Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SISÄLLYSLUETTELO  Meidän tammentupa...................3  Toiminta-ajatus…………………..4  Arvot...........................................5  Sisältöalueet...............................6.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SISÄLLYSLUETTELO  Meidän tammentupa...................3  Toiminta-ajatus…………………..4  Arvot...........................................5  Sisältöalueet...............................6."— Esityksen transkriptio:

1

2 SISÄLLYSLUETTELO  Meidän tammentupa...................3  Toiminta-ajatus…………………..4  Arvot...........................................5  Sisältöalueet...............................6  Leikkiminen ……………………...7  Liikkuminen.................................8  Tutkiminen..................................9  Taiteellinen kokeminen………….10  Pienryhmät.................................11  Varhaiskasvatusympäristö..........12-13  Päiväkotiin tulo ja lähtö...............14  Ruokailu…………………………..15  Ulkoilu.........................................16  Lepo............................................17  Pukeminen ja riisuminen………..18  Puhtaus ja terveys……………….19  Juhlat……………………………...20  Kasvatuskumppanuus................21  Kasvunkansio…………………….22  Esiopetus....................................23  Varhaiserityiskasvatus................24  Linkit avautuvat valitsemalla: diaesitys.

3 MEIDÄN TAMMENTUPA  Tammentuvan päiväkoti sijaitsee Liedon asemalla Elotiellä. Esiopetusyksikkö toimii Mannintiellä.  Yläkerrassa toimii Maahisten ryhmä, jossa on 21 lasta ( 1-5v.) ja alakerrassa Naavatonttujen ryhmä, jossa on 15 lasta (4-5v.). Eskarilaisia on tänä vuonna 30.  Maahisten ryhmään tulee myös perhepäivähoidon lapsia, kun hoitajalla on vapaapäivä.

4 TOIMINTA-AJATUS  Toiminta-ajatuksena on edistää lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia yhdessä perheen kanssa.  Lähtökohtana on lapsen yksilöllinen huomioiminen ja turvallinen kasvuympäristö sekä lapselle ominaiset tavat oppia ja toimia: leikkiminen, liikkuminen, tutkiminen ja taiteellinen kokeminen.  Pienryhmissä toimimalla varmistamme rauhallisen oppimisympäristön.

5 ARVOT  TURVALLISUUS:  Läsnä oleva aikuinen  Yhteiset, selkeät säännöt ja rutiinit  OIKEUDENMUKAISUUS:  Lapsen kuunteleminen  Lasten tasa-arvoinen kohteleminen  Lapsuuden kunnioittaminen  LEIKKI:  Oppia ilolla leikin kautta  Aikaa leikille  KUMPPANUUS:  Perheen kuunteleminen ja avoin vuorovaikutus  Moniammatillinen yhteistyö  TULEVAISUUS:  Hyvien tapojen vaaliminen ja opettaminen  Oman kulttuurin siirtäminen ja säilyttäminen  Ympäristöystävällinen ajattelu ja toiminta

6 SISÄLTÖALUEET  Toiminnan suunnittelun lähtökohtana on lapselle ominaiset toimintatavat: leikkiminen, liikkuminen, tutkiminen ja taiteellinen kokeminen.  Toimintatapoihin sisältyy: kieli ja vuorovaikutus, luonnontieteellinen, historiallis-yhteiskunnallinen, esteettinen, uskonnollis- katsomuksellinen, eettinen ja matemaattinen sisältöalue. (Liedon kunnan varhaiskasvatussuunnitelma) (Liedon kunnan varhaiskasvatussuunnitelma)

7 LEIKKIMINEN  Leikkimistä käytetään kaikessa päiväkodin toiminnassa. Lapsi oppii leikin motivoimana. Leikillä asetetaan toiminnan sisältöalueet lapselle ymmärrettävään muotoon.  Leikki voi olla lasten itsensä suunnittelemaa, rakentamaa ja ohjaamaa toimintaa. Aikuinen havainnoi ja tarvittaessa ohjaa sekä rikastuttaa antamalla lisää välineitä ja ideoita.  Leikki voi olla aikuisen ideoimaa ja ohjaamaa toimintaa, joka on suunniteltu lapsia havainnoimalla lapsen toiveet ja tarpeet huomioiden.  Jokaisessa ryhmässä on leikinvalintataulu, josta lapsi valitsee leikin sekä kenen kanssa ja missä huoneessa haluaa leikkiä. Leikkiä jatketaan mahdollisimman pitkään.

8 LIIKKUMINEN  Kannustamme lapsia liikkumaan mahdollisimman paljon. Leikeissä lapsi saa harjoitella niitä taitoja, joita hän on juuri oppimaisillaan.  Liikuntasuunnitelma muistuttaa liikkumaan monipuolisesti ja säännöllisesti.  Koulun liikuntahalli ja urheilukentät antavat innostavan ympäristön liikkumiseen lähimetsän ja pihan lisäksi.

9 TUTKIMINEN  Lasta ohjataan kokeilemaan, kyselemään ja utelemaan.  Havainnoidaan lapsen kiinnostuksen kohteita.  Annetaan mahdollisuus kokeilla ja yrittää ja erehtyä.  Lapsi tutkii ympäristöään kaikilla aisteillaan.

10 TAITEELLINEN KOKEMINEN  Opetetaan tekniikat ja asetetaan välineitä esille niin, että lapsi voi ilmaista itseään monipuolisesti taiteen keinoin.  Toteutetaan lasten ideoita ja annetaan mahdollisuus mielikuvituksen käyttöön.  Loruillaan, lauletaan, luetaan satuja, liikutaan, tanssitaan, musisoidaan ja pukeudutaan roolivaatteisiin.  Lapset saavat esittää itse esityksiä ja pääsevät kokemaan erilaisia elämyksiä.

11 PIENRYHMÄT  Jokainen ryhmä toimii 3-4 pienryhmässä oman aikuisen kanssa.  Niiden ohella toimivat kerhot, joihin valitaan lapset lasten tarpeiden perusteella. Kerhoissa kehittyvät kieli ja vuorovaikutus, käden taidot, laulaminen ja soittaminen, toisen huomioonottaminen, vuorottelu sekä motoriset taidot leikin ja liikkumisen kautta ilolla ja huomaamatta.

12 VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ  Kasvattaja muokkaa lapsiryhmän toimintaympäristön kiinnostavaksi ja oppimaan haastavaksi.  Toimintatiloja muutetaan lasten tarpeiden ja toiveiden mukaan.  Turvalliset vuorovaikutussuhteet kehittävät lapsen kieltä ja ajattelua.

13 VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ  Aidan takana avautuva metsä kutsuu liikkumaan, leikkimään ja oppimaan. Metsä tarjoaa mahdollisuuden oppia matikkaa, rakentelua, tutkimista, luonnon kunnioittamista sekä tutustua kasveihin, eläimiin, luonnon ilmiöihin ja vuodenaikojen vaihteluihin. Luonto antaa elämyksiä ja esteettisiä kokemuksia. Metsä antaa mahdollisuuden hiljentymiseen.  Nautelankoski avaa historiaa ja kuvaa menneisyyttä satuhetkien, esineiden ja maisemien avulla kävelymatkan päässä.  Bussi kuljettaa kunnan keskustaan tutustumaan kirjastoon, kirkkoon, liikennepuistoon ja muihin nähtävyyksiin.

14 PÄIVÄKOTIIN TULO JA LÄHTÖ  Vanhemmat huolehtivat lapsen käsienpesusta päiväkotiin tullessa.  Päiväkodin aikuinen ottaa lapsen vastaan henkilökohtaisesti lapsen tarpeet huomioiden.  Kotiin lähtiessä sanotaan käsiheipat ja vanhemmat avaavat portin.

15 RUOKAILUT  Kasvattajan tehtävä on opettaa lasta syömään monipuolisesti ja ravitsevasti, jotta energiaa riittää päivän toimintoihin. Ohjaamme lapsia maistamaan uusia ruokia sekä valitsemaan itselleen sopivankokoisen ja mieluisan annoksen.  Kulttuuriimme kuuluvat ruokailutavat opetellaan aikuisen johdolla.  Aamupalalla tarjoillaan ruokalistan mukainen puuro, jonka lisäksi tarjolla on leipää, vihanneksia ja maitoa.  Lounas tuodaan Härkätien keittiöstä.  Ruoka- aineallergioiden huomioimista varten keittiö tarvitsee lääkärintodistuksen.

16 ULKOILU  Ulkoilemaan lähdemme pienissä ryhmissä päivittäin, lähes joka säällä.  Pihassa lapsilla on mahdollisuus omaehtoiseen liikkumiseen ja leikkimiseen.  Käytämme mielellämme myös lähimetsää leikki- ja oppimisympäristönä. Vain mielikuvitus on rajana.

17 LEPO  Lapselle annetaan mahdollisuus lepoon ja nukkumiseen. Lepohetkelle meno rauhoitetaan.  Lapset menevät yksitellen hieronnan kautta lepohuoneeseen, jossa aikuinen ottaa hänet vastaan ja peittelee hiljaisuuteen.  Lepohetki alkaa sadun kuuntelulla. Jos lapsi ei nukahda, hän saa aikuisen luvalla nousta sängystä ennen muita. Toisten nukkuessa hereillä olevat lapset puuhaavat jotain hiljaista puuhaa esimerkiksi piirtävät, katsovat kirjoja ja pelailevat.

18 PUKEMINEN JA RIISUMINEN  Kannustetaan lasta omatoimisuuteen.  Opetellaan säänmukaista pukeutumista.  Eteistilanteita käytetään oppimistilanteena.

19 PUHTAUS JA TERVEYS  Huolehditaan yhdessä lapsen kanssa käsien pesusta päiväkotiin tullessa, vessassa käynnin ja ruokailujen yhteydessä.  Lapsi tulee päiväkotiin vain terveenä.  Sairauksista kerrotaan puolin ja toisin epidemioiden ehkäisemiseksi.

20 KULTTUURIPERIMÄN SIIRTÄMINEN  Vietämme kalenterivuoden ja evankelisluterilaisen kirkon mukaisia juhlapäiviä.  Teemme yhteistyötä seurakunnan kanssa.  Huomioimme perheiden katsomuksen toiminnassamme.  Vietämme syntymäpäiviä lapsen oman ryhmän kesken.

21 KASVATUSKUMPPANUUS  Tammentuvassa avoin vuorovaikutus toteutuu päivittäisten keskustelujen, varhaiskasvatuskeskustelujen ja perheiltojen avulla. Vanhemmat voivat vaikuttaa myös vanhempainyhdistykseen osallistumalla.  Lapsen aloittaessa päivähoidon tai esiopetuksen käymme vanhempien kanssa tutustumiskeskustelun lapsen tavoista ja tottumuksista. Huomioimme perheiden tarpeet ja toiveet.  Syksyn aikana teemme yhdessä vanhempien kanssa lapsen varhaiskasvatussuunnitelman. Keväällä käymme vanhempien kanssa palautekeskustelun lapsen tavoitteiden toteutumisesta.  Tammentuvan MOODLE- ohjelman kautta vanhemmat saavat tietoa päiväkodin tapahtumista ja toiminnasta. (linkki Moodleen)(linkki Moodleen)

22 KASVUNKANSIO  Kasvunkansio dokumentoi lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista.  Se on merkityksellinen niin lapselle itselleen kuin vanhemmille ja päiväkodin kasvattajille. Se paljastaa lapsen kiinnostuksen kohteita, edistymistä, toiveita, oppimisen ja kasvun haasteita ja ystävyyssuhteita.  Se vaalii lapsuutta ja tuo esiin yksittäisen lapsen arvon. Lapsi osallistuu ja vaikuttaa oman kasvunkansionsa tekemiseen. Myös vanhemmat osallistuvat kasvunkansion tekemiseen. Kesäajaksi kansio annetaan kotiin, jotta lapsi voi katsella sitä yhdessä vanhemman kanssa.

23 ESIOPETUS  Tavoitteenamme on lähettää kouluun lapsia, joilla on myönteinen kokemus itsestään oppijana ja ryhmän jäsenenä.  Tammentuvan esiopetus perustuu Liedon kunnan esiopetussuunnitelmaan (Liedon kunnan esiopetussuunnitelma), mutta myötäilee lasten kiinnostuksen kohteita. Aiemmin esitellyt toimintatavat ja sisältöalueet ohjaavat toimintaamme. (Liedon kunnan esiopetussuunnitelma)  Oppimista tapahtuu kaikessa toiminnassa. Teemme kynätehtäviä, mutta voimme lähteä nojatuolimatkalle maailman ympäri, metsään oppimaan matemaattista ajattelua tai Lukutoukan kanssa tutustumaan kirjaimiin.  Toimimme yhteistyössä Pahkamäen koulun kanssa (yhteiset juhlat, aamunavaukset ym). Kerran kuussa pajapäivänä opiskelemme yhdessä eka- ja vitosluokkalaisten sekä opettajien kanssa.

24 VARHAISERITYISKASVATUS  Tammentuvassa on erityislastentarhanopettaja, joka työskentelee Naavatonttujen ryhmässä. Naavatonttujen ryhmä on 15 lapsen integroitu ryhmä, jossa lasten erityistarpeet huomioidaan. Erityislastentarhanopettaja vastaa koko päiväkodin varhaiserityiskasvatuksesta. Tammentuvan henkilöstö toteuttaa varhaiserityiskasvatusta erityislastentarhanopettajan ohjauksessa.  Tammentuvassa lapsi saa tarvitsemansa tuen jokaisessa ryhmässä. Tukea tarvitsevalle lapselle laaditaan suunnitelma, joka sisältää harjoiteltavat asiat, menetelmät ja tarvittavat tukitoimet.

25 Minun koloni, pikkuinen kolo vai linnako? – ehkä niin. Hyvä siellä silti on olo voi vaipua unelmiin, miten kasvanut olen kerran ja kiertänyt maailmaa - Kunpa kasvaisi edes sen verran kengät jalkaan että saa. Raili Mikkanen


Lataa ppt "SISÄLLYSLUETTELO  Meidän tammentupa...................3  Toiminta-ajatus…………………..4  Arvot...........................................5  Sisältöalueet...............................6."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google