Ylioppilastutkinto.fidigabi.fi ERITYISEN TUEN TARPEESSA OLEVAT KOKELAAT YLIOPPILASTUTKINNOSSA SURE:n koulutustilaisuus Kuopio 26.11.2014 Tiia Kiuru ylioppilastutkintolautakunta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus tai ammatillisen tutkinnon todistus.
Advertisements

ILMOITTAUTUMINEN Ilmoittautuminen kevään 2009 kirjoituksiin viimeistään pe henkilökohtaisesti lukion kansliassa
YLIOPPILAS KEVÄT 2015 LUKION KURSSIT YLIOPPILASKIRJOITUKSET
KEVÄÄN 2011 YO- KOKEET Lisätietoja Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta www. ylioppilastutkinto.fi.
PUOLALANMÄEN LUKION HUOLTAJAILTA
Ylioppilaskirjoitukset
YLIOPPILASTUTKINTO Mäntsälän lukio 2012.
Ylioppilaskokelaiden aikataulua syksy kevät 2013
Esteettömyys suomalaisissa yliopistoissa
YO-ILMOITTAUTUMISOHJE 2014 SYKSY. Täytä kuulakärkikynällä Huom! Jos erityisjärjestelyitä, lukitodistuksia, lääkärinlausuntoja on käytössä, nämä asiat.
YO-TUTKINTO TUTKINNON RAKENNE
Ylioppilaskirjoitukset
Paimion lukio, Heikki Turpeinen Ylioppilaskokeiden aikataulua syksy 2012 ja kevät 2013 Vanhempainilta ja infot Paimion lukiossa TERVETULOA.
Ylioppilastutkinto ja jatko-opintoihin hakeminen
Viherlaakson lukio, Jussi Rekilä
VANHEMPAINILTA ABIEN.
ABI-INFO Lyseon lukion ylioppilaskirjoitusten toimeenpano syksyllä 2014.
Tervetuloa!.
Ylioppilastutkinto Äidinkieli/ Vieras kieli Reaalikoe
ABIEN VANHEMMAT Lyseonpuiston lukio. Miten valmistautua kokeisiin ? paras tapa tehdä säännöllisesti koulutyöt elää tasaisen terveellistä elämää.
Yleiset ohjeet ja info yo-kirjoituksia varten
Abien vanhempainilta Tervetuloa!.
ABI-INFO KEVÄT 2015 SUOMALAIS-VENÄLÄINEN KOULU
Aikakauslehtien kohtaamiskerroin ja kohtaamiskontaktit KMT Kuluttaja kevät 2014.
YLIOPPILAS - KEVÄT 2016 LUKION KURSSIT YLIOPPILASKIRJOITUKSET
Suonenjoen lukio1 YLIOPPILASTUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista.
Suonenjoen lukio1 YLIOPPILASTUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista.
Aikakauslehtien kohtaamiskerroin ja kohtaamiskontaktit KMT Kuluttaja 2014.
Lukion oppimäärä.
YLIOPPILASTUTKINTO.
Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus tai ammatillisen tutkinnon todistus.
Ylioppilastutkinnon rakenne  Tutkintoon on sisällyttävä vähintään neljä koetta, joista äidinkielen koe on kaikille pakollinen.  Kolme muuta pakollista.
YLIOPPILASTUTKINTO VANHEMPAINILTA
Ylioppilaskirjoitukset Syksy Kirjoitusaineet Pakol.äidinkieli + 3  suomi (A- tai B-taso)  englanti (A- tai C-taso)  (1) reaalikoe  matematiikka.
TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN!. OHJELMA Ilmoittautumismenettely syksyn 2015 yo- kokeisiin (rehtori Toni Uusimäki) Päättötutkinnon hajauttaminen.
Sosiaalinen syrjäytyminen
YLIOPPILASTUTKINTO Ounasvaaran lukio TUTKINNON RAKENNE PAKOLLISET KOKEET Äidinkieli + 3 omaa valintaa TARKKA HARKINTA  Toinen kotimainen kieli*
YO-kirjoitukset Ylioppilaskirjoitusten ja päättötodistuksen merkitys jatkokoulutukseen haettaessa Opinto-ohjaajat: Satu Alatalo (2c ja 2d) Eeva Stenbacka.
YLIOPPILASTUTKINTO Ounasvaaran lukio TUTKINNON RAKENNE PAKOLLISET KOKEET Äidinkieli + 3 omaa valintaa  Toinen kotimainen kieli*  Yksi vieras.
Ohjeita ykkösille yo suunnitelmia varten Hanna Närhi 2013.
2012-ryhmien vanhempainilta TERVETULOA!.
HUOLTAJAILTA. TUTKINNON SUORITTAMINEN Tutkinnon voi hajauttaa kolmeen perättäiseen kertaan Osallistumisoikeus kirjoituksiin  kirjoitettavan aineen pakolliset.
ABIEN VANHEMPAINILTA. YO-TUTKINTO Kaikille pakollinen Äidinkieli Toinen kotimainen Vieras kieli Matema- tiikka Reaali- aine Toinen kotimainen Vähintään.
YO-INFO Ti Oulunsalon lukio, Tuula Tervonen rehtori.
Tietoja ja taitoja 1) Erityisjärjestely t 2) Ilmoittautumin en 3) Osallistumisoik eus 3) Tutkinnon rakenne 4) Valmistuminen 5) Arviointi Kypsyyttä 1) Vastuu.
TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN! Vanhempainilta kakkosten huoltajille
Ylioppilastutkinto. Ylioppilaskokeet Valtakunnalliset loppukokeet Kaikille neljä pakollista koetta, lisäksi opiskelija voi suorittaa ylimääräisiä kokeita.
Abien vanhempainilta Tervetuloa!. Lukuvuoden tapahtumia/abit Syksyn yo-kokeet – jakson koeviikko – Syysloma.
YLIOPPILASTUTKINTO Lukiolaki (766/2004, 18, 18a ja 18b §) Laki ylioppilastutkinnon järjestämisestä (672/2005) Asetus ylioppilastutkinnosta (915/2005) YLEISTÄ.
KALLAVEDEN LUKION VANHEMPAINILTA Tervetuloa!
Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus tai ammatillisen tutkinnon todistus.
Esteettömyyden ja yhdenvertaisuuden edistäminen Turun yliopistossa
Rehtorin info syksyn 2017 ylioppilaskirjoituksiin osallistuville
Yleiset valintaperusteet lv alkaviin opintoihin
Syksyn 2017 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Abien YO-INFO Viherlaakson lukio 2016.
ABISTA YLIOPPILAS Tiedotekirje kokelaille YTL:n sivustolla
Ilmoittautuminen syksyn 2016 kirjoituksiin, info
YLIOPPILASTUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa.
Abiturientin ohje syksy 2017
Ilmoittautuminen kevään 2017 kirjoituksiin, info
Ylioppilaskirjoitukset ylioppilastutkinto
YLIOPPILASTUTKINTO Lukiolaki (766/2004, 18, 18a ja 18b §) Laki ylioppilastutkinnon järjestämisestä (672/2005) Asetus ylioppilastutkinnosta (915/2005) ERITYISJÄRJESTELYT.
Ilmoittautuminen kevään 2018 kirjoituksiin, info
YLIOPPILASTUTKINTO Syksy 2013
Ylioppilastutkinnosta
Lämpimästi tervetuloa
III vuosikurssin vanhempainilta
Kevään 2019 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Rehtorin info syksyn 2019 ylioppilaskirjoituksiin osallistuville
Esityksen transkriptio:

ylioppilastutkinto.fidigabi.fi ERITYISEN TUEN TARPEESSA OLEVAT KOKELAAT YLIOPPILASTUTKINNOSSA SURE:n koulutustilaisuus Kuopio Tiia Kiuru ylioppilastutkintolautakunta

Sairaus, vamma tai lukihäiriö voidaan huomioida ylioppilastutkinnossa kahdella tavalla 1. koetilanteen erityisjärjestelyt (esim. lisäaika kokeessa) - kirjallinen päätös 2. huomioiminen arvostelussa (mahdollinen arvosanakorotus) - ei päätöstä, korotus näkyy tulosluettelossa 2

Erityisjärjestelypäätökset huom. luvut eivät kerro, kuinka monta erityisjärjestelyt saanutta kokelasta kyseisenä tutkintokertana on osallistunut kokeisiin. Erityisjärjestelyjä ei tarvitse hakea erikseen joka tutkintokerta, jos terveydentila on pysynyt ennallaan, joten joka tutkintokerta kokeisiin osallistuu kokelaita, joille on myönnetty erityisjärjestelyt aiemmin. 3

Erityisjärjestelyt syksylle 2013 ja keväälle 2014 lukihäiriön perusteella 4

Erityisjärjestelyt syksylle 2013 ja keväälle 2014 sairauden tai vamman perusteella 5

Sairauden tai vamman perusteella haetut erityisjärjestelyt 6

Erityisjärjestelyiden hakeminen lukihäiriön perusteella (keskivaikea tai vaikea lukihäiriö) ● erikoislääkärinlausuntoa ei tarvita ● hakemuslomake Lukihäiriön huomioon ottaminen ylioppilastutkinnossa + lausunto lukihäiriöstä ● vaaditut testit: NMI:n Lukemis- ja kirjoittamistaitojen yksilötesti nuorille ja aikuisille -testi kokonaan ja NMI:n Lukivaikeuksien seulontamenetelmä nuorille ja aikuisille -testistä sanelut ja Luetun ymmärtämisen testi. ● erityisopettajan ja rehtorin vakuutukset ● hakemukset /23.4. mennessä, täydennykset /20.8. mennessä 7

Erityisjärjestelyiden hakeminen sairauden tai vamman perusteella ● lautakunnan hakemuslomake ● erikoislääkärinlausunto tarvitaan edelleen ● lautakunnalta tulee ehdottomasti hakea lupa, jos kokelas suorittaa kokeen muualla kuin koulussa ● hakemukset /23.4. mennessä, täydennykset /20.8. mennessä 8

Lukihäiriön, sairauden tai vamman huomioiminen arvosanassa ● tapaukset käsitellään valiokunnissa ● keväällä 2014 lukivaliokunnassa käsiteltiin noin 3120 tapausta, LP- valiokunnassa noin 2110 tapausta ● arvosanaa mahdollista korottaa vain kerran yhdessä aineessa ● kokelaan toivomus 9

Erityisjärjestelyt sähköisissä kokeissa ● säilyvät suurelta osin ennallaan: ● lisäaika ● mahdollisuus erilliseen tilaan ● erityisryhmät otetaan huomioon jo koetehtäviä laadittaessa 10

Kiitos! p p