ATT-vaikuttavuusryhmä –alustavia suosituksia Avoin tiede ja tutkimus -hankeen työryhmäseminaari 27.3.2015 Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Julkaisuportaalin prototyyppi Tutki-ohjausryhmä, Jyrki Ilva
Advertisements

Open Access –julkaiseminen tutkimuksen rahoituksen ja arvioinnin näkökulmasta Anneli Pauli, ylijohtaja (tutkimus)
Esiselvitys valtion tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
Kristiina Hormia-Poutanen Mitä Suomessa voitaisiin tehdä? OPEN ACCESS-keskustelutilaisuus Opetusministeriö Kristiina Hormia-Poutanen, Kansalliskirjasto.
Yliopistotutkimuksen tuottavuus ja vaikuttavuus - profiiliryhmän selvityksiä Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
CSC:n rooli bibliometrisen aineiston tuottamisessa
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Opetus- ja kulttuuriministeriön bibliometriikkatyön linjauksia vuodelle 2015 Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto JURE.
Uusia avauksia korkeakouluyhteistyössä tutkimuksen tukipalveluiden ja hallinnon alueella - Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkosto RAKETTI -päätösseminaari.
OKM- JULKAISUTIEDONKERUUN KÄYTÄNNÖT JA V IPUNEN Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Avoimuuden ja vaikuttavuuden indikaattorit ja yliopistojen rahoitusmalli ATT-vaikuttavuusselvitysryhmä
Organisaatioiden välinen yhteistyö OKM:n näkökulmasta
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto TUTKI-osahanke.
Tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden liittyminen OKM- julkaisutiedonkeruuseen Olli Poropudas Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Avoin tiede ja tutkimus -hanke Vaikuttavuustyöryhmä 09/2014-
J ULKAISUTIETOJEN KÄYTTÖTARKOITUKSET OKM: N NÄKÖKULMASTA Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
Ehdotus CSC:n bibliometriikkapalveluista 1.Korkeakoulujen vuosittainen julkaisutiedonkeruu 2.Korkeakoulujen julkaisutietojen tilastointi ja raportit 3.WoS-
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
OKM:n julkaisutiedonkeruun tarkoitukset Hannu Siren, johtaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Julkaisutiedot valtakunnalliseksi tietovarannoksi Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto -seminaari Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan strategia 2020 Työryhmä 3: Tiedon toisisijainen käyttö Pj. Sinikka Salo, Oulun kaupunki.
Avoin tiede ja tutkimus-hanke - oikeuksien hallinta Oikeuksien hallinta-työryhmän puheenjohtaja, tekijänoikeusneuvos Viveca Still, opetus ja kulttuuriministeriö.
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
Theseus avoimen julkaisutoiminnan edistämisen välineenä ammattikorkeakouluissa Minna Marjamaa, Laurea ja Tiina Tolonen, Oamk Tämä teos on lisensoitu Creative.
ATT-seminaari KOKONAISKUVA AVOIMEN TIETEEN JA TUTKIMUKSEN PALVELUISTA JA TUTKIMUSPROSESSIN AVOIMUUDESTA Erja Heikkinen Tämä teos on lisensoitu.
Avoin tiede ja tutkimus ammattikorkeakouluissa ATT Osaajakoulutus, Helsinki Seliina Päällysaho, tutkimuspäällikkö, SeAMK Jaana Latvanen, informaatikko,
Avoin tiede ja tutkimus -tiekartan vastuut tutkimusrahoittajille Ilona Lundström
Rinnakkaistallentaminen ja organisaation julkaisupolitiikka Pekka Olsbo Jyväskylän yliopiston kirjasto Avoimen tieteen osaajakoulutus URN:NBN:fi:jyu
Tampereen yliopiston avoimuuden käytännöt ja palvelut tutkijoille Minna Niemi-Grundström johtaja, Tampereen yliopiston kirjasto Avoimen tieteen osaajakoulutus.
Tavoitteista toimenpiteisiin; avoimen tieteen käytännöt lisäävät tutkimuksesi vaikuttavuutta.
Open Access -lehtien julkaisumaksujen organisointi Arja Tuuliniemi, Kansalliskirjasto Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus Hanna-Mari Puuska Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä
Avoin tiede ja tutkimus (ATT-hanke) TUTKIMUKSEN AVOIMUUDELLA YLLÄTTÄVIÄ LÖYTÖJÄ JA LUOVAA OIVALTAMISTA.
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus Hanna-Mari Puuska Julkaisutiedonkeruuseminaari
© SUOMEN AKATEMIA 2 Avoin tiede Suomen Akatemian hakuohjeissa Avoimen tieteen huomiointi tutkimuksen suunnittelussa tiedeasiantuntija Jyrki Hakapää
Itä-Suomen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka
tiedon laadun tukeminen ja
Avoimen datan jakaminen ja uudelleenkäyttö
Lukukausimaksuihin liittyvä
Open Science Turun yliopistossa
Tutkimusjulkaisujen avoin julkaiseminen
Kotilava Kotimaiset tieteelliset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan
Tieteellisten seurain valtuuskunta
Julkaisutiedonkeruun 2015 ohjeistus
Tutkimusinfrastruktuurien tietopankki
Juuli-julkaisutietoportaali
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus
Avoin tiede tutkijoille
Tutkimustietovarannon ohjausrakenne
Julkaisutiedonkeruun avoin saatavuus -tieto
OKM:N HALLINNONALALLE
Aineistonhallintasuunnitelmatyökalu dmpTuuli
Open Science Turun yliopistossa
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen
OKM-julkaisutiedonkeruun käytännöt
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
OKM T&K TIETOJEN TIETOPOHJA Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Julkaisuneuvotteluiden tilanne
Avoin tiede ja tutkimus Case Karelia
Mitä avoimuus on?.
ATT-vaikuttavuusselvitystyöryhmä: taustaa
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Esityksen transkriptio:

ATT-vaikuttavuusryhmä –alustavia suosituksia Avoin tiede ja tutkimus -hankeen työryhmäseminaari Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

ATT-vaikuttavuusselvitystyöryhmän kokoonpano Anssi Neuvonen, VTT (puheenjohtaja) Jukka Englund, Helsingin yliopisto Jukka Haapamäki, opetus- ja kulttuuriministeriö Elise Johansson, Turun yliopisto Aila Louhelainen, Oulun yliopisto Ulla Mäkeläinen, opetus- ja kulttuuriministeriö Anu Nuutinen, Suomen Akatemia Hanna-Mari Puuska, CSC (sihteeri) Tuija Sonkkila, Aalto-yliopisto Sirpa Thessler, LYNET Antti Tuomi-Nikula, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Jyrki Ilva, Kansalliskirjasto (asiantuntijana) 2

Ryhmän toimeksianto Vaikuttavuuden arvioinnin kehittämiseksi selvitetään avoimen tieteen tuoman muutoksen vaikutukset: miten arviointiin tuodaan mukaan käyttöpuoli (lataukset, katselut, data ja menetelmäviittaukset), vertaisarvioinnin muutokset, sitaatiot uusin tavoin sekä altmetriikka. Kokonaisuus tulee hahmottaa niin julkaisujen, datan kuin menetelmien näkökulmasta. Tehtävänä on selvittää kansainvälinen tilannekuva, sekä laatia ehdotus siitä, mitä seurantaindikaattoreita olisi syytä nostaa korkeakoulujen seurantaan avoimen tieteen ja tutkimuksen edistymisen seuraamiseksi, vaikuttavuuden arvioimiseksi sekä tarvittavien meritointimekanismien edistämiseksi. Tulos: Selvitys, jossa kuvaillaan tarvittavat indikaattorimuutokset. 3

Avoimuuden ja sen mahdollistaman vaikuttavuuden indikaattorit, ulottuvuuksia: 1.Julkaisujen avoin saatavuus 2.Tutkimusaineistojen ja ohjelmistojen avoin saatavuus 3.Altmetriikka

Avoimen julkaisemisen mittaamisen edellytykset Avointa julkaisemista mittaavia indikaattoreita on mahdollista ottaa käyttöön lähitulevaisuudessa Edellytyksiä: Open access -julkaisemisen palkitseminen niin, että se kannustaa korkeatasoiseen tieteelliseen julkaisemiseen avoimesti saatavilla olevissa julkaisukanavissa Yksimielisyys avoimuuden määrittelystä ja sisällöstä (esim. tallennuspaikat, embargo- ajat, pitkäaikaissaatavuus) Mittareiden tietopohja kattava ja läpinäkyvä OKM:n julkaisutiedonkeruun open access -tietopohjan laatua parannettava

YliopistotAmmattikorkeakoulut Lkm% % Ei Open access -julkaisu % % Open access -julkaisu % % Open access -julkaisu, rinnakkaistallennettu %4225 % Ei tietoa %4025 % Yhteensä % % Lähde: Vipunen - Korkeakoulujen julkaisutiedot vuosilta 2012–13 Vipunen Suomalaisten korkeakoulujen julkaisujen avoin saatavuus OKM:n nykyisen julkaisutiedonkeruun mukaan

Työryhmän alustavat suositukset, julkaisujen avoin saatavuus OKM:lle: – Avoimen saatavuuden nykytilan kartoittaminen korkeakoulujen julkaisutiedonkeruuaineiston ja Julkaisufoorumin julkaisukanavatietokannan perusteella – Avoimen julkaisemisen seurantaindikaattorien kehittäminen ja kerättävien tietojen laadun parantaminen – Kun tietopohja kunnossa, avoin saatavuus korkeakoulujen rahoitusmallien elementiksi painottamalla open access -julkaisuja valitulla kertoimella (esim. 1,1 tai 1,2) Tutkimusorganisaatioille: – Oman julkaisuarkiston ja rinnakkaistallentamisen prosessin kehittäminen – Avoin saatavuus -tietojen luotettavuuden ja kattavuuden parantaminen – Avoimuuden kehityksen seuranta

Tutkimuksen avoimuutta ja vaikuttavuutta kuvaavat uudet mittarit Tutkimusaineistojen ja ohjelmistojen avoin saatavuus, saavutettavuus ja jatkokäyttö Datametriikka Altmetriikka, esim. (mittaa tuotosten näkyvyyttä ja käyttöä esim. tieteellisessä ja sosiaalisessa mediassa) Katselu (viewing) Tallennus/merkintä (saving/bookmarking/capture) Keskustelu/maininta/kommentointi (discussion/mention) Suosittelu (recommendation) Viittaus (citation) 8

Tutkimuksen avoimuutta ja vaikuttavuutta kuvaavat uudet mittarit Indikaattorit ja tietopohja eivät vielä tarpeeksi vakiintuneita, jotta niitä voitaisiin ottaa käyttöön tutkimuksen arvioinnissa ja ohjauksessa: Mittareille tai mitattaville ilmiöille ei vielä vakiintunutta tulkintaa Eivät välttämättä kuvaa julkaisun tieteellistä tasoa tai vaikuttavuutta Indikaattorit saattavat olla manipuloitavissa Aineistoa saatavilla vielä rajoitetusti Mittarien luotettavuus ja kattavuus vaihtelee mm. tieteenalan ja julkaisun kielen mukaan 9

Työryhmän alustavat suositukset, tutkimusaineistojen avoimuus- ja altmetriikkamittarit OKM:lle – Kansainvälisen indikaattorikehityksen seuranta – Uusien indikaattoreiden tietopohjan kehittäminen – ml. tietojen keruu avoimesti saatavilla olevien aineistojen/ohjelmistojen määristä ja käytetyistä sopimusmalleista – Ei vielä tässä vaiheessa ohjaus- tai seurantaindikaattoriksi Tutkimusorganisaatioille – Indikaattoritietoja (julkaisujen ja tutkimusaineistojen lataustiedot, altmetriikka, jatkossa datametriikka) kannattaa tuottaa tutkijoiden käyttöön (esimerkkejä HY:n Terkko Scholar Chart, THL:n Julkari) – Perustelu: lisää tutkijoiden motivaatiota julkaisujen lisäksi myös tutkimusaineistojen ja - ohjelmistojen avaamiseen ja niistä tiedottamiseen eri medioissa

Kiitos! Lisätietoa: hanna-mari.puuska(at)csc.fi