Päihde- ja mielenterveystyö kehittäminen Lahden perusterveydenhuollossa Tiina Saarinen Kehittäjä-päihdetyöntekijä, sairaanhoitaja AMK Välittäjä 2009 –hanke,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Puun alla Ei elämä aina hymyile, ei näytä kauniita kasvojaan. Toisinaan pilvilinnat pirstoutuvat, rojahtavat korkeuksistaan kovalla kolinalla. Vaan hetken.
Advertisements

Kokemuksia päihdepalveluiden yhteistyöstä psykiatrian ja perusterveydenhuollon kanssa Anneli Raatikainen.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumi 2010 ja Terveyden edistämistoimijoiden yhteistyöseminaari Kommenttipuheenvuoro ”Kumppanin kylijessä”
”Suomalaisen valmennusosaamisen kehittäminen” Valmentaja + Urheilija
PÄÄTAVOITE: Maamme kunnissa, palvelualueilla ja maakunnissa vallitsee hyvinvointijohtamisen kulttuuri, joka perustuu aktiivisesti toimiviin hyvinvointirakenteisiin.
BOJANALA PLATINUM- LAHTI -HO Jätehuoltoyhteistyö.
RASEKO ja yhteinen koulutusstrategia 2015+
2. Lapin mielenterveys- ja päihdepäivät Rovaniemellä 4. – ”Ihmisyyden äänellä – vertaistuki mielenterveys- ja päihdekuntoutuksessa” vertaisohjaaja.
MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa
Varhaisvaiheen toimintamalli sosiaali- ja terveyskeskukseen: päihteet ja mielenterveys (työikäiset) Päivitetty xx/2013 Lähde: Välittäjä hankeen toimintamalli.
Hapen BSC joulukuuAsiakasvaikuttavuusProsessitHenkilöstöResurssit PAINO- PISTEET JA TOIMEN- PITEET 1.Nuorisojärjestöjen ja nuorten toimintaryhmien toimintaedellytysten.
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
PK-kehittämispalvelut
Mika Niemelä Riikka Helin
Työhyvinvointisuunnitelma työhyvinvointityön pohjana
Suupohjan seutuportaali –hanke
Ehkäisevän päihdetyön verkoston strategia
Etelä-Kymenlaakson kuntien turvallisuussuunnitelma
Valmis-hanke – Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Varsinais-Suomessa
Hyvän ikääntymisen kehittämisympäristö Sonectus
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Lahden ensi- ja turvakoti ry TURVALLISTEN PERHEIDEN PÄIJÄT-HÄME -PROJEKTI Perheen ja sen lähipiirin huomioivan turvallisuustyön toimintamallien.
Uusia avauksia ja jatkotyöskentelyn tarvetta Pohjanmaan välityömarkkinoilla TRAPPAN - portaittain töihin välityömarkkinoiden kautta -hankkeen ulkoinen.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Tule Urheiluseuraan Liikkumaan -hanke. TUL:n Tule Urheiluseuraan Liikkumaan -hanke on uusi seurojen kehittämishanke. Hankkeen tavoitteena on saada urheiluseurojen.
Paletti - Palliatiivisen- ja saattohoidon osaamisen vahvistaminen ja rakenteiden kehittäminen asiantuntijayhteistyönä Pohjois-Karjalan maakunnassa
Kokemuskenttä - Nyt ja tulevaisuudessa
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
1 Maahanmuuttajanuorten VaSkooli Nuorten maahanmuuttajien koulutustakuumallin kehittäminen ja käyttöönotto Turun ja Salon seutukunnissa –
1 AMMTILLISEN KOULUTUKSEN MERKITYS KUNNALLE
Esittäytyminen Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
ASIANTUNTIJUUS & OPINNÄYTETYÖ Työelämän asiantuntijuutta ei voi määritellä yksilön prosessina vaan oleellista on se, että yksilö osaa suhteuttaa oma osaamisensa.
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
Sosiaalityön paikka päihdetyössä
Käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen vuoropuhelua rakentamassa – varhaiskasvatuksen perusverkostot Pikassos-alueella Seija Junno Varhaiskasvatuksen suunnittelija,
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
Nuorisopalveluiden tavoitetila
Kommenttipuheenvuoro Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto.
LÄPIMURTOJA MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖSSÄ Mielen avain- hankkeen läpimurtotyöskentelyn seminaari Teema: Mielenterveys- ja päihdepalvelujen.
MAAKUNNALLINEN PALLIATIIVISEN HOIDON TÄYDENNYSKOULUTUSMALLI
KIT-toiminnan strategiset toimenpiteet vuodelle 2015 Osallistuminen ja Toimintakyky Kulttuuri ja hyvinvointi.
Valtakunnallisen alkoholiohjelman rahoituksen saanut kehittämishanke
Ylä-Pirkanmaan Seutupäihdetyö -hanke
Verkko-opetuksen laatu - käytännön kokemuksia laatutyöstä PedaForum -työpaja Sari Koski-Kotiranta, Annika Evälä,
HUKI-projekti pähkinänkuoressa Lajipäällikköpäivät Leena-Maija Talikka Skills Finland ry ”Tulevaisuus on ammattiosaajissa”
Kumppanuus Pohjois-Pohjanmaan hyvinvoinnin edistämisessä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja / Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelman johtoryhmän.
PAAVO –kehittämistyö ja Verkostokehittäjät-hanke osana pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa Sari Timonen, projektipäällikkö p. (09)
OSALLISUUS JA KOKEMUSASIANTUNTIJA
Professori Päivi Häkkinen Erikoistutkija Marja Kankaanranta AGORA LEARNING LABORATORY (ALL)
Muna vai kana – onko väliä? Päihde- ja mielenterveysasiakkaiden avokuntoutuksen kehittämishanke PÄMIn väliseminaari Tampere.
Matalan kynnyksen päihdetyötä perusterveydenhuollossa
Keski-Pohjanmaa-Kainuu-Oulunkaari-Lappi Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke
LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN PERHELÄHTÖISTÄ TOIMINTAMALLIA KEHITTÄMÄLLÄ Varsinais-Suomen ja Satakunnan Remontti-hankkeen.
HEIDI, PÄIVI JA ANU Vammaisasioiden oppimis- verkoston koordinaattorit Mikä Innokylä on? Juha Koivisto.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
Sarana - Työelämän moniammatillinen oppimis- ja kehittämisareena - sosiaalialan pilotoinnista visioita hyvinvointialalle 4/2010-3/ Helsinki.
Polkuja läpäisyn tehostamiseen 4 Sedussa Dialoog.
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
VISIO Ohjaamojen tavoitteena on nuorten työllistymisen, koulutuksen ja osallisuuden edistäminen tarjoamalla tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita. Ohjaamot.
Polkuja läpäisyn tehostamiseen 4 Dialoog
Satakunnan polut hoitoon ja kuntoutukseen
Uusi asukasvaikuttamisen toimintamalli Vantaalla
Paletti - Palliatiivisen- ja saattohoidon osaamisen vahvistaminen ja rakenteiden kehittäminen asiantuntijayhteistyönä Pohjois-Karjalan maakunnassa
Arvioinnista arkipäivää
YHDESSÄ HYVÄ OTE Etelä-Karjala ja Kymenlaakso
Satakunnan polut hoitoon ja kuntoutukseen -hanke
Oma Häme Lape: Koulutuskuntayhtymä Tavastian osahanke
Jatkettu väliraportin ja nykytilan työstämistä.
Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke
Osatyökykyisille tie työelämään
Esityksen transkriptio:

Päihde- ja mielenterveystyö kehittäminen Lahden perusterveydenhuollossa Tiina Saarinen Kehittäjä-päihdetyöntekijä, sairaanhoitaja AMK Välittäjä 2009 –hanke, Hämeen osahanke Mielenterveys- ja päihdetyön kehittämistyöryhmä

Kehittämisprosessin tavoite  Perusterveydenhuollon päihde- ja mielenterveystyön kehittäminen Mieli-linjausten mukaisesti  Painopistealueina 1. Osaamisen lisääminen 2. Käytännöstä nousevien toimintamallien kehittäminen 3. Päihde- ja mielenterveystyön toimijoiden ja organisaatioiden yhteistyön kehittäminen

Osaamiskartoitukset ja kyselyt •Työntekijöiden haastattelut •Zef -osaamiskartoitus • Digium -kysely Työpajat •Mini-interventio •Audit –testit Moniammatilliset koulutukset -Motivoiva haastattelu •Päihdepotilas perusterveydenhuollossa • Huumekoulutus – Hoidon tarpeen arviointi koulutus Päihdevastaavien sairaanhoitajien koulutus- ja kehittämisiltapäivät - Yhteistyön ja työnkuvan kehittäminen osaamisen rinnalla Osaamisen lisääminen

Prosessikuvaus alkoholinkäytön puheeksiottamisesta, riskikäytön seulonnasta ja hoidosta Lahden perusterveydenhuollossa Toimintaohje laitoskatkaisuhoitoon siirtymisestä suoraan perusterveyden- huollosta Malli päihdetyön asiantuntija- lääkärin toiminnasta perusterveydenhuollossa Perusterveydenhuollon päihdevastaavan sairaanhoitajan työnkuvaus Käytännöstä nousevien toimintamallien kehittäminen

Kehittämisryhmät •Terveysasemien päihde- ja mielenterveystyön toimijat • Perusterveydenhuollon työntekijät, päihdetyön toimijat ja asiakasedustajat Tutustumiskäynnit •Hoidon sisältöön tutustuminen • Yhteistyökäytäntöjen selkiytyminen Palveluohjauksen kehittäminen • Päihdetyön toimijoiden palveluvalikko Päihde- ja mielenterveystyön toimijoiden ja organisaatioiden yhteistyön kehittäminen

Menetelmät ja toiminta eli ”Miten onnistuimme?” Olemassa olevien rakenteiden hyödyntäminen Organisaation eri tasoilla toimiminen Johdon sitoutuminen Tarvelähtöisyys Käytännön- läheisyys Asiakkaiden osallistuminen Jaettu asiantuntijuus ja yhteiskehittä- minen Verkostoissa toimiminen ja uusien luominen

Kehittämisprosessin jatkuminen  Lahden kaupungilta jatkorahoitus kehittämistyölle loka-joulukuu 2011  Time out –hanke ja terveysasemien päihde- ja mielenterveystyön kehittäminen  Suunnitelma kehittämistyön jatkolle terveysasemilla - Päihdeasiakkaiden hoidon porrastuksen kehittäminen perus- ja erityispalveluiden välillä - Kehitettyjen toimintamallien juurruttaminen - Perusterveydenhuollon opiaattikorvaushoidon ohjeistuksen kehittäminen - Päihdetyön kehittämistyöryhmien ja koulutusten koordinointi

Kiitos!