Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Siirto-opiskelijat laeissa. Opiskelijavalinta, YoL 36 §, AMKL 28 § Opiskelijat ottaa yliopisto. Opiskelija otetaan suorittamaan sekä alempaa että ylempää.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Siirto-opiskelijat laeissa. Opiskelijavalinta, YoL 36 §, AMKL 28 § Opiskelijat ottaa yliopisto. Opiskelija otetaan suorittamaan sekä alempaa että ylempää."— Esityksen transkriptio:

1 Siirto-opiskelijat laeissa

2 Opiskelijavalinta, YoL 36 §, AMKL 28 § Opiskelijat ottaa yliopisto. Opiskelija otetaan suorittamaan sekä alempaa että ylempää korkeakoulututkintoa, jompaakumpaa näistä tutkinnoista, jatkotutkintoa tai erikoistumiskoulutusta. Yliopisto ottaa siirto-opiskelijoita. Siirto-opiskelijalla tarkoitetaan korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin otettua opiskelijaa, jonka opiskeluoikeus siirtyy korkeakoulusta toiseen tai korkeakoulun sisällä tutkinnosta toiseen. (… sisällä koulutuksesta toiseen siten, että tavoitetutkintoon liitettävä tutkintonimike vaihtuu.) Yliopisto päättää opiskelijavalinnan perusteista. Hakijat voidaan erilaisen koulutustaustan perusteella jakaa valinnoissa erillisiin ryhmiin. Samaan ryhmään kuuluviin hakijoihin on sovellettava yhdenmukaisia valintaperusteita. Jonkin kieliryhmän koulutustarpeen turvaamiseksi voidaan yhdenmukaisista valintaperusteista rajoitetusti poiketa.

3 Yhteishaku ja erillisvalinnat, YoL 36 a §, AMKL 28 a § Tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelijavalinta järjestetään korkeakoulujen yhteishakuna lukuun ottamatta valintaa jatkotutkintoon johtavaan koulutukseen. Yliopisto voi käyttää yhteishaun asemesta erillisvalintaa ottaessaan: 1) opiskelijoita sellaiseen rajatulle kohderyhmälle suunnattuun koulutukseen, johon hakevien kelpoisuuden yliopisto on määritellyt erikseen ja jonka hakua ei voida järjestää yhteishaun aikataulussa; 2) opiskelijoita vieraskieliseen koulutukseen; 3) opiskelijoita suomen- tai ruotsinkieliseen, pelkästään ylempään korkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen, jonka haku järjestetään samassa yhteydessä vastaavan vieraskielisen koulutuksen haun kanssa; 4) siirto-opiskelijoita; 5) opiskelijoita avoimessa korkeakouluopetuksessa suoritettujen opintojen perusteella. Yhteishaussa käytetään opiskelijavalintarekisteristä, korkeakoulujen valtakunnallisesta tietovarannosta ja ylioppilastutkintorekisteristä annetussa laissa (1058/1998) tarkoitettua opiskelijavalintarekisteriä. Yhteishaun toimittamisesta ja siihen liittyvistä menettelyistä säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksella.(1058/1998)

4 Opiskelupaikan vastaanottaminen, YoL 38 §, AMKL 28 c § Hakija saa ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta. Säännös ei koske siirto-opiskelupaikan vastaanottamista. Opiskelijaksi hyväksytyn on yliopiston hyväksymisilmoituksessa mainittavan määräajan kuluessa ilmoitettava yliopistolle opiskelupaikan vastaanottamisesta. Jollei opiskelijaksi hyväksytty tee ilmoitusta määräajassa, hän menettää opiskelupaikkansa. Yliopiston on viipymättä merkittävä tieto opiskelupaikan vastaanottamisesta opiskelijavalintarekisteristä, korkeakoulujen valtakunnallisesta tietovarannosta ja ylioppilastutkintorekisteristä annetun lain 1 §:ssä tarkoitettuun korkeakoulujen hakurekisteriin.

5 Opiskeluoikeus, YoL 41 §, AMKL 30 § Opiskelijalla on oikeus suorittaa alempaan tai ylempään korkeakoulututkintoon johtavat opinnot yliopiston tutkintosäännössä ja opetussuunnitelmassa määräämällä tavalla. … Opiskelijan katsotaan aloittavan tutkinnon suorittamisen siitä ajankohdasta, jolloin opiskelija vastaanottaa opiskelupaikan yliopistossa. Siirto-opiskelijan oikeus suorittaa tutkinto määräytyy siirrossa saadun opiskeluoikeuden mukaisen tutkinnon perusteella. Tutkinnon suorittamisaikaan lasketaan myös se läsnä- ja poissaoloaika, jonka opiskelija on käyttänyt siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun. Ennen lukuvuotta 2005–2006 opintonsa aloittaneiden tutkinnon suorittamisaikaan ei kuitenkaan lasketa siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun käytettyä läsnä- ja poissaoloaikaa.

6 Opiskeluoikeuden menettäminen, YoL 43 §, AMKL 32 § Opiskelija, joka ei ole ilmoittautunut 39 §:ssä säädetyllä tavalla tai suorittanut opintojaan 41 §:ssä säädetyssä ajassa tai 42 §:n mukaisessa lisäajassa, samoin kuin opiskelija, jolle ei ole myönnetty lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseen, menettää opiskeluoikeutensa. Jos tällainen opiskelija haluaa myöhemmin aloittaa opintonsa tai jatkaa niitä, hänen on haettava yliopistolta oikeutta päästä uudelleen opiskelijaksi. Hakemus voidaan tehdä osallistumatta 36 §:ssä tarkoitettuun opiskelijavalintaan. Kun siirto-opiskelija ottaa vastaan uuden opiskeluoikeuden, hän menettää samalla siirron perusteena olevan opiskeluoikeutensa.

7 Opiskeluoikeuden peruuttamiseen liittyvä tiedonsaanti, YoL 43 b §, AMKL 34 § … Yliopistolla on salassapitosäännösten estämättä oikeus saada toiselta yliopistolta opiskelijaksi ottamisen edellyttämät välttämättömät tiedot vireillä olevasta 43 a §:ssä tarkoitetusta opiskeluoikeuden peruuttamista koskevasta käsittelystä, jos opiskelija on hakenut yliopistoon siirto-opiskelijana. …

8 Siirto-opiskelijatyöryhmän tulkintaa ja linjauksia

9 Opiskelijan siirtyessä korkeakoulusta toiseen, on kyse aina siirtohausta. Opiskelijan siirtyessä korkeakoulun sisällä, joutuu korkeakoulu tekemään tulkintaa siitä, onko kyse siirtohausta vai pienemmästä muutoksesta opiskelijan opiskeluoikeuteen. Tavoitteena on, että korkeakoulut voivat jatkaa olemassa olevia sisäisiä siirtymäkäytäntöjään. Hallituksen esityksen mukaan "Tarkoitus ei ole monimutkaistaa joustavia käytäntöjä, joissa opiskelija voi esimerkiksi vaihtaa pääainetta omalla ilmoituksellaan." Korkeakoulut päättävät valintaperusteissaan, onko sisäisissä siirtymissä kyse siirto-opiskelijavalinnasta vai pienemmästä muutoksesta opiskelijan opiskeluoikeuteen. Siirto-opiskelijamomentin tarkoituksena on lisätä joustavia siirtymäkäytäntöjä ja korkeakoulut voivat valintaperusteissaan päättää tarkoituksenmukaisimmasta tavasta toteuttaa siirtymät. Olennaista on se, että korkeakoulu tarjoaa siirtymämahdollisuuksia, siirtymien edellytykset on kuvattu ennakolta ja käytännöt kohtelevat siirron hakijoita tasavertaisesti.

10 Siirtohaku koskee 1.8.2005 tai sen jälkeen opiskeluoikeuden saaneita (vaatii vielä selvittämistä) Sektorien välinen siirtymä on koulutuksenjärjestäjän päätettävissä (ryhmä ei anna mitään suositusta) Suositus: yliopistosektorilla pääsääntöisesti siirtyminen kesken kandidaattiopintojen Suositus: nivelvaiheessa haku maisterivalinnan kautta Suositus: ylemmän tutkinnon kesken voi siirtyä hakijan perustelluista syistä (Käytännössä opiskelija voi hakea siirtohaussa myös juuri ennen kandidaatintutkinnon suorittamista ja suorittaa tutkinnon ennen valintapäätöstä / opiskeluoikeuden siirtoa) Opiskelijan siirtyessä kesken kandidaattiopintojen siirtyy ja päättyy sekä kandidaatin että maisterin tutkinnon opiskeluoikeus

11 Opiskeluoikeuden kesto: uuden opiskeluoikeuden tavoitteellisesta suorittamisajasta vähennetään siirron perusteena olevaan opiskeluoikeuteen käytetty aika. Virkailija voi poikkeustapauksissa korjata opiskeluoikeuden keston valintapäätöksen yhteydessä. Opiskelijan on ilmoittauduttava läsnä olevaksi siirron jälkeiseksi (=ensimmäiseksi) lukuvuodeksi, syksyn siirtohaussa valitut ko. lukuvuoden loppuun Sivuaineopintojen huomioiminen lähialan opintoina on koulutuksenjärjestäjän päätettävissä Siirtohaun kohteena olevien paikkojen määrää ei tarvitse kiinnittää etukäteen, paikkojen määrän voi ilmoittaa vaihteluvälinä (esim. 0 - 5) Siirtohakuja koskee normaali valintojen oikaisumenettely Korkeakoulu voi halutessaan käyttää varasijoja siirtohaussa.

12 Siirtohakujen hakuaika Hakuaika keväisin, syksyisin, keväisin ja syksyisin tai jatkuva Ei valtakunnallista yhteistä siirtohakua Suositus: kukin korkeakoulu järjestää omat siirtohakunsa samassa aikataulussa (korkeakoulun yhteinen siirtohaku) Jos korkeakoulujen siirtohakujen aikataulut ovat lähes samassa aikataulussa, pyritään aikataulut yhtenäistämään herrasmiessopimuksella. Hakuajat voivat olla esimerkiksi 2. - 15.5. ja 1. - 15.10., valintapäätöset juhannukseen ja itsenäisyyspäivään mennessä Korkeakoulun on linjattava opiskeluoikeuden siirtymisestä ja päättymisestä: joko lukukauden vaihtuessa 1.1. ja 1.8. tai valintaa seuraavan kuukauden alussa (ei kesken kuukauden, ettei opiskelijalle tule vaikeuksia opintotuen kanssa)

13 Hakulomake Siirtohaun hakulomake toteutetaan kolmella kielellä Tavoitteena mahdollisimman yksinkertainen hakulomake Esitäytettynä nimi- ja osoitetiedot Virrasta / vrk:lta / haka-kirjautumisella. Osoitetta ja sähköpostiosoitetta voi muokata Virrasta: opiskeluoikeus / -oikeudet, opintopistemäärä (huom! jos useampi opiskeluoikeus samassa korkeakoulussa, opintopisteitä ei voine erotella), opiskeluoikeuden kattavuus (Virta osaa parittaa kandi+maisteri-parin) ja voimassaoloaika Tarvittaessa Virrasta myös suoritetut tutkinnot (voi olla tutkintosäännössä) Jos hakijalla on useampi opiskeluoikeus, on hakijan valittava minkä opiskeluoikeuden siirtoa hakee Korkeakoulun sisäisessä yhteisessä siirtohaussa on yksi yhteinen hakulomake, jolla voi hakea useaan hakukohteeseen. Hakukohteita ei priorisoida, koska hakija ei voi hakuvaiheessa tietää hyväksilukupäätöstä. Korkeakoulu voi halutessaan rajata hakukohteiden määrää

14 Hakulomake Koulusivistyskieli täytyy kysyä hakijalta (ei saada Virrasta, saadaanko jostain muualta?) Korkeakoulu voi lisätä hakukohdekohtaisia kysymyksiä Tarvittaessa siirron perustelu, avoin kenttä rajatulla merkkimäärällä. Suositus: Siirron vapaamuotoisia perusteluja kysytään vain, kun niitä todella käytetään valintaperusteena / painotetaan valinnassa Sähköiset liitteet: opintosuunnitelma, selvitys puuttuvista opinnoista. Sähköpostiviesti puuttuvista liitteistä ennen täydennysajan päättymistä. Suositus: Korkeakoulu antaa hakijoille ohjeet opintosuunnitelman tekemiseen sen varmistamiseksi, että opintosuunnitelmat ovat käyttökelpoisia Lupatiedot, tarvittaessa asiointikieli

15 Jotta hakijan opiskeluoikeudet voidaan hakea Virrasta, täytyy hakija tunnistaa jotenkin. Tunnistamiseen käytettäväksi suunnitellussa HAKA-autentikaatiossa ei kuitenkaan vakiona välitetä henkilön HETU:a. HAKAN:n käyttökelpoisuus tunnistamiseen pitää siis vielä varmistaa. Tarvitaan jokin yhteinen DL sille, milloin siirtoa varten tarvittavat opintosuoritukset tulee olla suoritettuna. Esimerkiksi hakuajan päättyminen voisi olla tällainen päivämäärä. Korkeakoulujen täytyy myös sopia siitä, miten käsitellään esimerkiksi tapaukset, joissa kandidaatin tutkinto on jo kokonaan suoritettu siirtoa haettaessa. Opintopolun täytyy haun yhteydessä välittää Opiskelijan suoritustiedot, arvosanat ja läsnä- ja poissaolotiedot vastaanottavaan korkeakouluun. Näitä tietoja tarvitaan alustavaan AHOTointiin ja opintojen suoritusajan laskemiseen. Järjestelmän täytyy pyrkiä estämään pudokkaiden syntyminen. Eli täytyy varmistaa, että hakijan vanha opinto-oikeus ei peruunnu ennen kuin uusi on varmasti olemassa. Saman opinto-oikeuden siirto useampaan paikkaan tulee estää. Eli täytyy toteuttaa eräänlainen siirtohakujen yhden paikan sääntö. SORA-kysymykset täytyy olla käytössä myös siirtohauissa. Lähettävällä korkeakoululla täytyy myös olla mahdollisuus välittää tieto SORA perustein tehdystä opiskeluoikeuden perumisesta vastaanottavalle korkeakoululle. Vastaanottavalle ja lähettävälle korkeakoululle täytyy mennä jokin heräte tilanteesta, jossa hakija vastaanottaa siirtohaussa opiskelupaikan, jotta tarvittavat opinto-oikeuden lopettamiset ja perustamiset voidaan tehdä.


Lataa ppt "Siirto-opiskelijat laeissa. Opiskelijavalinta, YoL 36 §, AMKL 28 § Opiskelijat ottaa yliopisto. Opiskelija otetaan suorittamaan sekä alempaa että ylempää."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google