XML – osa 2 Teppo Räisänen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tuloksellinen Java-ohjelmointi Luku 3 Luokkien käyttäminen
Advertisements

Image Gallery JavaScriptin avulla Juha Konttinen 1.
JavaScript oliot © Reiska, DOM Oliot  JavaScript sisältää paljon valmiita DOM olioita, on sisältänyt jo DOM level 0 (ns. Legacy DOM) alkaen  WWW-ympäristössä.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
HTML-kielen perusteet Osa 1 Vilho Kemppainen
Julkaisukielet ja - tekniikat tMyn1 Julkaisukielet ja -tekniikat •Verkko-ohjelmointi voidaan jakaa kahteen osaan: asiakaspuolen ja palvelinpuolen ohjelmointiin.
EXtensible Markup Language
HTML-kielen perusteet Osa 5 Vilho Kemppainen
Internet  Lingua Franca, kaikkien ymmärtämä yhteinen kieli: TCP/IP tai UDP/IP. ”Kaikki maaiman tietokoneet, liittykää yhteen”.  Suomeen 1990-luvun alussa.
13. Pakkaukset.
Näytölle tulostaminen. 7.2 Sisällys System.out.println - ja System.out.print -operaatiot. Tulostus erikoismerkeillä. Edistyneempää tulosteiden.
BPMN ja hiukan prosessien määrittelystä
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ 1 Tutkimusaineiston dokumentointi Juha Sinkkonen
HAKUKONEOPTIMOINTI Jaakko Rautiainen. Aihealue Hakukoneiden toiminta Web-sivun optimointi.
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
TIETOKONEOHJELMAN RAKENNE OHJELMALLA ON KAKSI OSAA  MÄÄRITYSOSA TIETOJEN KUVAUKSIA VARTEN  SUORITUSOSA TIETOJEN KÄSITTELYÄ VARTEN.
T3MM65 RAKENTEISET DOKUMENTIT Pläjäys 3 Heikki Hietala HAAGA Ammattikorkeakoulu Helsingin liiketalousinstituutti Kevät 2010.
Tietoyhteiskunnan palveluarkkitehdit ja -rakentajat © 2014 Gofore 1 ePerusteet – tietomalli ja rajapinnat Jarkko Hyöty Opetushallituksen tarjoamien.
XPath © Reino Aarinen, Mikä on XPath? XPath on W3C:n ylläpitämä yleinen standardikieli tiedon hakemiseen XML dokumenteista selaamalla sen elementtejä.
CSS ja sen sovellukset Vesa Jussila. Esitys  Yleistä –Historia –Etuja ja huonoja puolia –Mediatyypit  Käyttö –Laatikkomalli –CSS-taitto –Sovelluksia.
© Jukka Harju, Jukka Juslin
Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.
XML -kielen perusteet SIMO Seminaari Antti Mäkinen.
XML Namespaces 1 XML Namespaces provide a method to avoid element name conflicts –name conflict will occur when two different documents use the same element.
CSS3 Teppo Räisänen
4. Attribuutit 4.1. Sisällys Yleistä attribuuteista. Näkyvyys luokan sisällä ja ulkopuolelta. Attribuuttien arvojen käsittely aksessoreilla. 4.2.
Systeemityö 2 Vesiputousmalli Teppo Räisänen, Principal Lecturer
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
XHTML ja linkit Inline-elementti Linkki tehdään a-elementillä ja linkin kohde ilmoitetaan href- attribuutilla Absoluuttinen linkki Helian pääsivulle: Siirry.
XHTML-perusteita Teppo Räisänen
1 Airi Salminen digitaalisen median professori Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Tutkimusalueita: rakenteiset.
XML/DTD – osa 3 Teppo Räisänen
DTD Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
Tekninen viestintä Ohjelmointia teknisille viestijöille.
XPath Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
Kehykset 1. KEHYKSET: rakenne 2. Frameset 3. Esimerkki: cols 4. Cols: mittayksiköt 5. Cols: mittayksiköt 6. Cols: esimerkki 7. Rows-mittayksiköt 8. Rows-esimerkki.
RSS Teppo Räisänen
Metatieto ja HTML-dokumentit Markus Virkkala Esa Kaihlanen TJTD63 - Semanttinen Web - 4/2002.
CSS – osa 1 Teppo Räisänen
XML Schema Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
XSL & JavaScript Teppo Räisänen
Merkistöstandardeista
CSS Dreamweaverilla Matti Viitala KaHa/OAMK 2005.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Metadata editor - rakenteen luonnos 1. TEHTÄVÄ 1) Järjestelmä lukee xml-dokumentin ja xml- skeeman sekä tarkistaa niiden validiuden 2) Järjestelmä lukee.
XSL Teppo Räisänen
XSL Teppo Räisänen
15. Ohjelmoinnin tekniikkaa
DTD rakenne ELEMENT elementtien määrittely ATTLISTattribuuttien määrittely ENTITYentiteettien määrittely NOTATIONnotaatioiden määrittely.
Osoittimen määrittely ja alustus tMyn1 Osoittimen määrittely ja alustus Osoitin (pointer) on muuttuja, joka voi sisältää keskusmuistiosoitteen. Osoitinmuuttujan.
CLT132 Dokumenttityypin määrittely HTML:n taulukot ja listat (viikko 4)
Valintarakenne valintarakenne alkaa aina kysymyksellä eli ehdolla ehto tarkoittaa, että muuttujan sisältöä verrataan toisen muuttujan sisältöön tai vakioon.
Listat eli luettelot listaelementit ovat lohkoelementtejä:  lista ja listan alkiot alkavat uudelta riviltä  listan jälkeen tuleva elementti alkaa uudelta.
XML Skeema Määritellään XML:llä Vältetään suurinosa DTD:n puutteista. Datatyypit (string, boolean,...) Voidaan asettaa rajoitteita datatyypeille (minLength,
06/11/ Porin korkeakouluyksikkö © Jari Multisilta,2000 Rakenteinen dokumentaatio ja XML Jari Multisilta Porin korkeakouluyksikkö.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Luettelot ja sekalaisia komentoja
Helsingin normaalilyseo Jani Kiviharju syksy 2016
Aakkosnumeerinen tieto
Aakkosnumeerinen tieto
13. Pakkaukset.
Teppo Räisänen CSS – osa 1 Teppo Räisänen
CLT132 Tehtävät (viikko 9).
CLT132 Tehtävät (viikko 4).
CLT132 Tehtävät (viikko 2).
13. Pakkaukset.
Teppo Räisänen CSS – osa 2 Teppo Räisänen
Esityksen transkriptio:

XML – osa 2 Teppo Räisänen

Attribuutit XML-elementin alkutageissa voidaan määritellä attribuutteja (vrt. HTML) Attribuuteilla annetaan elementeistä lisätietoa XML-attribuutit ympäröidään aina lainausmerkeillä (joko ’ tai ”), esim. Hei vaan!

Attribuutit Jos attribuutin arvo sisältää yksinkertaisia lainausmerkkejä, on ympäröinnissä käytettävä kaksinkertaisia merkkejä (ja päinvastoin), esim.

Elementit vs. Attribuutit Lisätieto voidaan attribuutin lisäksi sijoittaa myös elementiksi, esim. TAI Pekka ’Lätsä-Pekka’ Päivärinta

Elementit vs. Attribuutit XML-säännöt eivät määrää kumpaa tapaa tulee käyttää Attribuutteja kannattaa yleensä käyttää, jos Tieto on yksinkertainen Tieto ei muutu tai muuttuu harvoin Tieto ei ole varsinaista vaan nk. metadataa

Validaatio XML-syntaksia noudattava dokumentti on hyvin muodostettu Dokumentti on validi, kun se noudattaa jotain tyyppimääritystä (DTD) DTD määrittelee tietylle dokumenttityypille ominaiset elementit Virhe dokumentissa johtaa prosessoinnin katkeamiseen (vrt. HTML)

DTD DTD-tekniikan asemasta voidaan käyttää XML-skeemoja DTD:stä puuttuvat esim. tietotyypit ja nimiavaruudet Dokumentin tyyppijulistukseen käytetään DOCTYPE-avainsanaa dokumentin esittelyosassa Tyyppimääritystä käytetään hyväksi dokumentin käsittelyssä, ja se helpottaa informaation jakelua

DTD Tyyppimäärittely voidaan tehdä XML-dokumentin sisällä JA/TAI viittaamalla ulkoiseen lähteeseen Sisäinen määrittely:

DTD Ulkoinen määrittely:

DTD DTD:llä määritellään XML-dokumentin rakenne: Elementit Tagit Teksti- ja dataentiteetit Merkki- ja prosessoitava data

DTD:n perusominaisuudet DOCTYPE-määrityksen jälkeen sijoitetaan hakasulkeisiin dokumentin määritykset Elementit määritellään ELEMENT- avainsanalla:

DTD:n perusominaisuudet Lapsielementit ilmoitetaan sulkeissa Elementtien järjestyksen on oltava sama määrittelyssä ja dokumentissa

DTD:n perusominaisuudet Tyyppimäärittelyssä voidaan ottaa kantaa elementtien esiintymien määriin: ? = elementti voi esiintyä 0 tai 1 kertaa + = elementti voi esiintyä 1 tai n kertaa * = elementti voi esiintyä 0 tai n kertaa Puuttuva merkintä tarkoittaa, että esiintymiä on oltava 1 kpl

DTD:n perusominaisuudet Esimerkki tarkentavien merkintöjen käyttämisestä: Vaihtoehtoiset sisällöt esitetään pystyviivalla:

DTD:n perusominaisuudet Attribuutit määritellään seuraavaa syntaksia noudattaen: Attribuuttityypeistä ks. W3C:n spesifikaatioW3C:n spesifikaatio

DTD:n perusominaisuudet Esimerkki attribuutin määrittelystä XML-muodossa:

XML ja CSS XML-dokumenttien muotoiluun voidaan käyttää CSS-tiedostoja Käytännössä XSL-muotoilua käytetään useimmin sen monipuolisuuden vuoksi

XML ja CSS CSS liitetään XML-tiedostoon dokumentin esittelyosuudessa