Kirjaston elektronisen aineiston linkittäminen erilaisiin VLEhin Webinaari 7.11.2012 https://adobeconnect.aalto.fi/rousia1 13.00-15.00 Antti Rousi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
F IN EL IB - KÄYTTÄJÄKYSELYN AINEISTON YLEISESITTELY - Y LIOPISTOT FinELib toteutti syys-lokakuussa 2011 tutkijoiden elektronisten julkaisujen käyttöä.
Advertisements

Wikin pikaohje /ut. Kirjautuminen palveluun • Mene osoitteeseen valitse sivun oikeasta yläkulmasta ”Sign.
SkyDrive ja Office Web Apps –sovellusten käyttäminen
LINDA Triangeli-päivä Arne Hedman Minttu Hurme.
Suorita menulta voit ottaa yhteyden iSeries:iin tai katkaista yhteyden sinne ja poistua RI400:sta.
Kalastuslupien sähköinen kuittivihko on nopein ja helpoin tapa saada yhdellä tilauksella kalastusluvat suurellekin ryhmälle.
TEKNILLINEN KORKEAKOULU KIRJASTO RefWorks-demo
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Susanna Plathan1 Bambuser Ohjeet videon tekemiseen
Moodlen ohje opiskelijoille
F IN EL IB - KÄYTTÄJÄKYSELYN AINEISTON YLEISESITTELY - TUTKIMUSLAITOKSET FinELib toteutti syys-lokakuussa 2011 tutkijoiden elektronisten julkaisujen käyttöä.
ARK fuksit ARK mikroluokka
Tehdään nettisivu  suunnittelu  rakentaminen  testaaminen  julkaiseminen.
1 Java-kieleen pohjautuvien ohjelmien käyttökohteita Ohjelmat Appletit JavaBeans JavaScript Java Server Pages (JSP) Java Servletit J2ME, mobiililaitteet.
 Monella tiedonalalla on oma erikois- tai oppilaitoskirjasto.  Suuri osa kirjastoista on kaikille avoimia.  Joissain kirjastoissa käynnistä on sovittava.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra RSS -syötteet.
Topintupa , mobiilipilotti Blogien käyttöönotto.
e-kirjat Ota haltuun Web- kirjasto lukuohjelmat lainaaminen lukeminen
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
Wikispaces vieraan kielen opetuksessa Opetus goes POP mediaope Katrina Vartiainen.
7/1/2014 E-aineistot: kartoitus ja käytönseuranta.
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
W w w. h a m k. f i Hamkin kirjaston e-aineistot verkko-opetuksessa Nelliportaali, e-aineistojen käyttöoikeudet ja aineiston linkittäminen.
E-kirjojen metadata Työryhmän työskentely vielä kesken Erkki Tolonen.
Ohjeita Oppimisympäristön WWW-osoite ja etusivu.
HAMK Kirjasto- ja tietopalvelut
Primo Central Index –työpaja
Tietoverkon opetuskäyttö Miten yhdistän tiedelehtien artikkeleita ja käsikirjojen aineistoja elektronisessa muodossa omaan luentoon tai kurssimonisteeseen?
 Monella tiedonalalla on oma erikois- tai oppilaitoskirjasto.  Suuri osa kirjastoista on kaikille avoimia.  Joissain kirjastoissa käynnistä on sovittava.
INFTUO kandiseminaarin tiedonhaun luento (slk 2014)
RefWorks-demo TKK Kirjasto. RefWorks-demon sisältö (1) Kirjautuminen Viitteiden siirto, kun tietokannassa ei ole siirtokuvaketta Viitteiden siirto, kun.
Maaseutu.fi on uudistunut -
Sähköinen portfolio - kyvyt.fi
Nelli tässä ja nyt Ere Maijala Kansalliskirjasto FinELib-päivä
Mikä ihmeen Office 365? Office 365
Yrityksen maineen, toimialan ja kilpailijoiden seuranta: iGoogle ja RSS-syötteet Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär.
Relais – kaukopalveluohjelmiston tilannekatsaus Triangelipäivä, Helsinki Minttu Hurme, Päivi Järvinen.
Kirjasto ja tiedonhankinta
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat ja tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan.
Heinolan AITY Yammer-perehdytys Suunnittelija Hanna Toijala, Koulutuskeskus Salpaus.
Klikattuasi Uusi… saat seuraavan näytön. Dashboard kohdasta voit luoda minkä tahansa aiheisen Netvibesin. Jos haluat lähteä luomaan itse rakennellen Netvibesia.
Tiedonhaun perusteita kandidaatintyötä varten Virpi Palmgren. virpi
TIK kandiseminaarin tiedonhaun luento (klk 2015) Antti Rousi Tietoasiantuntija Otaniemen kampuskirjasto
Metropolian kirjasto oppimisen tukena. Häkkinen / Ylitalo-Kallio Mistä tietoa? Metropolian kirjaston kokoelmat ja www-sivut
GMA-, KTA- ja RYT-kandiseminaarien tiedonhaun luento
Elektronisten aineistojen käyttöoikeudet - FinELib lisenssisopimukset.
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
Oletusasetusten tekeminen Päävalikolla voit aluksi tehdä kaikki oletusasetukset, jotka sitten ovat voimassa aina kun käytät RI400. Voit toki tehdä ne myöhemminkin.
Luotettavaa tietoa KARELIA AMK, Kirjasto Sisältö o Miten tunnistat luotettavan tiedon? o Emme elä villissä lännessä - muista tekijänoikeudet!
ARTIKKELI- JA LEHTITIETOKANNAT. Sisällöt artikkeliviitetietokannat Arto ja Aleksi Elektroniset lehdet ePress, PressDisplay, Suoma ja Googlen lehdet.
ARTIKKELI- JA LEHTITIETOKANNAT
Viittaustietoisku Diplomityötä varten.
ELEKTRA - kotimaisia tieteellisiä artikkeleita sähköisessä muodossa Alustus Vapaa pääsy tieteelliseen tietoon -seminaarissa Jyrki Ilva
Lisensoidut aineistot Finnassa
Lehtiartikkelitietokannat ja elektroniset aineistot Mitä tietoja tai asioita asiakkaat voivat löytää kirjaston elektronisista aineistoista? Faktat, tilastot,
RSS - uutissyötteet Viikin kampuskirjasto Viikin kampuskirjasto, RSS1.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
XSL Teppo Räisänen
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri NELLI, MIHI OLET MENOS? Triangelipäivät Turku Ari Rouvari.
Haravointi & indeksointi … mitä on hyvä tietää, kun omia aineistoja tarkistaa Finnassa Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
Kirjaston verkkovälineet - tietokannat ja e-lehdet, Terttu Turunen Helsingin yliopiston kirjasto – Keskustakampuksen kirjasto – Valtiotieteet.
TIK kandiseminaarin tiedonhaun luento
ELEC kandiseminaarin tiedonhaun luento
TIK kandiseminaarin tiedonhaun luento (klk 2016)
Työpaja: englanninkielisiä tiedonlähteitä mediatekniikan opiskelijoille Kevät 2014, Kaisu Sallasmaa.
Lue siitä lisää Microsoft SharePoint-uutiset
Artikkelihakujen tekeminen
CLT132 Tehtävät (viikko 2).
SFX:n haravointi Finnaan
Esityksen transkriptio:

Kirjaston elektronisen aineiston linkittäminen erilaisiin VLEhin Webinaari Antti Rousi Tietoasiantuntija - Aalto-yliopiston kirjasto

Miksi tämä on tärkeää? Ilman asianmukaista linkitystä kirjaston e-materiaalit eivät yksinkertaisesti toimi kampusalueen ulkopuolella Kaikki lisensoitujen aineistojen palveluntarjoajat eivät sopimussäännöissään salli aineistojen suoraa liittämistä erilaisiin VLEihin (esim. PDFfinä) Koska linkittäminen voidaan toteuttaa esimerkiksi yksittäisen tieteellisen lehden tai tietokannan tasolla, niin tämä tekniikka helpottaa erilaisten aineistotehtävien rakentamista. SFX-linkitys mahdollistaa myös erilaisten viitteidenhallintaohjelmien hyödyntämisen esimerkiksi aineistojen jakamiseen esimerkiksi tutkimusryhmien sisällä. SFX-linkityspalvelu on elektronisen kirjaston sydän?

Sisältö Keskeisiä käsitteitä (SFX-tietue & Bib.fi lyhytlinkki) Harjoitus 1: yksittäinen artikkeli (GS ja Scopus) Harjoitus 2: yksittäinen e-lehti (Nelli) Harjoitus 3: yksittäinen e-kirja (Libproxy-tekniikka) Demo 1: Libproxy-linkki tietokantaan (Remote Access Menu) Demo 2: Tietokantojen koosteita (verkko-oppimispaketti) Harjoitus 4: RefWorks ja viitteiden jako RefSharen avulla Harjoitukset perustuvat kirjaston verkkosivuilla oleviin ohjeisiin e-aineistojen linkittämisestä (pois lukien harjoitus nro 4).ohjeisiin e-aineistojen linkittämisestä

SFX-linkityspalvelu SFX lyhenne on ainoastaan tuotteen nimi. SFX-linkityspalvelun sisältö on kirjastokohtainen. Yksinkertaistetusti SFXn idea on seuraava: Kun aineiston URL tai käyttöoikeus muuttuu, niin tiedot käytettävissä olevista aineistoista pitää päivittää vain omaan SFX:ään, eikä lukuisiin tietueisiin lukuisissa eri tietokannoissa (lähde Nelliwiki).lähde Nelliwiki Lähde (esim. viite viitetietokannoissa) SFX- linkityspalve- lun tietue Kohde (esim. kokoteksti erilaisissa kokotekstitietokannoissa: joissa linkki SFX-tietueeseen voi näyttää esim. tältä:

Bib.fi lyhytlinkki Bib.fi lyhytlinkin idea on yksinkertainen: se oikaisee yksittäisen kohteen, esimerkiksi yksittäisen artikkelin, SFX-tietueeseen, josta lopullinen dokumentti on helposti saatavissa. BIB.fi lyhytlinkki, eli kohteen saatavuustiedot eri tietokannoista. Kohteen kokotekstit eri tietokannoissa (esim.): Lopulliseen dokumenttiin pääsy edellyttää Aalto- tunnuksia. Nämä ominaisuudet tekevät Bib.fi lyhytlinkistä erittäin hyödynnettävän esimerkiksi erilaisissa verkko-oppimisympäristöissä.

SFX-tietueen rakenne (riippumatta lähtötietokannasta) Yksittäisen kohteen tiedot Yksittäisen elektronisten kokotekstien saatavuustiedot (jos näitä ei ole - kokoteksti ei kuulu kirjaston kokoelmiin) Painetun lehden saatavuustiedot voit tarkistaa näistä kirjastoluettelolinkeistä. Bib.fi-linkin tekemiseen täytyy avata SFX- tietueen alaosassa oleva ”more options” alasvetovalikko.

Harjoitus 1: yksittäinen artikkeli Bib.fi-linkin toiminnallisuus on helppo ymmärtää kokeilemalla sitä käytännössä. Verkossa on videoilla varustetut ohjeet Bib.fi-lyhytlinkin luomisesta ( Yksittäinen artikkeli on helpointa paikallistaa Google Scholarin kautta (Scholar hyödyntää Aalto-yliopiston kirjaston SFX-linkitystä). Harjoitus 1.1: luodaan yksittäiseen artikkeliin Bib.fi- lyhytlinkki GS:llä ja testataan sen toimivuutta. Harjoitus 1.2: luodaan yksittäiseen artikkeliin Bib.fi- lyhytlinkki Scopuksella ja testataan sen toimivuutta.

Harjoitus 2: yksittäinen elektroninen lehti (kaikki lisensioidut vuosikerrat) Verkossa on videoilla varustetut ohjeet Bib.fi-lyhytlinkin luomisesta yksittäiseen elektroniseen lehteen ( Yksittäinen e-lehti on helpointa paikallistaa Nellin lehtihaun kautta (Nelli myös luonnollisesti hyödyntää Aalto-yliopiston kirjaston SFX-linkitystä). Harjoitus 2: luodaan yksittäiseen e-lehteen Bib.fi- lyhytlinkki ja testataan sen toimivuutta.

SFX-linkkiin liittyviä rajoituksia SFX ei aina johda suoraan kokotekstiartikkeliin, johtuen lehden julkaisijan verkkopalvelun rakenteesta. Joskus SFX pääsee vain lehden sivuille tai lehden sisällysluetteloon. Erityisesti e-kirjat alustoineen ovat tässä suhteessa ongelmallisia. SFX-linkit vaativat jatkuvaa päivitystä, ja mikäli huomaat linkityksessä puutteellisuuksia, ole hyvä ja ota yhteys kirjastoon.

Elektroniset kirjat Elektronisiin kirjoihin liittyvät palvelumallit kehittyvät nykyisellään hyvin nopeasti. Aalto-yliopiston tarjoamat e- kirjapalvelut ovat käyttösäännöiltään ja -tavoiltaan hyvinkin moninaisia. Kaikki e-kirjat ovat indeksoituna Alli-tietokantaan ja ne ovat sieltä nopeasti paikannettavissa.Alli E-kirjojen linkittämiseen hyödynnetään yllä olevista syistä sekä Allia että Libproxy-tekniikkaa.

Harjoitus 3: Libproxy-linkki e-kirjaan Libproxy-palvelin on laajasti käytössä oleva välityspalvelin, joka mahdollistaa esimerkiksi erilaisten e-kirjojen ja tietokantojen etäkäytön ilman Nelli-portaaliin kirjautumisesta. Palvelimelle kirjauduttaessa palveluntarjoajat tunnistavat pyynnön osoitteeksi Aalto-yliopiston. Libproxy-linkki rakentuu seuraavasti + e-kirjan linkki, esim. lto/Doc?id= lto/Doc?id= Palvelimen etäkäyttämiseksi vaaditaan Aalto-tunnukset. Verkossa on yksityiskohtaiset ohjeet e-kirjojen linkittämisestä Libproxy-tekniikan avulla ( linking/) linking/ Harjoitus 3: luodaan Libproxy-linkki yksittäiseen e-kirjaan ja testataan sen toimivuutta.

Demo: Libproxy-linkki tietokantaan Libproxy-linkki tietokantaan rakentuu kuten e-kirjaankin, eli seuraavasti + tietokannan “permanent link”, esim. com/scopus/home.urlhttps://login.libproxy.aalto.fi/login?url com/scopus/home.url Palvelimelle kirjautumiseen vaaditaan Aalto-tunnukset Voit kopioida Libproxy-linkkejä esim. Remote Access Menusta tai kirjaston verkko-oppimispaketistaRemote Access Menusta

Demo: Kirjaston verkko-oppimispaketti Kirjaston verkko-oppimispaketti koostaa yhteen tieteenalojen keskeisiä tietokantatyyppejä. ”Tiedonhankinnan opas” hyödyntää Libproxy-tekniikkaa, joten kaikki sen sisältämät linkit ovat helposti etäkäytettävissä. Lisäksi se kontekstoi erilaisia tietokantoja tarjoten informaatiota esim. niiden mahdollisista hyödyntämisen tavoista Esim. Tekniset tieteet viitetietokannat ja e-kirjat.viitetietokannate-kirjat

Harjoitus 4: Artikkelien SFX-linkkien jakaminen Refworksista RefSharen avulla Voit myös jakaa artikkelien SFX-linkit RefWorksin RefSharen kautta esim. Moodleen. Myös e-kirjat vaikuttavat toimivan (RefWorksiin Allin kautta) Lehdet eivät jostain syystä toimi kuten pitäisi Tämän voi tehdä joko normaalisti RefShare sivuna tai RSS-feedinä. Harjoitus 4: luodaan RefWorks-tili ja RefShare sivu sekä tutkitaan RefShare linkin toiminnallisuutta.