Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Muksutuvan ja Tenavatuvan varhaiskasvatussuunnitelma Avoin varhaiskasvatus Avoin perhekerho - lapsiperheiden kohtaamispaikka Lasten kerhot - toimintaa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Muksutuvan ja Tenavatuvan varhaiskasvatussuunnitelma Avoin varhaiskasvatus Avoin perhekerho - lapsiperheiden kohtaamispaikka Lasten kerhot - toimintaa."— Esityksen transkriptio:

1 Muksutuvan ja Tenavatuvan varhaiskasvatussuunnitelma Avoin varhaiskasvatus Avoin perhekerho - lapsiperheiden kohtaamispaikka Lasten kerhot - toimintaa kotihoidossa oleville lapsille

2 Arvot Välittäminen Avoimen varhaiskasvatuksen kerhoissa kohtaamme ja kohtelemme lapsia sekä aikuisia tasavertaisesti. Kerhojen pienryhmätoiminta edesauttaa lasten yksilöllistä huomioimista ja kaverisuhteiden kehittymistä. Lasten kuunteleminen on meille tärkeää. Luovuus Kokeilemme rohkeasti monenlaisia toimintatapoja. Heittäydymme hetkeen lasten kanssa ja käytämme työssä luovaa ilmaisua. Vastuullisuus Luomme lapsille turvallisen ympäristön harjoitella sosiaalisia taitoja ja ryhmässä toimimista ikätasoisesti. Kestävän kehityksen periaatteita noudatamme mm. lajittelemalla jätteitä ja hyödyntämällä kierrätysmateriaaleja. Olemme yhdessä vastuussa siitä, että kaikki viihtyvät ja tilat pysyvät hyvässä kunnossa. Yhteisöllisyys Avoin varhaiskasvatus tarjoaa mahdollisuuden vahvistaa yhteisöön kuulumista sekä vanhoille pirkkalalaisille että muualta Pirkkalaan muuttaville lapsiperheille. Kerhotoiminta tarjoaa sosiaalisia kontakteja kotihoidossa oleville lapsille ja heidän huoltajilleen.

3 Avoin perhekerho Avoin perhekerho on lapsiperheiden kohtaamispaikka. Perhekerhossa vuorottelevat ohjattu toiminta, vapaa leikki ja seurustelu evästaukoineen ja kahvihetkineen. Toiminta perustuu aktiiviseen yhdessäoloon, jossa aikuiset huolehtivat lapsistaan ja huomioivat muut kerhoon osallistuvat. Lapset osallistuvat ohjattuihin tuokioihin yhdessä oman aikuisen kanssa. Tuokiot voivat olla esim. musiikkia, käden taitoja, satuhetkiä, pieniä jumppatuokioita sekä aikuisille suunnattuja asiantuntijavierailijoita. Huoltajilta toivomme rohkeutta tuoda asioita esille, osallistua ja vaikuttaa toimintaan. Huoltajien toiveet huomioidaan toiminnan suunnittelussa. Toiminta on maksutonta ja siihen voi tulla mukaan mihin aikaan päivästä haluaa. Isovanhemmat, kummit ja muut perheen läheiset ovat tervetulleita toimintaan lapsen kanssa.

4 Avoin perhekerho Avoimissa perhekerhoissa on ruokapäivä noin kerran kuussa, jolloin asiakkaat voivat ruokailla edulliseen hintaan. Ruokana tarjotaan perinteistä kotiruokaa. Niinä päivinä, joina ei ole ruokailua, tarjolla on kahvia, teetä ja vaihtelevasti pientä purtavaa. Toisinaan leivomme myös yhdessä. Kaikki reseptit ovat saatavilla perhekerhojen reseptikansioista, jotka löytyvät paikan päältä. Astiat ja mikro sekä jääkaappi ovat asiakkaiden käytettävissä omia eväitä varten. Avoin perhekerho kokoontuu klo 9-14 maanantaisin Kreetankujan Muksutuvalla ja perjantaisin Suupankujan Tenavatuvalla. Tupien yhteinen kerhoilta järjestetään eri teemoilla klo 17-19 kaksi kertaa syksyllä ja keväällä. Ohjelmasta kerrotaan perhekerhojen nettisivuilla ja tupien omilla ilmoitustauluilla.

5 Kerhot Kerhojen toiminta perustuu Pirkkalan kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaan. Kerhoissa toimitaan suunnitelmallisesti lapsen ikä- ja kehityskauden tarpeet huomioiden. Lasten osallisuutta ja ideoita arvostavan toiminnan parissa harjoittelemme omatoimisuutta, sosiaalisia valmiuksia ja motorisia taitoja. Musisointi, taiteilu, liikunta ja retkeily kerholaisten kanssa luovat mahdollisuuksia kokemuksiin, elämyksiin ja oppimisen iloon. Kerhoihin otetaan mukaan omat, pienet eväät. Suunnittelemme toimintaa teemoittain ja toimimme kulloisenkin teeman mukaan projektiluontoisesti. Mediakasvatusta lapset saavat mm. satujen, valokuvaamisen ja kunnan yhteisten kulttuuritapahtumien kautta.

6 Kerhot Selkeät ja toimivat puitteet tukevat lapsen omatoimisuutta, luovuutta ja oppimista. Kerhoissa myös ulkoillaan omassa pihassa ja lähiympäristön metsissä, puistoissa ja liikuntapaikoilla. Kerhotoimintaan voi osallistua 2-5-vuotias lapsi, joka ei tarvitse kunnallista päivähoitoa. Kerhoon osallistuminen ei vaikuta hoitopaikkatakuuseen, kotihoidon tukeen tai kuntalisään. Kerhotoiminta on maksullista ja kerhopaikkaa haetaan hakulomakkeella. Kerhot kokoontuvat kolme tuntia, 2-3 kertaa viikossa.

7 Touhuamisen riemua

8 Kreetankujan Muksutupa Muksutupa sijaitsee Kreetankuja 4:ssa kerrostalon alakerrassa. Lastenkerhoryhmämme ovat kooltaan 12-16 lasta. Lastenkerhoissa ja avoimessa perhekerhossa työskentelee kaksi työntekijää. Luonto, leikki ja liikunta sekä musiikki ohjaavat toimintaamme. Satujen avulla rikastutamme lasten mielikuvitusta. Lapset saavat itse keksiä satuja, joita hyödynnämme projekteissamme. Käytämme askarteluissa luonnon- ja kierrätysmateriaaleja. Leikin kautta lapsi oppii mm. vuorovaikutustaitoja ja jakamaan tavaroita toisten kanssa. Ulkoilemme ja retkeilemme säällä kuin säällä. Lasten suusta: ”Sitten kun puhuu, niin kuulee itsensä.” (tyttö 3v.) ”Poistuu elämästä, jos ei syö mitään.” (poika 4v.)

9 Suupan Tenavatupa Tenavatupa sijaitsee kerrostalon alakerrassa osoitteessa Suupankuja 12- 14 F. Lasten kerhot ovat kooltaan 12-24 lasta. Avoimessa perhekerhossa ja lasten kerhoissa työskentelee kolme työntekijää. Kerhoissamme toimii kokkikerho. Paneudumme myös luonnon tutkimiseen. Kannustamme lapsia itseilmaisuun, mm. satujen ja draaman keinoin. Taiteilemme ja musisoimme sisällä ja ulkona. Leikki on meillä tärkeä osa kerhopäivää. Leikin kautta lapset jäsentävät maailmaa ja oppivat tärkeitä taitoja. Isompien lasten kanssa retkeilemme ja liikumme luonnossa ja lähialueen kiinnostavissa kohteissa.

10 Huoltajien osallisuus ja kasvatuskumppanuus Kerhotoiminta tukee perheen kasvatustyötä ja verkottumista. Huoltajien ja lasten toiveita ja tarpeita tiedustellaan ennakkoon kerhotoiminnan henkilötietolomakkeessa. Kasvattajien ja huoltajien välinen avoin vuorovaikutus on tärkeää ja se on lapsille turvallisen ilmapiirin perusta. Keskustelemme ja vaihdamme kuulumisia huoltajien kanssa lasta tuotaessa ja hakiessa. Järjestämme tarvittaessa huoltajille erillisen keskusteluajan oman lapsen asioista. Huoltajat ja perheet ovat tervetulleita avoimien ovien päiviin, kerhoiltoihin ja kerhon juhliin.

11 Varhaiskasvatuksen tuki Huoli lapsen kasvuun, kehitykseen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa otetaan huoltajien kanssa heti puheeksi. Tarvittaessa kerholapselle laaditaan huoltajien kanssa varhaiskasvatussuunnitelma. Huolen herättyä kasvattajat ottavat huoltajan luvalla yhteyttä varhaiskasvatuksen erityisopettajaan (veo), jonka kanssa sovitaan varhaiskasvatuksen tuen toteuttamisesta. Kerhotoiminnassa tuen muotoja ovat mm. kuvien käyttö, liikennevalot ja pienryhmätoiminta. Veo on tarvittaessa mukana myös ryhmän tiimipalavereissa ja lapsiryhmää havainnoimassa. Yhteistyössä huoltajien ja veo:n kanssa kasvattajat voivat olla yhteydessä neuvolaan ja tarvittaessa käyttää apuna Lapsen arkipäivää päivähoidossa - ikäkausikaavaketta. Huoltajien kanssa keskustellaan päiväkotihoidon mahdollisuudesta silloin, jos lapsi tarvitsee huomattavan paljon tukea eikä kerhotoiminta pysty tähän tarpeeseen riittävästi vastaamaan.

12 Verkostoyhteistyö ja opinpolku Tenavatuvan ja Muksutuvan kerhot vierailevat vuoroin toistensa luona. Teemme yhteistyötä myös lähipäiväkotien ja neuvolan kanssa. Tarvittaessa teemme yhteistyötä muidenkin tahojen kanssa. Esiopetukseen siirtyvästä lapsesta täytämme yhdessä huoltajien kanssa 5+ -vasulomakkeen, joka välitetään tulevaan esikouluun keväällä. Tarvittaessa keskustelemme lapsen asioista tiedonsiirtopalaverissa yhteistyössä esiopetuksen edustajan kanssa huoltajien luvalla. Seurakunta kutsuu kerholaisia joulu- ja pääsiäistapahtumiin, joihin osallistumme perheiden vakaumus huomioiden.

13 Arviointi ja kehittäminen Arvioimme yksiköittemme arjen toimintaa jatkuvasti. Arvioimme ja suunnittelemme toimintamme perusteita yhdessä kaksi kertaa vuodessa. Muksutuvan ja Tenavatuvan vastuuopettajat ja kerhotiimit tekevät yhteistyötä. Huomioimme huoltajilta sekä lapsilta päivittäisissä kohtaamisissa saadun palautteen ja hyödynnämme sitä toiminnan kehittämisessä. Asiakaskyselyt toteutetaan varhaiskasvatuksen laatukäsikirjan mukaisesti parin vuoden välein.

14 MaanantaiTiistaiKeskiviikkoTorstaiPerjantai Muksut 2-5 v. Muksut 2-5v. Vekarat 2-5v. Vekarat 2-5v. Avoin perhekerho Tenavatupa Vipinät 3-5v. Vipinät 3-5v. Vipinät 3-5v. Muksut Klo 8.30-11.30 Vipinät Klo 12.30-15.30 Vekarat Klo 8.30-11.30 Avoin perhekerho Klo 8.00-14.00 SUUPAN TENAVATUPA MaanantaiTiistaiKeskiviikkoTorstaiPerjantai Avoin perhekerho Muksutupa Vikkelät 2-5v. Vikkelät 2-5v. Ketterät 2-5v. Ketterät 2-5v. Sukkelat 3-5v. Sukkelat 3-5v. Sukkelat 3-5v. Avoin perhekerho Klo 9.00-14.00 Vikkelät Klo 8.30-11.30 Sukkelat Klo 12.30-15.30 Ketterät Klo 8.30-11:30 KREETANKUJAN MUKSUTUPA


Lataa ppt "Muksutuvan ja Tenavatuvan varhaiskasvatussuunnitelma Avoin varhaiskasvatus Avoin perhekerho - lapsiperheiden kohtaamispaikka Lasten kerhot - toimintaa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google