W w w. h a m k. f i Wiki koulutus. w w w. h a m k. f i.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Marratech Käyttöohjeita. Ellei bookmarks –listassa ole haluttua palvelinta, osoitteen voi kirjoittaa suoraan osoiteriville:
Advertisements

Moodle verkko- oppimisympäristö Lyhyt johdatus kuvien avulla Lähde: Tem Valtosen PP-esitys Vetu 7 -koulutuksessa.
Image Gallery JavaScriptin avulla Juha Konttinen 1.
Wikin pikaohje /ut. Kirjautuminen palveluun • Mene osoitteeseen valitse sivun oikeasta yläkulmasta ”Sign.
SkyDrive ja Office Web Apps –sovellusten käyttäminen
OPPIMINEN JA OPETUS / DIDAKTIIKAN KURSSIN WIKITENTTI
TILDA-Verkkotilastointi
Kuntalaispalautteen kokoamispalvelu Multibase Oy Tämä on kuvaus palvelumallista, jonka pohjalta Kauniaisten kaupunki käynnisti pilottiprojektin. palvelumalli:1-3.
Informaatioteknologian instituutti Esityksen tekeminen PowerPointilla Jouni Huotari.
AT-STARTTI OPPILAAN OPETUSVERKON JA INTRAN PERUSTOIMINTOJA.
KyläNetti - sivun tekeminen • KyläNetti-sivustoon on luotu valmiiksi esimerkinomainen sivurakenne, jota voi vapaasti muokata • Kaikki sivut eivät ole näkyvissä.
Avonet Digilehtiö käyttö
Wikispace jatkokurssi Jarmo Heikkinen Karoliina Kemppainen Satu Kylmänen.
Tiedonhallinnan näkökulma valokuvien digitoinnin suunnitteluun Originaalin vähimmäistiedot, jälkituotannon tiedot ja metadata Anne Isomursu Suomen valokuvataiteen.
Portal-ohje opiskelijoille. 2 Kirjaudu sisään tunnuksella ja salasanalla. Portaliin kirjauduttaessa käytetään samoja tunnuksia kuin muihin VAMKin IT-järjestelmiin.
RSS-syötteet tiedonhallinnassa Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Wikispaces kouluttajan wikityökaluna Kiravo-projekti 2013 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
© 2010 IBM Corporation1 Bannerikaruselli  Bannerikaruselli on sisällönhallinnan komponentti, jolla voidaan laittaa www-sivulla haluttuun kohtaan näkymään.
Tehdään nettisivu  suunnittelu  rakentaminen  testaaminen  julkaiseminen.
© 2010 IBM Corporation1 Etusivun muokkaaminen  Portaalisivut ja niihin määritetyt komponentit muodostavat varsinaiset internet-sivut.  Etusivu muodostuu.
Mikä on internet? b Kymmenien tuhansien yhteen liitettyjen tietoverkkojen kokonaisuus b Internetin palvelut ovat ilmaisia - liittymät ovat maksullisia.
HTML-kielen perusteet Osa 1 Vilho Kemppainen
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 1 Tekstin kirjoittaminen ja muokkaaminen, linkitys.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra RSS -syötteet.
WIKISPACE ohjeita. Sivun muokkaaminen •Valitse Edit This Page •Kirjoittele, lisää kuvia, muokkaa tekstiä •Tallenna •Muokkaa lisää….history näyttä kaikki.
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi uutinen. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
Power Point – esitysgrafiikkaohjelma lyhyesti
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
Internet-viestintä on helppoa! Käyttökuvaus 4.0
Tekstin muotoilu Wordilla:
Wikispaces kouluttajan wikityökaluna Kiravo-projekti 2013 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Verkkoympäristöt lähiopetuksen rinnalla/tukena
Kotisivukoulutus Ohjeet alasivujen tekoon ja kuvien lisäämiseen © SVS Länsi-Suomi.
Sosiaalinen media opetuksessa Katrina Vartiainen Turun normaalikoulu.
Vapaa aihe Kysymykset.
Maaseutu.fi on uudistunut -
Sähköinen portfolio - kyvyt.fi
Internet-projekti - MUM2TM Heikki Hietala Jukka Mutikainen TIKO – Malmi
OPPIMINEN JA OPETUS / DIDAKTIIKAN KURSSIN WIKITENTTI.
Mikä ihmeen Office 365? Office 365
Word: tarrat kirjekuoriin
PowerPoint-esitys OHJE.
AT-STARTTI OPPILAAN OPETUSVERKON JA INTRAN PERUSTOIMINTOJA.
Office 365 –pilvipalvelut UEF:n opiskelijoille
Kuinka tehdä blogi o365:ssä
VYYHTI- PROJEKTI Maiju, Noora, Juha, Joel. NYKYTILAN KUVAUS Toimeksiannon taustalla on koulutusmäärien kasvu, jota nykyinen sivusto ei kestä. Nykyisillä.
Kokemuksia sometyökaluista verkkopalvelun kehittämisessä – Case toimeksi.fi Saara Pajunpää, VVV-projekti, Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys.
© 2010 IBM Corporation1 Sivustoalue  Internet sivu rakentuu sivustoalueista, jotka yleensä on jaoteltuna toiminnoittain osa-alueisiin.  Sivustoalueella.
Mikromoduuli Projekti. Mikromoduulit? Pieniä tietopaketteja Pieniä tietopaketteja Helposti omaksuttavia ja tiiviitä kokonaisuuksia Helposti omaksuttavia.
1ePassi / wiki-työpaja Hanna Toijala 09. Wiki-ideologiaa yhteisöllisyys avoimuus vuorovaikutteisuus yhteiskäyttö 2ePassi / wiki-työpaja Hanna Toijala.
1 Ohjeet sähköpostiviestin tekoon.  Hae raporttityökalulla kohderyhmä, jolle haluat sähköpostin lähettää. Vaihtoehtoisesti klikkaa aiemmin tallennetun.
…Raportit kuosiin… Näin teet sivunumeroinnin ja sisällysluettelon
E –oppikirjan käyttöönotto
Opetusteknologiasta ja verkko-opetuksen tukihenkilötoiminnasta Katja Kunttu Viikin tiedekirjasto.
Ajatuksesta albumiin Digitaalikameran käytön jatkokurssi.
Sivuston luominen oppilasryhmän käyttöön Matti Lähtevänoja.
Verkkopalvelut Opiskelijaviestintätiimin työpaja to klo 9-12, Kuusankoski Webmaster Pia Kupiainen ja Verkkoviestintäsuunnittelija Marika Taina.
Pedanet –oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu
Verkkoympäristöjen hyödyntäminen verkoston toiminnassa. Plonen ja muiden alustojen (yhteis)käyttö.
WWW-sivuston ja verkkopalveluiden rakentaminen
Piirin internetsivut Heidi Cavén ja Jari Laakkio
TERVE Piirto-ohjeita GIMP-kuvankäsittelyohjelmalle
Lomake-editori Käyttöönottokoulutus
E-aineistojen saavutettavuus Mitä sisällöntuottajien pitäisi tietää?
esitysgrafiikkaohjelma Lyhyt johdanto ohjelman käytön perusteisiin
Microsoft SharePointin mukauttaminen Verkkosivusto
Kuvagalleria Adobe Bridget -ohjelmalla
TERVE Piirto-ohjeita GIMP-kuvankäsittelyohjelmalle
Google Docs Teppo Räisänen,
Esityksen transkriptio:

w w w. h a m k. f i Wiki koulutus

w w w. h a m k. f i

Mikä on Wiki Yksinkertaisia verkkosivustoja Käyttäjät voivat lukemisen ohella myös helposti lisätä ja muokata sisältöjä Ainoa tarvittava ohjelma on web-selain ja wikisivulla vieraileva voi myös osallistua sen sisällön tuottamiseen. Yhteispiirteitä kaikille wiki ohjelmille: Avoimuus, jota yleensä voidaan tarvittaessa rajata Yhteisöllisyys, sisällöllä on useita tekijöitä Yksinkertaisuus, ei tarvita erillisiä ohjelmia tai erityistaitoja Verkostomaisuus, uusien sivujen luominen ja linkittäminen on helppoa.

w w w. h a m k. f i Kenelle Wiki? Avoimuuden ja yhteisöllisyyden kautta wikit soveltuvat erityisen hyvin yhteisölliseen ja prosessimaiseen tiedon tuottamiseen ja käsittelyyn, riippumatta siitä onko kyseessä opiskelu, opetus, tutkimus tai hallinto.

w w w. h a m k. f i Esimerkkejä käytöstä n+projekti+-muotoiluhttps://wiki.hamk.fi/display/sisainen/Ammatilline n+projekti+-muotoilu nto llinnossa+tapahtuu

w w w. h a m k. f i Wiki käsitteistöä? Wiki = palvelimelle asennettu ohjelma (esim. Meidän tapauksessa Confluence Wiki space = Wikissä oleva tila, jolle voidaan antaa tiettyjä oikeuksia ja jonka alle voidaan tehdä wiki sivustoja. Wiki sivu= wikin yksittäinen web-sivu. Personal Space = oma tila

w w w. h a m k. f i Kuinka Wiki toimii? 1.Wikisivuja luetaan kuten mitä tahansa www-sivuja, avaamalla selaimella kyseisen sivun www-osoite 2.Wikisivua pääsee muokkaamaan "Edit"- painikkeen kautta, jolloin sivun sisältö avautuu selaimen teksti-ikkunaan muokattavaksi 3.Tekstin muotoiluun on yleensä tarjolla yksinkertaisen wikimerkkauksen ohella helppokäyttöisiä editoreita, html-taitoja tms. osaamista ei siis tarvita 4.Tallenna -toiminto päivittää muokatun sivun takaisin palvelimelle, ja uusi versio on välittömästi muiden lukijoiden saatavilla ja muokattavissa edelleen 5.Olemassa olevien wikisivujen lisäksi käyttäjä voi myös luoda uusia sivuja ja linkittää niitä toisiinsa 6.Wikeissä on yleensä myös vaihteleva määrä muitakin toimintoja kuten sivujen kommentointi, avainsanojen lisääminen, hakutoiminnot, rss-syötteiden tilaaminen sekä henkilökohtaisten käyttäjäsivujen luominen.

w w w. h a m k. f i Miksi wikiä kannattaa käyttää? Wikiä kannattaa käyttää erityisesti silloin, kun halutaan tuottaa ja käsitellä tietoa useamman henkilön toimesta. Wiki tarjoaa esimerkiksi oivallisen välineen kokouksen esityslistan laatimiseen ja muokkaamiseen etukäteen. Itse kokouksen aikana voidaan muistio kirjata suoraan wikiin ja kaikki osallistujat voivat tarvittaessa täydentää ja korjata muistiota myös jälkikäteen. Wikisivuun on myös helppo lisätä kuvia, kaavioita yms. oheismateriaalia liitetiedostoiksi, ja sen sisältö voidaan tarvittaessa siirtää vaikka tekstinkäsittelyohjelmaan jatkokäsittelyä varten. Wiki tarjoaakin monia hyviä puolia muihin yhteistoiminnallisiin järjestelmiin verrattuna: 1.Materiaali on aina ajan tasalla ja kaikkien saatavilla (internet-yhteyden kautta) 2.Muutokset on helppo jäljittää ja aiemmat versiot voidaan tarvittaessa palauttaa milloin vain 3.Wikisivuja muokataan yksinkertaisella tekniikalla, jolloin perusmuotoilujen (lihavointi, otsikot, linkit yms.) tekeminen on helppoa 4.Eri wikisivut on helppo liittää toisiinsa linkkien avulla 5.Tuotokset ovat valmiiksi www-muodossa julkaisemista varten.

w w w. h a m k. f i HAMKin tilat WIKI HAMK-avoin (avoin lukuoikeus ja kirjoitusoikeus henkilökunnalla ja opiskelijoilla) HAMK materiaalit (avoin lukuoikeus ja henkilökunnalla muokkausoikeus) HAMK henkilökunta (henkilökunnalla luku ja kirjoitusoikeus) HAMK sisäinen (HAMKin opiskelijoilla ja henkilökunnalla luku ja kirjoitusoikeus) Opiskelijat (opiskelijoilla luku ja kirjoitusoikeus)

w w w. h a m k. f i Harjoittelu Siirrytään harjoittelemaan wikin käyttöä Perusta hiekkalaatikkoon oma sivu Lisää tekstiä, kokeile eri headereita Lisää kuva (tallenna) Lisää sinne taulukko (tallenna) Tee linkki support sivulle (tallenna) Muokkaa tekstiä (tallenna) Palauta edellinen versio

w w w. h a m k. f i Harjoittelu Kommentoi Add comment –työkalulla kaverisi sivua Word, Excel, Powerpoint ja PDF:n tuominen ja muokkaaminen {viewfile:wiki_koulutus.ppt}

w w w. h a m k. f i Wiki Markup Notation Guide

w w w. h a m k. f i !henkilokunta:verkkotyökalut^etusivu_banne r_2.jpg!

w w w. h a m k. f i Taulukko || Etunimi || Sukunimi || Puhelinnumero \\ || | Tarjaleena | Tuukkanen | \\ | | | || ||

w w w. h a m k. f i Lista * Lista on hyvin helppo * tehdä wiki-kielellä ** sisennys *** vielä suurempi sisennys takaisin reunaan listan loppu

w w w. h a m k. f i Word -tiedosto -Tools – Doc Import -muokkaaminen Edit Word tai -wiki markupissa {viewfile:tiedosto.doc} - Add - Attachment -muokkaaminen Vie kursori otsikon päälle

w w w. h a m k. f i PowerPoint ja pdf -wiki markup -{viewfile:tiedosto.ppt} -{viewfile:tiedosto.pdf}

w w w. h a m k. f i Kalenteri {calendar:id=kalenteri|title=Kalenteri}

w w w. h a m k. f i Kuvagalleria {gallery:id=kalleria\| title=Gallery} {gallery}

w w w. h a m k. f i -Oman tilan perustaminen -Labelit -Tekijänoikeudet -CC-lisenssointi - -Favourite (Tools, favourite)

w w w. h a m k. f i Oma Blogi Tee uutinen (news) Lisää Label blogi.

w w w. h a m k. f i -historia -Children eri mahdollisuudet