Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KSHJ:N TILANNEKATSAUS 18.3.2011 Opintoasiainpäivät Tuula Maijanen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KSHJ:N TILANNEKATSAUS 18.3.2011 Opintoasiainpäivät Tuula Maijanen."— Esityksen transkriptio:

1 KSHJ:N TILANNEKATSAUS 18.3.2011 Opintoasiainpäivät Tuula Maijanen

2 Taustalla VM:n Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma (SADe): tavoitteena, että 2013 mennessä kansalaisten ja yritysten sähköinen asiointi kattaa kaikki keskeiset palvelut. Kattaa 5 palvelukokonaisuutta, joista OKM vastaa Oppijan palvelukokonaisuuden (mm. hakeutujan palvelut) toteuttamisesta. RAKETTI-OPI (mm. yhteiset kansalliset tietojärjestelmät) ja RAKETTI-XDW (korkeakoulujen yhteinen tietovarasto)

3 KSHJ:n kehittäminen mahdollistettava yo- ja amk-sektorien yhteishaku ja –valinta oltava tarjolla hakijan tarvitsema koulutustarjontatieto sekä hakujärjestelmä samassa oltava käytettävissä kevään 2013 yhteishaussa OKM käynnistänyt hankkeen, jonka on tuotettava koulutustiedon verkkopalvelu, asiakaspalveluratkaisu, palvelukeskeinen arkkitehtuuri sekä kokonaisuuden käyttöpalvelu OKM vastaa hankkeen resurssoinnista ja ohjauksesta (asetettu kehittämisryhmä ja ohjausryhmä 31.5.2014 saakka) OPH vastaa korkeakoulujen sähköisen hakujärjestelmän uudistamisen kokonaisuudesta, hankkeessa tarvittavan henkilöstön rekrytoinnista, kehittämisen linjauksista, aikatauluista

4 Missä nyt mennään? hanke käynnistynyt esiselvityksellä, jossa tavoitteena löytää yhteinen tahtotila järjestelmän toiminnallisista tarpeista ja niiden toteuttamisesta. tulokset esitellään ohjausryhmälle -> päätökset. 22.2. mennessä yliopistot ja amk:t esittivät asiantuntijoita (10 + 10) Haku- ja valintapalvelut – työryhmään. JY:a ryhmässä edustaa Pekka Rahkonen (VAKAVA ja VALLE-tuntemus). Ryhmä toimii workshopeissa (6) ja wikissä 1.3. – 30.6.2011 välillä. Korkeakouluilla on mahdollisuus osallistua wiki- työskentelyyn sen eri vaiheissa = osa esitutkimusta

5 Esitutkimus tarpeellinen tausta-aineisto ja tutkimuksessa syntyvä materiaali kootaan avoimelle wiki- alustalle (www.oph.fi/kshj), jossa kaikilla halukkailla on mahdollisuus tutustua ja kommentoida sitä suoraan alustalle tai välillisesti sähköpostilla (kshj@oph.fi)www.oph.fi/kshjkshj@oph.fi ohjausryhmän kokousmateriaalit tullaan julkaisemaan avoimella wiki -alustalla

6 Haku- ja valintapalvelut - asiantuntijaryhmä Asiantuntijaryhmä työskentelee kotitehtävien (löytyvät wikistä) parissa sekä workshopeissa. Kotitehtävät ovat nähtävissä ja niihin voivat myös muut ottaa kantaa. Workshopit on jaettu kuuteen sekä yhteen seurantatilaisuuteen käsiteltävään osakokonaisuuteen: KickOff (4.3.2011) Haku- ja valintaprosessi (11.3.2011) Valinta (18.3.2011) Kiintiöt (25.3.2011) Asiakaspalvelu (8.4.2011) Tarjonta (21.4.2011) Ylläpito- ja kehittämismalli (29.4.2011) Seurantatilaisuus korkeakoulujen lausunnoista (1.6.2011)

7 Linjaukset ja vaikuttaminen Koostettu esitutkimus ratkaisuehdotuksineen annetaan KSHJ-hankkeen ohjausryhmälle, joka hyväksyy esitutkimuksen ja tekee sen pohjalta tarvittavat linjaukset määrittelyn pohjaksi. Ohjausryhmältä saadun linjauksen jälkeen voidaan edetä KSHJ-hankkeen määrittelyvaiheeseen. Jokainen voi siis vaikuttaa ja olla mukana myös tuon avoimen wiki-alustan kautta.

8 Tulossa esitutkimus esitellään korkeakouluille 4.5.2011 pidettävässä yleisötilaisuudessa -> lähetetään viralliselle lausuntokierrokselle 16.5.2011 korkeakouluihin (lausunnot 31.5.2011 mennessä). -> esitutkimuksen muokkaus

9 Opiskelijavalintojen kehittäminen Noussut jo nyt esille erityisen tärkeänä asiana valintaprosessin kehittäminen korkeakouluissa laajasti Linjaukset tulisi tehdä (mikäli mahdollista) hakijalähtöisesti eikä niinkään olemassa olevien prosessien ja käytäntöjen mukaisesti jo 2000-luvun alun opiskelijavalinta-strategioissaan yliopistot olivat linjanneet, että hakukohteita tulisi vähentää, valintaperusteita tulisi yhdenmukaistaa ja yksinkertaistaa jne… ollaan rakentamassa yhteistä järjestelmää kahdelle sektorille, joilla on hyvin erilaiset toimintatavat ja käytännöt ja joiden lähtökohtakin hyvin erilainen.

10 Koulutusalakohtaisista tilaisuuksista nousseita toiveita: toiminnallisuutta hakijaan liittyvään yhteydenpitoon raportoinnin kehittämistä (tulosteet) mahdollisuus sähköisiin erillishakuihin suuri odotusarvo koulutussisältöjen kuvaamiseen ja tiedottamiseen (opiskelijarekrytointi) nykyisiä valintayhteistyön muotoja ei saisi hankaloittaa, ongelmana on kuitenkin se, miten hyvin jatkossa kyetään tukemaan erilaisia järjestelyjä useat korkeakoulut näkevät myös, että laskentakaavojen sisällyttäminen kshj:hin on suuri mahdollisuus, ei niinkään uhka.

11 Mietittäväksi KSHJ tulee sisältämään ”valintamyllyn”. Kannattaako yliopiston ottaa tämä (=jakaa kustannuksia tai omalla rahalla ostaa mahdollisia tarjolla olevia perusjärjestelmän ”lisukkeita”) vai kehittää omaansa? Yliopistoille on tulossa kysely tästä. Eri hakukiintiö ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville, mikä edellyttää valtakunnallista tutkintorekisteriä (OKM:n Birgitta Vuorinen tämän luvannut!). Tästä voi aiheutua myös ”pelaamista” opinto-oikeuksista luopumisilla. Yliopistot voivat itse päättää, kuinka suuren kiintiön (% :a aloituspaikoista) varaavat ensimmäistä kk-opiskelupaikkaa hakeville. Koulutustausta on määrittävä tekijä kiintiöille (oikeuskanslerin 4.1.2011 antama lausunto OKM:lle).

12 Uusia mahdollisuuksia? Mahdollisesti odotettavissa muutoksia myös HAREKiin Kuinka UAF (University Admissions Finland) kytkeytyisi tähän? Jatkossa myös jatko-opiskelijoiden haku KSHJ:n kautta? Järjestelmään mahdollisesti myös tutkintoon johtamaton koulutus (erilliset opinnot, avoin yliopisto)? AMK:t eivät halua tinkiä yhtään tällä hetkellä heillä käytössä olevan järjestelmän tasosta!


Lataa ppt "KSHJ:N TILANNEKATSAUS 18.3.2011 Opintoasiainpäivät Tuula Maijanen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google