Kohti demokraattista oikeus- ja hyvinvointivaltiota

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Otto Von Bismarck ja Saksan ulkopolitiikkaa
Advertisements

Kulttuuria massoille.
Työ (W) Voima tekee työtä kun se vaikuttaa liikkuvaan kappaleeseen liikkeen suunnassa Työn suuruus saadaan pistetulon avulla: W on voiman F tekemä työ.
Euroopan oikeushistoriaa Jukka Kekkonen
Teollistuminen Millainen on teollistunut talous?
Länsimaat jakavat maailman
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
TEOLLISEN YHTEISKUNNAN SYNTY (1700-L.LOPPU, 1800-L.)
Sanomalehdistön historia Poliittisen lehdistön aikakausi.
Naisasialiike.
Orientoivat opinnot Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma
Yhteiskunnallisia kysymyksiä
Kriittinen oikeuspositivismi
Partion strategia Partioneuvoston hyväksymä Kuva: Kimmo Vehviläinen.
Oikeudellisen käytännön teoria
Pertti Koistinen Työllisyysturva globalisoituvassa taloudessa Näkökohtia joukkoirtisanomisiin.
REALISMI Uudet yhteiskunta- ja luonnontieteet olivat syitä realismin (vrt. engl.’reality’=todellisuus) synnylle (positivismi, Karl Marx, Darwinin.
Globalisaatio ja Suomi I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia, tietoisuus tästä uutta - tavaroiden ja.
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
Japani s. 58-.
Johdatus roomalaisen oikeuden historiaan n. 753 eaa. ─ 535
Rahan ja politiikan maailma
Historia Yhteiskuntaoppi Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmän kokous Kristina Kaihari-Salminen Opetushallitus.
Jukka Kekkonen Euroopan oikeushistoriaa,
Imperialismi : Imperialismi: Siirtomaiden valloittamiseen tähtäävä ulkopolitiikka. Tarkoittaa ”Imperiumin rakennusta” Imperialismin aikana Euroopan.
Myöhäis- ja postmodernin teoriat
MILTÄ SUOMEN TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ? I
1800-LUVUN LOPPU – 1900-LUVUN ALKU
KUINKA KILPAILUKYKY SÄILYTETÄÄN GLOBALISOITUVASSA TALOUDESSA I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia -
Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen I
Napoleonin valtakauden uudistukset
Miksi ihmiset taistelevat? Ryhmäpsykologia. Kirjailijat Tuomas Tepora s. 1978Juha Siltala s Tutkija Helsingin yliopistolla Vuoden tiedekirjailija.
Islam 1900 – luvulla: Profeetta Muhammedin elämää ja moraalia pidetään islamilaisissa maissa ihanteellisena. Kaikkea sellaista uudistamista, mikä etäännyttää.
ROOMALAISEN OIKEUDEN MERKITYS LÄNSIMAISELLE SIVILISAATIOLLE
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Oikeus ja kamppailut 4. luento. Kamppailu Regiimien Juristien Moraalikieli Grogan, Open Door, X Dodge v. Ford Lüth Yksilöiden Regiimien kamppailu.
Jatkuvuuden ja muutoksen (kriisit) dynamiikkaa
Suuret aatteet 1800-luku.
Nationalismi: Kansallisuusaate
Anthony Giddensin rakenteistumisteoria JA OIKEUS
Oikeus ja kamppailut 4. luento. Kamppailu Regiimien Juristien Analytiikka Grogan, Open Door, X Dodge v. Ford Lüth Yksilöiden Regiimien kamppailu.
Imperialismi.
Demokratia.
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
Nationalismi ja imperialismi
Poikkitieteellisyydestä oikeustieteessä. Mitä on oikeustiede? Mitä on yritysjuridiikka? Oikeustiede = Oikeusjärjestyksen ja –järjestelmän tutkimista –
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 8. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
Konservatismin, nationalismin ja liberalismin vaikutuksia.
Biotalousoikeus – oikeudellisen sääntelyn rooli biotalouden edistämisessä ja sen rajoitteena Prof. Tapio Määttä, Itä-Suomen yliopisto , Helsink.
UUDEN AJAN ALUN TALOUSOPIT HI1-KURSSI © Toni Uusimäki 2013.
NATIONALISMI MURTAA WIENIN JÄRJESTELMÄN. 1. Wienin kongressi 1814 – 1815 ideana palauttaa maailma vuoteen 1789 turvallisuus-, laillisuus- ja tasapainoperiaate.
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
KPL 19 Afrikan rikkaudet jaetaan
nationalismi liberalismi konservatismi sosialismi
Hitlerin valtaannousu Saksassa 1930-luvulla
Wienin kongressin luoman järjestelmän murtuminen
Fenomenologia.
Eläimille oikeuksia ihmisiä rankaisemalla?
Valistus: USA:n itsenäistyminen 1776 ja Ranskan vallankumous 1789
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Kansainvälisen politiikan käsitteistöä
Kansainväliset sopimukset Kalvot 8
V TEOLLISEN YHTEISKUNNAN SYNTY
International Contracts Slide Set 10
Huomioita sosiaalipolitiikasta
Yhteiskunnasta ja sen kehityksestä
RAHAN JA POLITIIKAN MAAILMA
Ensimmäinen ja toinen moderni
TUOMIOISTUIMET.
TUOMIOISTUIMET.
Esityksen transkriptio:

Kohti demokraattista oikeus- ja hyvinvointivaltiota OIKEUDEN MUUTOS 1800-(1914) Kohti demokraattista oikeus- ja hyvinvointivaltiota

Taustatekijöitä Restauraatio; valtasuhteiden vakiinnuttaminen Napoleonin sotien jälkeen; Teollistuminen, taloudellinen kasvu, markkinoiden laajentuminen, Euroopan johtavien valtioiden imperialismi, vapaakauppapolitiikka (1850-1870) (”globalisaatio”); Byrokraattisen virkamiesvaltion synty (Weberin analyysi); Kansallisvaltioiden vuosisata; Teollisten ja kaupallisten luokkien voittokulku; Sosiaalisen rakenteen muutos; työväenluokan synty; Modernisoituminen

Oikeudellisia muutoksia Liberaalisen oikeusvaltion synty ja demokratisoituminen (äänioikeusreformit); Hyvinvointivaltion synty 1900-luvulla, lähinnä vasta toisen maailmansodan jälkeen; Kauppaoikeuden vuosisata (markkinatalouden oikeudellinen perusta); Rikosoikeuden lieventyminen (vapausrangaistukset); Hallinto- ja valtiosääntöoikeuden eriytyminen, uudet oikeudenalat (työ- ja sosiaalioikeus)

Oikeusajattelun muutos; Reaktio valistusta vastaan; Ranskan vallankumouksen kritiikki; Restauraatio: status quo-politiikka; Historiallinen koulukunta oli nationalismin sovellutus oikeusajattelussa; kansallisesti omaleimaiset piirteet oikeudessa ovat arvokkaita;

F.K. von Savigny (1779-1881) Kodifikaatiokiista: liberaalien ja konservatiivien vastakkainasettelu; Oikeuden historiallinen tarkastelu; Organismianalogia; Yhteiskunta on kokonaisuus, jossa kaikilla on ”luonnollinen paikkansa”; Luonnonoikeus on ”epähistoriallista”; Oikeus on ”kansanhengen” ilmaista ja juristien tehtävä on toimia sen tulkkeina: heidän tulee löytää oikeutta (ei säätää sitä); Primäärinen oikeuslähde on tavanomainen oikeus; Systematisointi on oikeustieteen päätehtävä historiallisten tarkastelujen ohella; Roomalaisen oikeuden reseptio tapahtui ”sisäisestä välttämättömyydestä”

Oikeuspositivismi (1850-) Vrt. yleisfilosofinen positivismi; Oikeuden omalakisuus; oikeutta tuli tarkastella normatiivisena järjestelmänä (”oikea” tulkinta ja systematisointi); Oikeus irti yhteiskunnasta, politiikasta, arvoista ja moraalista; Oikeus on lainsäätäjän tahdon tuote; oikeuden formaalinen tarkastelu; Käsitelainoppi; kokonaisvaltainen järjestelmä (vrt. rationaalinen luonnonoikeus), jonka avulla oikeudelliset ongelmat voitiin ratkaista; Yhteiskunnallinen tausta: markkinatalousyhteiskunnan synty (ei tarvetta suuriin muutoksiin)

BGB:n (1900) syntytausta Tavoitteena oikeudellinen yhtenäisyys, ennustettavuus, oikeusvarmuus; 1800-luvun yhteiskunnalliset muutokset; Saksan yhdistyminen; Liberaalien ja konservatiivien (Preussilaiset suurtilojen omistajat) kiistat (myöhemmin myös työväenliikkeen vaikutus); Yritykset oikeuden yhtenäistämiseksi 1800-luvun puolivälissä: kauppalaki, vekseli- ja shekkilait

BGB:n valmistelu Saksan yhdistyminen; 1874 Komitea – 1887: Laaja ehdotus, joka oli raskaan käsitelainopillinen; Konservatiivinen kritiikki: kotimainen oikeusperinne sivuutettu, liikaa roomalaisen oikeuden vaikutusta; Sosialistinen kritiikki: liian konservatiivinen, patriarkaalinen, näennäisesti neutraali, ideologia ja todellisuus eivät kohtaa

BGB:n valmistelu (2) 1890 uusi komitea – ehdotus 1895 – hyväksyttiin valtiopäivillä 1896; Kevyempi, ”sosiaalisempi”; Liberaalis-porvarillinen kodifikaatio; Omistus tiukasti suojattu, elinkeinovapaus, sopimusvapaus; Suljetun systeemin idea; Yleislausekkeet; Heikomman sopijapuolen suojasäännöksiä; Laaja reseptio; Vrt. Sveitsin ZGB 1907

Muutoksen trendejä 1900-luvun alussa Oikeuden materialisoituminen (Weber); Talouden keskittyminen