Adjektiivit Adjektiivi on kuvaileva sana, se kertoo millainen jokin esine, asia tai ilmiö on. Adjektiiveilla on kolme muotoa, ja ne taipuvat pääsanansa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sijamuodot Sanataituri 5 & 6.
Advertisements

Persoonapronominit.
Adjektiivit ja Adverbit
Kertausmateriaali peruskielioppiasioista opiskelijalle itsenäiseen työskentelyyn tai opettajajohtoiseen kertaukseen © Annika Kirkkomäki/Elitgruppen ©
Monikko.
Substantiivit Substantiivi ilmaisee asiaa tai esinettä. Tee seuraava tehtävä Digitala spåret -sivulta. Ruotsin substantiivit ovat joko en- tai ett-sukuisia.
Substantiivien epämääräinen ja määräinen muoto
Ruotsin kielen verbien käyttö
Pupa-versot rakennekaavio / päätaso
Substantiivien epämääräinen ja määräinen muoto
Adjektiivin vertailumuodot
Preppaus ENA 2.
PERSOONAPRONOMINIT.
Relatiivipronominit ja relatiiviset adverbit
Substantiivin määräysmuodot
SIVULAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Relatiivipronominit ja relatiiviset adverbit
Adjektiivin vertailumuodot. Adjektiivin vertailumuotoja ovat Positiivi, komparatiivi ja superlatiivi Positiivi: Viktoria är lycklig. Daniel är lika lycklig.
Adjektiivin taivutus ja käyttö. Adjektiivilla on yleensä kolme muotoa: En-sukuEtt- sukuMonikko/Määräinen storstortstora suuri.
Palaute ”Min mobiltelefon” 5411_H07 TFM Puhelin = en mobil, en telefon, en mobiltelefon, en smarttelefon Nykyinen = nuvarande (tpm) Aikaisempi = tidigare,
Substantiivit Taivutus ja käyttö. Esimerkkejä Olen poika. >Jag är en kille.
Det här m å s t e ni kunna i provet! Omistusrakenne: Omistus + ADJ -a/*-e + SUBST: epäm.  USA:s ekonomiska kris  Miljöutsläppens farliga konsekvenser.
Adjektiv + substantiv Hur de passar ihop och vilka former som används.
Partisiipit Partisiipin preesens ja partisiipin perfekti.
APUVERBIT JA APUVERBIEN KALTAISET VERBIT. Käännä ja taivuta. 1. osata, voida______ ______ ______ ______ 2. saada______ ______ ______ ______ 3. haluta______.
Tämä, nämä Den här, det här, de här Den där, det där, de där.
Det-pronomini Den, det, de = se, ne  sekä ilman substantiivia ja subst. kanssa Den dagen glömmer jag aldrig = Sitä päivää (korostaa) Det året åkte jag.
Den 13 november 2016sc/EK KIELIOPIN PERUSKÄSITTEITÄ: Lauseet: Päälause: hallitseva lause Jag åker hem efter att jag har blivit färdig med detta. Väitelause:
Määräysmuodot englanti - ruotsi. Sukulaiskielestä on hyöytä!  Englanti ja ruotsi ovat sukulaiskieliä ja tämä näkyy mm. siinä, että lauserakenteet ovat.
SIVULAUSEESSA AINA SUORA SANAJÄRJESTYS! SUBJEKTI ENNEN PREDIKAATTIA!! Alistuskonjunktiolla alkavat sivulauseet.
Som (joka, jotka) -viittaa edellä olevaan sanaan Esim. :Lasse har en bil som är billig och bra. (Lassella on auto, joka on halpa ja hyvä.) Han har vänner.
Adjektiivin vertailu.
Indefiniittipronominit
Substantiivin taivutus ja käyttö
Määräysmuodot englanti - ruotsi
En-sanojen monikko: Ruotsin kielessä substantiivit eli asioita, esineitä ja ihmisiä kuvaavat sanat jaetaan en- ja ett- sukuisiin. En-sukuiset sanat.
Relatiivilause.
Pronominit (pronomen)
Persoonapronominit.
Pronominit.
YLÄKOULUN RUOTSIN OPPIMÄÄRÄN
Apuverbit.
Oppimispäiväkirja (PPT)
Interrogatiivipronominit
Genetiiveistä.
Infinitiivi.
Epäsuora kysymyslause
Adjektiivin taivutus ja käyttö
5410_H10 Agumenterande text.
Suomen kielen alkeiskurssi - sanaluokat
Konditionaali.
SIVULAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Mitä on kongruenssi?.
Demonstratiivipronominit
Kongruenssi Osa 2.
ADJEKTIIVIEN VERTAILU
Verbien taivutus -yhden säännön taktiikalla
Epäsuora kysymyslause
TAIPUMATTOMIA ADJEKTIIVEJA
Presentera din dator! Gör först en ordlista! Presentation: 3-4 minuter
Interrogatiivipronominit
Kaikki mitä sinun tulee tietää adjektiiveista
Millainen? Hurdan, hurdant, hurdana? Hur?
Infinitiivi ATT GÖRA något lätt som en plätt!!!.
Adjektiivin vertailu.
PREPOSITIOITA.
Persoonapronominit.
Substantiivin taivutus ja käyttö
Relatiivilause.
Epäsuora kysymyslause
Esityksen transkriptio:

Adjektiivit Adjektiivi on kuvaileva sana, se kertoo millainen jokin esine, asia tai ilmiö on. Adjektiiveilla on kolme muotoa, ja ne taipuvat pääsanansa luvun ja suvun mukaan. tre söta hundvalpar

Adjektiivien taivutus en-muoto perusmuoto Ett-muoto t-muoto Monikko ja määräinen muoto, a-muoto lång långt långa ny nytt nya vacker vackert vackra röd rött röda Tästä linkistä löydät tietoa epäsäännöllisistä adjektiivimuodoista. Taipumattomia Monet a-, e- ja s-loppuiset adjektiivit: bra, noga, äkta, nutida, enda, öde, gyllene, gratis, gammaldags, medelålders -ande ja –ende –päätteiset främmande, spännande, givande, leende Muita: fel, kul sönder

Adjektiivien käyttö Jag har en ny bil. Det finns ett nytt museum. Attribuuttina (määrittää substantiivia) Predikatiivina (olla-verbin määreenä) Jag har en ny bil. Det finns ett nytt museum. Jag tycker om söta hundar. Jag är glad. Bordet är vitt. Barnen blev trötta under resan.

Adjektiivien vertailumuodot Adjektiiveilla on kolme vertailumuotoa: perusmuoto uusi = ny komparatiivi uudempi = nyare superlatiivi uusin = nyast (den/det/de nyaste) Adjektiiveja vertaillaan joko päätteillä tai mera/mest –sanoilla. Lisää tietoa vertailumuodoista.

Vertailu Perusmuoto (positiivi) komparatiivi superlatiivi 1. ny nyare nyast , den nyaste 2. stor större störst , den största 3. musikalisk mera musikalisk mest musikalisk komparatiivi superlatiivi 1. Päätteenä -are Päätteenä –ast , taipunut muoto + -e 2. Päätteenä -re Päätteenä –st, taipunut muoto + -a 3. mera mest Useimmiten adjektiivit vertaillaan komparatiivissa päätteellä – are ja superlatiivissa päätteellä –ast. Joidenkin adjektiivien komparatiivin pääte on –re ja superlatiivin –st. Nämä ovat muutenkin poikkeuksellisia (esim. vokaalinmuutokset). Mera ja mest –sanoilla vertaillaan –isk ja -e päätteeseen loppuvat adjektiivit sekä partisiipit.

KUIN SOM ÄN Kun vertailtavat ovat samanlaiset Hon är lika gammal som jag. De har samma adress som tidigare. Kun vertailtavat ovat erilaiset Hon är äldre än jag. Jag vill träffa någon annan än din bror. Metoden är annorlunda än förr.

Harjoituksia Kieliverkosta löytyy adjektiiveihin ja substantiiveihin liittyviä harjoituksia. Tee seuraavat tehtävät: Adjektiivilausekkeen taivutus, adjektiivi ja substantiivi 1 Adjektiivilausekkeen taivutus, adjektiivi ja substantiivi 2 Adjektiivien vertailumuodot 1 Tee myös seuraavat harjoitukset BUDin sivuilta: 3. Täydennä aukot (adjektiivien vertailumuodot) 4. Täydennä aukot (adjektiivimuodot) 5. Täydennä taulukko (adjektiivien vertailumuodot) Digitala spåret –sivuston tehtävät: Valitse oikea muoto adjektiivista 1 Valitse oikea muoto adjektiivista 2 Valitse oikea muoto adjektiivista 3 Komparatiivi 1 Komparatiivi 2