XPath © Reino Aarinen, 2014. Mikä on XPath? XPath on W3C:n ylläpitämä yleinen standardikieli tiedon hakemiseen XML dokumenteista selaamalla sen elementtejä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tietojen analysointi Alkuperäinen teksti:
Advertisements

E4X © Reiska, JavaScript  Keksittiin 1995 (Ensin Netscape 2 selaimeen: Mocha  LiveScript  JavaScript)  Standardoitiin vuonna 1997  ECMA-262.
Copyright  Hannu Laine Bittitason-operaatiot Hannu Laine.
Ohjelmiston tekninen suunnittelu
JavaScript oliot © Reiska, DOM Oliot  JavaScript sisältää paljon valmiita DOM olioita, on sisältänyt jo DOM level 0 (ns. Legacy DOM) alkaen  WWW-ympäristössä.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
HTML-kielen perusteet Osa 1 Vilho Kemppainen
CSS-tyylisivut © Reino Aarinen, 2014.
Julkaisukielet ja - tekniikat tMyn1 Julkaisukielet ja -tekniikat •Verkko-ohjelmointi voidaan jakaa kahteen osaan: asiakaspuolen ja palvelinpuolen ohjelmointiin.
Web Services ©Reino Aarinen, Miksi?  Web Services tekniikalla voi muuttaa valmiit sovellukset Web sovelluksiksi.  Sovellus voi julkaista toiminnon.
XHTML 1.0/1.1 ©Reino Aarinen, XML XHTML-dokumentti alkaa XML-versiom ää rittelyll ä : ja XHTML –dokumenttityyppim ää rittelyll ä (seuraava sivu).
EXtensible Markup Language
13. Pakkaukset.
Ohjelma on kokoelma toimintaohjeita annetun tehtävän ______________________. Ohjelmassa on peräkkäisten toimintojen lisäksi yleensä valintaa ja _____________.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ 1 Tiedekunnan esittelylistojen ja pöytäkirjojen tuottaminen ja julkaisu XML- kieltä ja InfoPath-sovellusta.
Ontogator, Tomcat ja JSP Miikka Junnila & Ari Inkovaara.
1 WWW-lomakkeet Sähköisen liiketoiminnan tärkeä elementti.
URI Universal Resource Identifier Matti BrockmanMatti Brockman, , TKTLTKTL.
Resource Description Framework
Binäärinen hakupuu Jokaisessa solmussa on yksikäsitteinen avain
Sami Jantunen LTY/Tietotekniikan osasto
Jyväskylän yliopisto/AHo, VLy, PTi Tutorial: Poem Publishers, Inc. goes to Web Käytännön kokemuksia verkkojulkaisemisesta Anne Honkaranta, Virpi Lyytikäinen,
T3MM65 RAKENTEISET DOKUMENTIT Pläjäys 4 Heikki Hietala HAAGA Ammattikorkeakoulu Helsingin liiketalousinstituutti Kevät 2010.
Relaatioalgebra (1) Kokoelma relaatioiden käsittelyyn tarkoitettuja operaatioita Operaatiot muuntavat relaatioita uusiksi relaatioiksi Muodostaa perustan.
XML -kielen perusteet SIMO Seminaari Antti Mäkinen.
Aineiston siirto Open Journal Systems -järjestelmään.
To start press the space bar. International Genealogical Index eli IGI Internetissä.
PlugIT-ydinrajapintademo Marko Sormunen PlugIT-projekti, HIS-yksikkö Kuopion tietotekniikkakeskus Kuopion yliopisto
Liferay Portal © Reino Aarinen, Liferay Portal Olemassa jo Liferay Portal 4.3.0rc1. Tässä asennettu Liferay Portal Liferay on avoimeen.
RSS, Rich Site Summary © Reino Aarinen, RSS RSS (Rich Site Summary, joskus Really Simple Syndication) on menetelmä, joka käyttää XML merkkausta.
XML Namespaces 1 XML Namespaces provide a method to avoid element name conflicts –name conflict will occur when two different documents use the same element.
Muuttujat ja vakiottMyn1 Muuttujat ja vakiot PHP-kielen syntaksi on lainattu suurimmaksi osaksi C- kielestä. PHP on erityisesti HTML-dokumenttien sisään.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Lomakkeet © Reiska, Lomakkeet Varsinkin Web-sovelluksia ajetaan täyttämällä sivulla lomake ja lähettämällä tiedot palvelimella olevan Web-sovelluksen.
XHTML ja linkit Inline-elementti Linkki tehdään a-elementillä ja linkin kohde ilmoitetaan href- attribuutilla Absoluuttinen linkki Helian pääsivulle: Siirry.
XHTML-perusteita Teppo Räisänen
XML/DTD – osa 3 Teppo Räisänen
J.Holvikivi DOM ja Ajax Jaana Holvikivi Metropolia.
DTD Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
Tekninen viestintä Ohjelmointia teknisille viestijöille.
XPath Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
Kehykset 1. KEHYKSET: rakenne 2. Frameset 3. Esimerkki: cols 4. Cols: mittayksiköt 5. Cols: mittayksiköt 6. Cols: esimerkki 7. Rows-mittayksiköt 8. Rows-esimerkki.
Johdatus ohjelmointiin – C kielen peruselementit Tutkijayliopettaja Manne Hannula Opetusharjoittelu (ohjaava opettaja Jukka Jauhiainen)
CSS – osa 1 Teppo Räisänen
XML Schema Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
XSL & JavaScript Teppo Räisänen
Karteesinen tulo Huomaa attribuuttien nimien tarkentaminen taulujen nimillä.
XML – osa 2 Teppo Räisänen
Käyttöönottokaavio– Deployment diagram Vesa Jokikokko Tarmo Kemi TIK9SNA.
8. Periytyminen Sisällys Mitä on periytyminen? Yksittäis- ja moniperiytyminen. Oliot ja perityt luokat. Periytymisen käyttö.
XSL Teppo Räisänen
XSL Teppo Räisänen
DTD rakenne ELEMENT elementtien määrittely ATTLISTattribuuttien määrittely ENTITYentiteettien määrittely NOTATIONnotaatioiden määrittely.
Listat eli luettelot listaelementit ovat lohkoelementtejä:  lista ja listan alkiot alkavat uudelta riviltä  listan jälkeen tuleva elementti alkaa uudelta.
XML Skeema Määritellään XML:llä Vältetään suurinosa DTD:n puutteista. Datatyypit (string, boolean,...) Voidaan asettaa rajoitteita datatyypeille (minLength,
Puun määritelmä Puu on yhden tai useamman kytketyn solmun muodostama hierarkinen joukko Lehtisolmuista juurisolmuun on yksikäsitteinen polku Käytetään.
06/11/ Porin korkeakouluyksikkö © Jari Multisilta,2000 Rakenteinen dokumentaatio ja XML Jari Multisilta Porin korkeakouluyksikkö.
KANSALLISKIRJASTO RDA-ohjeet Nimet ja nimien muutokset RDA-verkkokoulutus Maarit Huttunen, Kari Ahola Kansalliskirjasto.
2 Perheitä on joka lähtöön s
Jani Kiviharju Helsingin normaalilyseo Syksy 2016
13. Pakkaukset.
JavaScript – DOM HTML objektit
Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö
Parsinta Syöte: xml-dokumentti
13. Pakkaukset.
8. Periytyminen.
Teppo Räisänen CSS – osa 1 Teppo Räisänen
CLT132 Tehtävät (viikko 3).
13. Pakkaukset.
8. Periytyminen.
Esityksen transkriptio:

XPath © Reino Aarinen, 2014

Mikä on XPath? XPath on W3C:n ylläpitämä yleinen standardikieli tiedon hakemiseen XML dokumenteista selaamalla sen elementtejä ja attribuutteja. XPathstandardikieli XPath on syntaksi (pattern-lauseet), jolla voi määritellä XML dokumentin osia. ”Dokumentissa navigoidaan” XPath-lauseiden avulla. XPath-kielessä on myös kirjasto standardifunktioita.kirjasto standardifunktioita XSLT XPointer XLink XQuery XPath Myös JSTL (JavaServer Pages Standard Tag Library) XML tagit käyttää XPath-kieltä.

Solmut XPath-lause(kke)et, ”lokaattorit, patternit” valitsevat solmuja tai solmujoukkoja. Lauseet ovat läheistä sukua tiedosto- tai hakemistopolkujen (path) kanssa. Dokumentit tulkitaan XPathissa solmuista (olioista) koostuviksi puiksi (DOM, Document Object Model): Elementit ja attribuutit (tavallisimmat solmut) Prosessointikäskyt ja kommentit Nimiavaruudet (namespaces) Itse dokumentti (/) Solmut voivat olla myös atomaarisia arvoja, tekstiä, attribuuttien arvoja tai elementtien tekstisisältöjä.

Sukupuu Jokaisella elementillä (ja attribuutilla) on tasan yksi vanhempi (parent). Poikkeuksia ovat vain itse dokumentti ja sen juurielementti. Elementeillä voi olla useita lapsia (child), eli välittömiä jälkeläisiä. Sisaruksia (sibling) ovat lapset, joilla on sama vanhempi (parent) Solmun esivanhempia (ancestor) on solmun vanhempi tai vanhemman vanhempi jne. (edeltäjä, esi-isä). Solmun jälkeläiset (descendant) ovat solmun lapsia, lasten lapsia jne. XPath käyttää sukupuuta solmujen määrittelyyn edellä mainittujen ”akselien” (axis) suhteen, eli yleisenä kaavana: akseli::solmutesti[predikaatti] Akseleita ovat: self, child, parent, ancestor, ancestor-or- self, descendant, descendant-or-self, preceding, preceding-sibling, following, following-sibling, attribute.

XPath. Lyhennetty syntaksi Elementit ja attribuutit / Dokumentti itse (self). Kontekstisolmu, nykyinen solmu.. Kontekstisolmun vanhempi (parent) Suhteelliset polut tag Kontekstisolmun tag nimiset lapsielementit (child). Sama kuin./tag *Kontekstisolmun kaikki lapset. Jokeri, ”Wild Kontekstisolmun attr -attribuutit. Kontekstisolmun kaikki attribuutit. Esim. Absoluuttiset polut /tag Juurielementti, esim. /nimilista, /doc /tag1/tag2 Tässä tag2 on tag1 :n lapsielementti ja tag1 on juurielementti. Esim. /nimilista/henkilö tai /doc/chapter //tag Dokumentin kaikki tag -instanssit (jälkeläiset, descendant) //tag1/tag2 Kaikki tag2 elementit, joiden vanhempi on tag1. Esim. //henkilö/etunimi tai //olist/item (valitaan kaikki dokumentissa olevat item it, joilla on olist vanhempi).

Predikaatit Predikaatteja käytetään haettaessa tiettyä solmua tai solmujoukkoa, jolla on tietty arvo. Predikaatit kirjoitetaan polkulauseen perään hakasulkuihin Esimerkkejä nimilista/henkilö[1] // Ensimmäinen henkilö //henkilö[position()>3] // Henkilöt kolmannesta lukien //nimi[etunimi=’Reino’ Operaattorit lauseissa voivat olla aritmeettisia (+ - * / mod ) ja loogisia vertailuja ( = != > >= < <= ). Loogisia lauseita voidaan yhdistää and ja or operaattoreilla.

Esimerkkejä ( doc umentista )./para Kontekstisolmun para -lapset (sama kuin para ).//para Kontekstisolmun kaikki para -jälkeläiset ( //para valitsee koko dokumentin kaikki para -elementit) para[1], para[last()] Kontekstisolmun ensimmäinen ja viimeinen para -lapsi. */para Kontekstisolmun kaikki para -nimiset lapsenlapset. /doc/chapter[5]/section[2] valitsee juurielementin doc 5. luvun 2. kappaleen. /doc/*/section[2] … jokaisen luvun 2. kappaleen chapter//para valitsee kaikki para t, jotka kappaleista ( chapter ) jälkeläisinä (descendant) löytyvät.

Lokaattorien yhdistäminen Useampia lokaattoreita (XPath-lauseita) voidaan testata yhtä aikaa, esim. //b | //c valitsee kaikki b - ja c -elementit koko dokumentista. Ehtolauseita voidaan yhdistää JA tai TAI operaatioilla, esim. Tämä valitsee elementit. Elementit b voivat sijaita missä kohtaa dokumenttia tahansa. valitsee koko dokumentin kaikki elementit, joilla attribuutin c arvo on x tai attribuutin d arvo on y. Tunneilla lisää esimerkkejä.