaaliterveyden kehityksestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä? (syksy 2007) Vertaile raskauden ehkäisymenetelmiä ja niiden raskautta ehkäisevää vaikutustapaa. (syksy 2007) Käsite: Transseksuaalisuus ( syksy 2008) Kuvaile lapsettomuuden syitä ja hedelmöityshoitokeinoja (syksy 2008) Alkoholi, tupakka ja raskaus (syksy 2009) Pohdi raskauden keskeyttämistä eettisestä näkökulmasta (kevät 2010) Tarkastele seksuaalista suuntautumista ja sukupuoli - identitettiä psyykkisen terveyden näkökulmasta (kevät 2011)

2 TE4 Seksuaaliterveys Hurtig 2016

3 Keskeiset sisällöt Seksuaalisuuden ulottuvuudet -biologinen, fysiologinen, emotionaalinen… Seksuaalioikeudet Seksuaalisuuden ilmenemismuodot -Seksuaalivähemmistöjen oikeudet Sukupuolitaudit -Klamydia -HIV/AIDS Ehkäisymenetelmät -teho, vaikutus, sopivuus… Hyvä parisuhde Abortti Seksuaalisuuden kehittyminen -Median vaikutus Vanhemmuus, perhe -Vanhemmuuden roolit -Lapsiperheen etuudet -Raskaus, äitiys, isyys Lapsettomuus -Hedelmöityshoidot Seksuaalirikokset/-rikoslaki -Seksuaalinen väkivalta Seksuaalisuuden eettiset pohdinnat -Ehkäisy, abortti, hedelmöityshoidot, samaa sukupuolta olevien parisuhde, adoptio-oikeus..

4 Seksuaaliterveys = seksuaalisuuteen liittyvän 1) fyysisen, 2)emotionaalisen, 3) psyykkisen ja 4) sosiaalisen hyvinvoinnin tila (WHO) 1) kyky nauttia seksuaalisuudesta 2) mahdollisuus välttää hyväksikäyttö, painostus ja ahdistelu 3) suojautuminen sukupuolitaudeilta 4) onnistunut raskauksien suunnittelu 5) oikeus tietoon

5 Seksuaalisuus Olennainen osa jokaisen ihmisen persoonallisuutta Ihmisen perustarpeita kaipuu ja halu läheisyyteen, tunteiden ilmaisuun ja mielihyvän kokemiseen Seksuaalioikeudet ovat maailmanlaajuisia ihmisoikeuksia, jotka perustuvat jokaiselle ihmiselle kuuluvaan vapauteen, arvoon ja tasavertaisuuteen → oppikirjan sivu 69

6 Seksuaalisuuteen vaikuttavat: 1.biologiset 2.psykologiset 3.sosiaaliset 4.taloudelliset 5.poliittiset 6.eettiset 7.historialliset 8.uskonnolliset tekijät.

7 SEKSUAALIOIKEUKSIEN KEHITTYMINEN SUOMESSA Aikajana seksuaalioikeuksien kehittymisestä SuomessaAikajana seksuaalioikeuksien kehittymisestä Suomessa

8 Raskauden ehkäisy Yo-tehtävä syksy -07: Vertaile raskaudenehkäisymenetelmiä ja niiden raskautta ehkäiseviä vaikutustapoja.

9 1. Hormonaaliset ehkäisymenetelmät Yhdistelmäehkäisypilleri (sisältää estrogeenia ja progestiinia) Ovulaatio estyy. Kohdunkaulan lima muuttuu paksuksi ja tahmeaksi – siittiöiden kulku vaikeutuu Minipilleri (sisältää progestiinia) Kohdunkaulan lima muuttuu paksuksi ja tahmeaksi, minkä takia siittiöiden kulku vaikeutuu Ehkäisyrengas (sisältää progestiinia) Estää munasolun kasvun ja irtoamisen Hormonikierukka (sisältää progestiinia) Kohdunkaulan lima paksuuntuu, mikä vaikeuttaa siittiöiden kulkua. Estää munasolun kiinnittymisen. Ehkäisylaastari (sisältää progestiinia) Estää munasolun irtoamisen Jälkiehkäisytabletti (sisältää progestiinia) Estää ovulaation, munasolun kulun ja kiinnittymisen. Käytetään ehkäisyn jo petettyä.

10 2. Estomenetelmät KondomiEstää siemennesteen pääsyn emättimeen. Suojaa myös sukupuolitaudeilta. Spermisidit (vaahdot, geelit, voiteet ja puikot) ja ehkäisysieni Muodostavat emättimeen suojaavan kerroksen, mikä hidastaa siittiöiden liikettä ja tuhoaa niitä. 3. Ei-hormonaalinen ehkäisy KuparikierukkaMuuttaa kohdun limakalvoa ja estää munasolun kiinnittymisen SterilisaatioMiehen siemenjohdin tai naisen munanjohtimet katkaistaan tai tukitaan 4. Luonnonmukainen ehkäisy Keskeytetty yhdyntäSiitin otetaan pois emättimestä ennen siemensyöksyä. Menetelmä ei ole luotettava. RytmimenetelmäYhdynnästä pidättäytyminen munasolun irtoamisen aikaan

11 Sukupuolitaudit Sukupuolitautien yleisin oire on oireettomuus. Myös oireeton taudinkantaja tartuttaa tautia. Myös oireeton taudinkantaja voi saada pahoja jälkiseurauksia taudista. Oireiden ilmaantuminen saattaa viedä kuukausia, jopa vuosia. Ehkäisyvälineistä ainoastaan kondomi suojaa sukupuolitaudeilta.

12 Sukupuolitaudit: täytä taulukko! -Virusten aiheuttamia -Kondylooma -Herpes -HIV -Bakteerien aiheuttamia -Klamydia -Tippuri -Kuppa HPV (Human Papilloma Virus) -Jopa 80%:lla väestöstä, osa jää kantajaksi -Yleensä täysin oireeton -Kymmeniä erilaisia -Osa viruskannoista lisää syöpäriskiä -Oireet voidaan poistaa, virusta ei

13 Klamydia (chlamydia trachomatis –bakteeri) -Nuorten yleisin sukupuolitauti -n.14 000 (v.-07) -Suurin osa tapauksista 15-24 vuotiailla -Usein täysin oireeton tai oireet epämääräisiä -Kirvelyä virtsatessa -Kutinaa -Virtsaputken-/kohdunkaulantulehdus (N) -Veristä vuotoa/valkovuotoa (N) -Hoitamattomana voi aiheuttaa hedelmättömyyttä, kohdunkaulan syöpää, tulehduksia -Todetaan viljelyllä, hoidetaan antibiooteilla

14 Pelataan Kahoot-peliä! Aiheena on raskauden ja sukupuolitautien ehkäisy. Ota puhelimesi esille ja odota opettajan ohjeita. https://create.kahoot.it/?_ga=1.95731612.16300 71774.1438979481#quiz/18c0ad8a-efd6-40a1- ac98-d0342f4a9705/donehttps://create.kahoot.it/?_ga=1.95731612.16300 71774.1438979481#quiz/18c0ad8a-efd6-40a1- ac98-d0342f4a9705/done

15 Tehtävä: Lähde: Tilastokeskus Suomessa perheen perustamisikä nousee koko ajan ja perheisiin syntyy keskimäärin 1,8 lasta. Pohdi syitä verrattain korkeaan perheen perustamisikään ja pieniin lapsilukuihin.

16 Suomessa syntyneiden henkilöiden adoptiot 1986–2010 Lähde: Tilastokeskus

17 Tehtävä: Vertaile vanhemmuuteen kasvua normaalisti alkaneen raskauden ja adoption välillä. Tutustu oppikirjan sivujen 79-80 kautta erilaisiin lapsettomuushoitoihin.

18 Lapsettomuus Tahaton / haluttu lapsettomuus Hoidot aloitetaan vuoden jälkeen, yli puolet yksityisesti > Hyviä hoitomenetelmiä Syitä molemmissa, 10 % syytä ei löydy  Miksi lapsettomuus on lisääntynyt? - hedelmällisyys ja ikä - muita mm. yli- ja alipaino, stressi, päihteet, työkeskeisyys

19 Hedelmöityshoidot Ovulaation induktio Keinohedelmöitys eli IUI (IntraUterine Insemination) Koeputkihedelmöitys eli IVF (In Vitro Fertilisaatio) Mikroinjektio eli ICSI (IntraCytoplasmic Sperm Injektion) Munasolun/siittiöiden luovutus

20 Ovulaation induktio (munarakkulan kypsytyshoito) Käytetään munasolun irtoamisen häiriöissä. Hormonihoidon avulla pyritään varmistamaan munarakkulan kehitys ja irtoaminen. Hoidossa pyritään yhden munarakkulan kypsytykseen ja siksi käytetään pienintä mahdollista lääkeannosta. Hoitona käytetään tapauksesta riippuen tablettimuotoista tai pistoksena annettavaa hormonilääkitystä. Yhdyntä on tärkeää ajoittaa ovulaation ajankohtaan (voidaan käyttää apuna apteekista saatavaa ovulaatiotestiä).

21 Inseminaatio (keinohedelmöitys, IUI) Pesty sperma (parhaiten liikkuvat siittiöt erotetaan muista pesemällä) ruiskutetaan kohtuonteloon. Hoito on tärkeää ajoittaa ovulaatioajankohtaan (luonnollista kiertoa seuraamalla tai hormonihoidon avulla, ajoituksessa voidaan käyttää apuna myös ultraäänitutkimusta). Inseminaatiossa voidaan käyttää parin omia tai luovutettuja siittiöitä.

22 Koeputkihedelmöitys (IVF) Munasarjoista kerätyt munasolut hedelmöitetään kehon ulkopuolella (kerätyt munasolut ja siemennesteestä erotellut parhaiten liikkuvat siittiöt laitetaan viljelymaljalle). Alkioiksi jakautuneet hedelmöityneet munasolut siirretään kohtuun kehittymään. Ylimääräiset alkiot voidaan pakastaa myöhempiä hoitokertoja varten. Koeputkihedelmöitys on nykyisin tehokkain ja yleisimmin käytetty lapsettomuuden hoitomenetelmä. Ensimmäinen koeputkilapsi syntyi vuonna 1978.

23 Mikrohedelmöitys (ICSI) Käytetään koeputkihedelmöityksen yhteydessä, jos miehellä on vähän siittiöitä tai ne ovat heikkolaatuisia. Mikrohedelmöityksessä siittiö ruiskutetaan suoraan munasolun sisään ohuella lasineulalla (munasolut kerätään kuten normaalissa koeputkihedelmöityksessä). Tarvittavat siittiöt voidaan ottaa suoraan miehen kiveksistä, lisäkiveksistä tai siemenjohtimista ohutneulanäytteellä. Mikroinjektio on tärkeä miehestä johtuvan lapsettomuuden hoitomuoto.

24 Lahjasukusoluhoidot Lahjoitettuja munasoluja voidaan käyttää, jos naiselle ei ole apua muista lapsettomuushoidoista (esimerkiksi jos munasarjat eivät tuota munasoluja tai ne on jouduttu poistamaan) tai jos perinnöllisten sairauksien riski on suuri. Lahjoitettuja munasoluja voi saada vapaaehtoisilta luovuttajilta tai koeputkihedelmöityspotilailta, jotka luovuttavat ylimääräiset munasolunsa. Munasolun luovuttajan on käytävä läpi sama hormonihoito ja seuranta kuin koeputkihedelmöitystä tehtäessä. Menetelmän onnistumiseksi kuukautiskierron on oltava samassa vaiheessa luovuttajalla ja vastaanottajalla. Tarvittaessa myös vastaanottajan elimistö valmistetaan vastaanottamaan alkio hormonihoidon avulla.

25 Tehtävä: who:n kartta kuvaa äitiyskuolleisuuden eroja vuonna2013 Kuolleisuuserot ovat suuria. Analysoi näitä eroja ja pohdi, mistä ne johtuvat.

26 Harjoitustehtäviä a) Mikä merkitys kansalaisjärjestöillä on väestön terveyden edistämistyössä? b) Terveydenhuoltojärjestelmä Suomessa c) Mitkä ovat potilaan oikeudet terveydenhuollon asiakkaana d) Mitkä ovat kouluterveydenhuollon tärkeimmät tehtävät? Miten kouluterveydenhuollon toimintaa voisi tulevaisuudessa kehittää? e) Pohdi syitä suomalaisten sosiaaliluokkien välisiin terveyseroihin ja mieti, miten yhteiskunta voisi toimillaan edistää terveyserojen kaventumista. f) Pohdi yksityisen sektorin merkitystä terveydenhuollon palveluiden tarjoajana g) Millaisia yhteiskunnan tukia/avustuksia sairastavan ihmisen on mahdollista saada

27 Tehtävä: Kerro neuvolan tehtävistä ja pohdi, kuinka sitä tulisi jatkossa kehittää.

28 Äitiysneuvola Turvaa äidin, sikiön ja perheenjäsenten terveyden Raskaudenaikaisten häiriöiden ehkäisy, varhainen huomiointi ja hoitoonohjaus Vanhemmuuden ja perhe-elämän tukeminen 3-4 x lääkärillä, 10-15 x terveyden-hoitajalla Neuvolakäynnit vapaaehtoisia > kävijä oikeutettu äitiyspakkaukseen tai äitiysavustukseen (140€) (lähes ainoa laatuaan maailmassa)

29 Lastenneuvola Syntyneen lapsen kehityksen, kasvun ja hyvinvoinnin seuranta Perheelle tuki kasvatustehtävässä Rokotukset Sairauksien ja häiriöiden mahdollisimman varhainen toteaminen ja hoitoon ohjaus 15-20 x ennen kouluikää +Perhesuunnitteluneuvola +Perheneuvola

30 Abortti Suomessa tehdään n.10 000 aborttia vuodessa. Eniten abortteja tehdään 20-29 -vuotiaille. Pääosa (noin 90 %) keskeytyksistä maassamme tehdään sosiaalisin perustein. Näissä tilanteissa perhesuhteilla, taloudellisella tilanteella, työtilanteella, asumisella, tulevaisuudensuunnitelmilla on vaikutusta asian ratkaisuun.

31 Alle 30-vuotiaiden raskaudenkeskeytykset ikäryhmittäin tuhatta vastaavan ikäistä naista kohti 2000-2007 (Stakes).

32 Raskauden kesto lasketaan viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Yhden lääkärin päätöksellä keskeytys voidaan tehdä ennen 12. raskausviikon täyttymistä, jos nainen on alle 17-vuotias tai yli 40-vuotias tai hän on synnyttänyt neljä lasta. Kahden lääkärin lausunto tarvitaan, kun keskeytys tehdään ennen 12. raskausviikon täyttymistä tilanteissa, joissa lapsen synnyttäminen ja hoito olisivat naiselle huomattava rasitus, kun raskaaksi tuloon liittyy rikos tai jos äidin tai isän sairaus vakavasti rajoittaa heidän kykyään hoitaa lasta Keskeytys voidaan tehdä myöhemmin Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen luvalla ennen 24. raskausviikkoa erittäin raskauttavasta syystä esim. sikiöllä on vaikea poikkeavuus. Abortti on raskauden kestoajasta riippumatta mahdollinen jos raskauden jatkuminen vaarantaa naisen hengen.

33 Kaavinta eli kirurginen raskauden keskeytys Toimenpiteeseen kuuluu kohdunkaulan laajennus ja kohtuontelon imukaavinta. Toimenpide tehdään nukutuksessa. Yleensä päiväkirurginen toimenpide. Kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin sisältyy aina pieni riski. Lääkkeellinen raskauden keskeytys 2 eri lääkettä 1-3 päivän välein. 1)Mifepristoni estää raskauden jatkumiselle välttämättömän keltarauhashormonin vaikutuksen kohdussa. 2)Prostaglandiini käynnistää kohdun supistelun ja tyhjenemisen. (emättimeen) Verinen vuoto kestää n. 1-2 viikkoa.

34 Komplikaatioitta sujuneella raskaudenkeskeytyksellä ei ole todettu naisen hedelmällisyyttä heikentävää vaikutusta.

35 Maailmalla Uutiset, 30.1.2009 Global.Finland Abortin täyskielto kuolemantuomio Nicaraguan naisille. Nicaraguassa raskaana olevien naisten merkittävin kuolemansyy on ollut puoskarin tekemä abortti. Teiniraskaudet ovat yleisiä Nicaraguassa (YK:n väestöohjelman mukaan 30 prosenttia raskaana olevista naisista on teinejä Nicaraguassa). Gutiérrez Soraisen mukaan abortti on kielletty melkein koko Latinalaisessa Amerikassa, mutta lainsäädäntö ja asenteet vaihtelevat maittain. ”Miehet päättävät edelleen naisen kehosta”

36 Kaleva 13.10.2009 Perun piispat vastustavat aborttia myös raiskaustapauksissa Eteläamerikkalaisen Perun roomalaiskatoliset piispat eivät hyväksy aborttia edes raiskauksen uhreille tai tapauksissa, joissa sikiöllä on vaurioita. Maan piispainkokous on tyrmännyt aborttilakiesityksen "kuolemantuomiona" sikiöille. "Oikeus elämään alkaa jo hedelmöittymisestä lähtien. Yritykset oikeuttaa sairaiden tai vammaisten lasten eliminointia osoittavat vain meidän vaikeuksiamme hyväksyä sairaita ihmisiä", piispat sanovat. Piispainkokous katsoo, ettei aborttia voi hyväksyä myöskään äidin hengen pelastamiseksi. Käsitys, jonka mukaan äidin henki olisi kalliimpi kuin hänen lapsensa, on mielivaltainen ja väärä, piispat sanovat.

37 POHDINTAA !! LASTEN SEKSUAALIOIKEUDET: ▫Mitä on lasten seksuaalinen hyväksikäyttö? ▫Onko tataari-, muslimi-, ja juutalaispoikien ympärileikkaus seksuaalista väkivaltaa? ▫Mistä johtuu katolisen kirkon laajamittainen lasten hyväksikäyttö? PORNO: ▫Mitä on porno? ▫Mitä vaikutuksia pornolla voi olla ihmiseen? ▫Voisiko terveystiedon opettaja käyttää pornoa oppimateriaalina? PROSTITUUTIO: ▫Mitä on prostituutio? ▫Pitäisikö seksipalveluiden myynnin ja oston olla laillista? SEKSUAALINEN HYVÄKSIKÄYTTÖ ▫Mitä on seksuaalinen hyväksikäyttö? ▫Voiko raiskatuksi joutuminen olla uhrin syy?

38 Prostituutio suomessa Suomen lain mukaan seksipalvelujen myyminen ja ostaminen ovat sallittuja, mutta toisen prostituutiosta hyötyminen on kriminalisoitu. = kiellettyjä ovat bordellit ja kaikki seksipalveluiden markkinointi ja organisointi, josta hyötyy taloudellisesti useampi kuin yksi henkilö Prostituoidulla ei ole laillisen elinkeinonharjoittajan asemaa. Seksipalveluiden osto alle 18-vuotiaalta on kielletty Prostituutioon liittyy: rikollisuus, harmaa talous, verojen kierto, painostaminen, pakottaminen, väkivalta, paritus, ihmiskauppa, vastentahtoinen prostituutio, syrjintä, leimautuminen, terveydelliset ongelmat Järjestyslaki kieltää seksipalveluiden ostamisen ja myymisen yleisellä paikalla

39 Harjoituskysymyksiä a) Tarkastele median vaikutusta seksuaalisuuteen ja seksuaaliseen käyttäytymiseen b) Mihin etuuksiin perheellä/vanhemmilla on oikeus lapsen syntyessä ja kasvaessa c) Tarkastele seksuaalista hyväksikäyttöä eri näkökulmista. d) Mitkä ovat sinun seksuaalioikeutesi? e) Kuvaile hyvän parisuhteen eri ilmenemismuotoja ja tunnusmerkkejä. f) Tarkastele vanhemmuuden eri rooleja g) Tarkastele adoptiota eri näkökulmista

40 Lapsiperheen etuudet (Kela) (s.88-89) Äitiysavustus: äitiyspakkaus tai 140 e Äitiysraha Vanhempainraha / vanhempainvapaa Isyysraha Hoitovapaa Kotihoidon tuki / yksityisen hoidon tuki Lapsilisä Korkoavustus Elatustuki Toimeentulotuki Asumistuki Lapsen hoitotuki Erityishoitoraha Omaishoidontuki sotilasavustus

41 Seksuaalirikokset Seksuaalista hyväksikäyttöä on esim. tirkistely, itsensä paljastelu, sukuelinten koskettelu, lapsen/nuoren johdattelu aikuisen sukuelinten kosketteluun, raiskaus, pornofilmien näyttäminen lapselle/nuorelle ym. jos koet jonkin asian seksuaaliseksi ahdisteluksi, silloin se on sitä. Seurauksena paljon erilaisia ongelmia (psykologisia, sosiaalisia, seksuaalisia ja fyysisiä) Rikoslaki määrittelee seksuaaliseksi hyväksikäytöksi sukupuoliyhteyden alle 16-vuotiaan kanssa, tai sellaisen koskettelun ja seksuaalisenteon, mikä voi vahingoittaa lapsen/nuoren kehitystä.

42 Nuorten seksuaalioikeuksia ovat: 1. Oikeus elämään 2. Oikeus nauttia seksuaalisuudesta 3. Oikeus tietoon seksuaalisuudesta 4. Oikeus suojella itseään ja tulla suojelluksi 5. Oikeus seksuaaliterveydenhuoltoon 6. Oikeus osallistua

43 Rakkauden rakennusaineet Psyykkinen läheisyys ▫Sielun kumppanuus ▫Yhteiset arvot ▫Toisen ja itsensä kunnioittaminen ja arvostaminen Fyysinen läheisyys: ▫Intohimo ▫Seksuaalinen vetovoima ▫Hellyys ▫Suukottelu Sitoutuminen ▫Rehellisyys ▫ Luottamus ▫ Huolenpito ja vastuu Henkinen kasvu ja kehitys ▫Mahdollisuus käyttää omia kykyjään ja luovuuttaan ▫Hyväksyy iän tuomat muutokset kehossa ja käyttäytymisessä osana elämää

44 Vanhemmuuden roolikartta Elämän opettaja Ihmissuhde- osaaja Rajojen asettaja Huoltaja Rakkauden antaja (Varsinais-Suomen Lastensuojelukuntayhtymän vanhemmuuden roolikartan pohjalta)

45 Adoptio Vanhemman oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät, sukunimi, perintöoikeus, peruuttamaton (biologisen lapsen asema) Neuvontaa sekä adoptioon antavalle että adoptoivalle perheelle 8 viikon harkinta-aika adoptioon antavalla Isän lupa, jos avioliitto tai isyys tunnustettu 25 vuotta, ei yläikärajaa (mitä huomioitava kuitenkin?) Voi viedä vuosia (neuvonta, odotus) Ulkomainen adoptio

46 Ajankohtaista Kaksi samaa sukupuolta olevaa 18 v. täyttänyttä henkilöä voi rekisteröidä parisuhteensa ja saada pääsääntöisesti samat oikeudet ja velvollisuudet kuin avioliiton solmivat mies ja nainen. Hedelmöityshoitolaki sallii hedelmöityshoitojen antamisen avio- ja avopareille, naispareille ja itsellisille naisille Adoptiolaki mahdollistaa homo- ja lesboperheiden sisäisen adoption (rekisteröidyssä parisuhteessa elävä henkilö adoptoi kumppaninsa biologisen lapsen) naispari voi hankkia yhteisen lapsen esimerkiksi keinohedelmöityksellä. Tällöin syntyneellä lapsella on juridisesti vain yksi vanhempi Ulkoinen adoptio, eli lasten adoptoiminen perheen ulkopuolelta, esimerkiksi kansainvälisesti, on edelleen lain mukaan kielletty.


Lataa ppt "Aikaisemmin kysyttyä Käsite: Klamydia (kevät 2007) Mitä klamydia tapauksia ja raskauden keskeytyksiä kuvaavat luvut kertovat nuorten ja nuorten aikuisten."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google