Pohdipas hetkinen näitä:

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pluto.
Advertisements

Kasvaako pääni, kun opin?
Tekijät: Siiri Pekkarinen ja Emilia Laitinen
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Maapallo – ihmisen koti
Compact Muon Solenoid.  Lieriön muotoinen  Pituus 21m, halkaisija 15m, korkeus 15m  Painaa tonnia.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Havainto.
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
Kansainvälinen tähtitieteen vuosi 2009 Cosmos Heureka Tapio Markkanen ©
Aineen rakenteen standardimalli
Rohkaisusanoja naiselta naiselle
Leif Ekrem / Brändö gymnasium1 Astrofysiikka – Verkkokurssi (ruotsinkielinen) COSMOS.
Kaikki maailman aine koostuu ainehiukkasista. Aineen lisäksi on olemassa niin sanottua antiainetta. Antihiukkaset muistuttavat ainehiukkasia niin paljon,
TÄHTITIEDE: ASTROBIOLOGIA Kuvan lähde: Nasa. –Tähtitiedettä biologian ja maantieteen näkökulmasta –toinen pääteema on astrobiologia ja toinen taivaan.
ANTIIKIN KREIKAN TIEDE
Monipuolista alakoulun kemian opetusta.
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
TERVEYDENHUOLLON TRADITIOT P. Pöllänen Ylilääkäri/Kymshp (johdon tulosalue) Dosentti Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Andrologi (erityispätevyys)
Keskiajan tiede ja koulutus:
6. Kokeellisen tutkimuksen läpimurto - taivaanmekaniikka
Valistus: 1700 – luvulla syntynyt aatevirtaus
Tiedeopiskelu CERNissä. Ohjelman tavoite  Kiinnostuksen herättäminen fysiikkaan kansainvälisen huippututkimuksen avulla Kehittää modernin fysiikan opetusta.
Selitys Kiintotähdille on ainakin kaksi loogista selitystä. 1.Tähtien asema on todellakin muuttumaton toisiinsa nähden. Tämä käsitys on vallalla hyvin.
FYSIIKKAA RUNOILIJOILLE
KLASSINEN FYSIIKKA Aikaisemmat kurssit olivat klassista fysiikkaa.
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
Neoliittinen vallankumous
Havainto. Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.
Kuningas Matias I Omistaa suuren valtakunnan keskellä Eurooppaa.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
Esitelmä Neptunus planeetasta
Planeettablues 1.Aurinko ei yksin ole kaukaisuudessa,
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Maailmankaikkeuden rakenne
KESKIAJAN TIEDE JA KOULUTUS
Tiedon vallankumous ja uusi maailmankuva
Albert Einstein. Elämä Syntyi vuonna 1879 Saksassa, kuoli 1955 Yhdysvalloissa Hänellä on epäilty autismia 1900-luvun tärkeimpiä fyysikkoja Teoreettinen.
Fysiikkaa runoilijoille Osa 1: klassinen fysiikka Syksy Räsänen Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja fysiikan tutkimuslaitos.
EUROOPPALAINEN IHMINEN ITSEVALTIUS BAROKKI ROKOKOO.
Mitä Valonnopeus on? Valonnopeus on fysikaali nen vakio, jota merkitään kirjaimella c. Sen arvo on: m/s. Erityisen suhteellisuusteorian muka.
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
Fysiikka ja kemia Antiikin aikoina ja pitkään sen jälkeen tutkijat pohtivat laajasti luonnonilmiöitä. Sama tiedemies saattoi tutkia geometrisiä ongelmia,
LUONNONTIETEELLISEN MAAILMANKUVAN SYNTY
Tieteenfilosofia I Lapin yliopisto
AURINKOKUNTA.
Jupiter on saanut nimensä Jupiter-jumalan mukaan.
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
Tähtitiede Sisältö: Tähtitieteen historia
Tietoteorioiden testaaminen
Fyysikan historiaa.
Teoriat ja havainnot HYPOTEETTIS-DEDUKTIIVINEN MENETELMÄ
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
Antiikki ja varhainen filosofia
Keplerin lait -tähtihavaintoihin perustuvia yleisiä päätelmiä
Aurinkokunta.
T Ä H T I T I E D E 1 tunti viikossa
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
Kysymyksiä fi tunnille
Kokoa oheiseen kuvioon keskeiset tiedot kustakin tiedemiehestä
LUONNONTIETEELLISEN MAAILMANKUVAN SYNTY (s )
Reformaation merkitys uskonnon ja tieteen suhteelle.
KOMEETAT.
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
Barokki, rokokoo, tieteellinen vallankumous
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Mars-planeetan olosuhteiden kehitys
Mitä mallit kertovat asiasta Mitä voimme päätellä havainnoista
TIETEELLISESTÄ SELITTÄMISESTÄ
Esityksen transkriptio:

Pohdipas hetkinen näitä: Mitä on ”tiede”? Kuka päättää, mikä on ”tiedettä”? Minkä takia tiedeyhteisö muuttaa käsityksiään välillä hyvin rajusti? Onko tieteellinen tieto siis joskus valmista?

Tieteen vallankumous n. 1550 - 1750 Mikä johti ajattelutavan muutokseen 1500 – luvun lopulta lähtien? Tyytymättömyys vanhoihin selitysmalleihin Lääketiede, tähtitiede, yms. Renessanssi vapautti Aristoteleen kahleista - Jaa että miksi vapautti? Bacon + Descartes => Tieteen tekemiselle syntyi kunnollinen metodi – Mikä se kunnollinen metodi on?

Kopernikuksen teoria maailmankaikkeudesta 1543 Miten voi maan pinnalta havainnoiden todistaa, että maapallo liikkuu ja aurinko on paikallaan? Ei niin suuri vallankumous kuin päällepäin luulisi: Edelleen ajatus universumin kehistä Aurinkokuntamme oletettu universumin keskelle Planeetoilla ympyräradat => Yhteensopivuusongelmat havaintojen kanssa Puuttuvan parallaksin ongelma (Tähtitaivaan pitäisi näyttää hieman erilaiselta eri vuoden aikoina, kun maapallon on liikkunut avaruudessa) Suurin ansio heliosentrisen maailmankuvan uudelleensyntymisessä!

Kepler: Vei eteenpäin Kopernikuksen ideaa. Elliptiset planeettaradat selittivät täydellisemmin planeettaliikkeen Keplerin lait pätevä työkalu edelleen. Tosin Keplerin haaveena oli saada planeettojen radat mahtumaan kreikkalaisen lukuharmonian muokaiseen muottiin (sisäkkäiset monitahokkaat ratojen kuvaajana)

Keplerin kolme planeettalakia: 1) Planeettojen radat on ellipsejä, joiden toinen polttopiste on aurinko 2) Planeetan ja auringon välinen jana piirtää tietyssä ajassa vakiokokoisen alan. (eli planeetta liikkuu nopeammin lähellä aurinkoa ja hitaammin kauempana siitä) 3) Planeettojen kiertoaikojen neliöt (korotettu 2. potenssiin) ovat samassa suhteessa kuin niiden etäisyyksien kuutiot (3. potenssi)

Galilei Enemmän käytännön fyysikko , kuin tähtitieteen teoreetikko Tärkeää: Kumosi Aristotelisen käsityksen putoamisliikkeestä Kehitti kaukoputkea ja tutki heiluriliikettä. Näin optiikan ja mekaniikan tuntemus meni eteenpäin Euroopassa

Newton: Suurin ansio matemaattisen mallin löytäminen taivaankappaleiden liikkeille. Nyt liikkeen selittämisen lisäksi voitiin ennustaa planeettojen ja taivaankappaleiden liike newtonilaisella fysiikalla Tosin Newton pätee makromaailmassa, ”arkipäivän” olosuhteissa, ei esim. hiukkasfysiikassa Oliko Newton ”tiedemies”? (tutki alkemiaa ja ilmestyskirjan ennustuksia)

Harvey Verenkierron ja verisuoniston tutkimus Kumosi keskiaikaisen käsityksen verenkierrosta (veren synty vatsassa, katoaminen kudoksiin, käsitys ”Spiritus vitaliksesta”, ilman ja veren yhdistelmästä verisuonistossa, veren edestakainen liike) Löysi laskimoläpät Ongelmaksi jäi hiussuonisto. Se piti olettaa, havainnoin vaikea todentaa.

Mikä vastusti tieteen kehitystä? Vanhoillinen yliopistolaitos Kirkko Tiedemiehet toisinaan yliopiston ulkopuolisia ”vastarannan kiiskiä”

Tiedeakatemiat: Tiede institutionalisoitui. Se vapautui muiden (kirkon) kahleista Muodostui omaksi yhteiskunnalliseksi laitoksekseen Tunnetuin ”Royal Society” Iso-Britanniassa Vähitellen yliopistot ja uusi empiirinen tiede löysivät toisensa Valistusajattelu 1700 – luvulla ”riisui” tiedettä epärationaalisesta ajattelusta ”Moderni” tiede ehkä vasta 1800 – luvun alun myötä