Kehysriihen päätösten vaikutukset energiaintensiivisillä toimialoilla Päättäjäpäivä 15.8.2014, Kuopio.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Wilhelms ja Tanner-Faarinen Energiavuosi 2012 Kaukolämpö.
Advertisements

Leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen tällä hallituskaudella Leikkauksia on tehty • laskennallisista valtionosuuksista,
Hiihtokeskus Paljakka
Maatalousyrittäjien eläkelaitos Kevät 2014
Selvitys paikallisen järjestelyerän käytöstä vuosina 2012 ja 2013 Anne Hotti johtava työmarkkinatutkija.
Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: © TAK Oy Venäläisten matkailijoina Suomessa maaliskuu 2012 Kapustat Kaakkoon.
Metsäteollisuuden käyttämästä puusta 67 % tulee yksityismetsistä
Uuden ulottuvuuden sohvat ympäristöystävällisesti jätemuovista.
Metsähallituksen toiminnan monipuoliset hyödyt yhteiskunnalle
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
Perintö- ja sukupolvenvaihdoksen verotuksen muutokset
Vihreän kasvun malli eli miten yhteiskunnan sähkön tarve turvataan ilman lisäydinvoimaa Oras Tynkkynen Helsinki.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Budjetin ydin •Kaupungin palvelumenoja leikataan milj. € vuodessa •Kaupunki ottaa lainaa kymmenkertaisesti tämän määrän 3 vuoden aikana •Helsingin.
Henkilöstön virkistysrahan käyttö HUS:ssa
RAKENNETUN YMPÄRISTÖN DIPLOMI- INSINÖÖRIKSI? DIPLOMI-
1 Sovintoesitys Sopimuskausi – Palkkaratkaisusta neuvotellaan paikallisesti  Sovitaan palkankorotusten toteutustapa,
Energiavuosi 2011 Kaukolämpö
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
ASUKASISÄNNÖINTI ASUMISEN TUKENA Asumisneuvojakoulutus, YM
Rakentamisinvestointi tilan taloudessa Perttu Pyykk ö nen Tyyppinavettahankkeen päätösseminaari Säätytalo
Mitä? Valtakunnallinen pk-yritysten liiketoimintasuunnitelman laatimisohjelma Yritysjohdon apuväline liiketoiminnan johtamiseen ja kehittämiseen Työkalu.
 Eri laitteiden sähkötehoja Eri laitteiden sähkötehoja  Pöytätietokone on joka neljännen kerrostalokodin sähkösyöpöin laite. Tuoreen tutkimuksen mukaan.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Tulikivi tulevaisuudessa. Tuottaa koteihin lämpöä ja viihtyisyyttä korkealaatuisilla, sisustukseen sopivilla merkkituotteilla. Liiketoiminta-alueetLiikeidea.
Suomi idän ja lännen solmupisteenä
Kaukolämpö Suomessa Kaukolämmitys on luonnollinen suomalaisten taajamien lämmitysmuoto. Se pitää ympäristön puhtaana ja lisää asumisviihtyvyyttä. Kaukolämmitys.
Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki
Startti 2020 EU-rahoitusmahdollisuudet Pohjois-Savossa Jorma Holopainen, hallituksen puheenjohtaja Kalakukko ry:n kehittämisstrategia.
HE 112/2013 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi 2014 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuuleminen Erityisasiantuntija.
Keski-Pohjanmaan aikuisopiston palvelut yritysten ja työllisyyden kehittämiseksi Työllisyysseminaari Kaisa-Leena Ahlroth.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
AJANKOHTAISIA ASIOITA
Suunnitelma paperittomasta kokouskäytännöstä koko luottamushenkilöhallinnolle Kaupunginhallitus
KJT strategia Johtokunta Open
Metropolialueen kuntajakoselvitys Metropolområdets kommunutredning Millaiseen metropoliin Helsingin valtuusto Matti Vatilo Kuntajakoselvittäjä.
UKJ-rahoitushakemus UKJ-ohjausryhmä Ari Ahlqvist.
Talousarvioesityksen 2013 tasapainotusvaihtoehdot Kaupunginhallitus ma Kaupunginvaltuusto ma Kaupunginjohtaja Juha Majalahti.
AGCO-yhtymä Valtra on osa AGCO-yhtymää, joka on maailman kolmanneksi suurin maatalouskoneiden valmistaja. AGCOn liikevaihto on 6,8 miljardia dollaria.
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Verotus ja talous taantumassa – entä sen jälkeen? Vero Pääjohtaja Erkki Liikanen Suomen.
2) Kuinka monta prosenttia luku a on luvusta b
Ostopalvelujen kasvu selittää parhaiten menojen jyrkkää kasvuvauhtia Juuassa Palvelujen ostoihin Juuan kunta käytti vuoden 2009 tilinpäätöksen.
Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät alueittain
IKÄOHJELMAT SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA SAK:N LUOTTAMUSHENKILÖPANEELI SYYSKUU 2013 N= 1114.
1 HE 116/2008 vp valtion talousarvioksi vuodelle 2009 (luku Energiapolitiikka) Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaosto
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö.
YRITYSVEROTUS NYT JA TULEVAISUUDESSA
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
Esperi Care Parempaa hoitoa
Koronkorko Esimerkki 1, s.90 (88)
AJANKOHTAISTA TALOUDESTA. Virastopalaveri
JUL 1 Energiatehokkuus Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Miten energian kulutus käännetään laskuun -seminaari Eduskunta
Analyysi II Katsaus.
Taina Wilhelms Energiavuosi 2011 Kaukolämpö.
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Kotimaisen metsäsektorin kilpailukyky pitää turvata Anni Sinnemäki
Matkailun mahdollisuudet käyttöön! PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Rahoitus-markkinoiden muutostuulet – globaalin yhtiön uhka vai mahdollisuus Minna Helppi
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustusten tiedotustilaisuus Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö Ammatillinen.
Raskaudenkeskeytykset 2013 Anna Heino & Mika Gissler.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Savonia yrityspalvelut EBC-Profiili –hanke (6/06 – 12/07) (tilanne ) EBC-Profiili –hankkeen aikataulu ja tilanne: Hakemus jätetty.
TYÖLLISYYS- JA KASVUSOPIMUKSEN OSTOVOIMATARKASTELU.
Vihreiden verotavoitteet budjettiriihessä tuloverojen kevennys painotetusti pieni- ja keskituloisille alkoholi- ja tupakkaveroihin korotukset työsuhdeautoiluun.
Kaivoksesta kasvua - Case Siilinjärven kaivos
Päästökauppakauteen valmistautuminen Ari-Pekka Savolainen
Kari Tuutti Yksikönjohtaja, Long Products Outokumpu
Esityksen transkriptio:

Kehysriihen päätösten vaikutukset energiaintensiivisillä toimialoilla Päättäjäpäivä , Kuopio

Taisto Koivumäki Tehtaanjohtaja, Siilinj ä rvi Yara Suomi Oy Mobile: Yara Suomi Oy Siilinjärven toimipaikka PL 20; Nilsiäntie 501 FI Siilinjärvi

Yara Suomessa Olemme tuottaneet lannoitteita Suomessa 96 vuoden ajan. Meitä on lähes 900 osaajaa kuudella paikkakunnalla. Meillä on Suomessa neljä tuotantolaitosta: Siilinjärvi, Uusikaupunki, Kokkola ja Harjavalta. Tuotamme Suomen erityisoloihin räätälöityjä lannoitteita, teollisuuskemikaaleja ja ympäristön suojeluun käytettäviä tuotteita. Meillä on yli 50 vuoden kokemus tutkimustoiminnasta Kotkaniemen tutkimusasemalla.

Siilinjärven tehtaat PäätuotteetKapasiteetti, t/v Lannoitteet Fosforihappo Apatiitti AN-liuos Tuotteiden yhteinen myyntiarvo noin 300 milj. €/v. Oma henkilöstö 350 Verkostokumppaneiden henkilöstöä n.250 Tuotanto alkanut v Kaivostoiminta alkanut v Maa-alue noin ha Missio Siilinjärven tehtailla valmistamme tuotteita, jotka perustuvat paikallisen puhtaan fosforiesiintymän taloudelliseen hyödyntämiseen. Tulevaisuutemme perustuu yhtiön visioon ja strategiaan sekä maailman laajuiseen kilpailukykyyn kaikessa toiminnassamme.

Esityksen pääasiallinen sisältö kaivosteollisuuden kannalta Veroluokan I energiavero on 1,89 ja veroluokan II energiavero on 0,69 senttiä kilowattitunnilta – hallitus esittää sähkön veroluokan I veroa korotettavaksi 0,3 sentillä kilowattitunnilta, eli noin 16 prosenttilla. Rakennepoliittisena toimenpiteenä ja osana ympäristölle haitallisten verotukien karsimista kaivostoiminnan energiaverotuet ehdotetaan poistettaviksi. Mineraalien kaivuuta ei enää rinnastettaisi sähköverolaissa teollisuuteen. – Toimialaluokituksen mukaan kaivostoiminnan ja louhinnan yhteydessä tapahtuva malmin muokkaus kaivospaikalla jatkojalostuksessa tarvittavaan muotoon esimerkiksi murskaamalla tai magneettisella rikastuksella luetaan kaivostoimintaan eikä teollisuuteen, joten se ei enää olisi oikeutettu hankkimaan sähköä veroluokan II verolla eikä siihen sovellettaisi sähköverolain energiaveroleikkuria koskevia säännöksiä. Sen sijaan mineraalien murskaaminen, jauhaminen ja muu työstäminen, kun se ei tapahdu kaivostoiminnan yhteydessä, ei ole toimialaluokituksen mukaan kaivostoimintaa. Energiaintensiivisen teollisuuden veronpalautus esitetään poistettavaksi kaivannaisteollisuudelta siten, että veronpalautuksen edellytyksenä on energiatuotteiden ja sähkön käyttäminen teollisuudessa. Koska mineraalien kaivu ehdotetaan poistettavaksi teollisuuden määritelmästä veron osittainen palautus poistuu. Hallituksen esitys eduskunnalle energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttamiseksi

Vaikutukset Yaralle 2012 energiankulutuksen mukaan laskettuina Sähköveron korotus Yaran Siilinjärven kaivokselle nettomääräisesti yli 1400%

Sähkön hinta veroineen nousee noin 3 snt/kWh eli noin 7% Vuosikustannus kasvaa sähköveron korotuksen vuoksi hiukan alle 5 miljoonaa €/a Korotus vastaa Yaralla noin 70 henkilötyövuoden kustannuksia Kaivoksella työskentelee n. 90 yaralaista Vaikutukset Yaralle 2012 energiankulutuksen mukaan laskettuina

Kantaako hallitus yhtään vastuuta työllisyydestä? Sähköveron vaikutus heikentää oleellisesti mm. Siilinjärven kaivoksen kilpailukykyä – onko tarkoitus ajaa kaivostoiminta alas Suomesta? 2013 toimintaohjelmassa TEM linjasi mm. ”Varmistetaan kaivannaisteollisuuden energian saatavuus kilpailukykyisellä hinnalla” - näinkö tämä tapahtuu? Hallituksen esityksen odottamattomuus ei mahdollista pitkäjänteistä investointien suunnittelua, mikä on kaivostoiminnan keskeinen edellytys – tämäkö on tahtotila? Haluaako hallitus luopua puhtaista elintarvikkeista ja lannoitetuotannon omavaraisuudesta? Esitys herättää kysymyksiä