YLEISPREESENS.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tänään keskitytään jälkimmäiseen eli epäsuoraan kerrontaan.
Advertisements

”Sähköposti Mikolle”, s. 43 Minkämaalainen Mikko on. Missä Mikko asuu
Epäsuora esitys Käytä epäsuoraa kerrontaa silloin, kun kerrot, mitä joku sanoi tai mitä jossain sanottiin Epäsuora kerronta eli raportoitu puhe on siis.
Vaillinaiset apuverbit
Englannin kielen aikamuodot
YLEISPREESENS Käyttö: jokin tapahtuu yleensä, toistuvasti, usein
3 aikataulu (lause 3) Jim gets the puck and … he scores! He watches TV every evening. The bus leaves at three. I always listen to jazz. Spiders have eight.
KESTOPREESENS.
Vaillinaiset apuverbit: must
Vaillinaiset apuverbit: can
Suomen kieli maailman kielten joukossa
Grammary What’s On 6 Unit 1.
YLEIS- JA KESTOPLUSKVAMPERFEKTI
LIITEKYSYMYKSET.
ENA 1 Preppaus.
Laskettavat substantiivit
YLEIS- JA KESTOPERFEKTI
Tee kysymys ja kysy parilta. ymmärtää + sinä + kiinaa +
Grammary What’s On 5 Unit 3.
Englanti: aikamuodot.
Vaillinaiset apuverbit: may
Tee kysymys ja kysy parilta. ymmärtää + sinä + kiinaa +
Lauseen sanajärjestys
Substantiivit Substantiivit ovat jonkin ihmisen, eläimen, asian tai esineen nimityksiä. - a pupil - a horse - an orange - a chair - time - history.
YLEIS- JA KESTOIMPERFEKTI
Today’s Special Päivän pannu ENA otsikon numero on oltava; jos kirjoitat myös otsikon, sitä ei saa muuttaa älä koskaan kirjoita marginaaliin.
Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto. Thoughts about Good Life Collected by Tuovi Kurttio, Pääkaupunkiseudun.
”Sähköposti Mikolle”, s. 43 Minkämaalainen Mikko on. Missä Mikko asuu
”mennyt aika”. YKSIKKÖ  I was minä olin  You were sinä olit  He / She / It was hän oli MONIKKO  We were me olimme  You were te olitte  They were.
Epäsuora kerronta Reported speech. Mitä muutoksia tapahtuu, kun suora kerronta muutetaan epäsuoraksi? Suora kerronta: “I love you,” Ed said to Mia. Epäsuora.
PASSIIVI WHAT IS DONE?. Miksi passiivi? - huomio kohdistuu tekemisen kohteeseen - varsinaista tekijää ei tunneta, se on itsestään selvä tai sillä ei ole.
Infinitiivi + to-partikkeli
EPÄSUORA KERRONTA Reported speech.
Kaksi perfektiä: Mitä eroa muodoilla on?
Relatiivipronominit Relative pronouns.
SANAJÄRJESTYS.
OLLA-verbit Olla-verbejä on englannin kielessä kaksi: ’be’ ja ’have’.
Kertausta kurssin 4 kokeeseen
Kysymysten muodostaminen
Kysymykset QUESTIONS P. 188.
PERUSAIKAMUODOT.
preesens – imperfekti – perfekti – pluskvamperfekti - futuuri
Yleispreesens Ja be ja have -verbit.
Interrogative sentences
LIITEKYSYMYKSET … vai mitä?.
Power Grammar: Konditionaali
EPÄSUORA KERRONTA Reported speech.
Words of quantity Open Road 6 pp
Kestoperfekti Käyttö He has been writing that for half an hour.
RELATIIVI- JA INDEFINIITTIPRONOMINIT
Vaillinaiset apuverbit: can
INFINITIIVI / ING-MUOTO
Preesens Englannissa on kaksi preesensmuotoa: yleis- ja kestopreesens. Mitä eroa niillä on? I eat toast every morning. I am eating toast now. The sun sets.
EHTOVIRKEPARIT YHTEENVETO.
Verbin perusmuoto 1 ’TO SING’ OR ’SING’.
Power Grammar: Menneen ajan konditionaali Suomen englanninopettajat ry
How should I ask my questions?
Yleispreesens: mitä yleensä tapahtuu
Preesens Englannissa on kaksi preesensmuotoa: yleis- ja kestopreesens. Mitä eroa niillä on? I eat toast every morning. I am eating toast now. The sun sets.
Grammary What’s On 6 Unit 2.
YLEISPREESENS.
Sanajärjestys s
ADVERBIT = ”MITEN” Käyttö
Persoonapronominit minä, sinä, hän, me, te, he.
OBJEKTIMUODOT OMISTUSMUODOT
Mitä tapahtuu? Mitä tehdään?
Muodollinen subjekti s
IMPERFEKTI (teki, tapahtui)
FUTUURI * ilmaisee tulevaa aikaa
OPETTELE: LIKE – TYKÄTÄ, PITÄÄ
Esityksen transkriptio:

YLEISPREESENS

Miksi englannin kielessä on kaksi preesensiä? Open Road Miksi englannin kielessä on kaksi preesensiä? Suomenna lauseet. It rains a lot in Ireland. 2. It’s raining. Irlannissa sataa paljon. Ulkona sataa. Yleispreesens ilmaisee yleistä totuutta, ei mitä tapahtuu parhaillaan. Kestopreesens ilmaisee, mitä tapahtuu parhaillaan.

Yleispreesensin muodostus Open Road Yleispreesensin muodostus Vertaa suomen ja englannin päätteitä preesensissä. Miten englannin yleispreesens muodostetaan? tiedän, tiedät, tietää, tiedämme, tiedätte, tietävät I/you/we/they know she/he knows

Yleispreesensin muodostus verbi on perusmuodon kaltainen eli päätteetön kaikissa muissa persoonissa paitsi yksikön 3. persoonassa: know yksikön 3. persoonassa on s-pääte: knows

S-pääte ja oikeinkirjoitus Mitä muutoksia s-pääte aiheuttaa? 1. fly flies 2. bury buries 3. push pushes 4. vex vexes 5. match matches 6. go goes 7. veto vetoes

S-pääte ja oikeinkirjoitus Open Road S-pääte ja oikeinkirjoitus konsonantin jälkeinen y → i, ja pääte on -es: tries suhuäänteen jälkeen pääte on -es: teaches o-päätteisen verbin jälkeen pääte on myös -es: echoes Huom. vokaalin jälkeinen y → ei muutoksia: plays The Simple Present p. 114

Kielteinen yleispreesens Open Road Kielteinen yleispreesens Mitä havaintoja voit tehdä do-apuverbin käytöstä? 1. I/you/we/they don’t care. 2. She/he doesn’t care. 3. We want nothing. 4. Nobody lives here. 5. You are not serious. The Simple Present p. 114

Kielteinen yleispreesens Open Road Kielteinen yleispreesens kaikissa muissa persoonissa don’t + perusmuoto yksikön 3. persoonassa doesn’t + perusmuoto pääverbi seuraa perusmuodossa jos lauseessa on jo jokin kieltosana, verbistä ei tule kieltomuotoa olla-verbin kanssa ei do-apuverbiä p. 115

Let’s practise: Sano se englanniksi. 1. Raha ei kasva puissa. Money doesn’t grow on trees. 2. Lapset eivät ymmärrä tätä. Children don’t understand this. 3. Kukaan ei tiedä ikääni. Nobody knows my age.

Let’s practise: Sano se englanniksi. 4. Roy ei pidä suklaasta. Roy doesn’t like chocolate. 5. Minä en usko sinua. I don’t believe you. 6. Nämä matkalaukut eivät ole meidän. These suitcases aren’t ours.

Yleispreesensin kysymys Open Road Yleispreesensin kysymys Mitä havaintoja voit tehdä do-apuverbin käytöstä? 1. What do I/you/we/they need? 2. What does s/he need? 3. Who needs more time? 4. Which jeans look the best? 5. Why are you late? The Simple Present p. 114

Yleispreesensin kysymys apuverbi ennen subjektia apuverbi on do kaikissa muissa persoonissa paitsi does yksikön 3. persoonassa pääverbi seuraa aina perusmuodossa apuverbiä do/does ei tarvita, kun kysymyssana on lauseen subjekti tai sen osa olla-verbin kysymyksissä ei käytetä do-apuverbiä

Let’s practise: Sano se englanniksi. 1. Mitä tämä tarkoittaa? What does this mean? 2. Mitä sinä tarkoitat? What do you mean? 3. Miksi ihmiset inhoavat käärmeitä? Why do people hate snakes?

Let’s practise: Sano se englanniksi. 4. Kuinka usein tapaat sukulaisiasi? How often do you meet your relatives? 5. Kuka haluaa lisää kakkua? Who wants more cake? 6. Missä minun nyrkkeilyhansikkaani ovat? Where are my boxing gloves?