DTD Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

E4X © Reiska, JavaScript  Keksittiin 1995 (Ensin Netscape 2 selaimeen: Mocha  LiveScript  JavaScript)  Standardoitiin vuonna 1997  ECMA-262.
RI400 Raportointi- ja Viestintätyökalu muokkaa iSeiries tulosteita ja välittää viestejä sähköpostin – WEB/URL:n – matkapuhelin Internet:in kautta Windows.
Ohjelmiston tekninen suunnittelu
@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA  TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA.
JavaScript oliot © Reiska, DOM Oliot  JavaScript sisältää paljon valmiita DOM olioita, on sisältänyt jo DOM level 0 (ns. Legacy DOM) alkaen  WWW-ympäristössä.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
OULU ADVANCED RESEARCH ON SOFTWARE AND INFORMATION SYSTEMS Teppo Räisänen | Oulun yliopisto Facebook API Teppo Räisänen Tietojenkäsittelytieteiden.
Kiintolevyn osiointi.
Aineistojen tuonti Finnaan
Aineistojen tuonti Finnaan KIRJASTOVERKKOPALVELUT Tietueiden haravointi ja indeksointi (Record Manager)  Kansalliskirjasto tekee keskitetysti.
EXtensible Markup Language
Näytölle tulostaminen. 7.2 Sisällys System.out.println - ja System.out.print -operaatiot. Tulostus erikoismerkeillä. Edistyneempää tulosteiden.
Auli Jaakkola 1 Palkkatiedustelun tietomallin mukaisen tilastovastauksen luonti Tässä esimerkissä tiedosto tuotetaan excelistä csv-muotoon. 1.Oletetaan,
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
Kotus : Rakennepaja Ongelmana luettavuus ja editointi, kun nimittäjänä ovat UTF-8 ja XSLT Jack Rueter
T3MM65 RAKENTEISET DOKUMENTIT Pläjäys 3 Heikki Hietala HAAGA Ammattikorkeakoulu Helsingin liiketalousinstituutti Kevät 2010.
Ennen asentamista  Autentikointilähde LDAP, SQL-tietokanta…  Autentikointimetodi Olemassa oleva kirjautumisjärjestelmä (Pubcookie, CAS…) Uusi autentikointijärjestelmä.
OULU ADVANCED RESEARCH ON SOFTWARE AND INFORMATION SYSTEMS Teppo Räisänen | Oulun yliopisto Facebook ohjelmointi - FBML Teppo Räisänen
XPath © Reino Aarinen, Mikä on XPath? XPath on W3C:n ylläpitämä yleinen standardikieli tiedon hakemiseen XML dokumenteista selaamalla sen elementtejä.
Nuorten ja nuorten aikuisten viestintästrategia Miksi?Kenelle?Miten?Mitä?
Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.
XML -kielen perusteet SIMO Seminaari Antti Mäkinen.
Tiedostomuodot Jussi Talaskivi atk-suunnittelija Jyväskylän yliopisto.
Tietotyypit Tietotyyppi määrittää muuttujan sisältämän datan luonnetta, muistista tarvittavaa tilaa ja sitä, millaisia operaatioita siihen voidaan kohdistaa.
XML Namespaces 1 XML Namespaces provide a method to avoid element name conflicts –name conflict will occur when two different documents use the same element.
PHP funktiot Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö.
Muuttujat ja vakiottMyn1 Muuttujat ja vakiot PHP-kielen syntaksi on lainattu suurimmaksi osaksi C- kielestä. PHP on erityisesti HTML-dokumenttien sisään.
Lomakkeet © Reiska, Lomakkeet Varsinkin Web-sovelluksia ajetaan täyttämällä sivulla lomake ja lähettämällä tiedot palvelimella olevan Web-sovelluksen.
XHTML ja linkit Inline-elementti Linkki tehdään a-elementillä ja linkin kohde ilmoitetaan href- attribuutilla Absoluuttinen linkki Helian pääsivulle: Siirry.
XHTML-perusteita Teppo Räisänen
Systeemityö 2 Toimintokaavio – Activity diagram
XML/DTD – osa 3 Teppo Räisänen
Ohjelmointitaito (ict1td002, 12 op) Kevät 2008 Raine Kauppinen
XPath Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
Kehykset 1. KEHYKSET: rakenne 2. Frameset 3. Esimerkki: cols 4. Cols: mittayksiköt 5. Cols: mittayksiköt 6. Cols: esimerkki 7. Rows-mittayksiköt 8. Rows-esimerkki.
RSS Teppo Räisänen
Metatieto ja HTML-dokumentit Markus Virkkala Esa Kaihlanen TJTD63 - Semanttinen Web - 4/2002.
CSS – osa 1 Teppo Räisänen
DO NOT PRINT THIS DOCUMENT SQL -valintaehto CREATE TABLE opettaja ( opetunnus varchar(12) NOT NULL, nimi varchar(40) NOT NULL, puhelin varchar(12), tyohuone.
XML Schema Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
XSL & JavaScript Teppo Räisänen
Merkistöstandardeista
To start press the space bar. Tietojen päivittäminen PAF kantaan käyttäen Temple Ready ohjelmaa ja IGI CD- levyjä CD-ROM:lla on tiedot vuoteen 2000 saakka,
Java - Tietokanta. JDBC=Java database connectivity  ODBC:n kaltainen ohjelmointiliittymä SQL- tietokantoihin  Koostuu Java-kehitysympäristön (esim.
XML – osa 2 Teppo Räisänen
Metadata editor - rakenteen luonnos 1. TEHTÄVÄ 1) Järjestelmä lukee xml-dokumentin ja xml- skeeman sekä tarkistaa niiden validiuden 2) Järjestelmä lukee.
VERKKOKAUPAT T-TK-1-2 Sara Rocco, Jaana Malm, Miko Pukkinen.
Tietokannat -kurssi KSAO, Datanomit, käytön tuki kevät 2015 Lauri Tapola.
XSL Teppo Räisänen
XSL Teppo Räisänen
Tietokannat -kurssi KSAO, Datanomit, käytön tuki kevät 2015 Lauri Tapola.
DTD rakenne ELEMENT elementtien määrittely ATTLISTattribuuttien määrittely ENTITYentiteettien määrittely NOTATIONnotaatioiden määrittely.
Osoittimen määrittely ja alustus tMyn1 Osoittimen määrittely ja alustus Osoitin (pointer) on muuttuja, joka voi sisältää keskusmuistiosoitteen. Osoitinmuuttujan.
CLT132 Dokumenttityypin määrittely HTML:n taulukot ja listat (viikko 4)
Listat eli luettelot listaelementit ovat lohkoelementtejä:  lista ja listan alkiot alkavat uudelta riviltä  listan jälkeen tuleva elementti alkaa uudelta.
XML Skeema Määritellään XML:llä Vältetään suurinosa DTD:n puutteista. Datatyypit (string, boolean,...) Voidaan asettaa rajoitteita datatyypeille (minLength,
06/11/ Porin korkeakouluyksikkö © Jari Multisilta,2000 Rakenteinen dokumentaatio ja XML Jari Multisilta Porin korkeakouluyksikkö.
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
PHP Muuttujien määrittely, sijoituslause ja aritmeettiset operaattorit Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö.
Twitter Teppo Räisänen, Liiketalouden yksikkö Oulun seudun ammattikorkeakoulu.
Tyylitiedosto html-koodin apuna
Helsingin normaalilyseo Jani Kiviharju syksy 2016
Luokan määrittely class-määreellä
Presentation subheading
JavaScript – DOM HTML objektit
Teppo Räisänen CSS – osa 1 Teppo Räisänen
CLT132 Tehtävät (viikko 4).
Google Docs Teppo Räisänen,
Teppo Räisänen CSS – osa 2 Teppo Räisänen
Esityksen transkriptio:

DTD Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö

Yleistä DTD Document Type Definition Sillä määritellään mitä elementtejä (=tageja) attribuutteja entiteettejä ja dataa XML-dokumentissa voi olla

Yleistä Elementtejä (=tageja) Teppo Attribuutteja Entiteetit ä Dataa Teppo

Yleistä Voidaan määritellä omassa tiedostossaan tai XML-dokumentin sisällä Jos määritellään XML-dokumentin sisällä pitää käyttää seuraavaa syntaksia

Esimerkki Teppo Aila Reminder Pay me more salary!

Esimerkki Teppo Aila Reminder Pay me more salary!

Esimerkki <!DOCTYPE note [ ]> Teppo Aila Reminder Pay me more salary!

Esimerkki <!DOCTYPE note [ ]> Teppo Aila Reminder Pay me more salary! PCDATA tarkoittaa “Parsed Character Data”

Esimerkki XML-dokumentti voi sisältää kahta erityyppistä dataa PCDATA “Parsed Character Data” Datan sisältämät elementit ja entiteetit tulkitaan elementteinä ja entiteettinä Esim jos data sisältää merkin ä se tulkitaan ä-kirjaimeksi Lähtökohtaisesti käytetään PCDATAa CDATA ”Character Data” Datan sisältämät elementit ja entiteetit tulostetaan sellaisenaan Esim jos data sisältää merkin ä sitä ei tulkita ä-kirjaimena vaan se printataan sellaisenaan Käytetään lähinnä attribuuttien yhteydessä

Esimerkki <!DOCTYPE note [ ]> Teppo Aila Reminder Pay me more salary!

Esimerkki DTD määrittelyt voi olla myös ulkoisessa tiedostossa note.xml: Tove Jani Reminder Don't forget me this weekend!

Esimerkki DTD määrittelyt voi olla myös ulkoisessa tiedostossa note.dtd:

Esimerkki to, from, heading ja body tagien pitää löytyä note-elementin sisältä Niiden täytyy esiintyä järjestyksessä to, from, heading ja body Noten sisältä täytyy löytyä yksi tai useampi message-elementti Noten sisältä voi löytyä nolla, yksi tai useampi message-elementti Noten sisältä voi löytyä nolla tai yksi message-elementti Noten sisältä pitää olla to, from ja header sekä message tai body

DTD attribuutit Attribuutit tarjoavat lisätietoa elementeistä

DTD attribuutit Muodollinen syntaksi Element-name viittaa siihen elementtiin, mille haluamme tehdä attribuutin Attribute-name on haluttu nimi

DTD attribuutit

DTD attribuutit

DTD attribuutit Teppo Aila Reminder Pay me more salary!

DTD attribuutit Teppo Aila Reminder Pay me more salary!

DTD attribuutit Teppo Aila Reminder Pay me more salary! Teppo Aila Reminder Pay me more salary!

DTD attribuutit Teppo Aila Reminder Pay me more salary!

DTD attribuutit Nyrkkisääntö on että metadata kannattaa laittaa attribuutiksi, “oikea” data elementeiksi Metadata on “tietoa tiedosta” Viestillä voisi olla vaikka juokseva id-numero, joka tallennetaan attribuuttiin

Entiteetit Entiteettien syntaksi &writer; &copyright;

Entiteetit Vakiot <=< >=> &=& ”=" ’=&apos; &-merkki + nimi + ;

Miksi DTD? XML-dokumenttien verifiointi Onhan dokumentissa kaikki kentät Tiedonsiirto Ohjelmat vaihtavat tietoja monesti XML:n avulla, jolloin on hyvä tietää missä formaatissa tiedot on lähetettävä Toimii myös ihmisten kesken

Harjoitus Tee DTD määrittely seuraavalle XML:lle

Validaattori idator.asp