1 Kertaus koetta varten oleellisista asioista 31.7.2012 Jukka Juslin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tuloksellinen Java-ohjelmointi Luku 3 Luokkien käyttäminen
Advertisements

Minimaalinen Java-ohjelma •Kaikki ohjelmakoodi on luokkamäärityksen sisällä •Ohjelma käynnistyy ”public static void main(String[] args)”-metodista •System.out.print()
Koostumussuhde Jukka Juslin © Jukka Juslin.
Osion kaksi kertaus Jukka Juslin © Jukka Juslin.
6. Metodit.
© Jukka Harju, Viittausmuuttujat. © Jukka Harju, Viittaukset •Viittausmuuttuja sisältää tiedon siitä missä muistipaikassa olio.
© Jukka Harju, Jukka Juslin1 Java-ohjelmointi opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 13 Monimuotoisuus.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
© Jukka Harju, Jukka Juslin1 Java-ohjelmointi opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 12 Periytyminen.
16. Javan omat luokat.
Luokkakaaviot Luokkakaaviot Tekninen suunnittelu.
Polymorfismi Sisältö Mitä on polymorfismi?
Tuloksellinen Java-ohjelmointi Luku 9 Taulukot ja perustietorakenteet
Jukka Juslin Poikkeukset ja niiden paikallistaminen * Jukka Juslin * Liittyy oppikirjan lukuun 11.
Taulukot Jukka Juslin © Jukka Juslin 2006.
Taulukot: Array Taulukko Javassa pitää aina perustaa (new)
22. Taulukot.
Käännösaikaiset virheilmoitukset • Tulee silloin, kun koodissa on jotain sellaista, joka ei ole Javan syntaksin mukaista • Esim. – Syntax error, insert.
Näytölle tulostaminen. 7.2 Sisällys System.out.println - ja System.out.print -operaatiot. Tulostus erikoismerkeillä. Edistyneempää tulosteiden.
Perintä. Yleistä Olio-ohjelmoinnin menetelmä muodostaa uusia luokkia aiemmin määriteltyjen luokkien avulla Luokka saa automaattisesti käyttöönsä kaikki.
Java-ohjelmointi Opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 4 Toistolauseet
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Opintojakso TT00AA11 Ohjelmoinnin jatko (Java): 3 op Tietorakenneluokkia 2: HashMap, TreeMap.
© Jukka Harju, Jukka Juslin Java-ohjelmointi Opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 9 Poikkeuskäsittely.
Poikkeustenkäsittely  Mitä poikkeustenkäsittely tarkoittaa?  Poikkeuksen käsitteleminen  Poikkeusluokkien hierarkia  Poikkeuksen heittäminen 1.
9. Periytyminen Javassa.
Toiston tekeminen Javalla  Mikä toistorakenne on?  while toistorakenne  do-while toistorakenne  for toistorakenne 1.
TAULUKKO YKSIULOTTEINEN TAULUKKO. TAULUKKO  Taulukon tarkoitus Ohjelmassa tarvitaan paljon samantyyppisiä samaan kohdealueeseen kuuluvia muuttujia Näitä.
13. Hyvä ohjelmointitapa (osa 1)
© Jukka Harju, Jukka Juslin
7. Oliot ja viitteet.
Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.
Map-luokka Mikä Map on? Mapin esittely ja luonti Map-luokan metodeja Mappiin lisääminen Mapin läpikäynti Mapista poistaminen 1.
String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2)
Metodit – Arvotyyppi Ellei metodi palauta arvoa, sen arvotyyppi on void Tällöin ”return;”-lauseke ei ole metodissa pakollinen, vaikka sen käyttö on sallittua.
19. Olio-ohjelmointia Javalla
20. Javan omat luokat.
1 DataOutputStream ja DataInputStream DataOutputStream:lla voidaan tallentaa perustietotyyppien arvoja binäärimuotoiseen tiedostoon DataInputStream:lla.
4. Attribuutit 4.1. Sisällys Yleistä attribuuteista. Näkyvyys luokan sisällä ja ulkopuolelta. Attribuuttien arvojen käsittely aksessoreilla. 4.2.
5. Kapselointi Yleistä Kapseloinnilla (encapsulation) tarkoitetaan luokan tietojen ja toimintojen pakkaamista yhdeksi suojatuksi kokonaisuudeksi.
10. Abstrakti luokka Johdanto Abstrakti luokka (abstract class) poikkeaa konkreettisesta luokasta (ei-abstrakti luokka) siten, että siitä ei.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Hyvä ohjelmointitapa (osa 2) Yleistä Lisää hyviä ohjelmointikäytäntöjä: − Jaa pitkä koodi osiin. − Käytä attribuutteja säästeliäästi.
22. Taulukot.
Poikkeukset Yleistä Virheeseen varautuminen tarkoittaa sitä, että ohjelmoija huomioi koodia kirjoittaessaan ajonaikaisen virheen mahdollisuuden.
17. Kooste Kooste Kooste (aggregation) on luokkien A ja B välinen suhde, joka tarkoittaa “A on B:n osa” tai “A kuuluu B:hen”. − Koostesuhteessa.
© Jukka Juslin1 Osio2 Olio-ohjelmointi: Merkkijonot eli Stringit Jukka Juslin.
Oliot ja luokat Oliot ja luokat Oliot (object) ja luokat (class) ovat keskeisiä olio- ohjelmoinnin käsitteitä. Olio-ohjelmointi on ohjelmointiparadigma,
© Jukka Harju, Sisältö 1. Mitä on periytyminen Javassa? 2. Periytyminen UML-luokkakaaviossa 3. Termejä 4. Periytymishierarkia 5. Periytyminen vs.
Vesa Ollikainen & Outi Grotenfelt
Olioiden taulukointi Perustaulukon käyttö Luokan ilmentymät voidaan tallettaa taulukkoon samoin kuin muuttujat Esimerkki talletetaan taulukkoon opintojaksojen.
11. Rajapinnat Sisällys Mitä rajapinnat ovat? Kuinka ne määritellään ja otetaan käyttöön? Moniperiytyminen rajapintojen avulla. Varoituksen.
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2009 / Jyväskylän yliopisto.
Javan oliovirrat eli oliotiedostojen käsittely. Olio- eli objektitiedostojen käsittely Käsittely täysin samanlaista kuin muiden tiedostojen 1.Otetaan.
1 © Jukka Juslin Luokat, attribuutit ja metodit Yleistietoa: seuraavalla koulutusviikolla tarkempi käsittely.
14. Poikkeukset Sisällys Johdanto poikkeuksiin. Poikkeusten käsittely: − Poikkeusten käsittely paikallisesti. − Poikkeusten heittäminen. Exception.
15. Ohjelmoinnin tekniikkaa
15. Ohjelmoinnin tekniikkaa Sisällys For-each-rakenne. Lueteltu tyyppi enum. Override-annotaatio. Geneerinen ohjelmointi.
String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2)
2. Taulukot.
7. Hyvä ohjelmointitapa..
15. Ohjelmoinnin tekniikkaa
3. Luokat, oliot ja metodit Java-kielessä (Lausekielinen ohjelmointi I ja II –kursseilla opitun kertausta.)
14. Hyvä ohjelmointitapa.
2. Taulukot.
4. Attribuutit.
15. Ohjelmoinnin tekniikkaa
7. Näytölle tulostaminen
3. Attribuutit.
Esityksen transkriptio:

1 Kertaus koetta varten oleellisista asioista Jukka Juslin

2 Luokat ja oliot Luokat toimivat olioiden piirustuksina Metodit voivat saada olion parametrinä –luonnollisesti parametrinä tullut olio voi olla mitä tahansa tyyppiä, esimerkiksi taulukko Palauta mieleen, miltä UML-luokkakaaviot näyttävät –private / protected määreet attribuuteille

3 Taulukot Taulukot ovat lista olioita, joiden arvoja saadaan pidettyä yhdessä muuttujassa Taulukon luonti –int[] taulukko = new int[20]; Taulukon alkioiden määrä N, N-1 on viimeisen indeksin numero –taulukko.length Taulukon voi vastaanottaa parametrinä –public void tulostaTaulukko(int[] taulukko) {…}

4 for-silmukka for-silmukka on yleisin rakenne taulukon alkioiden läpikäymiseen taulukon pituus saadaan taulukko.length attribuutista, tai sitten on mahdollista käyttää Java 5:sen foreach tyyppistä silmukkaa for(int alkio : taulukko) { System.out.println(alkio); }

5 if-lauseet if-lause on boolean tyyppinen lause, jossa vertaillaan usein kahden operandin arvoa if-lauseen otsikkorivin päätteeksi on aina hyvä laittaa aaltosulje, vaikka if-lauseen runko olisikin vain yhden rivin mittainen ÄLÄ laita if-lauseen otsikkorivin loppuun puolipistettä

6 Metodit Metodit saavat parametrinään n arvoa, mutta ne voivat aina palauttaa vain yhden arvon Metodin otsikkorivillä tulleet parametrit ovat metodin sisällä näkyvissä samallatavalla, kuin muuttujat, jotka metodissa mahdollisesti esitellään Metodin muuttujilla ei ole näkyvyttä eikä elinkaarta metodin ulkopuolella

7 Koodin tyyli Muista aina sisentää koodisi oikein, esimerkiksi 3 välilyönnin sisennys on hyvä Aaltosulkeen aloituksen tulee olla samalla rivillä, kuin sen headerin (otsikon) Metodien parametrit voi aina laittaa sulkeissa, vrt. return-metodi Metodien parametrejä ennen ei tarvise olla välilyöntejä

8 Periytyminen Palauta mieleen extends-avainsanan merkitys Luokkakaaviossa periytymistä kuvataan nuolella, jonka pään tyyppi on tasasivuinen kolmio Periytymisessä aliluokka saa yliluokan attribuutit ja metodit itselleen (vaikka niitä ei siellä näykään)